Blauwe regen of Wisteria vraagt onderhoud

Wisteria of Blauwe regen

WAT MOET JE DOEN?

Het onderhoud van een Blauwe regen bestaat uit:

 • het onderhoud van de dragende structuur
 • het snoeien zelf

Onderhoud van de dragende structuur

Blauwe regen groeit normaal als een goede muurklimmer. Onder de beste condities en met een ideale steun kan zij groeien tot een hoogte van wel 15 m en een breedte van 40 m. Deze planten kunnen extreem zwaar worden. Een groot deel van de zorg voor deze plant bestaat in het onderhouden van de infrastructuur die de plant omhoog houdt.

structuur voor wisteria

STRUCTUUR VOOR WISTERIA

De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn. Ga liever niet zelf aan de draad hangen en twijfel je, breng gewoon een tweede lijn aan. Plaats dus stevige ankers in de muur!

Doe dit best tijdens de winter wanneer het bladerdek de zichtbaarheid niet belemmert. Weet dat het staal over de jaren kan roesten en dat de bevestigingspunten door afbrokkelende mortel kunnen loskomen. Check de lijn dan ook minstens één keer per jaar en installeer indien nodig nieuwe lijnen. Wellicht heb je enige mankracht nodig om alles terug op zijn plaats te helpen wanneer een storm de plant van de muur rukte. Dat zal je heel wat meer kosten dan een paar extra lijnen aan te brengen.De blauwe regen kan echt wel schitterend zijn in je tuin mits de goede zorgen. Blauwe regen snoeien tijdens de winter en de lente

Een blauwe regen snoei je ten minste twee keer per jaar om de stok en de plant in conditie te houden. De eerste van deze sessies gebeurt in de vroege lente, nog vóór de bloemknoppen te groot worden. Je zou de bloemknoppen gemakkelijk te snel beschadigen of afbreken.

Het voornaamste doel van het snoeien is controle herwinnen over de plant die waarschijnlijk gedurende vorige zomer ongebreideld uitgroeide. Een goed ontwikkelde stok zou grote hoeveelheden bloeiende sporen moeten voortbrengen. De vette bloemknoppen zijn goed zichtbaar en – nogmaals! – let erop deze tijdens het snoeien niet te beschadigen of af te breken.

De nieuw ontwikkelde dunne lange scheuten tijdens voorbije zomer, bind je zorgvuldig in de gewenste positie, zodat de dekking kan toenemen. Vaak zijn de jongelingen eerder een last en moet je ze zorgvuldig knippen en ontwarren om te zorgen voor een niet-samengeklit framework van takken

wisteria, blauwe regen


Okatsune snoeischaar
Okatsune snoeischaar
48
telescoop snoei giraffe UPX86
Fiskars telescopische snoei-giraffe tot 6,20m UPX86
129
ARS snoeischaar VS-7Z, VS-8Z & VS-9Z
Snoeischaar ARS VS-7Z, VS-8Z, VS-9Z
59

Het onderhoud van de blauwe regen in de zomer

Na de eerste grote bloei van de bloemen gaan de stokken in overdrive en nieuwe scheuten groeien in alle richtingen met een waanzinnige snelheid. Sommige van deze nieuwe scheuten zijn welkom om de algemene dekking van de plant te doen toenemen. Ze kunnen ook gemakkelijk een last worden.

We breiden de dekking van de plant uit door de sterkste en de best geplaatste scheuten aan de ondersteunende lijnen vast te binden. Volg de natuurlijke lijn van de stok en draai ze rond. Let op dat goede scheuten niet afknappen.

Eens je muur, of de ruimte naar keuze, een voldoende dichte dekking heeft, ontmoedig je de stok in haar ongebreidelde groei zodat ze zich kan concenteren op de aanmaak van bloemensporen. Dit zijn korte stronkachtige takjes die vele jaren lentebloemen produceren.

 

 
 

In juli en augustus besteed je regelmatige aandacht aan deze groene scheuten die wel heel snel kunnen  groeien.  Doe je dit niet, zal de plant enorme ineen gestrengelde ballen van gebladerte ontwikkelen. Een ware nachtmerrie om vast te binden.

