Hoe succesvol bomen planten.

Hoe succesvol bomen planten met De Boomdokter

Hoe succesvol bomen planten

MET BOERENVERSTAND EN KORTE PALEN

WAT MOET JE DOEN?

Leer de geheimen van De Boomdokter kennen en ga zelf succesvol bomen planten. Van waar en wanneer tot hoe precies, laat niets aan het toeval over. Jouw nieuwe boom verdient de beste aanpak.


Boerenverstand en korte palen

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, het flink wat kouder wordt en de dagen korten, breekt de tijd weer aan om bomen te planten. Het lijkt niet moeilijk maar is dat ook zo? Hoe komt het dat zoveel bomen het niet halen? In dit artikel vertel ik je meer over de geheimen van succesvol bomen planten.

Je koopt een boom, graaft een put (dit keer niet voor een ander 🙂 ), zet de boom in de put, geeft hem nog een beetje water en groeien maar! Tot zover de korte versie.

Maar… hoe bepaal je welke boom? In welke grond komt ie? Wanneer doe je zoiets? Hoe diep maak je de put? Krijgt de boom extra voeding? En welke voeding? Met naakte wortel of met kluit? En hoe vervoer ik de boom naar huis? Welke kweker kies ik? En hoe weet je nou of je een goede boom mee naar huis neemt? …

Op al deze vragen geef ik je een antwoord, maar niet alles tegelijk want dan ben ik volgende week nog bezig met schrijven.


Tijdstip van bomen planten

Na het vallen van de bladeren en tijdens de ganse winter (november tot en met april) kan je bomen planten zolang het niet stevig vriest. Maar dat wijst zichzelf uit, probeer maar eens een gat te graven in een bevroren ondergrond…

TIP: Heb je een nieuw aangelegde tuin? Wacht 1 jaar alvorens bomen te planten. De grond moet nog zakken en zich herstellen.Plant de  juiste boom op de juiste plaatsIn welke winkel koop ik een boom?

Koop je bomen bij een goede kwekerij. Vergeet de aanbiedingen van Aldi, Gamma of Brico want er is altijd wel een goedkopere te vinden.

Bovendien geldt voor bomen: Goedkoop is meestal Duurkoop!


Transport van mijn boom?

Let op met de wortels. Dek ze goed af, wikkel er iets omheen want uitdroging is je vijand. Als je een jonge boom met een aanhangwagen naar huis rijdt zonder bescherming, is het grootste deel van de wortels uitgedroogd nog voor je thuiskomt. En een droge wortel is een dode wortel! Kan je pas morgen planten? Dek de wortel goed af en plaats hem een paar uur van tevoren in een bak met water.

Wat is een goede plantput?

 • Graaf de put met een scherpe schop of spade en snijd eventuele graszoden af binnen de boomspiegel.
 • Breedte: 3 x de breedte van de wortel of kluit. Zo maak je de omliggende grond goed doordringbaar voor de wortels.
 • Diepte: 2 x zo diep als de hoogte van de kluit.

Boom planten

 • Breek de wanden van de plantput met je spade, vooral bij zwaardere grond zoals klei. Zoniet bestaat de kans dat de wortels op de wanden afbuigen en krijg je het bloempoteffect waardoor de boom nooit stabiel wordt.
 • Bepaal de diepte! Plaats de boom in de put en wel zo dat de wortels maar net (0-1cm) kunnen bedekt worden met aarde. Als je goed kijkt zie je tot waar de boom in de grond zat op de kwekerij. Plant de boom 5 cm HOGER (NIET dieper!!) want de boom zakt nog na de aanplant.
 • Verwijder eventueel jute of metalen gaas rond de kluit. Men raadt vaak aan die te laten zitten maar onderzoek toont aan dat het de beworteling ernstig verhindert. Het ijzer roest te traag. De jute verdwijnt  sneller, maar het rotten eist zuurstof op, zuurstof die de boom hard nodig heeft na de aanplant. Zet de boom in de put en knip de draad of gaas bovenaan door. Leg de boom op z’n zij en knip het gaas of jute aan de onderkant open. Knip verder door tot op de zijkant en zet de boom opnieuw recht zonder de kluit te breken.
 • Meng de aarde met goed verteerde compost. NOOIT met mest, die is niet verteerd en de boom verbrandt (gaat er aan dood) of beplantingsaarde en doe dit enkel voor de bovenste 30 cm. Onderin de put gebruik je de bestaande aarde.
 • Leg eventueel een drainagebuis rond de kluit en op driekwart van de kluithoogte. Laat 1 uiteinde boven de grond uitsteken. Met een T-stuk ertussen krijg je het beste resultaat. Het zorgt voor aanvoer van extra zuurstof voor de wortels en voert koolstofdioxide af. Het is een extra stimulans voor de boom. Let op: het is NIET bedoeld om water te geven!
 • Gooi de put dicht met een aarde & compost mengsel in lagen van 20 cm. Schud af en toe met de boom en giet tussendoor een paar emmers water in de plantput. Op die manier worden de gaten tussen de wortels ook opgevuld met aarde.
 • Duw de aarde goed aan door er bovenop te trappelen maar zonder de wortels te beschadigen.
 • Knip nu het gaas verder door en vul het plantgat.
 • Werk het geheel verder af en vorm een kleine berm op de buitenrand van de boomspiegel. Je maakt een klein reservoir en zo hou je meer water binnen de wortelzone.

Boom planten

JE BOOM IS GEPLANT!

TIP: Strooi geen houtsnippers rond de boom.
Houtsnippers zijn onverteerd materiaal. Om te verteren, eisen ze zuurstof op uit de bodem, en dit ten nadele van een nieuw geplante boom. Voor bestaande bomen vormen houtsnippers dit geen probleem meer.


Video: succesvol bomen planten 


Snoeien of niet bij het planten van bomen?

Haarwortels zorgen voor de opname van vocht en mineralen. Het uit de grond halen van je boom in de kwekerij beschadigt deze haarwortels: 90 tot 95% blijft onvermijdelijk in de grond. De boom moet het dus doen met een zeer beperkt wortelgestel tijdens de eerste maanden.

