Hoe succesvol bomen planten.

Hoe succesvol bomen planten met De Boomdokter

Leer de geheimen van De Boomdokter kennen en ga zelf succesvol bomen planten. Van waar en wanneer tot hoe precies, laat niets aan het toeval over. Jouw nieuwe boom verdient de beste aanpak.

Boerenverstand en korte boompalen

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, het flink wat kouder wordt en de dagen korten, breekt de tijd weer aan om bomen te planten. Het lijkt niet moeilijk maar is dat ook zo? Hoe komt het dat zoveel bomen het niet halen? In dit artikel vertel ik je meer over de geheimen van succesvol bomen planten.

Boom verankeren met 3 boompalen
Boom verankeren met 3 boompalen

Je koopt een boom, graaft een put (dit keer niet voor een ander 🙂 ), zet de boom in de put, geeft hem nog een beetje water en groeien maar! Tot zover de korte versie.

Maar… hoe bepaal je welke boom? In welke grond komt ie? Wanneer doe je zoiets? Hoe diep maak je de put? Krijgt de boom extra voeding? En welke voeding? Met naakte wortel of met kluit? En hoe vervoer ik de boom naar huis? Welke kweker kies ik? En hoe weet je nou of je een goede boom mee naar huis neemt? …

Op al deze vragen geef ik je een antwoord, maar niet alles tegelijk want dan ben ik volgende week nog bezig met schrijven.

Het is de omvang van je kennis en niet van je schop die bepaalt of je nieuw geplante boom zal groeienClick To Tweet

Laat mij beginnen met het belangrijkste: hoe plant ik succesvol een boom.

Tijdstip van bomen planten

Na het vallen van de bladeren en tijdens de ganse winter (november tot en met april) kan je bomen planten zolang het niet stevig vriest. Maar dat wijst zichzelf uit, probeer maar eens een gat te graven in een bevroren ondergrond…

TIP: Heb je een nieuw aangelegde tuin? Wacht 1 jaar alvorens bomen te planten. De grond moet nog zakken en zich herstellen.

In welke winkel koop ik een boom?

Koop je bomen bij een goede kwekerij. Vergeet de aanbiedingen van Aldi, Gamma of Brico want er is altijd wel een goedkopere te vinden. Bovendien geldt voor bomen: Goedkoop is meestal Duurkoop!

Transport van mijn boom?

Let op met de wortels. Dek ze goed af, wikkel er iets omheen want uitdroging is je vijand. Als je een jonge boom met een aanhangwagen naar huis rijdt zonder bescherming, is het grootste deel van de wortels uitgedroogd nog voor je thuiskomt. En een droge wortel is een dode wortel!

Kan je pas morgen planten? Dek de wortel goed af en plaats hem een paar uur van tevoren in een bak met water.

Waar plant ik mijn boom?

Hou rekening met de grootte van de boom als ie volwassen is en plant hem ergens waar ie voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen. Als je niet onmiddellijk weet hoe groot de boom wordt, zoek het op in onze bomenlijst (binnenkort online op deze blog).

Plant je boom minstens 2 meter van de scheidingslijn met de buren. Dit is zo bepaald in het veldwetboek en bespaart je veel herrie. Maar al te vaak moet ik optreden als expert voor een advocatenkantoor.

Wat is een goede Plantput?

 • Graaf de put met een scherpe schop of spade en snijd eventuele graszoden af binnen de boomspiegel.
 • Breedte: 3 x de breedte van de wortel of kluit. Zo maak je de omliggende grond goed doordringbaar voor de wortels.
 • Diepte: 2 x zo diep als de hoogte van de kluit.