De eerste knip maak je op ongeveer zes scheuten weg van daar waar de jonge scheut groeide uit de ondersteunende tak. Het hoeft niet zo exact te zijn. Bijna onmiddellijk zijn nieuwe groeisporen zichtbaar op de afgekorte stomp, en is het nodig om één of twee scheuten verder opnieuw te snijden en dit op regelmatige basis (tweewekelijks).

Soms ontwikkelt de plant een tweede reeks bloemen. Minder krachtig als de eerste maar ze zullen de tuinvreugde alleen maar vergroten. Laat ze staan tot het bloeien voorbij is en ga dan verder met de routine van het afsnijden van de groene scheuten.Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief

Veilig snoeien van de witeria of blauwe regen

Het onderhoud van blauwe regen vergt vaak het gebruik van ladders en trapladders en besteed hierbij de nodige aandacht aan je eigen veiligheid. Zorg er zeker voor dat de uitrusting die je gebruikt stabiel is en probeer nooit om te ver te reiken. Het is zo verleidelijk om je arm nog verder uit te strekken om die laatste scheut nog te kunnen bereiken, eerder dan de ladder te verplaatsen. Nee, dit is echt het risico op een persoonlijke verwonding niet waard.

Gebruik hiervoor eventueel een telescopische snoeischaar. Een héél stuk veiliger én gemakkelijker in gebruik.


telescoop snoei giraffe UPX86
Fiskars telescopische snoei-giraffe tot 6,20m UPX86
129
snoeieschaar voor op telesoopsteel Metallo - ARS
Snoeischaar voor op de stokzaag Metallo - ARS
85
ARS snoeischaar VS-7Z, VS-8Z & VS-9Z
Snoeischaar ARS VS-7Z, VS-8Z, VS-9Z
59

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter

Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen.

Laat hieronder je gegevens achter op een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt: 


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

67 Comments on “Blauwe regen of Wisteria vraagt onderhoud”

 1. Hallo Boomdokter,
  nu voor de tweede keer is de Wisteria dood gegaan. Het eerste jaar begint hij goed uit te lopen maar het tweede jaar is er wel een start maar verwelkt het blad. Het waren al erg grote planten die ik kocht. Nu zie ik aan de stengel dat hij bloedt? Er komt een soort hars uit.
  Mijn vraag is dan ook zit er een ziekte in de bodem en of ik nog een poging moet wagen om er nog weer eentje te planten.

  1. Beste Rinske, dat is vreemd. Een Wisteria groeit normaal erg goed (vaak te goed en te sterk zelfs). Als dat al 2 keer voorvalt is het mogelijks een standplaatsprobleem. Bv. Als de grond hem niet bevalt (een bodemschimmel, de zuurtegraad die niet goed is, de voedingstoestand van de bodem,…). Misschien kan je eens op een andere standplaats in je tuin proberen? Ik wens je alvast veel succes toe! Mvg, Wouter

 2. Dag,
  We hebben een wisteria geplant in een plantenbak van tufsteen van 60×35, 50 cm hoog. De bak is opgebouwd op een bestaand terras. Deze witte regen groeit prima; dat beloofd wat!
  Maar heeft hij genoeg aan deze ruimte? Hoe diep en breed wortelt de plant, en is het wellicht beter de stenen onder de bak weg te halen?

  1. Hallo Marieke, een Witereia of blauwe regen groeit het best in volle grond. Je zou dus best de stenen onder de bak weghalen zodat hij dieper kan wortelen. In de breedte heeft hij plaats genoeg. Mvg, Wouter

 3. Beste, ik heb al een paar jaren een blauwe regen in pot staan,heeft ieder jaar enorm bloemenpracht gegeven,maar nu blijkt er iets mis te zijn….de bladeren hangen erbij als verwelkt, wat sta er mij nu te doen…bang hem te moeten verliezen,grtz Christa

  1. Beste Christa, bedankt voor je vraag. Een blauwe regen heeft graag veel ruimte, dus als je kan, plant je hem best in volle grond. In een pot is hij moeilijker te kweken, want hij verbruikt veel water en voedingsstoffen. Als de bladeren er bij hangen als verwelkt lijkt het eerder op een watertekort. Flink water geven zou het probleem dan moeten oplossen. Het kan ook eventueel gaan om een schimmelinfectie. Mvg, Wouter