In het uiteinde van de takken bevinden zich de opgeslagen suikers waarmee de boom nieuwe wortels zal maken voor de komende lente. Dit vergt heel wat energie en het spreekt voor zich dat we die takken beter niet snoeien.  Sommingen beweren dat ze toch snoeien om zo verdamping en uitdroging vermijden. Echter, als je ons artikel over bladval goed leest, begrijp je vast dat het er niets mee te maken heeft.


boomdokter bomen planten
Boomdokter plantset voor de aanplant van bomen met bevloeiingsysteem
85
Polet Traditional boomspade met T-steel in hickory
170
Bodemverbeteraar beplantingsaarde (BIO Ferticure) - HumuForte
11

Boom palen bij de aanplant van een boom

Overal zie ik foute boompalen en ik krijg er bijna grijs haar. Wat is nu zo belangrijk aan een boompaal:

 • Soort hout: Gebruik kastanjepalen: puur natuur en veel duurzamer dan gewone geïmpregneerde palen. Ze gaan tot 5 X langer mee. Ze zijn weliswaar iets duurder maar als je boompalen op de juiste manier gebruikt, verwijder je ze ook na 2 à 3 jaar en kan je ze herbruiken.

Bovendien worden er bij grenen palen giftige (kankerverwekkende) stoffen gebruikt.

 • Lengte: Gebruik palen die ongeveer 50 cm boven de grond uitsteken. Zo kan je de boom vastbinden op een hoogte van 45 cm.

In Nederland hebben ze het al langer begrepen: lange boompalen zijn slecht voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Een boom bij korte boompalen ontwikkelt 250% meer wortels in dezelfde tijd dan een boom met een lange boompaal.

Gebruik minstens 2, liever 3 palen om de boom te verankeren op kniehoogte. Bind hem dan ook stevig vast met brede banden om te vermijden dat de banden ingroeien of schuren op de stam.

Boompalen

BOOMPALEN IN DE RICHTING VAN DE OVERHEERSENDE WINDRICHTING


Voila, morgen is het zondag en ik ben van plan te rusten! Dit is een lange post geworden maar er is nog heel wat te vertellen over dit thema. Blijf ons volgen en je krijgt het een andere keer voor de kiezen.Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief

Waar plant ik mijn boom?

Hou rekening met de grootte van de boom als ie volwassen is en plant hem ergens waar ie voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen. Als je niet onmiddellijk weet hoe groot de boom wordt, zoek het op in onze bomenlijst (binnenkort online op deze blog).

Plant je boom minstens 2 meter van de scheidingslijn met de buren. Dit is zo bepaald in het veldwetboek en bespaart je veel herrie. Maar al te vaak moet ik optreden als expert voor een advocatenkantoor.


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

75 Comments on “Hoe succesvol bomen planten.”

 1. Beste boomdokter,
  Dank voor al je gratis adviezen, fijn om te lezen.
  Misschien wil je nog een vraag beantwoorden?

  Voorjaar 2016 hebben wij drie groenblijvende eleagnus ebbingei compact, leivorm geplant, op het zuidwesten. Hoogte 300 cm. Elke boom met een rek van 140 cm breed. Allemaal met (kale) stamhoogte 150 cm. Een zgn. ‘haag op poten’.
  Met twee palen bij elke boom, waarvan een paal telkens op het zuidwesten. De palen waren bevestigd op circa 100 cm.

  De palen zijn afgelopen najaar, 2019, verwijderd.
  Door de storm Ciara van de afgelopen dagen zijn ze behoorlijk scheef gaan staan aan de top – de hele stam staat scheef; ze vangen door dat blad natuurlijk veel wind. Ook de grond om de stammen werd wat los. We hebben ze tijdens de storm provisorisch vastgezet en willen nu binnenkort weer palen in de grond slaan om de drie leibomen aan te bevestigen. Want kennelijk hebben we de palen te vroeg verwijderd.

  Heb je tips? Zoals over de hoogte van vastbinden bij zo’n windvanger, en de afstand van de palen tot de stam bij een reeds lang geplante boom? De palen er recht inslaan of schuin?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Sylvia,

   iedere situatie is anders, ik kan dus moeilijk persoonlijk advies geven. Daarvoor neem je beter rechtstreeks contact op met mij voor een afspraak.

   mvg,
   Wouter.

 2. Beste Boomdokter,

  Een paar jaar geleden heb ik helaas afscheid moeten nemen van een zeer oude zieke pruimenboom in mijn achtertuin. Hij werd gekapt. De diameter van de stam was tussen de 30 en 35cm op 1 meter schat ik. Ik heb de wortels niet kunnen verwijderen (als dat al mogelijk was ) omdat de smalste stobbefrees zelfs te breed was voor de deuropeningen en de tuin geen achterom heeft. Nu zou ik graag 1 of 2 kleine boompjes willen planten in het verlengde van de gekapte boom. Ik vraag mij af op welke afstand van de gekapte boom een nieuwe boom geplant kan worden en of de kans groot is dat de nieuwe boom toch hinder ondervind van het nog aanwezige wortelgestel. Ik dacht aan een zuilboom, Japanse Sierkers en een Rode Kerspruim op stam. Mijn tuin ligt beschut op het zuiden in Nederland :-).

  Met vriendelijke groet,
  Linda

  1. Hoi Linda,

   van zodra je een goed plantput kan maken zoals het hoort, ben je ver genoeg van de oude stam verwijderd. De nieuwe boom zal er geen hinder van ondervinden.

   Wouter.

   1. Hoi Wouter,
    Bedankt voor je antwoord. We gaan het zien! Ik hoop niet dat ik bij de buren uitkom, voor ik een goede plantput kan maken ?.
    Mvg, Linda

 3. Dag Boomdokter, ik heb een probleempje met mijn aanplant van jonge bomen. Woon midden in een bosgebied op de Veuwe (Gortel) de grond is zuur en rond 1900 gebruikt voor grindwinning. Heb in 2015 een beukenhaag gepland die voor 50% in aangeslagen. De rest is nauwelijks aan de gang te brengen. Als ik de dode boompjes eruit trek zie ik dat er zich totaal geen wortels hebben ontwikkelt. Toen ik gisteren een paar jonge appelboompjes wilde verplanten die het niet zo goed deden op hun plek zag ik hierbij hetzelfde verschijnsel. Kan nergens iets vinden over dit probleem. Heb al kalk gestrooid maar dat lijkt me ook geen oplossing voor (haag)beuken? Groeten van de Veluwe, Hans Kooij

  1. Beste Hans,

   zoiets vraagt een grondig onderzoek alvorens te planten en meer geld weg te gooien. Je mag mij hiervoor contacteren op +32 51 35 00 10 of mailen naar info@deboomdokter.be

   Wouter.