Boom planten

 • Breek de wanden van de plantput met je spade, vooral bij zwaardere grond zoals klei. Zoniet bestaat de kans dat de wortels op de wanden afbuigen en krijg je het bloempoteffect waardoor de boom nooit stabiel wordt.
 • Bepaal de diepte! Plaats de boom in de put en wel zo dat de wortels maar net (0-1cm) kunnen bedekt worden met aarde. Als je goed kijkt zie je tot waar de boom in de grond zat op de kwekerij. Plant de boom 5 cm HOGER (NIET dieper!!) want de boom zakt nog na de aanplant.
 • Verwijder eventueel jute of metalen gaas rond de kluit. Men raadt vaak aan die te laten zitten maar onderzoek toont aan dat het de beworteling ernstig verhindert. Het ijzer roest te traag. De jute verdwijnt  sneller, maar het rotten eist zuurstof op, zuurstof die de boom hard nodig heeft na de aanplant. Zet de boom in de put en knip de draad of gaas bovenaan door. Leg de boom op z’n zij en knip het gaas of jute aan de onderkant open. Knip verder door tot op de zijkant en zet de boom opnieuw recht zonder de kluit te breken.
 • Meng de aarde met goed verteerde compost. NOOIT met mest, die is niet verteerd en de boom verbrandt (gaat er aan dood) of beplantingsaarde en doe dit enkel voor de bovenste 30 cm. Onderin de put gebruik je de bestaande aarde.
 • Leg eventueel een drainagebuis rond de kluit en op driekwart van de kluithoogte. Laat 1 uiteinde boven de grond uitsteken. Met een T-stuk ertussen krijg je het beste resultaat. Het zorgt voor aanvoer van extra zuurstof voor de wortels en voert koolstofdioxide af. Het is een extra stimulans voor de boom. Let op: het is NIET bedoeld om water te geven!
 • Gooi de put dicht met een aarde & compost mengsel in lagen van 20 cm. Schud af en toe met de boom en giet tussendoor een paar emmers water in de plantput. Op die manier worden de gaten tussen de wortels ook opgevuld met aarde.
 • Duw de aarde goed aan door er bovenop te trappelen maar zonder de wortels te beschadigen.
 • Knip nu het gaas verder door en vul het plantgat.
 • Werk het geheel verder af en vorm een kleine berm op de buitenrand van de boomspiegel. Je maakt een klein reservoir en zo hou je meer water binnen de wortelzone.

 

Je boom is geplant!

 

TIP: Strooi geen houtsnippers rond de boom.
Houtsnippers zijn onverteerd materiaal. Om te verteren, eisen ze zuurstof op uit de bodem, en dit ten nadele van een nieuw geplante boom. Voor bestaande bomen vormen houtsnippers dit geen probleem meer.

Bekijk succesvol bomen planten op YouTube

Snoeien of niet bij het planten?

Haarwortels zorgen voor de opname van vocht en mineralen. Het uit de grond halen van je boom in de kwekerij beschadigt deze haarwortels: 90 tot 95% blijft onvermijdelijk in de grond. De boom moet het dus doen met een zeer beperkt wortelgestel tijdens de eerste maanden.

In het uiteinde van de takken bevinden zich de opgeslagen suikers waarmee de boom nieuwe wortels zal maken voor de komende lente. Dit vergt heel wat energie en het spreekt voor zich dat we die takken beter niet snoeien.  Sommingen beweren dat ze toch snoeien om zo verdamping en uitdroging vermijden. Echter, als je ons artikel over bladval goed leest, begrijp je vast dat het er niets mee te maken heeft.

Boompalen

Overal zie ik foute boompalen en ik krijg er bijna grijs haar. Wat is nu zo belangrijk aan een boompaal:

 • Soort hout: Gebruik kastanjepalen: puur natuur en veel duurzamer dan gewone geïmpregneerde palen. Ze gaan tot 5 X langer mee. Ze zijn weliswaar iets duurder maar als je boompalen op de juiste manier gebruikt, verwijder je ze ook na 2 à 3 jaar en kan je ze herbruiken.

Bovendien worden er bij grenen palen giftige (kankerverwekkende) stoffen gebruikt.

 • Lengte: Gebruik palen die ongeveer 50 cm boven de grond uitsteken. Zo kan je de boom vastbinden op een hoogte van 45 cm.