 4. Beste bomendokter,
  Wij hebben een blauwe regen van 8 jaar oud die prachtig bloeit maar nog nooit goed is gesnoeid. Er is een wildgroei van zowel dikke als dunne takken. Wanneer zou ik het teveel aan dikkere takken kunnen afzagen om zo een mooie blauwe regen te krijgen met één of enkele hoofdtaken die ik vervolgens 2 keer per jaar kan snoeien zoals u hier heeft uitgelegd?
  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Harry

  1. Beste Harry, Het bijsnoeien mag je nu doen, dit zal geen probleem geven. Vervolgens inderdaad zoals aangegeven in mijn artikel. Mvg, Wouter

 5. Beste boomdokter
  Wij hebben al 3 jaar een blauwe regen staan en er is nog nooit een bloem aangekomen.
  We hebben hem al helemaal gesnoeid maar helaas.
  Er is wel veel groen blad.
  En scheuten moeten die scheuten er af?

  1. Beste Karin, bedankt voor je vraag.
   Waarschijnlijk heb je helaas een zaailing van een niet-goed of niet bloeiende blauwe regen. Het best neem je een stekje van een heel goed bloeiende blauwe regen. Als je zo’n stekje hebt van een goed bloeiende plant, kan het niet anders dat dat je nieuwe plant ook goed bloeit (als hij natuurlijk een goede grond heeft, maar ze zijn niet zo veeleisend).
   Als je na 3 jaar nog steeds geen bloem hebt, is de kans een beetje klein dat er nog bloemen op komen.
   Scheuten knip je best af in februari – maart. Je mag dit nu ook nog doen, beter nu nog dan helemaal niet. Want het is op de nieuwe scheuten dat de bloemknoppen komen. De scheuten moet je afkorten tot 10-20 cm.
   Ik hoop alvast dat ik je op deze manier kan verder helpen.

   Groene groeten, De Boomdokter

 6. Beste Boomdokter’

  Onze Wisteria – staat in een pot op het balkon en groeit goed – maar heeft sinds de zomer gele blaadjes, die nu beginnen te vallen. Is dit normaal? Geef ik misschien teveel of te weinig water?

  Hetzelfde geldt voor onze passiebloem, die ondanks de gele blaadjes nog steeds bloeit!

  Het is begonnen tijdens onze vakantie, toen een buurvrouw waarschijnlijk te weinig water tijdens die hittegolf heeft gegeven.

  Wat kan ik doen?

  Ik zie uw antwoord met spanning tegemoet

  1. Beste Wil,

   daar kan ik eigenlijk geen antwoord op geven want geel worden kan een uiting zijn van heel verschillende problemen. Voor zoiets is het echt noodzakelijk om de plant in zijn totaliteit te zien. Geel worden kan het gevolg zijn van een tekort aan stikstof, maar evengoed tekort aan ijzer of magnesium, met zijn verschillende gradaties in geel worden. Teveel of weinig water is het waarschijnlijk niet, want dan zal het blad bruin worden en verdorren, hetzij op de rand of midden in het blad.
   Zoiets moet ter plekke bekenen worden door iemand met voldoende planten- en bodemkennis. Je mag altijd contact nemen voor een afspraak.

 7. Beste, ik heb een mooie 20 jaar oude wisteria tegen onze voorgevel staan. Nu gaan we binnenkort ons huis renoveren en kan hij niet meer blijven staan. Is het mogelijk om deze te verplaatsen?

  1. Wisteria verplanten is niet makkelijk Rudy, maar het valt natuurlijk te proberen. Wees heel secuur op de wortels, neem zoveel mogelijk intacte kluit mee, hou ten allen tijde de kluit vochtig en probeer schade aan de wortels te beperken tot de snoeiwonden die je moet maken om hem volledig vrij te krijgen.

   Wouter.

