Opduwende wortels van bomen bedekken kan gevaarlijk zijn

opduwende wortels van boom in gazon

Opduwende wortels van bomen

Hoe bedekken we ze?

WAT MOET JE DOEN?

Uitstekende wortels van een boom zijn niet altijd even leuk. In een bos of in een perk kunnen ze helemaal geen kwaad, maar soms liggen ze op een vaak gebruikt pad of zorgen ze ervoor dat je gazon afrijden niet meer zo eenvoudig is. Bovendien breng je de wortels van de boom ernstige schade toe als je grasmaaier in de wortels snijdt.

Bovengrondse boomwortels zijn dus niet zo handig. De kans bestaat dat je er zelfs al over nadacht om de wortels gewoon af te zetten of te verwijderen. Maar dit is zowat het slechtste plan wat je maar kan hebben voor je boom. Het afzetten van de wortels kan ervoor zorgen dat een boom onstabiel of ongezond wordt. En als je het op een verkeerde manier gedaan hebt, kan je boom hieraan sterven.

Je zorgt er ook best voor dat je op deze plaatsen in je tuin geen pad aan legt, maar geef de wortels van je boom voldoende ruimte om te doen waarvoor ze nodig zijn: water en zuurstof opnemen.

Bedekken is dus een betere manier, maar ook hier moet je voorzichtig zijn.


Planten aanplanten of gras inzaaien onder de boom

Het kiezen van planten of grassen is niet zo eenvoudig: je moet planten/grassen vinden die in de schaduw gedijen en die niet veel vocht nodig hebben.  Een voorbeeld van een goede plant is bv. Ooievaarsbek. Klimop kan je uiteraard ook gebruiken, maar zorg er dan voor dat de klimop niet in de boom omhoog groeit (je kan hier lezen waarom: klimop in boom, gevaarlijk of schadelijk?)

Om de aanplant goed te laten lukken en de boom extra te helpen leggen we steeds een boomspiegel aan (je kan dit uiteraard zelf doen). Je bedekt de grond hiervoor met een laag (6-8 cm) beplantingsaarde en plant dan in die laag je planten aan. De beplantingsaarde is een teelaarde met een hoog compostgehalte en ideaal voor de planten en je boom.


 
 

Een goede mulchlaag aanbrengen is het beste wat je kan doen voor je boom. En mooie planten zorgen voor dat beetje extra...Het opvoeren van grond op de opdrukkende wortels

Zomaar aarde opvoeren op de wortels van je bomen is een slecht idee en dit omwille van enkele redenen:

 1. het is niet altijd duidelijk wat de samenstelling is. Is er een correcte verhouding compost/aarde? Is het geen te arme grond? of van een te diepe laag?
 2. De aarde wordt vaak erg aangedrukt waardoor er niet voldoende zuurstof/water naar de wortels kan.

Het gebruiken van bv. De beplantingsaarde is een goede oplossing (6-8 cm). Deze heeft een hoog compost gehalte.


Bodemverbeteraar beplantingsaarde (BIO Ferticure) - HumuForte
11
Polet traditional schop (24cm), ronde snede met steel - Denolf
38

Beton opvoeren op de wortels van bomen

Losse stapstenen tussen de wortels leggen is een slimme manier om een pad te maken rond de boom.

Beton of stabilisé opvoeren is dan weer een slecht plan. Beton blokkeert immers de zuurstof en het water naar de wortels toe. Net wat de boom nodig heeft om verder te groeien.

Na verloop van tijd hebben de boomwortels frisse lucht nodig, dus komen ze weer boven de grond. Ze zullen je beton open breken en een grote puinhoop maken.


Grind leggen als bescherming voor je opdrukkende boomwortels

Het leggen van een grindlaag houdt ook terug verschillende risico’s zijn. Grind zal namelijk de grond verdichten en in de zomer opwarmen, wat dus ook weer voor problemen zorgt. Deze beide samen zorgen dus voor extra problemen bij de boom.

Ook het leggen van een worteldoek is geen goede oplossing vind ik omdat dit slechts 5% vocht doorlaat naar de ondergrond. De boom zal dus te weinig water krijgen.

 

 

Opduwende boomwortels met mulch bedekken

Dat is wel een goed idee.

Wanneer je 6-8 cm organische mulch toevoegt, krijg je verschillende voordelen:

 • je verrijkt de grond en het bodemleven wat opnieuw voordelen meebrengt voor de boom
 • je hydrateert en beschermt je wortels
 • het ziet er prima uit en je kan er nog mooie planten in aanplanten.

Voor deze mulch raden wij Ferticure beplantingsaarde aan.


Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter.

Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen.

Laat hieronder je gegevens achter op een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt: 


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

3 Comments on “Opduwende wortels van bomen bedekken kan gevaarlijk zijn”

 1. Geachte, Op uw website zijn de nodige leuke en interessante artikelen te lezen. Over boomwortels heb ik een vraag n.a.v. uw artikel daarover. In uw artikel schrijft u: \”Bovengrondse boomwortels zijn dus niet zo handig. De kans bestaat dat je er zelfs al over nadacht om de wortels gewoon af te zetten of te verwijderen. Maar dit is zowat het slechtste plan wat je maar kan hebben voor je boom. Het afzetten van de wortels kan ervoor zorgen dat een boom onstabiel of ongezond wordt. En als je het op een verkeerde manier gedaan hebt, kan je boom hieraan sterven.\” Bij ons is helaas zonder toestemming een wortel van zo`n 9cm dik verwijderd (een stabiliteitswortel). Een hovenier stelt dat het geen kwaad kan. Mijn mening is door alles wat ik heb gelezen echter anders. Klopt het dat door het weghalen van een dergelijke wortel er kans is dat een deel van de kroon afsterft, de kans op omwaaien toeneemt en ook de kans op schimmels en derhalve ook houtrot in het aangetaste wortelgestel en de stam van de boom? Ik zou hier graag wat meer over horen. Expertise in bomen is toch heel wat anders dan een hovenier die meer van planten en dergelijke weet. Ik hoor graag uw reactie, dat zou ik erg waardevol en behulpzaam vinden.

  1. Beste Nathan,
   bedankt voor je vraag. Helaas heb jij volledig gelijk en de hovenier niet. Een wortel van 9 cm diameter is echt een dikke wortel en mag niet zomaar verwijderd worden. De gevolgen van het verwijderen van deze wortel zullen waarschijnlijk pas binnen enkele jaren zichtbaar zijn.
   Op dit moment kan je hier nog weinig aan doen. Helaas gebeurt dit vaak in de praktijk.
   Ik vind het jammer voor jou en je boom dat dit gebeurd is.
   Mvg, Wouter

 2. Beste Wouter,
  Na meer dan 45 jaar in een prachtige natuurlijke omgeving gewoond te hebben wij besloten een nieuw plekje te zoeken in de stad Leeuwarden. Vooral medische reden liggen hieraan te grondslag. Ik ben niet meer instaat het onderhoud aan de boerderij en tuin nog langer uit te voeren. We hebben altijd met veel plezier en interesse je nieuwsbrieven gelezen en veel zaken in de praktijk gebracht. Veel dank daarvoor.
  We wensen je alle goeds toe.
  Johan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?