Bladluis bestrijding is niet moeilijk!

bladluizen en mieren

Bladluis bestrijden is niet moeilijk!

Zonder gif uiteraard!

WAT MOET JE DOEN?

Bladluizen bestrijden en voorkomen

adalia biogroei
Adalia of lieveheersbeestje - BioGroei
17
chrysopa gaasvlieglarven tegen bladluizen en wolluizen biogroei
Chrysopa - tegen bladluizen - Biogroei
39
Ecostyle lijmband tegen mieren, wintervliegen en mineermotten
Ecostyle lijmband tegen mieren, wintervliegen en mineermotten
11

Bladluizen bestrijden is in feite niet zo moeilijk: je kunt al heel wat doen om een bladluizen plaag te voorkomen. Met een beetje voorbereiding zou je in principe zelfs bijna geen last mogen hebben van bladluizen.

Het maakt ook niet uit om welke soort bladluis het gaat. De groene, zwarte, bruine,... ze worden allemaal op dezelfde manier bestreden.

Kweek sterke planten en verzorg deze zo perfect mogelijk. Daardoor zullen bladluizen al grotendeels wegblijven van deze planten.

Image

4 ecologische manieren om de bladluis te bestrijden

 1. Iets in opmars in de laatste jaren, zijn de larven van lieveheersbeestjes. Er zijn best wat bedrijven gespecialiseerd in het aanleveren van larven van lieveheersbeestjes. Deze laat je los op uw besmette planten! Binnen de kortste keren zijn uw planten bladluisvrij! De larven eten tot 400 bladluizen in hun cyclus. Eens ze een volwassen lieveheersbeestje zijn, eten ze nog eens 5000 bladluizen. Ecologisch heel erg verantwoord en mooi trouwens!

 2. Vergeet ook de mieren niet te bestrijden bij je bomen of planten. Mieren voeden zich met de honingdauw dat bladluizen produceren. Ze zullen er dus alles aan doen om het de bladluis naar hun zin te maken. Rond de stam van de bomen hang je hiervoor een lijmband of bij andere planten kan je de aaltjes tegen de mieren inzetten.

 3. Gaasvliegen zijn een andere natuurlijke vijand van de bladluizen. Deze zet je best uit op een haag die last heeft van blad of wolluizen. De gaasvliegen doen hetzelfde als de adalia en hoef je enkel uit te strooien over de planten.

 4. Verder bestaan nog best eenvoudige middeltjes om bladluizen te bestrijden. In een tuin vind je tijdens het onderhouden van uw plantenperken altijd wel brandnetels. Vul een emmer met de gewiede brandnetels en overgiet deze met warm water. Vervolgens zet je de emmer in een ruimte waar je niet veel komt, want na enkele dagen gaat dit goedje echt stinken. Je bekomt de gier door het uitzeven van de brandnetels. Deze gier gebruik je dan om de bladluizen te bestrijden. Om de paar dagen besproei je de besmette planten en na een tijdje verdwijnen de bladluizen. Deze gier kan je ook maken van look of tabaksplanten. Zo zie je dat het aanplanten van bepaalde plantensoorten niet alleen dienen om een gevarieerd tuinaanbod te hebben, maar ook om te gebruiken bij het bestrijden van bladluizen.Ecologisch en mooi bestrijden van bladluizen doe je met de larven van lieveheersbeestjes. 


adalia biogroei
Adalia of lieveheersbeestje - BioGroei
17
boomdokter_kastje_lieveheersbeestje_adalia_nestkast
De Boomdokter insectenhotel voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen
19,85
chrysopa gaasvlieglarven tegen bladluizen en wolluizen biogroei
Chrysopa - tegen bladluizen - Biogroei
39

4 tips voor het voorkomen van bladluizen

 1. Iedere plant heeft water en voedsel nodig. Als je bij uw planten de juiste bewatering toepast en je geeft eveneens de correcte hoeveelheid bemesting, heb je weinig kans dat bladluizen jouw planten zullen belagen. Heel belangrijk met bemesting is de juiste hoeveelheid: niet te weinig en zeker ook niet te veel. Een teveel garandeert een bladluizenplaag.