 4. Beste , 2 jaar geleden heb ik 3 perenbomen gezet ,elk jaar veel bloesem en veel fruit maar na een tijdje als de peren +/- 5 cm groot zijn vallen de meeste af , de resterende peren +/- 5 stuks worden wel groot maar worden dan opgegeten door de wespen , welk kan de oorzaak zijn van het vruchtverlies ?
  grt cis

  1. Beste Francis,

   dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Ik geef er een paar: Fruitmot zorgt voor wormpjes in het fruit en vroegtijdig afvallen (wormstekigheid) en kan aangepakt worden met een feromoonval fruitmot. De vruchten vallen voortijdig af, worden ongewoon snel rijp of ze beginnen te rotten. Dikwijls zitten de boorgaatjes in de vrucht wat verstopt.De later in het jaar aangetaste vruchten worden ook nog wormstekig.Ze zijn onaantrekkelijk, en gaan rotten als je ze wilt bewaren.
   – Bepaalde schimmels kunnen ook zorgen voor vervroegde fruitval.
   – teveel stikstof (door stikstofrijke meststof) is het mogelijk dat de perenboom zeer hard groeit. De sterke groei is vaak nadelig voor de vruchtzetting waarbij de peren vroegtijdig kunnen afvallen.
   De feromoonvallen vind je in mijn webshop: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/product/feromooncapsule-tegen-fruitmot-biogroei/

   groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 5. Beste boomdokter,

  ik heb 2 jaar geleden 2 moeraseiken geplant in een open veld. Ze vangen extreem veel wind, zijn momenteel ongeveer 5 meter hoog en de stam is slechts een 5-tal centimeter van diameter. Tegen de windrichting in staat een paal die zijn werk volgens mij wel goed doet. Maar doordat deze bomen zo hard plooiden (vanaf de steunplaats aan de paal) heb ik er vorig jaar een dunne bamboe stok aangebonden (met rekbare boomband om beschadiging te voorkomen). Kan ik deze verwijderen en loop ik dan niet de kans dat die beide bomen schuin volgens de windrichting gaan groeien (je ziet dat soms dat een volledige rij bomen een 15 tal graden schuin groeit). Alvast bedankt!

  1. Pascal,
   volgens mij zijn er 2 zaken die hier een belangrijke rol spelen:
   1. slecht plantgoed: wat je beschrijft doet mij denken aan een typisch verschijnsel van te snel gekweekte bomen, die te dicht op mekaar stonden en daardoor een verkeerd verhouding hebben tussen stamlengte, kroonhoogte en stamdikte. Ik verklaar mij nader. Een gezonde en stevige boom heeft een verhouding waarbij de takvrije stam maximum 1/3de van de totale boomhoogte bedraagt, de overige 2/3 is kruin. Dit zal hier ongetwijfeld het tegenovergestelde zijn? Graag een antwoord aub.
   2. Door deze manier van kweken krijg je een boomgestalte dat eerder lijkt op dat van een jonge bosboom: rank, slank en weinig stevig. Maar voor die bosboom is dat meestal geen probleem omdat ie ook beschermd wordt door de andere bomen in het bos rondom hem. Als je dit type boom uit zijn bos (lees: kwekerij) haalt en dan in een open ruimte plaatst, dan krijg je wat jij hebt. Het kan goed komen maar je zal zeker een jaar of 10 geduld moeten hebben en het geluk hebben dat ie in tussentijd niet afbreekt. Het extra ondersteunen is eigenlijk een slecht idee omdat je de hiermee de prikkels wegneemt die zijn lengtegroei doet vertragen en waardoor het probleem enkel groter kan worden. En ja, hij zal scheef gaan groeien, mee met de overheersende wind, maar dat is ook zo voor een gezonde boom. En hoeft geen probleem te zijn, bomen vormen zich in de loop van de tijd naar hun omstandigheden en kunnen hier perfect mee overweg.
   Hopelijk is alles duidelijk.
   Toch hulp nodig? Ga dan eens kijken naar de volgende pagina om te ontdekken hoe ik je kan helpen: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/consulteer-de-boomdokter/

   veel succes, Wouter.

   1. Dag Wouter, die 2/3 is zeker gerespecteerd. Zelfs in die mate dat ik denk dat de onderste takken na verloop van tijd te laag zullen hangen boven het grasplein. Nu starten de onderste ongeveer op 1,8 meter van de grond. De bamboestok doe ik weg. Alvast bedankt!

 6. Dag boomdokter,
  onze nog jonge glansmispel-boom begint krom te groeien vanaf +/- 1.5 m hoogte; hij staat aan een paal (ifv de windrichting, paallengte 1.2 m boven de bodem ) en is op +/- 0.9 m hoogte aangebonden met een boomriem; hoe kan ik de de nog vrij dunne stam (diam. 4.5 cm) corrigeren, of wordt dit een hopeloze klus?
  Mvg.

  1. Beste Marc,
   sommige vragen zijn moeilijk te beantwoorden vanop afstand, zoals deze. Het vraagt inzicht in de plaatselijke situatie om hierop een zinnig antwoord te kunnen formuleren. Maar als het eentje op stam betreft dan zal het waarschijnlijk moeilijk worden om dit “recht te trekken”. In veel gevallen situeert de oorzaak van zulke problemen zich bij de kwekerij.

   Wouter, De Boomdokter.

 7. Ik heb ene vraga en kan nergens op internet wat op vinden. Wij hebben een wilg “geplant”(grote tak in de grond gestopt en die is prima gaan groeien) maar hij groeit nu al erg scheef. De hoofdtak zeg maar loopt krom, maar er zit een hele mooie stevige zijtak aan die wel recht omhoog gaat. Kan ik nu de “hoofdtak” eraf halen, zodat de wilg netjes recht omhoog doorgroeit?

  1. Hoi Linda,
   normaal wel, maar er is wss een reden waarom die scheef groeit en dat kan ik niet zien vanachter een pc… . Het is maw niet zo eenvoudig om jouw vraag te beantwoorden. Maar je kan altijd om advies of een consultatie vragen:

 8. De beste tijd om een boom te verplanten is kort na het vallen van de bladeren.
  Een uitzondering zijn bomen met een vlezige wortel, die zou men blijkbaar best in de lente voor de start van de nieuwe wortelontwikkeling verplanten? Dus een magnolia kan ik dus het best in april verplanten?

  1. Beste Lars,

   deze vind ik wat lastig om te beantwoorden omdat Magnolia per definitie héél moeilijk te verplanten is, alle bomen met vlezig wortels trouwens. En april vind ik behoorlijk laat want Magnolia start zijn sapstroom al een stuk vroeger op ifv de knopzetting voor zijn bloemen. Ik heb hier zelf geen duidelijk antwoord op vrees ik, behalve dan dat de kans op slagen laag is. Je zal echt het maximale aan kluit nodig hebben om de wortels zo compleet mogelijk én intact te kunnen verhuizen.

   groeten,
   Wouter Crucke

 9. Beste Boomdokter
  Ik zou graag enkele Acer Campestre nanum planten naast het huis, om in de zomer de zon van het venster te houden. Deze strook is 3 m tot de perceelgrens. Hoe breed wordt deze boom precies? Zijn er eventueel ook andere bomen die hiervoor in aanmerking komen.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Pascale

  1. Hallo Pascale,

   De cultivar ‘Nanum’ heeft eenn kroonvorm die zowel in hoogte als in breedte circa 3 m doorsnede kan bereiken. Door deze kroonvorm kan ‘Nanum’ zeer goed worden toegepast op de plek die jij voor ogen hebt. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

   groeten,
   Wouter.