In Nederland hebben ze het al langer begrepen: lange boompalen zijn slecht voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Een boom bij korte boompalen ontwikkelt 250% meer wortels in dezelfde tijd dan een boom met een lange boompaal.

Gebruik minstens 2, liever 3 palen om de boom te verankeren op kniehoogte. Bind hem dan ook stevig vast met brede banden om te vermijden dat de banden ingroeien of schuren op de stam.

 

Boompalen in de richting van de overheersende windrichting

 

Of je kan dit alles natuurlijk ook laten doen, dat bespaart je een hoop werk: www.deboomdokter.be

Voila, morgen is het zondag en ik ben van plan te rusten! Dit is een lange post geworden maar er is nog heel wat te vertellen over dit thema. Blijf ons volgen en je krijgt het een andere keer voor de kiezen.

 

Producten interessant voor jou

profiel afbeelding van Wouter

Geschreven door De Boomdokter
| Bomen en boomgaard

Wouter Crucke ( De boomdokter) is European treeworker en EAC gecertificeerd European tree technician (= bachelor boomdeskundige). Hij adviseert dagelijks en hij gaat daarbij op zoek naar oplossingen voor bomen en hun problemen.

27 responses to “Hoe succesvol bomen planten.

 1. heb al een 5 talo problemen met mijn taxu!s haag. o.a. taxuskever, schildluis,enz.. ik behandel zeer regelmatig plant+bodem. Vrees voor afsterven van bepaalde planten. Wens bezoek en behandeling.
  Kan u een afspraak maken ?
  Brugge-St.Andries
  0475-76 01 04

 2. Pingback: Tweets that mention Succesvol bomen planten. -- Topsy.com
 3. Even iets over boompalen. Je uitleg over de boompalen, geldt dit ook voor palen van laagstam fruitbomen? Aan mij is er altijd verteld dat ik palen van 2m50 ongeveer moest gebruiken en de bomen doen het goed. Moet ik de palen nu halveren tot 1m20 of laat ik dit gewoon zo?

  1. Het geldt eigenlijk voor alle bomen. De palen mogen maar één functie hebben: vermijden dat hij omvalt/ waait omdat ie verplant is. En dat doet de binding op die hoogte perfect. Bedoeling is dat je natuurlijke beweging vd stam zoveel mogelijk behoudt. Dat stimuleert de wortels om uit te groeien en sterk te ontwikkelen.

  2. Miss nog een toevoeging aan je vraag. Palen van 2.5 m mag je gerust 3-4 jaar laten staan, palen van bvb kniehoogte (40-60 cm) mogen na twee jaar al verwijderd worden. ALs je kastanjepalen gebruikt dan kan je ze nog een paar keer hergebruiken. Of je uw palen moet halveren hangt dus af van hoelang ze daar al staan. Je bomen zullen het met lange palen niet slechter doen dan eentje met korte palen. Het risico bestaat erin dat de boom met lange palen op gegeven moment scheefzakt. Meestal door een felle rukwind en te weinig beworteling die het gevolg is van lange palen.

   1. Als je een paal plaatst om een boom te ondersteunen wanneer nodig, vooral als je al te grote exemplaren wil plaatsen, kan je rekening houdend met de windrichting (of soms zelfst uit de wind) slechts één paal gebruiken. Zo houd je ook de natuurlijke beweging in de boomstam.
    Zo plantte ik vroeger (40 jaar geleden) al bomen. Je zou ze nu moeten zien.

    Don’t over do it !

 4. Hoe lang wacht men op te weten of een boom het effectief doet? Begin april werden een zestal sierperen geplant in onze tuin (Pyrus calleryana Chanticleer). Na een maand is er nog geen beweging – geen aanstalten van bladgroei. Moeten we ons zorgen maken? Voor zover we kunnen inschatten is het planten zorgvuldig gebeurd (cf. zie uw beschrijving hoger).

