Bodem bemesten en verbeteren – workshop

workshop bodem bemesten verbeteren

Meststoffen en bodemstructuur

wat is belangrijk, en vooral, hoe gebruik ik deze kennis in mijn tuin?

bemesten en bodem verbeteren is moeilijk en complex
Als je, zoals de meeste tuinliefhebbers, worstelt met...


 • is bemesten eigenlijk goed en hoe pak ik dat aan?
 • wat is een goede bodem voor bomen eigenlijk, waar moet het naartoe?
 • NPK, ik ken dat wel, maar hoe zet ik dat om in de praktijk?
 • Bodemstructuur, kruimelstructuur, ... ik weet eigenlijk niet goed wat het is...
 • waarom zou ik organische meststoffen gebruiken? Is dat niet gewoon een verhaaltje om hogere prijzen te vragen?
 • Wat is het verschil tussen humus en compost? En wat is hun rol in de bodem?

Kijk, ik zie je graag wroeten in de tuin. Maar om een échte stap vooruit te zetten moet je bereid zijn om: 

 • De oude methoden én overboord gooit en de nieuwe gaat gebruiken.
 • Je goed weet hoe je met de natuur moet mééwerken ipv tegenwerken.
 • Je angst laat vallen om te falen en de nieuwe inzichten gaat toepassen!


De vruchtbaarheid van de bodem is het gevolg van een samenspel tussen planten en micro-organismen. Jouw bodem lééft! Ik begrijp het, je worstelt ermee, want er wordt toch zovéél gezegd en geschreven...

 • Je probeert al jaren om er het beste van te maken. 
 • Je leest veel literatuur en toch is het nog steeds niet duidelijk.
 • Je wordt het stilaan moe om te blijven zoeken en lezen. Image

Hallo,

Ik ben Wouter Crucke.

De voorbije 20 jaar werk ik als (destijds één van de allereerste gecertificeerde) boomverzorgers in ons land. Gek genoeg heeft mijn werk en liefde voor bomen door de jaren heen een serieuze bocht genomen. Want door de talloze bijkomende opleidingen die ik volgde en de jaren ervaring die ik dagdagelijks opdeed in het veld, ben ik meer en meer tot het besef gekomen dat de fundamenten van gezonde planten en bomen allemaal terug te leiden zijn tot de kwaliteit van de bodem. Enkel en alléén met een gezonde bodem mag je verwachten dat je goede resultaten krijgt, ook op lange termijn.

Het was dan ook een natuurlijke evolutie in mijn werk dat ik door de jaren almaar meer te maken kreeg met projecten waarin ik mij richtte op het inrichten van een goede groeiplaats voor bomen. Zo verzorgde ik het ontwerp voor de groeiplaatsen van de nieuwe bomen in de centrumlanen van Brussel, begeleidde ik het ontwerp en het volledige project van de ooidonkdreef in Deinze, realiseerde een tweede levensfase voor één van de oudste Ginkgo biloba's in ons land (centrum Gent, binnenkoer van het LUCA kunsthogeschool) en talloze andere projecten.

Doorheen de jaren ontving ik dan ook massa's vragen van mensen over zowel bodem als bomen. Vragen die ik heel vaak niet kan beantwoorden. En als je van nature graag  mensen helpt, dan doet het pijn als het niet lukt.

Daarom dat ik een eerste workshop inricht over bodem en bemesting. Om jou een beter begrip van jouw bodem bij te brengen.

Ben jij er klaar voor? Kom op dan!Wat mag je verwachten in deze workshop en wat niet? 


De workshop is ingedeeld in 2 delen waarvan het eerste gedeelte gaat over de bodem an sich. Dit is zowel van toepassing op de moestuin als op een siertuin of groeiplaatsinrichting voor bomen.

DEEL 1

 • wat is een gezonde bodem, hoe ziet deze eruit, waaraan voldoet ie?
 • Wat is het verschil tussen humus en compost? En wat is hun rol in de bodem?
 • Wat is de échte rol van Mycorrhiza?
 • Wat zijn de kenmerken van een goede bodemstructuur
 • jouw bodem lééft, behandel hem dan ook als een levend iets (géén esoterische BS maar op wetenschap gebaseerde  bevindingen)

DEEL 2

 • Wat is NPK? En hoe moet je dit interpreteren?
 • Hoe herken je tekorten van bepaalde mineralen door naar je planten te kijken?
 • Wat is het verschil tussen organische en chemische meststoffen?
 • Wat is het verschil tussen bodem bemesten en bodem verbeteren?
 • Hoe stel je een plan op adhv een chemische bodemanalyse?

HEEL BELANGRIJK!: je mag een bodemstaal meebrengen als je graag wil dat ik de structuur van jouw grond eens bekijk. Ik kan tevens een pH meting uitvoeren op jouw bodemstaal. Breng hiervoor wat aarde mee uit de bovenste laag van jouw bodem (niet dieper dan 30cm), ongeveer het volume van een koffietas.

Bijkomend: Wil je meteen een chemische bodemanalyse? Breng dan een bodemstaal mee dat geschikt is voor het labo. Minstens een volume voor een grote soeptas. Het staal moet bestaan uit grond die je neemt vanop minstens 5 verschillende plekken uit het gedeelte dat je wil laten onderzoeken. Wil je zowel de moestuin als de siertuin laten analyseren dan dien je 2 verschillende stalen mee te brengen.  Kostprijs voor de chemische bodemanalyse bedraagt 70€ excl btw per analyse en excl mijn advies mbt bemesten of verbeteren. Dit kan ter plaatse betaalt worden cash of met bancontact.

Inschrijvingsformulier Workshop

 • Locatie: bogaardestraat 236a te Maldegem
 • Duur: van 9-12hr
 • Kostprijs: 25€ per persoon (dit is een lanceringsprijs)Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

4 Comments on “Bodem bemesten en verbeteren – workshop”

 1. heb je ook zicht op het sisteem van fermenteren ipv composteren via bvb EM, effectieve micro-organismen ? Komt dit ook ter sprake ?

  1. Hallo Joe,

   mijn ervaring met EM – effectieve micro-organismen is beperkt. Ik heb er een 2-tal jaren mee getest maar ik was niet zo lovend als de verkopers van de product. Er is ook een uitgebreid onderzoek gebeurd door de universiteit van Wageningen. Aan jou om er zelf je mening over te vormen maar laat mij zeggen dat het één van de redenen is waarom ik mij bij het klassieke composteren hou. Hier is de link naar het onderzoek: EM: effectieve microben of effectieve magie? : Een onderzoek naar de effectiviteit van Effectieve Micro-organismen (EM)

   mvg,
   Wouter Crucke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?