 10. Beste boomdokter,
  Ik plantte een drietal jaar geleden drie leilinden op een rij, waarvan één het sinds vorig jaar duidelijk minder goed doet: minder scheuten, minder blad, dunnere stam, een beetje kwijnend in vergelijking met de twee andere. Deze boom is de eerste in de rij, vangt misschien iets meer wind.
  Kan ik iets doen om deze boom te stimuleren? Extra compost, snoei, water?
  Dank alvast voor je antwoord!

  Vriendelijke groeten,
  Annette

  1. Hallo Anette,
   ik kan je zeker dingen aanraden maar de vraag is of dat zal helpen. Je moet eerst zeker zijn van de oorzaak van de problemen. Als je dat weet dan kan ik je advies geven, zoniet is het gokken. Je boom heeft duidelijk een probleem, en dat moet opgelost worden alvorens hem een bost te geven. Als jij ziek bent dan wil je eerst genezen worden, en dan pas vitamientjes krijgen. Begrijp je?

   groeten, Wouter.

 11. Beste Boomdokter,

  ‘Zieke’ grond waarop bomen sterven, maar waar onkruid, vergeet-me-nietjes, primula’s en voorjaarsbollen het goed doen, kan dat?

  Na het verlies van een sierden en een 40-jaar oude perenboom (over een periode van enkele jaren tijd), verloren we nu ook de stellata die we naar die plek verhuisd hadden.
  Ik leerde dat schimmels enkel schadelijk worden voor verzwakte bomen en struiken, en de verhuis was verschrikkelijk stresserend, maar de stellata deed het gedurende twee jaren, gezien de veranderingen, redelijk goed. We dachten zelfs dat hij het zou halen. Tot dit jaar toen de bloemknoppen eigenlijk hadden moeten beginnen opengaan…

  Nu vragen we ons af of de grond ziek is. Hoe dit onderzocht kan worden. En of zo’n ziekte op natuurlijke manier verdwijnen kan (uitgeregend raken, grond braak laten liggen gedurende een periode, of ‘gesaneerd’ door aanplant van één of andere plant). De grond afgraven en vervangen, klinkt als het probleem opschuiven naar een andere plek.

  Geweldige site trouwens, ik heb hier al zoveel nuttige informatie gevonden!

  Met vriendelijke groeten,
  Viviane

  1. Hallo Viviane,

   vanuit de zichtbare symptomen en problemen met de bomen/ beplanting is het mogelijk om een eerste indicatie te vormen van de mogelijke oorzaak. Van daaruit kan verder gezocht worden naar de oorzaak van het probleem. Ik zou niet onmiddellijk uitgaan van een zieke bodem. Om dit te doen is het noodzakelijk om alle parameters na te gaan en, op basis van uitsluiting, te achterhalen wat aan de oorzaak ligt van de problemen. Begin dus niet meteen met uitgraven, haal er een goeie dokter bij. Je kan mij altijd bereiken op info@deboomdokter.be of 051 35 00 10

   groeten,
   Wouter.

 12. Beste boomdokter,

  Hartelijk dank voor de bijzonder interessante en duidelijke informatie!

  Ik heb een klein vraagje over de graszoden die je eerst dient te verwijderen boven de plantput. Kan je deze op het einde van het plantproces gewoon opnieuw aanbrengen op hun originele plaats of doe je dit beter niet?

  Alvast bedankt voor het antwoord

  1. Hallo Joris,
   leuk dat je hier jouw informatie gevonden hebt. Je kan ze gewoon terugleggen, maar ik adviseer om een boomspiegel aan te leggen. Dus die zone vrij te laten en jaarlijks een laagje compost of bodemverbeteraar aan te brengen, net zoals in een bos gebeurt. Eventueel kan je zelf een kleine omheining zoals bvb zo’n kastanje paaltjes/ afsluiting eromheen zetten zodat je ieder jaar weet waar je met je bladeren heen moet. Jouw boom zal ze met véél plezier ontvangen want dit verandert in de meest fantastische humus.

   groeten,
   Wouter.

 13. Goedemorgen,

  Wij willen graag een aantal bomen planten tussen het tuinhuis en de schutting. Helaas is die ruimte maar 80 cm breed. De grond is van zand en klei. Het is de bedoeling dat ze hoog komen (het bladerdek vanaf 2 meter) om zo zicht vanuit de huizen tegenover te ontnemen)
  Is er een boomsoort dat hier geschikt voor is? En zo ja, zit daar ook een groenblijvende tussen?

  1. Beste Danielle,
   voor zoiets is het belangrijk dat je iemand ter plaatse laat komen om de situatie te bekijken. Als de ruimte beperkt is dan zal dat waarschijnlijk ook ondergronds – voor de wortels – zo zijn. Maar je hebt duidelijk wel een grotere heester of boom nodig. De combinatie hiervan is niet evident. Schakel dus iemand in met verstand van zaken om de mogelijkheden voor je op een rijtje te zetten. Je kan mij hiervoor ook mailen op info@deboomdokter.be.

 14. Beste,
  Wij hebben een Robinia in onze tuin staan die van een zaailing af heel erg snel is gaan groeien. dus hebben we die een boompaal gegeven die ze voor de wind tegenhoudt
  Maar sinds dan is ze veel langer geworden en zou ze zonder de paal omvallen
  Betekent dat dan dat we de top moeten afdoen of zal ze zich vanzelf verstevigen?
  Ze is +-4m en de band die ze ondersteunt hangt op 1.70 dus ze hangt nog redelijk door .

  Wat zou u doen ?
  Mvg Tom.