  1. Korte vraag, lang antwoord vrees ik. Er zijn tal van zaken waarop je moet letten, ik probeer de belangrijkste op te sommen:

   – stem je keuze af op type grond en grondwaterstand
   – Afhankelijk van wat je wil plant je de bomen dichter of verder uiteen, check zeker de normale plantafstanden.
   – mss weet je dit niet maar hiervoor heeft u een bouwvergunning nodig …
   – plant niet bij vorst, maar dat is op het ogenblik geen probleem.
   – kijk naar mijn filmpje over hoe je succesvol bomen plant, héél belangrijk, daar worden de meeste fouten gemaakt.

   Groeten,
   De Boomdokter

 5. Goedendag,
  Ik heb twee mooie dak platanen waarvan ik, heel stom, te laat ben geweest met verwijderen van de bamboe en metalen middenstuk. Nu is bij beide platanen het metalen gedeelte, gedeeltelijk ingegroeid. werkt de boom dit er nu nog uit?

  1. Catinka,

   de boom zal dit er niet meer “uitwerken” zoals jij dat zo mooi zegt :-). Maar, maak je geen al te grote zorgen, het zal verder ingroeien, waarschijnlijk zonder problemen voor de boom zelf. Bij grote bomen zou ik zien of er nog iets aan te doen viel maar een dakplataan zal hier niets van maken.

   Is dat voldoende voor jou?
   Groeten,
   De Boomdokter.

 6. Beste,
  Heel fijn dat dit soort sites bestaat. Heerlijk om als leek ergens met je vragen terecht te kunnen.
  Wij zijn bezig met ons tuinplan en van zin om aan de hoeken van ons natuursteen terras dakbomen (op dit moment denk ik aan sierpeer; ik zoek een dakboom met bloesem en insectenvrij alsook traaggroeiend-> ander alternatief?) te plaatsen. Wij zijn bang dat de wortels van de dakbomen voor terrasbeschadiging zouden kunnen zorgen (opheffen van tegels). Hoe moeten wij deze planten? Zijn jouw regels van 3x breedte en 2x diepte wortels van de boom voldoende als ruimte voor de wortels of is er meer nodig: betonnen plaat in de grond; worteldoek?… Is het eventueel een goed idee om ze in een pot te laten of raad je dit af en waarom of is dit helemaal niet nodig?op internet vind ik hierover bitterweinig info, vandaar mijn vraag…
  Heel graag asap uw mening,
  Mvg,
  Ilke jacobs

  1. Beste Ilke,

   dat is een vraag waarop het antwoord best uitgebreid is.
   In een pot? NEEneenee, dat is een absolute no-go. Het vormt een garantie op een mislukking.
   De combinatie met een terras is haalbaar maar daarvoor moet je plantput aan strikte regels voldoen en dan nog is het niet evident. Beste is om te werken met een tussenlaag die de wortelopdruk voorkomt: http://www.vartago.be/groeiplaatsinrichting/permavoid-units/eigenschappen_permavoid_technische-fiches

   Wat de boomsoort betreft, daar kan ik moeilijk een antwoord op formuleren. Voor de aanplant doe ik namelijk altijd eerst een vooronderzoek om zeker te zijn dat ik alle parameters goed ken. Op basis daarvan zal ik uiteindelijk een plantkeuze maken. Maar al te vaak worden het vooronderzoek niet gedaan, uit onwetendheid (wat moet je onderzoeken) maar ook uit prijsdruk (de klant wil immers graag de goedkoopste). Na vele jaren komt men dan tot de vaststelling dat er ernstige problemen ontstaan of dat de bomen niet groeien naar behoren. En dan krijg ik telefoontjes … . Bezint dus eer ge begint.
   Ik hoop dat je toch iets hebt aan mijn antwoord?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 7. Beste,
  In november 2013 had ik 4 platanen gepland die ik direct gekopt heb om ze zelf te leiden als dakplataan. Ze zijn alle 4 in april-mei 2014 beginnen te schieten op de stam maar in juni vertoonden ze alle 4 uitdrogingsverschijnselen. Het is wel abnormaal droog in mijn tuin door de grondstructuur. Door overvloedig watergeven heb ik er 2 kunnen redden. Dit jaar in november heb ik de 2 dode bomen vervangen, nieuwe grond aan de wortels gedaan met compost en kalk. Ik heb ook een drainageslang bij de wortels gestoken maar heb de 2 uiteinden bovengebracht. Op het tuincentrum vertelden ze mij om deze drainslang te gebruiken om water te geven maar achteraf af te sluiten om de wortels niet laten uit te drogen door de wind. In uw uitleg hierboven zegt u dat de drainslang niet dient om water te geven maar om zuurstof te geven. Hoe ga ik best tewerk om de bomen dit jaar niet te laten uitdrogen ? Moet ik in de winter ook water geven ? Hoe ga ik te werk ?