 2. Een variatie van planten in combinatie met sterk geurende kruiden: bladluizen houden niet van de sterke geur van bijvoorbeeld bieslook, citroenkruid, look, pijpajuintjes,....Plant deze dus tussen en rond uw bladluizen-gevoelige planten en de bladluizen laten uw planten gerust.

 3. Je kan ook kiezen voor planten en bloemen waarvan de lieveheersbeestjes houden, ze zijn bijvoorbeeld gek op brandnetels! Maar omdat je van de brandnetels nu niet meteen gek bent, houden ze ook van peen, teunisbloem, linde, afrikaantjes,...

 4. En als laatste tip: zorg dat de lieveheersbeestjes zich thuis voelen in je tuin. Lieveheersbeestjes houden van compact materiaal als schors, houtwol, denneappels. Laat ook de bladeren en stengels in de tuin liggen gedurende de winter, zo kunnen zij daar overwinteren. Uiteraard zijn er ook mooie huisjes voor lieveheersbeestjeste koop voor hen, je kan ze eindeloos combineren en zo hoeven ze niet ver op zoek te gaan in de winter.

 Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

25 Comments on “Bladluis bestrijding is niet moeilijk!”

 1. Vergeten jullie ook de nachtploeg niet!
  Lieveheersbeestjes eten vaak overdag de luizen , de oorwurm doet dat ‘s nachts.
  Oorwurmen trek je aan door bloempotten , ja die rode gebakken versie ,te vullen met stro
  en op z’n kop op een houtje in de grond ,vlak bij de belaagde plant te zetten .
  Daar verblijven ze overdag en ‘s nachts gaan ze op zoek naar de luizen.
  Kost weinig en eenmaal op z’n plek heb je er jaren plezier van en de oorwurmen ook.

  1. Zeker niet Bart! Alleen is de oorwurm toch wat minder actief, is minder mobiel/ snel dan de larven van de adalia en eet ie niet zoveel bladluizen. Maar ze zijn zeker nuttig en eenvoudig aan te trekken.

   WOuter.

 2. Onze tuin zit aan een kant vol met mieren sinds paar weken. Nu ik wat dichterbij ging kijken en na wat opzoekwerk zag ik dat onze laagstam appelboompjes vol bladluis larven zitten. Ze zagen er al wat sip uit. Omdat er een landschildpad rondloopt en ik ook twee kleine kindjes heb wil ik liever iets natuurlijk gebruiken. Ik heb alle tips al uitgeprobeerd van look tot rozemarijn en witte peper voor de mieren te bestrijden maar nu er ook massa’s luizenlarven gespot zijn denk ik dat het me zo niet gaat lukken.
  Ik wilde graag lieveheersbeestjes larven aanschaffen maar ik las dat de mieren deze aanvallen en doden. Aangezien wij dus ook erg veel mieren hebben vroeg ik me af of het zin heeft?

 3. Hallo,

  Ik bestelde larven van inheemse lieveheersbeestjes om bladluizen te bestrijden. Maar ik zag zonet dat we al Aziatische lieveheersbeestjes in onze tuin hebben. Is er iets dat ik kan doen om de inheemse larven te beschermen?

  mvg,
  Miranda

 4. Hoi,

  Ik heb last van zwarte luis op 2 Acers die vlak tegen de vijver staan. Mijn kameraad stelde confidor voor maar dat is niet meer te verkrijgen.
  Wat kan ik nu doen aub?

  Groetjes,

  Bart

  1. Hoi Ann,

   daar heb ik nog niemand. Maar heb je al geprobeerd met de larven van de lieveheersbeestjes? Die kan ik gewoon opsturen en vreten al die bladluizen op! Je vindt ze hier: larven van de lieveheersbeestjes

   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter.