  1. Hoi Tom,

   lastige vraag want ondersteuning zorg voor een hormonale wijziging waardoor planten nog méér gaan groeien in de lengte. Je kan proberen door een geleidelijke overgang te maken. Dus van aanbinden op 170cm hoogte kom je terug naar bvb 120cm gedurende 2 kalenderjaren. Daarna zak je opnieuw naar 80cm, opnieuw gedurende 2 jaren, dan naar 40 cm of kniehoogte voor nog 2-3 jaar, en dan alles weghalen. Ik kan hier géén zekerheid over geven maar ik vermoed dat het zo wél kan lukken. Ps: gebruik banden die breed genoeg zijn. Je kan ze binnen 2 weken vinden in mijn webshop: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/shop/boomband-type-autogordel-van-de-boomdokter/

 15. Beste,

  Ik heb in maart een moeraseik gepland. Deze deed het goed, is mooi in blad gekomen en is goed gestart. Hebben ook de boom met 3 boompalen steun gegeven.

  Nu met de droogte beginnen de bladeren geel te worden. Heb de boom af een toe water gegeven, maar heb altijd schrik om teveel te geven. Kan het zijn dat de geelverkleuring door droogte wordt veroorzaakt? De stam ziet er nog goed uit en de takken leven nog. Ook zijn nog niet alle bladeren verdroogt, maar ik zou zeggen 80% van de kruin wel. Is deze sowieso om zeep als ik het zo mag zeggen, of komt het goed door wat meer water te geven?

  Alvast bedankt.

  1. Beste Thomas,

   op zoiets kan ik moeilijk antwoord geven zonder ter plaatse te onderzoeken. Als je boom volgend jaar dezelfde symptomen vertoont of hij doet het niet goed, geef gerust een seintje.

   mvg,
   Wouter.

 16. Beste,
  Vorig jaar in november 2 grote beuken van ong 5 m hoogte verplant van een klei naar leemgrond.
  Put groot genoeg uitgegraven en de grond verrijkt met turf om hem lichter te maken. De leem en turf lieten zich wel niet goed mengen. Nu zijn de knoppen wel gezwollen maar de bladeren ontluiken zich niet, dit duurt nu al 3 weken. Moet ik me zorgen maken of kan ik nog acties ondernemen.

 17. alsof dunne houtschors, stro of hooi geen zuurstof nodig hebben om te verteren…
  trouwens waarom zouden deze afbraakprocessen zuurstof uit de bodem halen als er meer zuurstof boven de grond aanwezig is?

  in je artikel over het metabolisme van een boom staat dat xyleem en floeem suiker transporteren. Dat is fout: enkel floeem doet dat.

  dat planten ook aan fotosynthese doen in houtig weefsel is complete onzin

  1. Beste Filip,
   stro of hooi zijn geen houtig materiaal en verteren in een fractie van de tijd tov houtsnippers, de hoeveelheid zuurstof die hiervoor nodig is dan ook véél minder. En ze eisen zuurstof op waar de vertering plaatsvind: in de zone waar contact is met de bodem omdat het daar ook vochtig is. Maak het vrij van de grond en het zal niet verteren. Je hebt een combinatie nodig van zuurstof, vocht, bacteriën en verteerbaar materiaal. Neem één van die drie weg en er vindt geen vertering meer plaats.
   En in mijn artikel staat NIET dat het metabolisme van een boom xyleem én floeem suiker transporteren. Nog eens goed lezen :-).
   En leg jij mij dan eens uit waarom dat onzin zou zijn? Ik zuig dat niet uit mijn duim. Maar als je het beter weet, waarom dan hier vragen komen stellen?

   1. Dus alles wat vrij van de grond staat verteert niet?

    Ik lees: “Het vatenstelsel of het xyleem- en floëemweefsel van een boom zorgt ervoor dat de suikers getransporteerd worden naar die plaatsen waar er energie nodig is”

    En inderdaad vragen worden meestal gesteld als men het antwoord zelf niet weet.

 18. beste, ik zou eind april, omdat het niet vroeger kan enkele beuk willen verplanten. Die zijn ongeveer 18 jaar maar ik heb die altijd kort gehouden en hun stam is maar en diameter van 8 cm heb hun ook al eens rond gestoken enkele jaren geleden. Is dat niet te laat eind april?

  1. Hoi Marc, eind april is aan de late kant. Je ziet dat heel wat bomen al goed in knop komen, sommige bloeien zelfs al. Stel het beter uit tot volgende winter, als je kan. ALs je geen keuze hebt: het is het proberen waard en niet onmogelijk, wel moeilijk. Je zal wel op ieder detail moeten letten! Elke fout zal afgestraft worden. Weet dus goed waaraan je begint.
   succes,
   Wouter, De Boomdokter

 19. Beste,

  Ik zou graag twee vragen stellen over je artikel rond bomen planten.

  “Houtsnippers zijn onverteerd materiaal. Om te verteren, eisen ze zuurstof uit de bodem, en dit ten nadele van de boom.”
  Weegt dat nadeel dan op tegen de voordelen van houtsnippers naar het bodemleven?

  “In het uiteinde van de takken bevinden zich de opgeslagen suikers waarmee de boom nieuwe wortels zal maken voor de komende lente.”
  Bedoel je dan dat de suikers van daaruit naar de wortels worden getransporteerd voor het blad ontluikt?

  1. Beste Filip,
   wat de houtsnippers betreft: de balans verandert naarmate ze verder verteren. Het nadeel wordt een voordeel maar ik zou aanraden om de houtsnippers eerst op een hoop te laten verteren tot ze voldoende omgezet zijn en je dus eigenlijk compost hebt. Als je graag de zone rond de boom bedekt om onkruid tegen te gaan dan gebruik je beter een dunne houtschors of lichter, niet houtig materiaal zoals bvb stro of hooi.
   Suikers: het zijn enkel de wortels die suiker gebruiken en die wordt telkens getransporteerd van het blad naar de wortels (neerwaarste sapstroom). Zie ook mijn ander artikel hierover: http://www.vartago.be/blog/detail/het-metabolisme-van-een-boom
   groeten,
   Wouter.

 20. Vooreerst hartelijk dank voor al deze nuttige tips, Wouter!
  Zit met het volgende vraagje: we brachten van onze vorige woonplaats een paar jonge lijsterbessen en een berkje
  in pot mee (de laatste spontaan als twijgje gekropen uit een bloempot buiten 😉
  Onze huidige tuin bestaat voor een groot deel uit hoge sparren (een soort bosje).
  Kunnen de kleine boompjes in pot daar tussen gezet worden of is dat moeilijk doordat de volwassen sparren alle vocht uit grond halen?
  Dit gedeelte van de tuin is de enige plaats waar ze eventueel kunnen geplant worden.In het overig deel van de tuin
  zouden ze te kort bij de buren komen te staan.
  Bedankt alvast voor uw reactie.

