Ahorn, Acer of plataan, hoe zit dat nu?

Goeiemorgen trouwe lezers :-),

Het is zaterdagochtend en het belooft een stralende dag te worden. Na een hectische week kan ik wel een beetje rust gebruiken. Gisterenavond supervroeg in bed om ne keer stevig te slapen maar onze kleinste rakker besliste er anders over. Als het bazeken honger heeft dat kan je daar niet buitenom, en maar goed ook!

Veel tijd had ik deze week niet om actief te zijn op sociale media en gisterenavond viel mijn oog op de vraag van een oude kameraad op facebook. Tja, hoe schrijf je zoiets, een “oude” kameraad …, Frank, schiet mij nu niet af hé, je weet wat ik bedoel.  Frank, iemand die ik dus al lange tijd ken, alhoewel hij ook niet meer van de jongste is, hé Frank!

Genoeg rond de pot gedraaid, tijd voor het serieuze werk en dus de vraag van de Frakke luid als volgt:

yo Wouter, licht me es in aub: wat is het verschil tussen ahorn, plataan en esdoorn? de ene heeft dubbele ‘helicopters’ als zaadjes, de andere die harde pluizenbollen (vroeger ook gebruikt als jeukzaad in iemands kleren)…
alvast bedankt ! 🙂


Nomenclatuur?

Ik doe mijn best om hier wat duidelijkheid te scheppen. Voor ik met namen begin te gooien zal ik eerst even verduidelijken wat de nomenclatuur is.

NOMENCLATUUR: het is de wetenschap die zich bezig houdt met het geven van een juiste naam aan planten (nomen=naam, calare=geven). Deze nomenclatuur is internationaal en kent zijn oorsprong in het Latijns en Grieks.  Slechts één naam voor één plantensoort voorkomt misverstanden. Het wordt bovendien Universeel gebruikt door alle plantkundigen en vakmensen overal ter wereld. Dit is belangrijk om het onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten. Een plantennaam bestaat altijd uit minimum 2 onderdelen: BVB Quercus (eik) rubra (Latijn= rood) dus Rode eik, algemeen bekend als de Amerikaanse eik die zijn naam dus ontleent aan de mooie rode herfstverkleuring van zijn blad.

BOTANISCHE NAAM of SOORTNAAM = Geslachtsnaam of genus + soortnaam of species

 

Quercus rubra                      =                Quercus               +         rubra

 

Altijd met hoofdletter         Altijd met kleine letter


Hoe zit het nu met acer, plataan, ahorn, …?

Esdoorn heeft helikopterzaadjes

De esdoorn heeft de welbekende ‘helikoptertjes’-zaadjes. Heel veel van de esdoorn soorten hebben die maar toch niet allemaal.

Er is bovendien een esdoorn die verwarring schept als je esdoorn en plataan uit mekaar wil houden. De Acer pseudoplatanus is de gewone esdoorn of valse plataan omdat zijn blad heel sterk lijkt op dat van de gewone plataan.

Ahorn = Acer saccharum

Om te beginnen zijn er ruim 180 soorten esdoorn zoals Acer rubrum, Acer tataricum, Acer … . Allemaal esdoorn dus maar toch veel soorten.

De ahorn is een esdoorn, nl: Acer saccharum = Esdoorn suiker (Latijn) en is dus de befaamde boom die symbool staat voor Canada. Het vijfvingerig blad van deze esdoorn komt voor in de vlag van Canada. Ahorn wordt in Canada ook gebruikt als alternatief voor Esdoorn of Maple. Ze spreken dus van sugar maple oftewel sugar ahorn (zucker ahorn in het Duits). Deze esdoorn heeft dus OOK helikopterzaadjes.

Plataan en de verschillen met Acer of esdoorn

De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten. Ben je nog mee Frank? Zijn vruchten zijn stekelige bollen die in paren aan de boom hangen. Meestal blijven ze hangen tot ver in de winter of tot wanneer er nieuwe bladen worden gemaakt in de lente.

Ziezo Frank, ik hoop dat ik één en ander duidelijk heb gemaakt? Als er nog iets zou zijn dan hoor ik het wel. Groetjes, ik ga nu naar buiten, genieten van de deugddoende zon!

Ciao,

De Boomdokter.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

KIM

11 Comments on “Ahorn, Acer of plataan, hoe zit dat nu?”

  1. Hoi Marjon, ook dat zijn 2 totaal verschillende bomen. Esdoorn is Noord Amerikaans terwijl de Es inheems is. Het is wel een idee om hier ook eens een artikel over te schrijven :-).

   Groeten,
   Wouter.

 1. de bladeren van de esdoorn en de plataan lijken dus heel erg op mekaar – is het dan zo dat de bladeren van de esdoorn ook niet ‘verteren’ als ze afgevallen zijn, zoals de bladeren van de plataan niet verteren.

  1. Martine,
   ze verteren allemaal, maar van de plataan redelijk traag. De bladeren van esdoorn verteren veel sneller. Ze hebben niet de leerachtige gevoel van de plataan en zijn ook veel dunner, vandaar het sneller verteren tot compost.
   Groeten,
   Wouter Crucke.

 2. Mijn verwarring gold vooral de Engelse benaming “sycamore” , wat je schijnt te vertalen met ofwel plataan ofwel esdoorn …

 3. als je alleen de latijse naamgeving volg is het heel simpel
  maar nu halen ze de nederlandse en de engelstalige voor en achternamen door elkaar .
  logisch dat je het dan nooit weet.
  ahorn is engels voor een bepaalde Acer
  esdoorn is de algemene nederlandse naam voor alle acers
  en een plataan is iets volkomen anders, die heeft allen bladeren die op een acer lijken daarom is zij achternaam acrifolium wat in het nederland is met/ acervormig blad
  simpel niewaar
  inge

  1. Hoi Inge,
   ja, op zich is het niet zó moeilijk maar voor een leek kan het toch wel ingewikkeld zijn. De plataan wekt gewoon verwarring door zijn bladeren die lijken op die van de esdoorn. Maar wat voor de één een klaar klontje is … . Ieder zijn job hé ;-), daarom geef ik met plezier antwoord op dergelijke vragen. Als ik op die manier iemand kan helpen dan doe ik dat graag.
   Groetjes,
   De Boomdokter.

 4. ik vind dit echt een hele duidelijke site en de site heeft me goed geholpen met mijn spreekbeurd over de plataan! x mercikes voor de informatie 🙂

  1. Wow, is dat niet erg vroeg? Mensen ik zie net het weer en we krijgen suenew en tempje van -32. We kijken uit naar het voorjaar en gisteren liepen ze even zonder jas. Maar ja het was 1 graad boven dus heerlijk weer.Maar we genieten even mee op afstand.Groetjes, Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?