 5. Ik heb een paar zilverberken in mijn tuin en zit met een geweldige bladluizenplaag. Heb al verschillende producten tegen bladluizen gespoten maar helpt niets. Het sproeien beperkt zich natuurlijk maar op de onderste delen van de boom.
  Wat kan ik daartegendoen? Kan niet meer rustig zitten zonder onde de luizen te zitten!

  1. Beste Jean-Louis,
   het best is om in 2 fasen te werken:
   Begin curatief door de luizen te bestrijden met een natuurlijke insecticide die bestanddelen bevat als pyrethrum. Hiermee dood je de aanwezige luizen. Heel belangrijk hierbij is om het juiste tijdstip te hanteren. Idealiter is dit bij de eerste generatie in het begin van het seizoen, meestal ergens in april. Hou je berken daarvoor goed in de gaten. Een tweede keer tussen 1 à 2 weken na de eerste bespuiting. Aangezien je iets later bent voer je dit gewoon best zo snel mogelijk uit.
   Breng het product aan met een sproeier, liefst een zeer krachtige blazer. Heb je die niet, overweeg de hulp van een professionele tuinaannemer of geef mij een belletje; ik breng je in contact met de juiste persoon. De reden hiervoor is dat het insecticide enkel werkt wanneer het product contact maakt met de rups (voor alle producten is dat zo). Een krachtige blazer is in staat om het product tot hoog in de boom te blazen, soms tot 15 m hoog, met een gewone rugsproeier lukt dat niet.
   Een week later hang je de 250 tot 500 larven van het lieveheersbeestje in de boom aan het begin van de kruin. Deze zullen met veel plezier jouw bladluizen opeten. Iedere larve eet zo’n 600 bladluizen per dag. Ze zullen zich kruipend verspreiden doorheen de boom. Het is tevens een goed idee om een paar huisjes voor lieveheersbeestjes in de buurt te hangen zodat ze bij jou blijven overwinteren. Zo krijg je volgend jaar automatisch je privécollectie bladluizen-bestrijders 🙂

   1. Hallo,

    Kan je mij de gegevens doorgeven van een tuinaanemer die zo’n product op de juiste wijze kan aanbrengen?

    Mvg,

   2. Pyrethrum is ook dodelijk voor lieveheersbeestjes, bijen en andere nuttige insecten. Er bestaat nog steeds de misvatting dat een natuurlijk middel ook natuurvriendelijk is, maar dat is beslist niet het geval.

    1. Hallo Joe,

     het klopt helemaal wat je zegt. Het is en blijft een middel dat insecten dood bij toepassing. Daar zit meteen ook het grote verschil. Het is enkel bij het gebruik dat er iets gebeurt en niet zoals bij chemische sproeimiddelen waarbij er weken, maanden en zelfs járen na toepassing nog een impact is op de natuur.

     Groeten,
     Wouter Crucke

 6. Als je tussen en rond uw bladluizen gevoelige planten sterk geurende kruiden plant, hebben de bladluizen de grote neiging uw planten gerust te laten. Ze verdragen eigenlijk heel slecht de sterke geur die verspreid wordt door bijvoorbeeld bieslook,

  Sorry, maar ik denk dat je advies niet echt uit goede bron komt.
  Ik heb momenteel 1 plant die overwoekerd is met bladluis, bieslook.
  Ze schijnen het maar wat te lusten.

  1. Beste,

   de geur van bieslook heeft wel degelijk een afwerend effect op bvb bladluizen. Ik heb dit in het verleden vaak ingezet om aantastingen te voorkomen en zelfs te bestrijden. Ik heb gemerkt dat het vaak zeer afdoende werkt. Er was echter 1 ander iets wat mij opviel. Er was ook telkens 1 (groep) planten die dan wél ten prooi viel aan de bladluizen. En die kregen het dan dubbel zo hard te verduren. Alsof ze – de bladluizen dan – zich massaal op de minst afstotende stortten.

    1. Hey Joyce, daarom zijn de middelen een combinatie van verschillende zaken, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Anders zou er alleen maar bieslook in zitten en dat werkt niet 🙂
     Groeten,
     De Boomdokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?