Kliefbijl Fiskars X27 – video

X27 bijl

Hier is de Boomdokter weer met een nieuwe test op de kliefbijl van Fiskars, de X27. Na de befaamde X25 kloofbijl arriveerde een verbeterde versie op de markt: de X27. Als grote fan van de X25 ben ik enorm benieuwd naar de verbeteringen van de X27 bijl om mijn brandhout te klieven. De kop is anders gevormd, de steel werd langer gemaakt, de vorm is aangepast en de greep is antislip. De steel is nog altijd onbreekbaar en je krijgt een levenslange garantie.

Waarom de X27 bijl zoveel beter klieft dan zijn voorganger kan je zien in dit filmpje:

 

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

7 Comments on “Kliefbijl Fiskars X27 – video”

 1. Een recensie schrijven is iets wat ik normaal niet vlug doe maar nu voel ik me toch verplicht dit te doen.
  Ik was al even op zoek naar een nieuw kloofbijl en daarom bezocht ik de laatste tijd allerlei sites en YouTube filmpjes om zo veel mogelijk info te verzamelen om toch een goede keuze te maken in mijn aanschaf. Naar mijn menig leek het kloofbijl type X27 van Fiskars de beste keuze.
  Via zo’n YouTube filmpje kwam ik terecht bij “De Boomdokter” uit Maldegem en besloot toch nog even te bellen. Ik merkte direct dat men bij de boomdokter echt wel weet waar men over praat. Zelden zo’n professionele uitleg gehad. Het enthousiasme dat men aan de dag legt en het feit dat ze het verkochte goederen zelf testen overtuigde me om bij hen te kopen.
  Kwestie van service zeker 10/10 dinsdag middag via de Web Shop besteld en woensdag voor de middag geleverd.
  Dan zaterdag de ultieme test en ik moet zeggen dat bij elke slag met dit kloofbijl de glimlach groter werd. Dit is geen goed product maar een super product, wat heb ik spijt dat ik dit niet eerder heb aangekocht. Mijn schoonvader waarmee ik steeds samenwerk als we hout klieven was eerder zeer sceptisch toen hij het kloofbijl voor de eerste keer zag. Het oude dat we hebben is veel zwaarder zal zeker beter werken, dit heeft maar een plastieken steel, zal wel niets zijn, was zijn antwoord.
  Nadat ook hij het getest had moest hij wel toegeven dat dit echt wel boven zijn verwachting was en dit echt wel een super goed kloofbijl is. Sterker nog het was bijna vechten om er nog eens mee te kunnen kloven.
  Diegene die nu nog twijfel, als je tuin gereedschap nodig hebt, één adres: De Boomdokter.

 2. Dag Wouter,
  Volgende week ga ik een ca. 60 jaar oude rode beuk van de laagste takken ontdoen (om meer licht in tuin en huis te hebben). De takken zijn zo’n 15 a 20 cm in doorsnee. Hoe dicht bij de stam mag ik afzagen ?
  Alvast dank (en complimenten voor de info op je site!).
  Goede groet,
  Jan Willem

  1. Beste Jan Willem,
   bedankt voor de complimentjes 🙂
   Hoe je best een tak afzaagt vind je hier: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/infocentrum/snoeien-een-kunst-of-niet-deel-i/
   Maar een kanttekening is op zijn plaats. Als je zulke dikke takken afzaagt dan is dat meestal niet goed. Maximum dikte is bij voorkeur niet meer dan 10% van de stamdikte (ter hoogte van de plats van de tak die je wil afzagen). Gevolg is meer inrotting en slecht herstel met mogelijk instabiliteit van de stam tot gevolg.

 3. Beste Boomdokter,

  Momenteel kloof ik mijn hout met een kloofbijl van zo’n 30 jaar oud. Hij weegt bijna 5 kg. en is bijna 90 cm lang. Ik kloof bijna altijd eikenhout met een maximale doorsnee van 25 cm. Ik ben 59, 1.68 meter met een goede fysieke conditie. Welke fiskar kunt u mij aanbevelen en waarom? Is het ook mogelijk om er eerst een of twee uit te proberen voordat men een definitieve keuze maakt?

  M.vr.gr.,

  Frans

  1. Beste Frans,

   het verschil wordt door fiskars gemaakt met het volgende. Het lagere gewicht van het bijl (1.830kg) zorgt er voor dat je langer meekan en minder vermoeid bent na een paar uur klieven. Je zou kunnen denken dat je daardoor ook harder moet slaan maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd voor de vorm en de gladde coating van de bijlkop. De x27 is volgens mij de beste keuze. Ik heb zowel de x25 (15 jaar gebruikt ondertussen maar nog steeds in perfecte staat) als de x27 al een jaar of 3. De x27 is net iets prettiger als je al 30 jaar je bijl gewend bent van 90 cm (de X27 is 92 cm).

 4. Beste,

  Ooit is men begonnen met onze linde te knotten / kantelaberen. Ondertussen is hij een 200-tal jaar maar een 30 tal jaar niet meer gesnoeid en bepaalde takken zijn merkelijk lang en hebben duidelijk een te zwaar gewicht.

  Nu zou ik zelf deze zomer een aantal takken wegnemen (ongeveer 1/5 a 1/6 om de fotosynthese niet stil te leggen) en zo om de 2 jaar verder werken.

  Daarbij heb ik echter nog een paar kleine vraagjes.
  – Ik begin best met de dikste takken, maar liggen die best niet te veel in elkaars buurt of maakt dit niet uit?
  – Een linde knot men in de zomer, maar is een voorkeur periode. Na de bloei, juli, augustus, september?
  – kan de wonde daarna gewoon bestreken worden met kaarsvet. Iemand zei zelf dat je beter eerst afspoelt met ethanol en dan pas kaarsvet gebruikt? Klopt dit?

  Mvg

  Vandekerkhove Daan

  1. Beste Daan,
   even een antwoord op al je vragen.
   Wanneer? tss langste dag (21 juni) en oktober, voor het inzetten van de bladval.
   Hoeveel? Max 20% van de totale bladmassa, zo voorkom een te lage fotosynthese en dus verzwakking van je boom. Met je 1/5 a 1/6 zat je dus helemaal goed, top!
   Wat? Dikste takken eerst is goed maar ze mogen niet op dezelfde verticale en niet op dezelfde horizontale lijn van de tak/ stam liggen. Is dat wel zo dan neem je de zwaarste weg en doe je de ander bij de volgende snoeibeurt, binnen 1 à 2 jaar.
   Wonde? De wonde laat je best open en bloot. De boom maakt namelijk een beschermingslaag aan in zijn hout. Dat kan je van buitenaf niet zien maar het is wel zo. Het gebruik van al die middeltjes heeft eerder een nadelig effect. Ook de zogenaamde wondproducten in tuincentra laat je beter liggen.

   Ik hoop dat je hiermee voldoende weet?
   ps: wees uiterst voorzichtig als je zoiets zelf doet. Investeer in beveilingsmateriaal, het is het meer dan waard.

   Groeten,
   De Boomdokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?