Acer, Betula en Carpinus of wat is een ABC boom?

bloedende boom

Wat is een ABC boom?

Heb je er ooit al van gehoord? De ABC boom? Het gaat in de eerste plaats over de volgende soorten:

Maar ook de volgende soorten behoren eigenlijk tot de ABC bomen:

 • Juglans of notelaar
 • Vitis of druivelaar

ABC bomen zijn de boomsoorten die gevoelig zijn voor wat men in de volksmond “bloeden” noemt. Dit gebeurt wanneer je in de foute periode snoeit. Binnen een paar minuten drupt er sap uit de wonden en dat kan zelfs vrij hevig zijn. Zo hevig soms dat je op een half uurtje een glas vult met het sap dat uit 1 snoeiwonde drupt.

Waarom begint een boom te bloeden?

In de eerste plaats dienen we ons af te vragen wanneer het voorkomt. Naargelang het tijdstip van het jaar zullen deze bomen wel of niet bloeden. Snoei je de Betula bijvoorbeeld in hartje zomer dan is er van bloeden geen sprake. Maar omdat de meeste mensen nog steeds geloven dat we bomen enkel in de winter snoeien, krijg ik vaak verontruste telefoontjes op het einde van de winter. De lentekriebels beginnen en het energiepeil van de mensen stijgt mee. Vanaf de eerste zonnestralen werken we opnieuw in de tuin. Het snoeien van bomen gebeurt vaak als eerste taak omdat het toch al de ganse winter uitgesteld werd door de barre kou. Snel nog snoeien voordat het te laat is … . Hier vind je nog tips rond snoeien.

De sapdruk die zich al een hele tijd opbouwt (start in het begin van de winter) is ondertussen zeer hoog. Het zorgt ervoor dat voldoende voedingsstoffen klaar zijn voor het moment dat de lente begint. Alle sappen moeten tot boven in de boom geraken en daarom begint de boom hier al mee op het einde van het vorige seizoen. Na het vallen van het blad begint hij of zij de druk al op te voeren. Bij sommige soorten gaat dat extreem snel, zoals bij de notelaar of Juglans.

Kan mijn boom dood bloeden?

Je boom zal niet doodbloeden, zelfs al heb je gesnoeid wanneer er geen blad aan staat en je boom hierna hevig bloedt. Natuurlijk ga ik er vanuit dat je op een correcte manier snoeit, zoniet kan het wel grondig fout lopen.

Laat je niet verleiden om er vanalles aan te smeren. Ik hoorde al de gekste voorstellen:

 • Teer aansmeren
 • Klei
 • Ducktape
 • Toebranden
 • Loodverf
 • Er wordt zelfs een product verkocht dat het zou kunnen stoppen.

Dit heeft allemaal geen zin. Het bloeden stopt meestal binnen een paar dagen waarbij het wat minder bloedt vanaf de middag of ’s avonds. In sommige gevallen kan het 2 à 3 weken duren.

Soms wordt het bloeden met opzet gestart zoals bij de berk. Het sap zou een geneeskrachtige werking hebben en het wordt ook  gebruikt om “berkenwijn” mee te maken.

Wanneer dan wel snoeien?

De algemene regel die altijd werkt: enkel wanneer de boom bladeren draagt.

Snoei dus nooit in de winter en stel het snoeien uit tot in juni (21 juni, de langste dag). In de prille lente is het ook nog af te raden maar dat geldt eigenlijk voor ALLE boomsoorten. De lente is de periode waarin ze al hun bladeren moeten maken, bloesems groeien en al hun energie gebruiken om weer goed van start te gaan. Het energiepeil van bomen zakt drastisch en hun weerbaarheid is daardoor laag. Het is dus beter om de boom nog even met rust te laten en pas aan snoeien te denken vanaf  begin juli.  Je mag snoeien tot midden september ongeveer.

Test eerst eens voor je start met het snoeien. Neem een tak van een vinger dik en knip die door, wacht dan een half uurtje – 1 uurtje (soms zie je het al na 2 minuten)  af. Als er geen sap uitloopt, dan kan je snoeien.

Voor de notelaar geldt er nog een bijkomende regel: snoei altijd bij afnemende maan. Ik heb meerdere keren de test gedaan en stelde vast dat ze in volle zomer, terwijl ze in blad staan, TOCH gaan bloeden bij opkomende maan. Even naar de scheurkalender kijken dus.

Meer over het snoeien van een notelaar: https://www.youtube.com/watch?v=4ZeMIqFZoD8

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat wonden veel beter genezen en minder inrotten wanneer je in de zomer snoeit.

