Hoe kan je brandhout drogen? 5 concrete tips.

Brandhout stapelen onder een afdak

Hoe kan je brandhout drogen?

5 concrete tips

WAT MOET JE DOEN?

Brandhout drogen is belangrijk en een werk van lange adem. Je bereikt het hoogste technische rendement én een schonere verbranding bij maximum 15% vochtigheid. Vers gekliefd hout bevat tot 50% vocht en dit is niet droog in een paar dagen, weken of maanden. Het duurt zelfs twee jaar of langer.


Tips om brandhout te drogen.

 1. Klief het hout in kleine blokken. Zelfs dunne stukken klief je nog beter in twee. Bij ons gaat alles dikker dan 8cm diameter onder de bijl. Het is meer werk maar het hout zal sneller drogen.

 2. Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage. Het hout blijft er nat en beschimmelt.

 3. Zorg voor een droge ondergrond. Oude paletten, ijzeren buizen of wat oude stenen doen prima dienst als bescherming tegen het vocht uit de grond. Heb je een groot afdak of schuur met een zanderige grond, kan je daar stapelen. Dit gebeurt bij ons en we hebben geen last van nat hout.

 4. Bedek de houtstapel. Regenwater dringt in je hout. Het gaat niet kapot maar het zal niet drogen en mogelijk schimmel vormen. Bedek enkel de bovenkant van de houtstapel. Als je de ganse stapel met een plastic zeil bedekt, heb je weer kans op schimmel. Zoek iets groot genoeg dat de houtstapel overspant, iets dat tegen weer en wind kan, en dat je goed vastsjort. Het meest ideale is een schuur, langs alle kanten open. Maar een golfplaat uit een stuk is ook prima. Als je al die elementen hebt gerespecteerd, zal de wind echt zijn vrije loop hebben. Loofhout heeft gemiddeld 2 jaar nodig om te drogen. Voor hout van coniferen geldt 3 jaar.

 5. Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.

brandhout drogen

BRANDHOUT DROGEN KAN OOK MOOI ZIJN


Brandhout stapelen

Druk je de blokken ook stevig op elkaar zodat de stapel stabiel blijft? Je bent niet de enige. Maar kijk, zo werkt het veel beter.

Schrank de houtblokken zodanig dat er voldoende ruimte tussen de blokken zit en de wind er ook kan doorwaaien. Verbind het hout met elkaar zodat de stapel stabiel blijft. Easy peasy lemon squeezie.
Bekijk onze webshop voor degelijk materiaal om uw brandhout te klieven.


 
Image
 • Het hout wordt geschrankt gestapeld, zo kan je de stapel steviger maken en valt hij minder snel om tijdens het drogen
 • Zorg dat er een afdak staat boven het hout
 • Zet maximum 3-4 rijen hout achter elkaar en laat dan terug ruimte tussen. Op deze manier kan er voldoende wind tussen het hout waaien wat voor een betere uitdroging zorgt.

Heb je graag hulp bij het kiezen van een juiste kliefmachine?

Dan ben je welkom op onze oefen en probeerdagen voor het klieven van brandhout.

Op deze dagen staan er verschillende kliefmachines klaar om door jou getest te worden. Zo kan je zelf proberen welke machine er het best bij jou en jouw hout past.

Om te zien welke dagen er nu voor de boeg staan: klik je hier.


Kliefmachine Jansen 20 ton dubbel werkend
Kliefmachine 20 ton benzine, dubbelwerkend - Jansen
1524
XXL 27 bijl Fiskars
Fiskars kloofbijl XXL27
90
houtkliever 35ton Jansen
Kliefmachine (kinetische) 35 ton, Jansen-Versand
1974

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter

Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen.

Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt:


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

3 Comments on “Hoe kan je brandhout drogen? 5 concrete tips.”

 1. Hallo Rik,

  Bij toeval op je site gekomen (en gelijk ook kennis genomen over je artikel over bladluizen).
  Ik ben een houtstoker, grotendeels hobby ook wat betreft een houtvoorraad maken enz. en een deel ook gas besparen. Het kost me meer dan ik bespaar, maar daar is het ook een hobby voor.
  Op zoek naar de schoonste verbranding loop ik tegen een heleboel meningen aan inzake de droogte van het brandhout. Gebruik je het woord rendement dan geeft 100% droog hout de grootste waarde. Maar er wordt ook gesteld dat te droog hout niet goed is omdat er dan teveel houtgas onverbrand de schoorsteen in gaat. (Als dat zo is, waar komt dan het hoge rendement vandaan?)
  Wat is jouw mening hierover? Je stelt maximaal 10% vochtigheid ….dus elk percentage daaronder is ook goed, en beter? Ik dacht altijd dat 100% droog het beste is, omdat je dan geen verlies aan vocht-verdampen hebt.
  Is hier wetenschappelijke lectuur over? Hoe ben jij aan die max 10% gekomen? Bij ons in Nederland heb je het RIVM dat in een rapport verwijst naar ene “Burnet et al, 1986”. Maar dat is heel lang geleden en de kachel van tegenwoordig is toch heel anders als die uit 1986.

  Ik ben benieuwd naar je reactie.

  Met vriendelijke groet, Ruud Balk, Amerongen, Nederland.

   1. klopt, goed luchtdroog betekent dat er nog 15% vocht aanwezig is. Ovendroog gaat tot max 10% maar wordt niet toegepast voor brandhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?