Slakken bestrijden is niet moeilijk

slak wreet aan blaadjes

slakken bestrijden is niet moeilijk. Je hebt twee soorten slakken in de tuin: slakken met een huisje en naakte slakken. De naaktslakken richten de grootste schade aan. Let op: als je ze wilt bestrijden, doe dat op een ecologisch verantwoorde manier. Tal van andere dieren leven namelijk van het eten van slakken. Egels oa. zijn er enorm verlekkerd op. Dus als je slakken met chemische middelen probeert te bestrijden, verwoest je in feite het ecosysteem van jouw tuin en de natuur.

Slakken bestrijden we milieuvriendelijk

We opteren dus beter voor de milieuvriendelijke manier van bestrijden. Niet zo moeilijk. We probeerden alle methodes zelf; de ene helpt beter dan de andere, en het is afhankelijk van de soort grond. Ook het verschil tussen naaktslakken en huisjesslakken telt mee.

 1. Als je een tuin aanlegt, denk eventjes na wat je er in plant om ze al een stap voor te zijn. Slakken zijn echte brokkenpiloten die alles kaalvreten als ze het maar lusten. Denk maar aan sla. Daar zijn ze echt gek op. Voorkom dat ze jouw salade verwoesten en plant bij de slaplantjes enkele sterk geurende planten of kruiden, zoals tijm en salie. Deze verjagen de slakken.
 2. Gebruik ecologische slakkenkorrels van Ecostyle. De slakkenkorrels doden snel en efficiënt.
 3. Beperk vochtige plaatsen in jouw tuin. Slakken houden enorm van een vochtige omgeving. Ruim op tijd en stond de gevallen bladeren op en kijk uit dat er geen omgedraaide lege bloempotten in de tuin rondslingeren. Slakken huizen daar graag onder en zijn zo redelijk beschermd tegen hun natuurlijke vijanden, zoals de egel en de merel.
 4. Rakel (voor West-Vlaanderen, harken voor de rest van het land 🙂 ) regelmatig de aarde rond uw planten los. Zo zal die vlugger uitdrogen. Want slakken hebben het niet begrepen op droge aarde. Verplaatst regelmatig uw los materiaal in de tuin. Zo ontstaan er niet te veel natte plekken.
 5. Of gebruik grove mulch (houtsnippers) of plakkerige mulch (je afgereden gras) om de grond te bedekken. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je grond droogt niet uit en de slakken haten dit spul.
 6. En bouw eens een slakkenval. Rondom in een plastic emmertje maak je enkele vierkante openingen. Vervolgens graaf je een beetje aarde uit en plaats daarin een schaaltje met kriekbier. Daarop zet je het emmertje omgekeerd en zodanig dat de slakken door de openingen in het putje vallen om het kriekbier op te slurpen. Klinkt gek, maar het werk wél. Haal de emmer wel regelmatig leeg want het wordt een stinkboeltje als je alles laat zitten.
  Slakkenval met bier

  Slakkenval met bier

 7. Of koop een grote watermeloen. Je snijdt die in twee en maakt er een paar deuropeningen in. Haal de meloen een stukje leeg en plaats deze in de tuin. Iedere ochtend haal je slakken van onder de meloen en verplaats je haar naar een andere deel.
 8. Je kan ook parasiterende aaltjes kopen. De naaktslakken lusten deze aaltjes graag en na een tijdje raken ze geïnfecteerd. Ze stoppen met eten waardoor ze sterven. Zo zie je dat er redelijk wat milieuvriendelijke manieren zijn om slakken te weren uit uw tuin.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

10 Comments on “Slakken bestrijden is niet moeilijk”

 1. plezierige tips, maar de laatste milieuvriendelijke : de slakken laten uithongeren, dat ga ik toch niet doen hoor…

 2. Hallo,
  weten jullie misschien of de aaltjes en korrels vrij invoerbaar zijn in Azië? Of is er een gelijksoortig product in Azië verkrijgbaar? Zelf heb ik nog geen effectief biologisch middel gevonden.
  Ben zelf woonachtig in Thailand , waar ik een tuinderij heb. Met biologische producten, OTOP certificaat. Dus geen pesticiden, geen kunstmest en geen verbranding. Op dit moment hebben we veel last van slakken in de jonge rijst, zowel met als zonder huis. Handmatig verzamelen is tot nu toe het meest effectief.

 3. Ik zette gewoon enkele kommetjes met gewoon bier neer, en heb al tientallen slakken hier uit gehaald die erin verdronken. Een plezierige dood denk ik 🙂

 4. Hallo,
  Kan ik korrels of aaltjes ook gebruiken als er hier een peuter van bijna 2 jaar rondloopt?
  Hij durft wel eens dingen in zijn mond te stoppen…

  1. Hallo Tania,
   aaltjes zie ik geen probleem in maar met de korrels zou ik toch oppassen. Zorg ervoor dat ie ze niet kan te pakken krijgen.

   mvg,
   Wouter.

 5. Zelf actief op jacht gaan naar slakken met een prikstok is anders ook een afdoende methode, mét direct resultaat. Je kan ze nadien voederen aan vogels en egels. Ze vinden het een lekkernij. Met een prikker maak ik een saté en presenteer ik ze op een blaadje voor hun natuurlijke vijanden, die er dan ook op af komen om nog meer slakken te komen halen.

 6. Ik haal bij een regenachtige dag ong honderd naaktslakken af mijn gewoon grasveldje en het leverkruid waar ze inderdaad ook dol op zijn, en dit met behulp van een schepje en een emmertje. Nadien -sorry dierenvrienden- dood ik ze en geef ze mee in de groene bak.
  Lusten de egels ook die dode slakken? Groetjes

  1. Dat is en blijft de mooiste en meest ecologische oplossing, al ziet niet iedereen dat zitten 🙂
   Keep up the good work Ann!

   groeten,
   Wouter Crucke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?