Wat is de juiste afstand tussen je boom en de woning?

Aanplant grote boom, quercus, eik

Afstand bomen tot de woning

Wat is de juiste afstand? 

Bomen plant je best op een bepaalde afstand tot de woning. Ik geef je hierbij mee welke eenvoudige regels je zelf kan hanteren zodat je de juiste boom op de juiste afstand kan zetten.

Waarom is de afstand van je boom tot aan de woning zo belangrijk? 

 1. Vaak ligt er rond de woning een terras of een pad. De boom kan het pad omhoog duwen om zijn wortels voldoende ruimte te geven.
 2. Takken kunnen de muren of het dak beschadigen door er tegenaan te wrijven. Ook kan hij schade vormen aan zichzelf als er bv. takken uitscheuren.
 3. Doordat de woning of muur vlak naast de boom zou staan, zal deze boom schuin beginnen groeien, wat niet zo mooi is.
 4. Als de takken boven de woning hangen en hun bladeren afvallen of er vallen dode takken naar beneden, dan kunnen ze je dak(goot) verstoppen.
 5. Indien de boom heel oud wordt en heel dik, kunnen de wortels een muur van zich wegduwen. Maar daarvoor heb je dus al een hele oude grote boom nodig.

Klopt de mythe dat de bomen je fundering zullen kapotdrukken? 

Nee. De wortels van de bomen zullen de fundering van je woning echt niet aanvallen. Boomwortels groeien langs de fundering, waar er voeding te vinden is voor hen. In de fundering vinden ze geen enkele voedingsstof of water terug. Ze hebben dus geen enkele interesse in je fundering.


Eenvoudige regel voor de afstand van de woning tot je boom

Tabel voor de afstand tussen boom en woning

Vraag de volwassen hoogte van de boom na bij de kwekerij waar je de boom koopt. Zij zullen je dit met veel plezier meegeven. 


Hoe kies ik de juiste boom op de juiste plaats? 

Je kan ook de redenering omdraaien, wat nog verstandiger is bij de aankoop van de boom:

 • Je kiest waar je graag een boom wil
 • Je kijkt volgens de tabel hoe groot deze magworden
 • Je zoekt zelf al eens op welke boom er daarvoor in aanmerking komt of je vraagt na bij de kwekerij welke bomen er voor deze grootte in aanmerking komen

Help, mijn boom staat te dicht bij de woning. 

Geen paniek! Dat een boom dichter bij een huis groeit dan hij zou moeten staan, vormt meestal niet direct een probleem. En er is veel dat je kan doen, om de eventuele complicaties te verminderen. Indien je hierover vragen hebt, mag je mij steeds contacteren.


Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter. 

Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. 

Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt: 


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

2 Comments on “Wat is de juiste afstand tussen je boom en de woning?”

 1. Mijn buurman heeft bomen geplant naast zijn huis op 2 meten van de scheidingslijn. Deze zijn nu een 7 tal meter hoog. Ik ken niets van bomen naar hoe weet ik welke bomen het zijn. En hoe hoog ze kunnen worden als ze volwassen zijn.

  Ik vertrouw erop een antwoord van te kunnen bekomen.

  Mvg Ivo

  1. Beste Ivo,
   het beste kan je even op zoek in de bibliotheek naar een goed boek over bomen met een determinatiesleutel. Op basis van het blad kan je mogelijk de boomsoort determineren. Of ga even kijken op deze website: http://www.bomen-determineren.com/, hier kan je de meest voorkomende boomsoorten ook terugvinden en determineren. Of je kan het natuurlijk eens navragen bij je buur welke hij geplant heeft. Als je de boomsoort kent dan kan je op het internet even zoeken naar de eigenschappen van de boomsoort om de hoogte in volwassen toestand te kennen. Als is dat altijd wel heel theoretisch. Dit kan in de praktijk zéér sterk afwijken.

   groeten,
   Wouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?