Snoeien, een kunst of niet? Deel I

Fiskars_Banner_Landing_5Veel mensen vragen zich af wanneer ze nu best snoeien en hoe? Zaag ik een tak af langs de stam of laat ik nog 10 cm staan? Veel mensen halen vlug nog wat wondpasta in de plaatselijke Aveve of tuincenter. Hiermee strijken ze de zaagvlakken en hopen zo de boom te helpen bij de genezing van de wonden.

Het is niet zo eenvoudig om te weten wat de juiste methode is, welke zaag je het beste gebruikt of wanneer je best snoeit. De ene zegt dat je beter in de winter snoeit en de ander spreekt van de zomer?! Zogenaamde tuinboeken pakken uit met handleidingen over “hoe snoei je een … “ en meestal bulken ze van de fouten. Ook het internet doet zijn duit in het zakje als het over foute info gaat. Ik vraag mij steeds af, wie schrijft in godsnaam zoiets? Het is dus hoog tijd om de tuinier een beetje wijzer te maken.

Laat mij beginnen bij het begin en vertellen hoe je nu best een tak afzaagt en waarom. Later leg ik uit wat de beste periode is en wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld zomersnoei, wintersnoei, jeugdsnoei, begeleidingssnoei, fruitsnoei, vormsnoei, onderhoudssnoei, … . kijk hier voor onze snoeikalender

Snoeien is NOOIT noodzakelijk voor de boom zelf!

Onthou vooral dit: snoeien is geen noodzaak voor de boom maar meestal een maatregel van de mens. Er zijn verschillende redenen om een boom te snoeien. Je snoeit de fruitboom om mooiere vruchten te krijgen. Het verdeelt ook beter de vruchtdracht zodat je ieder jaar een gelijke hoeveelheid vruchten krijgt. In de bosbouw snoeit men om een takvrije stam te bekomen en deze zo duur mogelijk te verkopen. In andere gevallen is vooral de standplaats van de boom bepalend voor eventuele snoei. Een hoogstam in je tuin ontdoe je maar wat graag van zijn dood hout als er regelmatig kinderen in de tuin spelen. De eik langs de kant van de weg word opgekroond tot een minimum hoogte van zes meter om vier meter doorrijhoogte te vrijwaren zodat vrachtwagens niet tegen de takken schuren. Op de kwekerij snoeien ze om een verkoopbaar product te krijgen met een rechte, stevige stam en een evenwichtige kroon.

[clickToTweet tweet=”Als je het de boom vraagt, snoei je beter niet.” quote=”Als je het de boom vraagt, snoei je beter niet.” theme=”style6″] Eens je beslist dat het inderdaad noodzakelijk is om je eigen boom te snoeien, is het belangrijk om te bepalen welke takken je eerst snoeit, hoeveel takken je afzaagt, in welke volgorde en vooral HOE je een tak afzaagt. We beginnen met het laatste eerst: hoe zagen we die tak af.

boom snoeien

Gebruik de juiste snoeitechniek

De juiste snoeitechniek is van het grootste belang. Door verkeerd te zagen, veroorzaken we bastkanker, houtrot, en onnodig grote wonden.

Te dicht langs de stam zagen veroorzaakt schade aan de stam zelf en kan op termijn de structuur van de boom verzwakken.
Als je een stomp laat staan dan wordt het overgroeien met nieuw weefsel (callusweefsel) belemmerd.

Volgorde der bewerkingen:

 1. Bepaal waar de tak finaal wordt afgezaagd: net voorbij de takkraag. De zaagsnede moet zuiver zijn en je mag geen schors losscheuren. Haal daarom het overtollige gewicht van de tak af. Zaag hiervoor eerst aan de onderzijde van de tak, op 10 à 20 cm van de stam weg, een zaagsnede van ongeveer ¼ de takdikte.
 2. Zaag nu aan de bovenzijde de tak door, op een afstand van 5 à 10 cm voorbij de eerste zaagsnede. De eerste zaagsnede zal voorkomen dat de schors uitscheurt tot aan de stam. Dit veroorzaakt lelijke wonden die moeilijk dichtgroeien.
 3. Zaag nu het stompje weg. Begin in de oksel, net voorbij de takkraag. De zaagsnede moet een hoek van ongeveer 90° hebben ten op zichte van de verwijderde tak. Blijf altijd buiten de (verdikte) takkraag.

In onderstaande video kan je zien hoe je een tak afzaagt op de juiste manier:

NOOT:
• Voorkom wonden op de stam
• Verklein de zaaghoek bij steil aangehechte takken tot max 60°
• Zaag liever een paar millimeter teveel dan te diep

Ziezo, ik zou zeggen, als je nog wat te zagen hebt… ga je gang.

Tot volgende keer,

Wouter.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

6 Comments on “Snoeien, een kunst of niet? Deel I”

 1. hoe lang duurt het eer een eikeboom een dikke boom is? Ik heb 2-tal jaar geleden een twijgje uit bos dat werd weggekapt in onze tuin gezet en dit groeit goed. Echter geen grote tuin, mag ik hem toppen? Doe ik hem beter uit? Hoe? Hoe lang duurt het eer zijn wortels naar het oppervlak komen en bv stenen kapot duwen?
  dank U.

  1. Liliane, hoelang? 50 jaar? Dan zal ie ongeveer 50 cm dik zijn. Misschien moet je deze soort gewoon naar een grote tuin verplanten? Lijkt mij de beste optie voor zowel de boom als je tuin. En dan een kleinere boom zoeken voor je eigen tuin? Dat is mijn gedacht … ;

 2. Beste,

  mijn bomen werden vorig jaar blijkbaar verkeerd gesnoeid. Zeg maar geknot.
  Kan ik nu nog iets doen om het inrotten bovenaan tegen te gaan?

  mvg

  Dimitri

  1. Helaas Dimitri,
   die klok valt niet terug te draaien. En tegen het inrotten kan je niets doen, dat oort middeltjes die ze daarvoor verkopen, werken niet. Het beste wat je kan doen is een restauratiesnoei laten uitvoeren binnen een jaar of 3. Contacteer mij en ik neem het op in mijn agenda.

   groeten,
   Wouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?