Storm, hoe kan je bomen voorbereiden?

Stormschade, omgevallen beuk

Storm, hoe kan je bomen voorbereiden? 

WAT MOET JE DOEN?

Storm wordt aangekondigd, harde wind komt eraan… . Het is vaak het eerste waar je als eigenaar van bomen aan denkt als het hard begint te waaien: je bomen. Stel je voor dat die zware tak afbreekt en op hun huis valt. Of erger, op de buren hun huis, een mens, een kind … .

Storm, zware sneeuw of hagel, bliksem, harde windstoten of een combinatie van al deze extreme weersomstandigheden betekenen een gevaar voor je bomen. Van bij de wortels tot helemaal in het topje van de kruin en de blaadjes. Regelmatig onderhoud van je bomen kan de schade voorkomen of beperken, en je eigen veiligheid maximaliseren.


Welke 3 factoren spelen een rol in de veiligheid en stabiliteit van bomen?

Het is een eenvoudig feit: gezonde, veilige en onderhouden (solitaire, park- of tuin) bomen weerstaan een storm beter dan ongezonde bomen. En er zijn 3 factoren die een belangrijke rol spelen in het voorbereiden van je bomen tegen rukwinden of zwaar weer:

 1. de dichtheid van de kruin
 2. de sterkte van de takken
 3. en de gezondheid van het wortelgestel.

Preventief je boom snoeien tegen storm

Een regelmatige onderhoudssnoei kan een wereld van verschil betekenen voor de weerstand van je bomen tijdens een storm. Preventief snoeien door de kruin uit te dunnen zal de weerstand van de kruin, ten opzichte van de wind, sterk verminderen. Als gevolg daarvan zullen de  krachten waarmee de wind op de takken en de kruin inbeukt, sterk afnemen. 

Daarbovenop worden ook dode takken – die makkelijk afbreken en schade berokkenen aan de omgeving en de tuin- tijdens een onderhoudssnoei. Sterke takken zullen zo’n rukwind veel beter weerstaan. Zowel de dikte van de tak als de totale lengte van de tak én de mate van aanhechting aan de stam zal bepalend zijn voor hoe sterk de tak eigenlijk is. Een doordachte evaluatie is dus noodzakelijk om te bepalen welke takken mogen verwijderd worden of eventueel moeten beveiligd worden door middel van verankering.


Bodemverbeteraar beplantingsaarde (BIO Ferticure) - HumuForte
11
BFA+/ boomfitanalyse PLUS voor 1 boom naar keuze
298
Snoeizaag Tsurugi 300-10, Silky
Snoeizaag Tsurugi 300-10, Silky
78

Mulchen van de boomspiegel om je boom te beschermen tegen de storm.

Het wortelgestel beschermen van een boom is minstens zo belangrijk. Geen huis zonder fundering – geen stevige boom zonder een gezonde wortels! Een omvangrijke boomspiegel rond de stamvoet van de boom vermijd beschadiging van de oppervlakkige wortel zodat schimmels of andere ziekten geen vat krijgen op de fundering van je boom.

Het zorgt er tevens voor dat water en nutriënten beter doordringen in de bodem tot bij de wortels. Hiermee verhoog je de weerstand van je bomen aanzienlijk.Bescherming van je boom tegen blikseminslag

In aanvulling tot de extreme krachten die gepaard gaan met storm of rukwinden, is de bliksem ook een gevaar om zich bewust van te zijn. Al komt dit meer voor tijdens de zomer dan de winter. De bliksem kan op alles inslaan dat een goede geleider vormt voor een elektrische lading om vanuit de onweerswolken de grond te bereiken, inclusief je bomen. Het installeren van een bliksemafleider kan je voor veel schade behoeden.

De Boomdokter zal je mogelijks aanbevelen om een bliksemafleidersysteem te plaatsen dat de bliksem en de elektrische lading kan afleiden naar de grond, weg van je bomen zelf.


Kijk uit voor holten in je boom

Een gat of holte in de stam van een boom betekent meestal een structurele of mechanische verzwakking in de structuur of het gestel van de boom. Een gezonde boom met intact en sterk hout zal een storm of sterke rukwinden veel makkelijker doorstaan dan een boom met verzwakte delen.

Ik wil dat je bomen op hun best zijn: gezond én veilig, ongeacht welk weer het is. Leer meer over de paraatheid van je bomen voor de storm en vraag een boomfitanalyse aan


Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

7 Comments on “Storm, hoe kan je bomen voorbereiden?”

 1. Hartelijk dank
  Boom is helaas toch omgevallen. Viel met de takken op/tegen dakgoot, heeft verder niets beschadigd
  Wij hopen dat een nieuwe gaat groeien want veel mini bomen om stam heen
  Dag, kathy

  1. Jammer Kathy,
   zo zie je maar dat het belangrijk kan zijn om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.
   Veel succes met de nieuwe bomen.

   Wouter.

 2. Ik heb als ondersteuning tegen “de druppel die de emmer over doet lopen” twee ladders schuin tegen een boom gezet in de hoop dat hij iets minder snel om zal waaien.
  Zijn er nog andere, betere tips?

  1. Kathy,

   iedere situatie is anders, ik kan dus moeilijk persoonlijk advies geven. Daarvoor neem je beter rechtstreeks contact op met mij voor een afspraak. Soms wordt er al eens gebruik gemaakt van een ondergrondse verankering om bomen recht te houden.

   Wouter.

 3. Hier is het van de week diepe ellende geweest door het noodweer. Met lede ogen moeten aanzien hoe hier enkele bomen omver werden geblazen. Dit doet mij echt pijn. Sommige van deze bomen staan er al sinds mijn jeugd. Helaas hebben we over moedertje natuur niets te zeggen en waren deze bomen waarschijnlijk aan de beurt. Inmiddels zijn ze weggehaald en staan er in de plaats een aantal jonge bomen. Ik ga er maar weer van genieten.

 4. Door de afgelopen storm zijn 2 dikke takken van mijn 100 jaar oude goudreinette boom afgeslagen door afgewaaide populierentoppen van de buren. Hoe moet ik de wonden aan mijn appelboom behandelen?

  1. Beste gewoon open laten Maartje. De pasta’s die ze hiervoor verkopen helpen niet.
   Je kan er verder niets aan doen.

   Wouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?