 8. Goedemorgen,
  In de border in de buurt van de Wisteria zag ik nieuwe Wisteria scheuten. Ik dacht dat het zaailingen waren omdat ik eerder okk boontjed aan de awisteria had zien hangen. Nu ik ze er uit wil halen, bllijken (lijken) het uitlopers op de wortels van de moederskant te zijn. Kan dit? En wat kan ik daar mee?

  1. Hoi Gijsje, als je de scheuten afknipt, samen met een stukje wortel van een paar cm, die in een potje doet met beplantingsaarde of stekgrond, dan kan je ze, met een beetje geluk, opkweken tot een nieuwe plant.

   groeten, Wouter, De Boomdokter.

 9. Beste Boomdokter Wouter,

  Ik heb in mijn tuin twee Wisteria’s staan, als kleine plantjes gekocht, maar toch geeft het na al die jaren geen enkele bloem. De oudste is meer dan 10 jaar oud en de jongste ruim 5 jaar en allebei geven geen bloemen.
  Het groeit wel als een tierelier, en moet elk jaar enorm snoeien, daar ligt het niet aan en doe er ook alles aan om bloemen erin te krijgen, maar het resultaat is nul en werkt niet.
  Of is het misschien het beste om deze gewoon eruit te graven en meegeven met groenafval?

 10. beste bomendokter,

  we hebben een blauwe regen van ongeveer 12 jaar, nu willen we hem wegdoen/iemand geven.
  wanneer kunnen we het beste de blauwe regen verplaatsen/uitgraven?

  2e vraag, de struik geeft de laatste paar jaar geen bloemen meer, wat kan de oorzaak zijn?

  Ik hoor graag van u.

  1. Hoi Kim,

   deze verplanten is geen eenvoudige klus, best in de winterperiode (tss dec en maart). En waarom ie geen bloemen geeft kan verschillende oorzaken hebben die ik onmogelijk kan beantwoorden zonder ter plekke te komen.

   Wouter.

 11. Beste boomdokter,

  In ons stadstuintje groeit én bloeit overvloedig een prachtige blauwe regen. Nu is hij zo sterk de hoogte in gegroeid, dat het bladerdak – met grote takken – op de bitumen dakbedekking van onze slaapkamer rust. Dat is natuurlijk slecht voor het dak. Wanneer zijn die takken het beste te snoeien en is de blauwe regen in te korten, met optimaal behoud van dak én blauwe regen? Kan dat nu nog, eind november, begin december? Of moeten we wachten tot februari? Naar ik heb begrepen moet het in elk geval een vorstvrije dag zijn.

 12. Hallo,

  Ik ben dit jaar vanwege allerlei omstandigheden vergeten om de wisteria te snoeien in juli/augustus….kan dat nu ook nog of moet ik wachten tot februari ?

 13. Veel dank voor je reactie Wouter, ik zie inmiddels wat mini uitlopers dus heb er Nig vertrouwen in.

  Mag ik je gelijk een andere vraag stellen? Ik heb een scheef gegroeide Viburnum Tinus, die aan een kant helemaal kaal is. Denk je dat als ik hem snoei er uit de kale raken weer groei kan komen?

  1. Hoi Sonja,
   Als je kan terugsnoeien tot bij andere ogen of tot in het levende hout, dan zal dat lukken. Mss wel belangrijk om te weten waarom ie daar kaal is? Want als de oorzaak niet verandert dan blijf je misschien met het zelfde probleem opgezadelt.

   Wouter,
   De Boomdokter.

   1. Hij zat klem tegen een hedera haag, hij heeft nu meer ruimte. De scheefstand zal helaas wel zo blijven denk ik of we moeten een paal gaan zetten masr dan ben ik bang dat ik de wortels beschadig.

 14. Beste boomdokter, we hebben ong. 20 jaar geleden een pergola in de tuin gezet met aan de ene kant een blauwe regen en aan de andere kant een clematis alpina. De pergola is aan vervanging toe door rotting en de blauwe regen drukt de pergola uit evenwicht. Kan ik de pergola vervangen en zo ja hoe? Kan ik de blauwe regen en de clematis fors terugsnoeien en zo ja hoe ver?

