Engerlingen bestrijden met aaltjes? Een super idee!

Engerlingen bestrijden met aaltjes

WAT MOET JE DOEN?

Engerlingen zijn gemakkelijk te bestrijden met aaltjes. Dit is een ecologische manier waardoor enkel en alleen de engerlingen dood en niet de andere diertjes.


Ecologisch aanpakken van de engerlingen?

Als echte tuinliefhebber pak je problemen zo snel mogelijk aan voor het uit de hand loopt.  Als het even kan, en meestal kan dat wel, doe je dat graag op een ecologisch verantwoorde manier. Zo doorbreek je geen natuurlijke cirkels en zorg je ervoor dat je automatisch minder problemen krijgt met plagen van insecten of schimmels.Engerlingen zijn perfect te bestrijden met aaltjes. Aaltjes ter bestrijding van de engerling

Engerlingen en andere parasitaire insecten kan je aanpakken (verdelgen is hier niet echt op zijn plaats) met een ecologisch product. Eén van die producten zijn aaltjes. Ze worden … in gedroogde vorm geleverd (in een zakje, geleverd met de post!).

engerling

ENGERLING, OOK ECOLOGISCH EN EFFICIËNTE TE BESTRIJDEN

Na het vermengen met water verspreid je de mengeling met een gieter over je gazon. Na enkele dagen sla je al een eerste slag tegen de plaag. De aaltjes parasiteren de engerlingen en zowel de geparasiteerde engerlingen als de aaltjes sterven na een paar weken. Eens een redelijk deel van de engerlingen zijn afgestorven, verdwijnen hiermee ook de aaltjes.

Het natuurlijke evenwicht wordt dus bewaard. Twee behandelingen toepassen/ jaar is vaak noodzakelijk zijn om de “najaarsgolf” rond augustus/ september aan te pakken. Het probleem voor je gazon blijft wel bestaan, zij het in mindere mate. Gezien de levenscyclus van de engerlingen (sommige leven tot 4 jaar onder de grond) moet je de behandeling wel herhalen.


aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19
aquanemix, sproeier, Birchmeier
Sproeier voor aaltjes tegen engerlingen, emelten - Aquanemix Birchmeier
44
B-green aaltjes tegen engerlingen biogroei
B-Green + 100 - Biogroei
44

Sterk geurende planten tegen de engerlingen.

Velen onder ons hebben sterk geurende planten in of rond hun gazon, zoals citroenkruid, knoflook, etc. Deze houden de engerlingen ook op een afstand want ze houden niet van die geur en verdwijnen zo eveneens. Tot 2 jaar geleden bestond een alternatief product op de markt dat zich hierop baseerde.

Pireco, een Nederlands bedrijf, had een middel – gramisec – dat samengesteld was uit kruidenextracten van sterk geurende planten zoals hierboven vernoemd.  Dit product is echter niet meer verkrijgbaar door een probleem met de Belgische wetgeving.


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

2 Comments on “Engerlingen bestrijden met aaltjes? Een super idee!”

 1. Wat denkt u van de volgende uitleg van onze milieuambtenaar die engerlingen bestrijdt op ons stedelijk kerkhof door alle kruid/onkruid laat groeien op het kerkhof?

  “Het is echter niet aangewezen om op dergelijk grote oppervlaktes als de groene begraafplaats biologische en mechanische bestrijding te hanteren. Monoculturen zoals grote oppervlakten gazon blijven namelijk uiterst kwetsbaar.

  Om te vermijden dat het gazon volledig afsterft is het aangewezen om variatie en teeltwissel in te brengen.

  Het probleem stelt zich (voorlopig) voornamelijk op het oude gedeelte. Daarom worden de afgestorven plekken ingezaaid met alternatieve teelten zoals klaver en bloemenmengsels en zullen we overschakelen naar een meer ecologisch maaibeheer – i.c. 2 maal per jaar (half juni – eind september).

  Op deze manier kan de zode vochtig gehouden worden en vrij goed herstellen op eigen kracht.”

  Denk u, als deskundige, dat deze methode één of de beste methode is om de engelingen op ons kerkhof te bestrijden? Op onze facebookpagina ‘Een OOgje op Eeklo’ vindt u enkele foto’s van onze begraafplaats.

  Alvast dank.

  1. Beste Johan,

   Sorry voor het late antwoord, mijn verlof zat er tussen ;-).
   ik ben het helemaal eens met uw milieuambtenaar (is dat Ben Caussyn van @stadEeklo? Niet dat ik hem ken, heb maar even gegoogled).
   Monocultuur is idd de voornaamste oorzaak waardoor engerlingen zich kunnen manifesteren. Als de mogelijkheid er is om dit te doorbreken door andere planten in te brengen dan is dat een stap in de goede richting. Niet alleen omwille van de variatie maar ook omdat de engerling enkel graswortels eet. Aan de andere planten zal ie zich niet te goed doen.

   Het maaibeheer aanpassen is een tweede stap in de goeie richting. Gazons op 2-3 cm kort maaien oogt dan wel mooi maar het is als het ware smeken om problemen. Door het kortmaaien is ook de beschermlaag van de bodem weg en zal het vocht in de grond veel sneller verdampen. Het gras droogt uit en verzwakt tegelijk. Een signaal voor de engerlingen om in de aanval te gaan. Een engerling heeft trouwens een voorkeur voor droge grond, je vindt de engerling voor 98% op droge en dus zanderige bodems.

   Andere oplossingen zoals dat van pireco kan je gebruiken wanneer je de bovenstaande methode niet wil/ kan hanteren.

   Ik hoor graag van jou wat het vervolg hiervan is.

   Groeten,
   De BOomdokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?