Slakken bestrijden is niet moeilijk

slak wreet aan blaadjes

Slakken bestrijden is niet moeilijk

WAT MOET JE DOEN?

slakken bestrijden is niet moeilijk. Je hebt twee soorten slakken in de tuin: slakken met een huisje en naakte slakken. De naaktslakken richten de grootste schade aan. Let op: als je ze wilt bestrijden, doe dat op een ecologisch verantwoorde manier. Tal van andere dieren leven namelijk van het eten van slakken. Egels oa. zijn er enorm verlekkerd op. Dus als je slakken met chemische middelen probeert te bestrijden, verwoest je in feite het ecosysteem van jouw tuin en de natuur.

We opteren dus beter voor de milieuvriendelijke manier van bestrijden. Niet zo moeilijk. We probeerden alle methodes zelf; de ene helpt beter dan de andere, en het is afhankelijk van de soort grond. Ook het verschil tussen naaktslakken en huisjesslakken telt mee.


1. Slakken bestrijden door sterk geurende planten of kruiden

Als je een tuin aanlegt, denk eventjes na wat je er in plant om ze al een stap voor te zijn. Slakken zijn echte brokkenpiloten die alles kaalvreten als ze het maar lusten. Denk maar aan sla. Daar zijn ze echt gek op. Voorkom dat ze jouw salade verwoesten en plant bij de slaplantjes enkele sterk geurende planten of kruiden, zoals tijm en salie. Deze verjagen de slakken.


Ecostyle slakkenkorrels Escar-Go
Ecostyle slakkenkorrel Escar-Go 1 kg
16
No Slug biogroei aaltjes tegen slakken
No-slug - aaltjes tegen slakken - Biogroei
27
slakkenval BSI met lokstof om naakslakken te vangen
Slakkenval met lokstof eco - BSI
9

2. Gebruik ecologische slakkenkorrels van Ecostyle

Deze slakkenkorrels doden snel en efficiënt. Bovendien zijn ze dus niet giftig voor alle planten in de groententuin, wat fijn meegenomen is natuurlijk.

De slakkenkorrels zitten in een handige strooibus waardoor je goed kan doseren.

 
 

3. Beperk vochtige schuilplaatsen voor de slakken

Slakken houden enorm van een vochtige omgeving. Ruim op tijd en stond de gevallen bladeren op en kijk uit dat er geen omgedraaide lege bloempotten in de tuin rondslingeren. Slakken huizen daar graag onder en zijn zo redelijk beschermd tegen hun natuurlijke vijanden, zoals de egel en de merel.


Slakken milieuvriendelijk bestrijden is helemaal niet moeilijk! 4. Gebruik een slakkenmuur om slakken weg te houden 

Een slakkenmuur is eenvoudig te plaatsen rond de planten die het meest last hebben van de slakken. Zowel huisjesslakken als naaktslakken worden hierdoor tegengehouden. 

De muur is op een speciale manier opgebouwd waardoor de slakken de weg naar je sla, pas gezaaide wortetjes, ... niet vinden.

De slakkenmuur kan je ook makkelijk verplaatsen indien je ze even op een andere plaats nodig hebt.


 
 

5. Leg een laag mulch rond de planten tegen slakken

gebruik grove mulch (houtsnippers) of plakkerige mulch (je afgereden gras) om de grond te bedekken. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je grond droogt niet uit en de slakken haten dit spul.


6. Zet een slakkenval om slakken te vangen in je tuin

 • Je kan een slakkenval ecologische en herbruikbare slakkenval aankopen. Wij gebruiken zelf deze van BSI in onze groententuin en vangen hiermee goed. Je krijgt de val met een poeder, het poeder los je op in water en je plaatst de val in de grond.
 • Je kan ook zelf proberen een slakkenval te bouwen. Rondom in een plastic emmertje maak je enkele vierkante openingen. Vervolgens graaf je een beetje aarde uit en plaats daarin een schaaltje met kriekbier. Daarop zet je het emmertje omgekeerd en zodanig dat de slakken door de openingen in het putje vallen om het kriekbier op te slurpen. Klinkt gek, maar het werk wél.