  1. Hoi Rian,

   beide planten kunnen best wat snoei verdragen, tot zover geen probleem. Maar gericht advies kan ik hier niet geven omdat ik niet kan inschatten HOE drastisch dan uiteindelijk wordt. Ik kan je wel vertellen dat ik het anders zou aanpakken:
   1. Probeer een een tijdelijke structuur te maken met een stelling ofzo om de druk van de planten van onderuit op te vangen.
   2. Haal de oude structuur zoveel mogelijk weg en ga secuur te werk zodat je geen beschadiging aanricht aan de planten
   3. Bouw van onderuit een nieuwe structuur op. Tracht iets te vinden met de gepaste afmetingen en bouw daarop de nodige steunen om de wisteria en de clematis te laten steunen. OF, indien mogelijk, laat dit uitvoeren door een schrijnwerker die ervaring heeft met tuinmeubilair en laat het op maat uitwerken.

   Laat je mij weten wat je gaat doen Rian?

   Groeten,
   Wouter.

 15. Goedendag, helaas Is mijn mooie blauwe regen waar ik zo trots op was afgelopen weekend tot ca. 110 cm vanaf de grond weggezaagd. Dit was niet geheel de bedoeling. U snapt dat ik hier erg verdrietig om ben. Er staat nu nog een dikke gedraaide stam van diverse scheuten van ca. 12 cm doorsnede. Denkt u dat deze ooit nog uit zal lopen? Als er weinig kans toe kan ik hem er nu beter uit laten halen. Alvast veel dank voor uw antwoord.

  1. Voor de volledigheid, de scheuten zoalsik het omschrijf zijn de dikke takken waar de uitlopersaan zaten dus helaas zitten er nu geenuitlopers meer aan

  2. Ik zou zeker afwachten Sonja. Normaal is een blauwe regen in staat om nieuwe knoppen te maken, zelfs na fel terugsnoeien. Dit is wel héél drastisch … . Time will tell, hier kan ik jammer genoeg geen beter antwoord op formuleren.
   Groetjes,
   Wouter.

   1. Veel dank voor je reactie Wouter, ik zie inmiddels wat mini uitlopers dus heb er Nig vertrouwen in.

    Mag ik je gelijk een andere vraag stellen? Ik heb een scheef gegroeide Viburnum Tinus, die aan een kant helemaal kaal is. Denk je dat als ik hem snoei er uit de kale raken weer groei kan komen?

 16. Goedemorgen boomdokter wij hebben al 10 jaar een blauwe regen in de tuin! Elk jaar vol trots kijken wij weer hoe mooi hij is! Maar dit jaar vallen de gaten in de stammen en doet hij het heel slecht!!! Heb al voeding en nieuwe aarde er bij gedaan! Kan ik Mijn blauwe regen nog redden! Help!!!!!!

  1. Hallo bomendokter,

   Ook ik heb een vraag: wij hebben vorig jaar een jonge blauwe regen in de grond gezet en hij of zij groeit aardig. Staat op het noordoosten en krijgt vooral zon de morgen. Maar is dus nog best klein. Moet deze dit jaar al gesnoeid worden?
   Alvast dank voor het antwoord

   M.vr.gr.

   1. Beste Maria, nee, het snoeien is nog niet nodig. Laat hem eerst maar een paar jaar goed doorgroeien. Mvg, Wouter

 17. goede dag,
  heb een vraag,hoe kan je scheuten krijgen van blauweregen heb zelf al van alles geprobeerd zoals jonge scheuten in water gezet in de hoop wortel te maken zoals ook scheuten in volle grond maar niks lukt? grt

  1. Hoi Marina,

   je kan hem “afleggen”. Een van de takken van de plant wordt naar de grond gebogen (gelijk welk seizoen) en gedeeltelijk ingegraven. Nadat men de tak heeft ingegraven, zorgt men ervoor dat deze niet uit de grond omhoog kan komen door er een steen op te leggen of er een paar haken van betonijzer overheen steken.
   Na verloop van tijd zal de tak dan voldoende wortels gevormd hebben en kan hij van de moederplant worden losgesneden en eventueel verplant, als dat nodig mocht zijn. Snijd de plant niet te snel los ; wacht daarmee tot de volgende winter en controleer eerst of er voldoende wortels ontstaan zijn.
   groeten,
   Wouter Crucke,
   De Boomdokter

 18. Beste boomdokter,

  Mijn blauwe regen die ik al 30 jaar heb en die elk jaar ongelooflijk mooie bloemtrossen heeft, is helemaal verdroogd…? Je ziet nog de beginnende bloemtrosjes maar die verpulveren als je ze aanraakt.
  In de herfst is hij nog gesnoeid.
  Hoe weet ik of de plant dood is?