 8. In je filmpje wel een beetje veel paal voor zo’n kelin boompje, persoonlijk plant ik zulke gevallen zonder paal, gaat ook goed hoor…

 9. beste,

  als ik dat allemaal lees, dan vrees ik dat ik verkeerd bezig ben geweest. ik heb fruitbomen gepland. ik had nog wat palen in voorraad. eigenlijk te lang en ze zijn niet van kastanjehout, ik vrees : grenen palen. Zullen die giftige stoffen die ervan komen zeer schadelijk zijn ? moet ik ze vervangen ? Ik heb de bomen pas een drietal weken geleden gepland.

  1. Beste Michiel,
   maak je niet al teveel zorgen. Het productieproces en het gebruik van het impregneermiddel is een schadelijk proces maar voor een paar palen … . Kastanjehouten palen kan je wel verschillende keren hergebruiken en dat zal niet lukken met de grenen palen. Maar ze weggooien zou zonde zijn. En je fruitbomen zullen er niet echt last van ondervinden hoor. Belangrijk is vooral dat ze op de juiste hoogte vastgebonden zijn.
   Groetjes,
   De Boomdokter – Wouter Crucke

 10. Wij moesten, als onderdeel van onze cursus, laanbomen (Prunus) planten in een nieuwbouwwijk. Er moesten palen, lengte 2,50m, langs komen staan en die moesten we op kinhoogte plaatsen waarna we de banden bevestigden. Jullie praten over 40-60cm! De lengte van de bomen bepaalt de hoogte van de palen? Ik denk van wel…..

  1. De lengte van de boom is idd bepalend voor de hoogte van aanbinden. Maar!, de hoogte die meestal gehanteerd wordt is veel te hoog. De hoogte die ik opgeef is ruim voldoende om de boom in de grond te houden (én het enige doel van boompalen bij aanplant). Ik plantte al 100-en, zoniet duizenden bomen op die manier en nog geen enkele boom werd ontworteld. Door laag aan te binden krijg je sterker ontwikkelde wortels. Door hoog aan te binden krijg je zwakker ontwikkelde wortels en daardoor zie je soms half scheef gezakte bomen staan.
   Groeten,
   Wouter Crucke

 11. hallo ik heb een vraag over het plaatsen van eiken laanbomen
  er worden op het moment nieuwe eiken laanbomen in onze straat geplaatst hier bij wordt in elk plantgat een bouwstaalnet gelegd op de bodem waarop de boom dan geplaatst wordt
  dit heb ik nog nooit eerder gezien wat is hier het nut van
  niemand [tuinmannen hoveniers] die ik ken begrijpen niet waarvoor deze dienen
  weet u mischien waarvoor deze dienen

  met vriendelijke groet Hans

  1. Hallo Hans,

   ik vermoed dat het zal gebruikt worden om de bomen mee te verankeren. Het is een goedkoop alternatief voor kluitverankering – systemen zoals van Platipus. Bij het planten van grotere maten van bomen is het namelijk noodzakelijk om de kluit goed vast te leggen om te vermijden dat de bomen omwaaien. Met een kluitverankering of boomverankering word de kluit, dmv een kabel of riem, vastgezet. Sommige aannemers kiezen een goedkoper systeem en steken een betonnet onderin het plantgat om daar riemen (spanbanden vanop vrachtwagens) aan vast te hangen. Die leggen ze over de kluit en gebruikt men om de kluit vast te spannen.
   Ik hoop dat het wat duidelijk is?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 12. Beste dokter,
  In onze tuin staat een grote notenboom, net als bij de beuren. De beuren gebben nu de tuin volledig in terras gedaan, en hun en onze boom zijn dood gegaan, De grond kan er zeer nat zijn, maar we willen terug een grote boom, we dachten aan een linde, is die boom wel geschikt voor onze natte tuin, of wat raad je ons aan,
  alvast dank ik u.