Leeg de vallen wel regelmatig want het wordt een stinkboeltje als je alles laat zitten.


7. Verdeel aaltjes over je tuin om de naaktslakken te doden

De aaltjes los je op in water en verdeel je over je (moes)tuin. De aaltjes kruipen in de naaktslakken en zorgen dat die sterven.

Een heel eenvoudige en doeltreffende manier om de naaktslakken te doden. Ik had zelf heel veel last van slakken en heb na de toepassing geen enkele slak meer gevangen in mijn val.

Best toepassen in het voorjaar vanaf het warm genoeg is (maart-april).


Ecostyle slakkenkorrels Escar-Go
Ecostyle slakkenkorrel Escar-Go 1 kg
16
No Slug biogroei aaltjes tegen slakken
No-slug - aaltjes tegen slakken - Biogroei
27
slakkenval BSI met lokstof om naakslakken te vangen
Slakkenval met lokstof eco - BSI
9

8. Vang slakken met een watermeloen

Je snijdt die in twee en maakt er een paar deuropeningen in. Haal de meloen een stukje leeg en plaats deze in de tuin. Iedere ochtend haal je slakken van onder de meloen en verplaats je haar naar een andere deel.


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

15 Comments on “Slakken bestrijden is niet moeilijk”

  1. Beste Aninka,
   bedankt voor je berichtje. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Als ik terug slakken heb in de tuin, dan probeer ik het zeker eens uit!
   Groene groeten, Wouter

 1. Hallo, ik kreeg de tip om koffiegruis of gebroken eischalen als barriere te gebruiken rondom het perk of de bloempot waar slakken graag naartoe kruipen (bijv Hosta). Ze zouden er niet van houden om daarover te glijden. Wat is uw ervaring daarmee?
  Nog een vraag omtrent de aaltjes : moet je dat ieder jaar opnieuw doen?
  Dank u

 2. Ik haal bij een regenachtige dag ong honderd naaktslakken af mijn gewoon grasveldje en het leverkruid waar ze inderdaad ook dol op zijn, en dit met behulp van een schepje en een emmertje. Nadien -sorry dierenvrienden- dood ik ze en geef ze mee in de groene bak.
  Lusten de egels ook die dode slakken? Groetjes

  1. Dat is en blijft de mooiste en meest ecologische oplossing, al ziet niet iedereen dat zitten 🙂
   Keep up the good work Ann!

   groeten,
   Wouter Crucke

 3. Zelf actief op jacht gaan naar slakken met een prikstok is anders ook een afdoende methode, mét direct resultaat. Je kan ze nadien voederen aan vogels en egels. Ze vinden het een lekkernij. Met een prikker maak ik een saté en presenteer ik ze op een blaadje voor hun natuurlijke vijanden, die er dan ook op af komen om nog meer slakken te komen halen.

 4. Hallo,
  Kan ik korrels of aaltjes ook gebruiken als er hier een peuter van bijna 2 jaar rondloopt?
  Hij durft wel eens dingen in zijn mond te stoppen…

  1. Hallo Tania,
   aaltjes zie ik geen probleem in maar met de korrels zou ik toch oppassen. Zorg ervoor dat ie ze niet kan te pakken krijgen.

   mvg,
   Wouter.

 5. Ik zette gewoon enkele kommetjes met gewoon bier neer, en heb al tientallen slakken hier uit gehaald die erin verdronken. Een plezierige dood denk ik 🙂

 6. Hallo,
  weten jullie misschien of de aaltjes en korrels vrij invoerbaar zijn in Azië? Of is er een gelijksoortig product in Azië verkrijgbaar? Zelf heb ik nog geen effectief biologisch middel gevonden.
  Ben zelf woonachtig in Thailand , waar ik een tuinderij heb. Met biologische producten, OTOP certificaat. Dus geen pesticiden, geen kunstmest en geen verbranding. Op dit moment hebben we veel last van slakken in de jonge rijst, zowel met als zonder huis. Handmatig verzamelen is tot nu toe het meest effectief.

 7. plezierige tips, maar de laatste milieuvriendelijke : de slakken laten uithongeren, dat ga ik toch niet doen hoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?