  Dank voor uw advies.

 19. Hallo Wouter,

  Ik heb 2 vragen.

  Ik heb 2 blauwe regens in redelijke grote potten op mijn balkon 5 hoog – wat ligt op het zuiden. Zomers vanaf 12.00 uur velle zon totdat hij onder gaat waardoor de bladeren op hete dgn. verbranden. Is dat normaal? Ik heb de bomen al meer dan 8 jaar maar heb nooit 1bloemtros gezien….. Nu wil ik ze verpotten omdat een pot kapot is. Ik heb de bomen een paar dgn terug wel mest gegeven in de vorm van korels. Moet wel zeggen dat er niet met regelmaat is gesnoeid.
  Wat is wijsheid vwb het verpotten in deze tijd van het jaar?
  Ik hoor het graag.
  Alvast mijn hartelijke dank.
  Stella

  1. Beste Stella,
   het heeft even geduurd om een antwoord te formuleren. Mijn specialiteit ligt immers vooral bij bomen. Ik heb de hulp in geroepen van André Houthoofd, landbouwingenieur uit Moorslede, en al jaar en dag bezig met het opkweken van planten en cactussen. Hij geeft het volgende mee:
   • een blauwe regen moet oud genoeg zijn om te bloeien; minstens 5 jaar in vollegrond; oudere planten bloeien beter; het is een sterke groeier (eigenlijk een woekerende klimplant) en wordt 10 meter lang of nog langer!
   • een plant in pot zal wellicht moeilijk bloeien omdat hij die groeikracht niet kan ontwikkelen
   • verbranding kan bij een tekort aan water, anders eigenlijk niet
   • verpotten mag altijd, ook nu, maar best eerst goed water geven en de potkluit volledig behouden; dus best verpotten in een grotere pot; bij verpotten in de winter mag je wel de aarde uit de kluit geheel of gedeeltelijk verwijderen maar nu is dat te riskant
   • snoeien: best de (lange) eenjarige scheuten inkorten op enkele ogen en na de winter op 2 ogen; hij bloeit namelijk op kort lot
   • zaailingen bloeien vaak slecht of nooit; best is een gestekte plant van een goed bloeiende plant
   • je zou kunnen overwegen om 2 andere en beter bloeiende planten op je balkon te zetten?

   Hopelijk ben je hier goed mee geholpen?!
   Groeten,
   Wouter Crucke & André Houthoofd

 20. verleden jaar 2 blauwe regens geplant. de ene had zelfs al 1bloemtros maar vanmorgen zijn alle blaadjes verslenst van beide planten. Kan dit door de vorst komen van deze nacht?

  1. Hallo Marie-Claire,

   de vorst heeft er zeker mee te maken. Check even mijn facebook pagina en je vindt er een filmpje met meer uitleg dat ik opnam over dit probleem. Er kwamen héél wat vragen hierover binnen.
   Groeten
   Wouter Crucke- De Boomdokter

 21. Beste boomdokter,

  Kan je een blauwe regen met rotte wortels onder de grond nog redden? Volgens de tuinarchitect moet hij er volledig uit. Is er echt geen mogelijkheid om deze nog te kunnen helpen? Hij heeft teen diameter van 40cm stam.
  Is een prachtige boom die we liever niet weg zouden doen tenzij het echt niet anders kan.
  Mvg,

  1. Beste Priskilla,

   is die stam werkelijk 40 cm diameter? Dan zou ie misschien 200 jaar oud zijn …?! Ben je zeker dat het de wortels betreft van de blauwe regen? Hoe weet je dat ze rot zijn? Werden de wortels beschadigd? Het lijkt mij zeer sterk dat de wortels van zo ongeveer de sterkst groeiende plant die ik ken zouden wegrotten. Het is erg moeilijk om dit te beoordelen via mail. Voor zulke zaken kan ik je aanraden om mij telefonisch te contacteren voor een betalend advies en dan kom ik het ter plaatse onderzoeken.