  1. Patrick,

   een linde is niet de meest geschikte boom voor een natte grond. Je bent beter af met wilg, eik, esdoorn, els, berk of olm. Maar dan ook niet alle soorten. Een goeie aanplant begint immers bij een bodemonderzoek zodat je een perfecte match kan maken.

 13. Beste bomendokter,

  Ik heb een vraag, hoe diep kan een dakplataan wortelen, ik weet dat het aan de ondergrond ligt maar toch, er staat in ons huurcontract dat ik geen Diepwortelende bomen mag planten, vandaar mijn vraag, wat ze bedoelen met diepwortelen zal zijn bomen die dieper dan 1 meter in de grond geworteld worden. wat is uw advies hierin?

  Groetjes Sander

  1. Hallo Sander,
   dat is een lastige omdat de term ‘diepwortelend” eigenlijk niets zegt. Er bestaat niet zoiets als diepwortelend, alleen maar verschillende soorten wortelstelsels. Alle bomen zijn genetisch in staat om diep te wortelen maar de architectuur van het wortelgestel wordt sterk gestuurd door de grond, de grondwaterstand en het klimaat. Behalve de soorten die een penwortel of zinkerwortels maken, hebben de meeste bomen hun zware wortels tussen 0 en -30cm zitten. Het zijn de fijnere (haar)wortels die iets dieper gaan in de richting van de nominale grondwaterstand. In Vlaanderen is dat ergens tussen 1-2 meter. Beantwoord dit je vraag Sander?

   groeten,
   Wouter Crucke – De Boomdokter

 14. Beste boomdokter,

  We hebben vorig jaar een Acer rubrum red Sunset geplaatst ongeveer 15 jaar oud. Ik vind het een fantastische boom maar de boom heeft het toch moeilijk dit jaar en nu ben ik wat aan het nagaan wat ik goed en fout gedaan heb met het planten… Dit had ik beter op voorhand gedaan…

  Nu zei je dat de palen voor de boom dat die niet te lang mogen zijn geld dat ook voor zo een grote boom want deze neemt nogal veel wind en ik heb bang dat hij omgaat natuurlijk. De boom is ongeveer 8m. En wat is dan de ideale hoogte voor de palen?

  Hoe kan ik weten of de boom genoeg water krijgt ik vind dit zeer moeilijk teveel te weinig ik kan het niet zien en vragen dat werkt ook niet.

  De boom heeft vrij kleine bladeren en staat ook niet volledig in blad en hij begint ook al wat blad terug af te gooien dit zal wel met de plantschock te maken hebben maar ik wil gewoon wat zeker zijn en wat raad Hierin bedankt

  Groeten
  Ruben

  1. Hoi Ruben,

   voor dergelijke boom mag je wel palen hebben die langer zijn. Best aanbinden op een hoogte van ongeveer 150cm, dikkere palen en zeker brede boomband van 5 cm. Die boomband staat nog niet op mijn webshop maar ik kan het je wel bezorgen. Geef maar een belletje als je het nodig hebt. Krab een beetje grond weg in de wortelzone en op -10 cm moet de grond vochtig zijn, dan heeft ie meer dan waarschijnlijk genoeg water. Leg een mulchlaag rond de wortels om verdamping af te remmen, zet een rand rond de wortels om water te geven zodat het water niet wegloopt. Te kleine bladeren kan op meerdere zaken wijzen, dit vraagt een diagnose.
   Twijfel je nog? Bel mij en ik kom het ter plaatse om je te helpen.

   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?

11 Shares
Share9
Tweet2
Share