Nog een Boomtastische dag en tot ziens

De Boomdokter

Abonneer je

Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt:

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

12 Comments on “Acer, Betula en Carpinus of wat is een ABC boom?”

 1. Dag Wouter, Wij hebben een 18 jaar geleden een notenboom geplant. Hij is heel erg naar het licht gegroeid, staat schuin dus, maar bovenal de takken hangen aan één kant bijna op de grond. Onderaan de stam heeft hij een gat in de schors.
  Er is door een tuinder van de Velt weleens gepoogd te snoeien, met een klein takje; hij bloedde lang en veel. Dat was vroeg in het voorjaar en volgens ik nu hoor, te laat dus. September zou kunnen maar hij hangt nog vol noten en blad uiteraard. Moeten we niet wachten dat hij zijn blad verloren heeft ? Hij draagt dit jaar veel noten; de groene bast vertoont veel maden. Vogels eten de noten leeg.
  Kan u ons helpen ? Met dank

  1. Dag André, een notelaar moet je inderdaad in juli-aug-sept snoeien en niet wachten tot de bladeren of de noten vallen. Ook al verlies je hierdoor noten. Indien je hem snoeit buiten die periode kan de boom ernstig bloeden, met ev. schimmel of afsterven tot gevolg. Als je wil weten of je hem nog kan snoeien, knip je best een tak af van een vinger dik om te zien of hij bloedt of niet. Een gat in de schors laat je best van dichtbij onderzoeken om te zien of de boom nog een goede conditie heeft. Ik kom graag bij je langs voor een boomfitanalyse, dan controleer ik de conditie en vitaliteit van je boom. Mvg, Wouter

 2. Hallo. Wij zouden enkele flinke acacia’s willen laten snoeien, waarbij we lange zijtakken en de top er zouden uit willen. Kan dat in juli?

  1. Beste Patrick,

   dat kan perfect in juli. Nog al te vaak wordt gedacht dat het snoeien van bomen enkel in de winter kan maar dat is onterecht. Let wel, onder de term snoeien worden veel verschillende dingen begrepen. Vergewis jezelf ervan dat de snoei op een juiste manier gebeurt en enkel in functie van wat nodig is voor de bomen (bomen hebben zeker niet altijd snoei nodig!). Je kan ook bij ons terecht hiervoor, kijk gerust mijn diensten er op na bij het snoeien van bomen.

   groeten,
   Wouter.

 3. Beste,

  Erg leerrijk hier, en ja…ik zit met iets.
  Kan je elke boom toppen en een zijtak omhoog leiden om ze kleiner te houden.
  Vriendelijke groetjes
  karine

 4. heel interessant Wouter, bedankt om dit met ons te delen.
  ‘k heb een vraagje ivm fruitbomen. Als de fruitboom verzwakt door de snoei in de winter, snoeien we die dan ook het best tussen juni en oktober?
  groetjes
  Viviane

  1. Viviane,

   het type snoei hangt samen met je doelstelling (bij fruitbomen). Ik maak onderscheid tussen vruchtsnoei en structuursnoei. Het gebeurt respectievelijk in de winter (vlak voor de lente) en de zomerperiode (tussen juni en okt). Als ie echt verzwakt, dan is het beter om de snoeien te beperken of zelfs een paar jaar niet te snoeien.

   groeten,
   Wouter.

 5. Hallo Boomdokter,

  allereerst mijn complimenten voor uw site. Ik haal er zeer waardevolle informatie uit en besteed daardoor meer aandacht aan mijn activiteiten in de tuin.
  Mijn vraag gaat over een enorme walnotenboom die ik heb staan in de tuin. Direct naast een treurwilg.
  De walnotenboom is ruim 15 meter hoog en heeft diverse takken op ongeveer 4 meter hoogte. Ik zou de boom graag willen snoeien maar ben bang dat ik dadelijk teveel snoei. Ik heb al een tak eraf gezaagd (omvang tak was ongeveer 15 cm in diameter). De volgende 3 takken hangen ook te laag. Die takken hebben een diameter van ongeveer 30 cm. Ik wil graag dat de boom in hoogte een mooi bladerdak geeft maar niet zo laag gaat hangen (door het gewicht). Er komen ook werkelijk ontzettend veel walnoten vanaf in oktober dus dat wil ik nu voorkomen. Wat is verstandig. Welk “zaagschema” kan ik het beste hanteren? Dit omdat u aangeeft dat je niet teveel takken kunt snoeien tegelijkertijd maar het beter kunt verspreiden over een aantal jaren.

  groet
  Donna

  1. Donna,
   takken van die diameter is per definitie een slecht idee, en al zeker voor een walnoot. Voor de rest is dat enkel te beantwoorden met een cursus snoeien, niet eenvoudig dus. Al kan je mij natuurlijk inhuren om de klus te klaren. Complexere vragen zijn altijd betalend, ik kan onmogelijk een halve cursus schrijven voor iedereen die een vraag stelt, maar dat begrijp je wel.

   bel of mail me gerust.
   Groeten,
   Wouter;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?