 22. Beste boomdokter,

  Wij hebben een plantenbak op ons terras van zo een 10 * 2meter met muur. Die muur is een scheidingsmuur met de buren en die staat al vrij schuin dus we willen daar geen blauwe regen tegenaan laten groeien cfr het gewicht. Als we een 50cm van die muur vandaan 4palen (dus om de 2meter) de grond in slaan met daar een betonnet tegen waar de blauwe regen tegenaan gaan groeien, kan dit het gewicht dragen? Gaat de plant zich zoiezo ook een ‘weg’ zoeken naar de muur van de buren? Kunnen we voor de blauwe regen (dus op de resterende meter) nog kruiden en lavendel planten of staat een blauwe regen best alleen? Alvast bedankt voor uw antwoord!!!

  1. Hoi Nathalie,

   moeilijke vraag. Of die het gewicht kan dragen hangt af van de dikte en lengte van de palen, hoe diep gaan ze de grond in en hoeveel boven de grond? Hoe zwaar is het betonnet (er zijn daarin verschillende dikten), … . Dat is lastig om te beantwoorden omdat ik geen details ken. Het is wel zo dat de blauwe regen, als je hem niet jaarlijks snoeit, gerust kan overlopen naar de buren. De kruiden kunnen er gerust bij op voorwaarde dat ze nog voldoende zon krijgen.
   Hopelijk zijn toch een deel van je vragen beantwoord?

   Groeten, Wouter Crucke.

 23. Beste boomdokter,

  Vorig jaar heb ik 2 kleine blauwe regen platjes geplant, nu zijn ze dit jaar flink gegroeid maar bloemen zijn er niet aangekomen. Wanneer kan ik de eerste bloemen verwachten?
  Graag had ik ook geweten of ik ze moet snoeien? Heb ze namelijk tegen een muur gezet met een klimrekje en ze mogen nog wel wat hoger groeien.

  1. Beste Dylan,
   Een Wisteria of blauwe regen bloeit gemiddeld na 3 jaar maar dat is ook soortafhankelijk, bij de één duurt het al langer dan bij de ander, wel minimum 3 jaar geduld oefenen. Om bloei te krijgen moet een Wisteria geënt zijn en niet gezaaid en de manier van snoeien bepaalt of je bloemen krijgt of niet.

   Groeten,
   Wouter Crucke

 24. Beste Wouter,
  Wij willen een blauwe regen tegen de voorgevel v.h. huis laten groeien, wanneer is de beste tijd om te planten ?
  Nu of in het voorjaar ?
  Vr.gr. Babe

  1. Hoi Rene, beide zijn mogelijk, je kan planten tot wanneer de knopvorming begint. Meestal ergens tot eind febr – maart.
   Groeten,
   Wouter.

 25. Míjn plant is 2jaar en geeft geen bloemen, is dat normaal? Of wat kan ik doen om bloemen te krijgen. Grtjs Maggy

  1. Beste Maggy,
   Een Wisteria of blauwe regen bloeit gemiddeld na 3 jaar maar dat is ook soortafhankelijk, bij de één duurt het al langer dan bij de ander, wel minimum 3 jaar geduld oefenen. Om bloei te krijgen moet een Wisteria geënt zijn en niet gezaaid en de manier van snoeien bepaalt of je bloemen krijgt of niet.

   Groeten,
   Wouter Crucke

 26. Beste boomdokter,

  Ik heb een oude, maar mooi bloeiende wisteria aan een kabel boven het terras geleid. De voet staat tussen de muur van de buren en het gemetste trapje naar het terras. Is er gevaar dat de wortels het metselwerk aantasten. Heeft de manier van snoeien daar invloed op?