  1. Beste Nadia,

   het grootste probleem zal zich niet in de bodem voordoen maar erboven. Sparren vormen een zeer dicht bladerdek waardoor er weinig zonlicht doorkomt. Kijk dus goed dat ze voldoende zon kunnen krijgen anders sterven ze af. En kijk vanwaar de zon komt, ze zullen er naartoe groeien waardoor je mogelijk heel scheefgegroeide bomen krijgt. Voor de bomen geen probleem die scheefstand maar misschien niet zo mooi? Hangt af van de situatie.
   Groeten,
   Wouter Crucke – De Boomdokter

   1. Beste Wouter,

    Bedankt voor uw reactie. Een schuine boom hindert mij niet. Wij mensen zijn ook niet allemaal symmetrisch gebouwd, niet? 😉
    Nog één vraagje: in dat kleine sparrenbosje van ons staan een aantal dode exemplaren.Kan ik naast zo een dode spar een nieuw exemplaartje planten?Hier en daar piepen er kleine boompjes van zo een 20 a 30 cm in het ander gedeelte van onze tuin uit en die had ik graag verplant naar het sparrengedeelte.
    Alvast bedankt

 21. Beste bomendokter,

  Ik heb net twee parkeerplaatsen van oude waaltjes naast elkaar aangelegd. Daartussen ligt een strook gras van 40 cm (=A). Naast de rechter parkeerplaats ligt evenwijdig daaraan een pad van dezelfde waaltjes, daartussen ligt een strook gras van 100 cm (=B). Dan komt er een stuk tuin van 10×10 meter o.a. gras (=C). Ik wil het liefst drie bomen planten en dit mogen verschillende zijn. Maar ik wil zo min mogelijk opwaartse krachten hebben die de parkeerplaats en het wandelpad naar boven drukken. Moet ik dan bomen met penwortels zoeken die diep en minder breed gaan?
  In het stuk tuin (C) is natuurlijk voldoende breedte voor wortelgroei, ook naar boven. Daar lijkt een notenboom me wel mooi. Wat raadt u mij aan of af?
  (Kan ik evt een plaatje sturen per email?)

  1. Beste Paul,
   je vraag impliceert heel wat. Ik kan zulks beantwoorden maar ik denk dat je begrijpt dat hier heel wat werk aan vasthangt. Zulk advies moet trouwens goed overwogen worden en vraagt bijgevolg meer werk dan ik gratis kan aanbieden. Ik beantwoord langs deze weg enkel eenvoudige vragen, geen complexe, dat is voor betalende klanten. Ik help je graag maar daarvoor stuur je beter een mailtje naar info@deboomdokter.be

   Wouter.

 22. Beste Boomdokter (Wouter),
  Wij zijn van plan om in de voortuin een paar leilindes te plaatsen om direct zonlicht op onze voorraam weg te nemen. Daarvoor hebben wij een strook va 60 cm bij 4 meter, omlijnd met betonbilzen, gemaakt in de voortuin. De rest is bedekt met worteldoek en split. De grond was voor dat er huizen werden gebouwd, nu 30 jaar geleden, altijd weiland geweest met een klei structuur en tot nu hadden wij met groot success een kersachtige boom in de voortuin staan welke veel te groot was geworden en dus gekapt. Daarna hebben er nog wat lagere struiken to 1 meter 50 hoog gestaan die het best goed deden zonder al te veel ingijpen door ons. Alleen wat snoeiwerk.
  Het idee is dus om de bomen niet buiten de bovengenoemde strook te laten groeien (plat dus) en geen al te hoge stam zodat inkijk ook verminderd word. Misschien zien wij een heleboel over het hoofd en dus daarom mijn vraag: ‘Wat kunt U zoal aanraden als plan. Misschien een andere boomsoort? waar moeten we op letten?”
  Ik hoor graag van U.
  Vriendelijke groet,
  Loek

  1. Beste Loek,
   langs deze weg geef ik enkel antwoord op de eenvoudige vragen. En daar kruipt al behoorlijk veel tijd in als je ziet hoeveel vragen er komen. Complexe vragen beantwoord ik ook maar enkel betalend. Tenslotte moet zulks in zijn totaliteit bekeken worden en eventueel ondersteund door een vooronderzoek en/ of chemische bodemanalyse. Maar al te vaak worden die zaken niet gedaan en met alle gevolgen van dien. Er zijn mijn idee veel te veel mensen die bij mij terecht komen nadat men ziet dat het niet lukt en voor bomen betekent het meestal dat je al heel wat jaren verder bent. Tijd die je liever niet verliest als je graag nog mooi bomen krijgt.
   Je mag mij gerust contacteren om die vraag voor je op te lossen op info@deboomdokter.be of bel naar 051 35 00 10.

   groeten,
   Wouter;

 23. Beste bomendokter
  We hebben zeker 100 kleine boompjes gepland in onze wei in Frankrijk.
  Ze zijn aangelegd op worteldoek.
  Het idee is dat het een truffelgaard wordt.dus het zijn speciale boompjes.
  Nu zegt de kweker dat we het worteldoek moeten verwijderen.
  1 strook staat bijna 2 jaar en 1 strook een jaar.
  We twijfelen of we het worteldoek moeten verwijderen.
  Wat zou een nadeel van het worteldoek kunnen zijn?

  1. Hoi Mea,

   worteldoek zeker verwijderen. Deze laat amper 5% van het vocht door. Worteldoek is een doorn in mijn oog als Boomdokter. Bovendien belemmert het 100% het bacteriële leven dat geactiveerd wordt door het vallen van het blad, de meest natuurlijke voeding voor een boom.

   Wouter,
   De Boomdokter

 24. Beste boomdokter,

  We hebben vorig jaar een Acer rubrum red Sunset geplaatst ongeveer 15 jaar oud. Ik vind het een fantastische boom maar de boom heeft het toch moeilijk dit jaar en nu ben ik wat aan het nagaan wat ik goed en fout gedaan heb met het planten… Dit had ik beter op voorhand gedaan…

  Nu zei je dat de palen voor de boom dat die niet te lang mogen zijn geld dat ook voor zo een grote boom want deze neemt nogal veel wind en ik heb bang dat hij omgaat natuurlijk. De boom is ongeveer 8m. En wat is dan de ideale hoogte voor de palen?

  Hoe kan ik weten of de boom genoeg water krijgt ik vind dit zeer moeilijk teveel te weinig ik kan het niet zien en vragen dat werkt ook niet.

