Bladluizen verwijderen doe je zo!

Bladluizen zijn typische plaaginsecten. We leggen de nadruk op “plaag”, want eens je planten last hebben van bladluizen, dan maak je veel kans op een echte plaag.

Bladluizen verwijder je eenvoudig

In principe zijn ze redelijk eenvoudig te verwijderen. En zelfs op een mooie manier. Je kan de natuur een handje helpen door de natuurlijke vijand bij de bladluizen te zetten.

Veel mensen gaan drastisch te werk in het verdelgen van insecten. Ze lopen snel naar de betere speciaalzaak op zoek naar een spray om de bladluizen te lijf te gaan. Let op met dergelijke sprays. Door het gevarieerde aanbod slagen fabrikanten erin voor bijna iedere soort plant een eigen spray te maken die bladluizen verdelgt. Het nadeel van dergelijke sprays is de kostprijs en bovendien zijn ze milieuonvriendelijk.

Efficiënter

Er zijn efficiëntere methodes om bladluizen te verwijderen. Methodes die iedereen perfect kan toepassen en die milieuvriendelijk zijn.

Stel je in de prille beginfase de ongewenste bezoekers vast, dan werkt water het beste. Met een sproeier bestuif je regelmatig de planten. Na een tijdje zullen de bladluizen verdwijnen. Bestuif vooral de onderkant van de blaadjes, want daar vertoeven de meeste bladluizen. Heb je planten in potten staan, dan plaats je de pot in heel erg veel water. Je zult zien dat de bladluizen op het water ronddrijven. Herhaal dat een paar keren.

Zorg ervoor dat uw plantenperken mierenvrij zijn, want zij zijn de grootste bondgenoten van bladluizen.

Een ander goed middeltje is het maken van gier. Gier van brandnetels is de meest efficiënte. In je tuin kom je ze vast tegen. Na het wieden doe je de brandnetels in een emmer en overgiet ze met warm water. Je plaatst de emmer in een ruimte waar je niet zo veel hoeft te zijn, want na een paar dagen zal het mengsel redelijk stinken. Na een drietal dagen zeef je de brandnetels uit de ontstane gier en doe je de gier in een sproeisysteem. Je hoeft het niet aan te lengen. Om de tweetal dagen besproei je al de besmette planten met het gier. En je herhaalt dat regelmatig, totdat je een levenscyclus van de bladluis ruimschoots hebt overschreden. Bladluizen leggen immers dagelijks eitjes die bij een eerste behandeling niet gedood zijn. Na verloop van tijd zijn alle bladluizen verdwenen. Gier kan je ook maken van bijvoorbeeld tabaksbladeren.

Als je de meest zuivere ecologische toer op wil, schaf je larven van lieveheersbeestjes aan. Deze verorberen bladluizen in een razend tempo. Het grote voordeel is dat eenmaal de larven volwassen zijn, de lieveheersbeestjes gewoon verder bladluizen opeten.

 

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

KIM

16 Comments on “Bladluizen verwijderen doe je zo!”

 1. Vanachter in onze tuin staat een hele grote boom vol bladluis. Samen met de mieren hebben ze het er heel gezellig. Jammer genoeg trekt de honingdauw dat op de grond valt enorm veel wespen aan, waardoor onze dochter niet meer vanachter in de tuin kan spelen.
  Wat kunnen we hier aan doen?

  1. Isabel,
   mijn antwoord komt wss wat laat, maar voor volgend jaar, van zodra de bladluizen zich aandienen, zet je de larven van lieveheersbeestjes uit in je tuin. Dit is veruit de beste oplossing! Ze zullen alle bladluizen opeten.

   groeten,
   Wouter.

 2. vermits bladluizen allergisch zijn voor zwavel maak je met shampoo head en sholders classic een sopje en dan erop verstuiven

 3. heb een milky wat boompje en de bladeren zijn bruin en nog wolluizen
  mag ik de takken insnoeien ,zodat alle luizen weg zijn ,(ze zitten niet op de stam)
  of gaan ze weg in de winter ?
  graag reactie danke

  1. Beste Dorine,
   bedoel je Japanse Kornoelje ‘Milky Way’ (Cornus kousa ‘Milky Way’)? Zeker niet gaan insnoeien ifv de wolluizen, ze kunnen tenslotte overal zitten, ook waar je het niet onmiddellijk ziet. Je kan ze het beste aanpakken in de lente, wanneer de stammoeders opnieuw buiten komen na het overwinteren. Je kan hiervoor tewerk gaan met de larven van de gaasvlieg

 4. Wij hebben een dakterras en worden geteisterd met miniscule kleine witte beestjes (luizen)
  De buren hebbehn benedeb in de tuin een hopstruik die vol zit. Wagt kunnrn we hieraan doen?

  1. Hallo Annemie,
   het betreft wellicht wolluizen. Op zich geen probleem want de meeste planten – behalve bij cactussen – zullen die beestjes volgend jaar verdwenen zijn, meer info over luizen vind je in het artikel ‘bladluizen kweken sneller dan muizen’. Als het echt veel overlast bezorgt dan kan je dit eventueel behandelen met Pyrethro-Pur, een ecologisch middel voor de behandeling van dergelijke aantastingen van wolluizen, bladluizen, … . Je kan het vinden in mijn shop: Bestrijden van wolluizen.

  1. Beste Jeff,
   Ben je zeker dat dit bladluizen zijn?! En zoja, gewoon uitspoelen met water. Ze zullen normaal niet terug komen want daar is géén voedsel te vinden voor deze insecten. Veel succes.
   De Boomdokter.

  2. Afgelopen zomer gelukkig heel veel larven van lieveheersbeestjes gehad Dus onze boom hoefde niet gesnoeid te worden ze hebben genoeg te eten gehad hopelijk volgend Jaar weer luis vrij☺️

 5. Ls wij worden geteisterd door bladluis in een forse eik, die helemaal gaat glimmen. Ook de onderliggende begroeiing gaat helemaal glanzen, maar dat krijg je met water wel weg.wat te doen?
  Groeten
  Fred Veltman

  1. Het glanzen komt voort van suiker. Bladluizen scheiden namelijk de suiker af van het sap dat ze opzuigen. Dat druipt naar beneden en zorgt voor de glans. Daarom dat het ook met water gewoon wegspoelt. Er valt niet veel tegen te doen en hiertegen spuiten is zinloos. VOlgend jaar zal het beter zijn, 2015 is echt het jaar van de bladluizen op bomen.
   Groeten,
   De Boomdokter

 6. Ik heb bladluis in een trompetboom de boom is zo hoog dat bestrijden tot bovenin onmogelijk is heeft het dan wel zin om bladluis te bestrijden tot bereikbare hoogte ?

  1. Er valt niet veel tegen te doen en hiertegen spuiten is zinloos. VOlgend jaar zal het beter zijn, 2015 is echt het jaar van de bladluizen op bomen.
   Groeten,
   De Boomdokter

   1. Schijnbaar 2018 ook heb hem weer vol zitten met luizen dus dat word weer helemaal snoeien??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?