  1. Beste Maurice,

   metselwerk wordt niet aangetast door wisteria, ze hechten zich er wel aan vast an dat kan sporen nalaten wanneer je hem ooit zou verwijderen. De manier van snoeien heeft er geen invloed op.
   Als je toch nog twijfelt, stuur eens een foto door via mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/deboomdokter/

   veel plezier met de tuin!
   De BOomdokter – Wouter Crucke

   1. Dank U voor het antwoord, maar kunnen de wortels het metselwerk ook loswrikken?

 27. Ronald says:
  july 15, 2016

  Beste,
  Mijn blauwe regen is 4 jaar oud, hij wordt 2 x per jaar gesnoeid maar krijgt nu onderaan de grond een nieuwe scheut, wat moet ik doen? afknijpen of rond de stam laten groeien?

  Met vriendelijke groeten.

  1. Hallo Ronald,
   als je blauwe regen zijn gestel al gevormd is en je wil geen nieuwe hoofdtakken, dan mag je dit gerust wegknippen.
   Als de blauwe regen verder gezond staat en geen problemen vertoond, dan mag je dit gerust wegknippen.

   groeten,
   De Boomdokter.

 28. Beste boomdokter,

  Graag wil u een vraag stellen.
  Mijn blauweregen deed het goed, vorig jaar bloeide het drie keer.
  Omdat ik een stuk pergola erbij kreeg.
  Het ik afgelopen winter gesnoeid en de takken anders geleid.
  En wist dat dat een deel niet meer zou bloeien.
  Maar heb de oude houten takken laten zitten.
  Omdat dit doorloopt naar een andere pergola.
  En dacht er groeien dan wel nieuwe takken overheen.
  Bovendien bloeid er ook andere klimmers.

  Inmiddels heeft iemand tijdens mijn ziekte, de takken weggeknipt.
  Ook het verband in de takken is weg.
  En nu lijkt het alsof er helemaal geen groei meer iin de blauweregen zit.
  Heeft u misschien enig idee wat ik kan doen?
  Voeding of heeft het tijd nodig?
  Wacht uw reactie af.
  Met vriendelijke groet, Henderkien

  1. Beste Henderkien,

   het spijt me dat te moeten lezen. En ook al wil ik u graag helpen, het is en blijft moeilijk vanop afstand en zonder alle details te kennen.
   1. Het eerste wat ik mij afvraag is wanneer ie gesnoeid werd en wat dat op het juiste tijdstip van het jaar?
   2. Had deze persoon verstand van snoeien? Kent ie het verschil tussen bloemknoppen en andere? Wat heeft ie precies gedaan?

   Uit uw verhaal leid ik af dat het met de ingrepen (snoei of de verbouwing) te maken heeft en niet persé met een tekort aan voeding. Voor een goede dianose moet dit ter plekke bekeken worden.

   Hopelijk bent u hier iets mee?
   Mvg,
   Wouter Crucke – De Boomdokter.

 29. we hebben een wisteria aangeschaft bij floralux die ongveer een hale meter groot is, nu stellen we vast dat daar takjes aankomen met bruine blaadjes, wat doen we daar mee

  1. Beste Werner,

   Voor mij is hier niets aan de hand. Het betreft nieuwe uitlopers en die zien bij een wisteria altijd wat bruinig. Misschien iets meer dan anders maar wel normaal.
   De juiste bemesting zou anders niet misstaan, er zitten nogal wat tekorten, zie de gelige vlekken in de oudere bladeren.

   Met vriendelijke groeten,

   Wouter Crucke
   De Boomdokter – European tree technician

 30. Hallo, ok wil blauwe regen planten in een klein stadstuintje, is dit een goed idee? En zo ja, wanneer doe ik dat het best?

  1. Ik zie er geen probleem in. En planten doe je best in het najaar of vroege voorjaar (voor de knoppen zich gaan vormen). Enige nadeel is dat je vaker dan gewoonlijk zal moeten snoeien gezien de omvang van de tuin. Maar dat verdraagt een wisteria goed.
   Groeten,
   Wouter Crucke – De Boomdokter.

 31. Dank voor de duidelijke uitleg.
  Downloaden van de pdf “Is uw boom nog gezond?” werkt spijtiggenoeg niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?