  De boom heeft vrij kleine bladeren en staat ook niet volledig in blad en hij begint ook al wat blad terug af te gooien dit zal wel met de plantschock te maken hebben maar ik wil gewoon wat zeker zijn en wat raad Hierin bedankt

  Groeten
  Ruben

  1. Hoi Ruben,

   voor dergelijke boom mag je wel palen hebben die langer zijn. Best aanbinden op een hoogte van ongeveer 150cm, dikkere palen en zeker brede boomband van 5 cm. Die boomband staat nog niet op mijn webshop maar ik kan het je wel bezorgen. Geef maar een belletje als je het nodig hebt. Krab een beetje grond weg in de wortelzone en op -10 cm moet de grond vochtig zijn, dan heeft ie meer dan waarschijnlijk genoeg water. Leg een mulchlaag rond de wortels om verdamping af te remmen, zet een rand rond de wortels om water te geven zodat het water niet wegloopt. Te kleine bladeren kan op meerdere zaken wijzen, dit vraagt een diagnose.
   Twijfel je nog? Bel mij en ik kom het ter plaatse om je te helpen.

   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter.

 25. Beste bomendokter,

  Ik heb een vraag, hoe diep kan een dakplataan wortelen, ik weet dat het aan de ondergrond ligt maar toch, er staat in ons huurcontract dat ik geen Diepwortelende bomen mag planten, vandaar mijn vraag, wat ze bedoelen met diepwortelen zal zijn bomen die dieper dan 1 meter in de grond geworteld worden. wat is uw advies hierin?

  Groetjes Sander

  1. Hallo Sander,
   dat is een lastige omdat de term ‘diepwortelend” eigenlijk niets zegt. Er bestaat niet zoiets als diepwortelend, alleen maar verschillende soorten wortelstelsels. Alle bomen zijn genetisch in staat om diep te wortelen maar de architectuur van het wortelgestel wordt sterk gestuurd door de grond, de grondwaterstand en het klimaat. Behalve de soorten die een penwortel of zinkerwortels maken, hebben de meeste bomen hun zware wortels tussen 0 en -30cm zitten. Het zijn de fijnere (haar)wortels die iets dieper gaan in de richting van de nominale grondwaterstand. In Vlaanderen is dat ergens tussen 1-2 meter. Beantwoord dit je vraag Sander?

   groeten,
   Wouter Crucke – De Boomdokter

 26. De lengte van de boom is idd bepalend voor de hoogte van aanbinden. Maar!, de hoogte die meestal gehanteerd wordt is veel te hoog. De hoogte die ik opgeef is ruim voldoende om de boom in de grond te houden (én het enige doel van boompalen bij aanplant). Ik plantte al 100-en, zoniet duizenden bomen op die manier en nog geen enkele boom werd ontworteld. Door laag aan te binden krijg je sterker ontwikkelde wortels. Door hoog aan te binden krijg je zwakker ontwikkelde wortels en daardoor zie je soms half scheef gezakte bomen staan.
  Groeten,
  Wouter Crucke

 27. Beste dokter,
  In onze tuin staat een grote notenboom, net als bij de beuren. De beuren gebben nu de tuin volledig in terras gedaan, en hun en onze boom zijn dood gegaan, De grond kan er zeer nat zijn, maar we willen terug een grote boom, we dachten aan een linde, is die boom wel geschikt voor onze natte tuin, of wat raad je ons aan,
  alvast dank ik u.

  1. Patrick,

   een linde is niet de meest geschikte boom voor een natte grond. Je bent beter af met wilg, eik, esdoorn, els, berk of olm. Maar dan ook niet alle soorten. Een goeie aanplant begint immers bij een bodemonderzoek zodat je een perfecte match kan maken.

 28. hallo ik heb een vraag over het plaatsen van eiken laanbomen
  er worden op het moment nieuwe eiken laanbomen in onze straat geplaatst hier bij wordt in elk plantgat een bouwstaalnet gelegd op de bodem waarop de boom dan geplaatst wordt
  dit heb ik nog nooit eerder gezien wat is hier het nut van
  niemand [tuinmannen hoveniers] die ik ken begrijpen niet waarvoor deze dienen
  weet u mischien waarvoor deze dienen

  met vriendelijke groet Hans

  1. Hallo Hans,

   ik vermoed dat het zal gebruikt worden om de bomen mee te verankeren. Het is een goedkoop alternatief voor kluitverankering – systemen zoals van Platipus. Bij het planten van grotere maten van bomen is het namelijk noodzakelijk om de kluit goed vast te leggen om te vermijden dat de bomen omwaaien. Met een kluitverankering of boomverankering word de kluit, dmv een kabel of riem, vastgezet. Sommige aannemers kiezen een goedkoper systeem en steken een betonnet onderin het plantgat om daar riemen (spanbanden vanop vrachtwagens) aan vast te hangen. Die leggen ze over de kluit en gebruikt men om de kluit vast te spannen.
   Ik hoop dat het wat duidelijk is?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 29. beste,

  als ik dat allemaal lees, dan vrees ik dat ik verkeerd bezig ben geweest. ik heb fruitbomen gepland. ik had nog wat palen in voorraad. eigenlijk te lang en ze zijn niet van kastanjehout, ik vrees : grenen palen. Zullen die giftige stoffen die ervan komen zeer schadelijk zijn ? moet ik ze vervangen ? Ik heb de bomen pas een drietal weken geleden gepland.

  1. Beste Michiel,
   maak je niet al teveel zorgen. Het productieproces en het gebruik van het impregneermiddel is een schadelijk proces maar voor een paar palen … . Kastanjehouten palen kan je wel verschillende keren hergebruiken en dat zal niet lukken met de grenen palen. Maar ze weggooien zou zonde zijn. En je fruitbomen zullen er niet echt last van ondervinden hoor. Belangrijk is vooral dat ze op de juiste hoogte vastgebonden zijn.
   Groetjes,
   De Boomdokter – Wouter Crucke

 30. In je filmpje wel een beetje veel paal voor zo’n kelin boompje, persoonlijk plant ik zulke gevallen zonder paal, gaat ook goed hoor…

 31. Beste,
  In november 2013 had ik 4 platanen gepland die ik direct gekopt heb om ze zelf te leiden als dakplataan. Ze zijn alle 4 in april-mei 2014 beginnen te schieten op de stam maar in juni vertoonden ze alle 4 uitdrogingsverschijnselen. Het is wel abnormaal droog in mijn tuin door de grondstructuur. Door overvloedig watergeven heb ik er 2 kunnen redden. Dit jaar in november heb ik de 2 dode bomen vervangen, nieuwe grond aan de wortels gedaan met compost en kalk. Ik heb ook een drainageslang bij de wortels gestoken maar heb de 2 uiteinden bovengebracht. Op het tuincentrum vertelden ze mij om deze drainslang te gebruiken om water te geven maar achteraf af te sluiten om de wortels niet laten uit te drogen door de wind. In uw uitleg hierboven zegt u dat de drainslang niet dient om water te geven maar om zuurstof te geven. Hoe ga ik best tewerk om de bomen dit jaar niet te laten uitdrogen ? Moet ik in de winter ook water geven ? Hoe ga ik te werk ?

 32. Beste,
  Heel fijn dat dit soort sites bestaat. Heerlijk om als leek ergens met je vragen terecht te kunnen.
  Wij zijn bezig met ons tuinplan en van zin om aan de hoeken van ons natuursteen terras dakbomen (op dit moment denk ik aan sierpeer; ik zoek een dakboom met bloesem en insectenvrij alsook traaggroeiend-> ander alternatief?) te plaatsen. Wij zijn bang dat de wortels van de dakbomen voor terrasbeschadiging zouden kunnen zorgen (opheffen van tegels). Hoe moeten wij deze planten? Zijn jouw regels van 3x breedte en 2x diepte wortels van de boom voldoende als ruimte voor de wortels of is er meer nodig: betonnen plaat in de grond; worteldoek?… Is het eventueel een goed idee om ze in een pot te laten of raad je dit af en waarom of is dit helemaal niet nodig?op internet vind ik hierover bitterweinig info, vandaar mijn vraag…
  Heel graag asap uw mening,
  Mvg,
  Ilke jacobs

  1. Beste Ilke,

   dat is een vraag waarop het antwoord best uitgebreid is.
   In een pot? NEEneenee, dat is een absolute no-go. Het vormt een garantie op een mislukking.
   De combinatie met een terras is haalbaar maar daarvoor moet je plantput aan strikte regels voldoen en dan nog is het niet evident. Beste is om te werken met een tussenlaag die de wortelopdruk voorkomt: http://www.vartago.be/groeiplaatsinrichting/permavoid-units/eigenschappen_permavoid_technische-fiches

   Wat de boomsoort betreft, daar kan ik moeilijk een antwoord op formuleren. Voor de aanplant doe ik namelijk altijd eerst een vooronderzoek om zeker te zijn dat ik alle parameters goed ken. Op basis daarvan zal ik uiteindelijk een plantkeuze maken. Maar al te vaak worden het vooronderzoek niet gedaan, uit onwetendheid (wat moet je onderzoeken) maar ook uit prijsdruk (de klant wil immers graag de goedkoopste). Na vele jaren komt men dan tot de vaststelling dat er ernstige problemen ontstaan of dat de bomen niet groeien naar behoren. En dan krijg ik telefoontjes … . Bezint dus eer ge begint.
   Ik hoop dat je toch iets hebt aan mijn antwoord?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 33. Goedendag,
  Ik heb twee mooie dak platanen waarvan ik, heel stom, te laat ben geweest met verwijderen van de bamboe en metalen middenstuk. Nu is bij beide platanen het metalen gedeelte, gedeeltelijk ingegroeid. werkt de boom dit er nu nog uit?

  1. Catinka,

   de boom zal dit er niet meer “uitwerken” zoals jij dat zo mooi zegt :-). Maar, maak je geen al te grote zorgen, het zal verder ingroeien, waarschijnlijk zonder problemen voor de boom zelf. Bij grote bomen zou ik zien of er nog iets aan te doen viel maar een dakplataan zal hier niets van maken.

   Is dat voldoende voor jou?
   Groeten,
   De Boomdokter.

 34. hallo
  ik ben van plan nu in het najaar inheemse bomen te planten
  dit op een stuk weiland van 57m op 25m
  waarop moet ik letten?

  1. Korte vraag, lang antwoord vrees ik. Er zijn tal van zaken waarop je moet letten, ik probeer de belangrijkste op te sommen:

   – stem je keuze af op type grond en grondwaterstand
   – Afhankelijk van wat je wil plant je de bomen dichter of verder uiteen, check zeker de normale plantafstanden.
   – mss weet je dit niet maar hiervoor heeft u een bouwvergunning nodig …
   – plant niet bij vorst, maar dat is op het ogenblik geen probleem.
   – kijk naar mijn filmpje over hoe je succesvol bomen plant, héél belangrijk, daar worden de meeste fouten gemaakt.

   Groeten,
   De Boomdokter

 35. Hoe lang wacht men op te weten of een boom het effectief doet? Begin april werden een zestal sierperen geplant in onze tuin (Pyrus calleryana Chanticleer). Na een maand is er nog geen beweging – geen aanstalten van bladgroei. Moeten we ons zorgen maken? Voor zover we kunnen inschatten is het planten zorgvuldig gebeurd (cf. zie uw beschrijving hoger).

 36. Even iets over boompalen. Je uitleg over de boompalen, geldt dit ook voor palen van laagstam fruitbomen? Aan mij is er altijd verteld dat ik palen van 2m50 ongeveer moest gebruiken en de bomen doen het goed. Moet ik de palen nu halveren tot 1m20 of laat ik dit gewoon zo?

  1. Het geldt eigenlijk voor alle bomen. De palen mogen maar één functie hebben: vermijden dat hij omvalt/ waait omdat ie verplant is. En dat doet de binding op die hoogte perfect. Bedoeling is dat je natuurlijke beweging vd stam zoveel mogelijk behoudt. Dat stimuleert de wortels om uit te groeien en sterk te ontwikkelen.

  2. Miss nog een toevoeging aan je vraag. Palen van 2.5 m mag je gerust 3-4 jaar laten staan, palen van bvb kniehoogte (40-60 cm) mogen na twee jaar al verwijderd worden. ALs je kastanjepalen gebruikt dan kan je ze nog een paar keer hergebruiken. Of je uw palen moet halveren hangt dus af van hoelang ze daar al staan. Je bomen zullen het met lange palen niet slechter doen dan eentje met korte palen. Het risico bestaat erin dat de boom met lange palen op gegeven moment scheefzakt. Meestal door een felle rukwind en te weinig beworteling die het gevolg is van lange palen.

   1. Als je een paal plaatst om een boom te ondersteunen wanneer nodig, vooral als je al te grote exemplaren wil plaatsen, kan je rekening houdend met de windrichting (of soms zelfst uit de wind) slechts één paal gebruiken. Zo houd je ook de natuurlijke beweging in de boomstam.
    Zo plantte ik vroeger (40 jaar geleden) al bomen. Je zou ze nu moeten zien.

    Don’t over do it !

 37. heb al een 5 talo problemen met mijn taxu!s haag. o.a. taxuskever, schildluis,enz.. ik behandel zeer regelmatig plant+bodem. Vrees voor afsterven van bepaalde planten. Wens bezoek en behandeling.
  Kan u een afspraak maken ?
  Brugge-St.Andries
  0475-76 01 04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?