Succesvol bomen planten.

Boerenverstand en korte boompalen

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, het flink wat kouder wordt en de dagen inkorten breekt de tijd weer aan om bomen te planten. Het lijkt allemaal niet zo moeilijk maar is dat ook zo? Hoe komt het toch dat er zoveel bomen het niet halen? In het volgende artikel vertel ik je meer over de geheimen van succesvol bomen planten.

Boom verankeren met 3 boompalen
Boom verankeren met 3 boompalen

Het lijkt nochtans niet zo moeilijk te zijn. Je koopt een boom, graaft een put (dit keer niet voor een ander J), zet de boom in de put, geeft hem nog een beetje water en groeien maar! Tot zover de korte versie.

Maar hoe bepaal je welke boom? In welke grond komt ie? Wanneer doe je zoiets? Hoe diep maak je de put? Krijgt de boom extra voeding? En welke voeding? Met naakte wortel of met kluit? En hoe vervoer ik de boom naar huis? Welke kweker kies ik? En hoe weet je nou of je een goede boom mee naar huis neemt? …

Allemaal vragen waar ik je een antwoord op zal geven maar niet alles tegelijk want dan ben ik volgende week nog bezig met schrijven.

Laat mij beginnen met het belangrijkste: hoe plant ik succesvol een boom.

Tijdstip van bomen planten?

Na de bladval en de ganse winter (november tot en met april) kan je bomen planten zolang het niet stevig vriest. Maar dat wijst zichzelf uit, probeer maar eens een gat te graven in een bevroren ondergrond… .

TIP: Heb je een nieuw aangelegde tuin? Wacht 1 jaar alvorens bomen te planten. De grond moet nog zakken en zich herstellen.

In welke winkel koop ik een boom?

Koop je bomen bij een goede kwekerij. Ga niet af op aanbiedingen van Aldi, Gamma of Brico want er is altijd wel een goedkopere te vinden. Bovendien geld voor bomen: Goedkoop is meestal Duurkoop!

Transport van mijn boom?

Dek de wortels goed af, wikkel er iets omheen want uitdroging is je vijand. Als je een jonge boom met een aanhangwagen naar huis rijd zonder bescherming dan is het grootste deel van de wortels uitgedroogd nog voor je thuiskomt.

En een droge wortel is een dode wortel!

Kan je pas morgen planten? Dek de wortel dan goed af en plaats hem een paar uur van tevoren in een bak met water.

Waar plant ik mijn boom?

Voor je de boom wil planten moet je bepalen waar de boom moet staan. Hou rekening met de grootte van de boom als ie volwassen is. Plant hem ergens waar ie voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen. Als je niet onmiddellijk weet hoe groot de boom wordt, zoek het dan eens op in onze bomenlijst (binnenkort online op deze blog).En minstens 2 meter van de scheidingslijn met de buren. Dit is zo bepaald in het veldwetboek en kan je veel herrie besparen. Maar al te vaak moet ik optreden als expert voor een advocatenkantoor.

Wat is een goede Plantput?

 • Gebruik een scherpe schop of spade voor het graven van de put en graaf eventueel de graszoden af binnen de boomspiegel.
 • Breedte: 3 x de breedte van de wortel of kluit. Zo maak je de omliggende grond goed doordringbaar voor de wortels.
 • Diepte: 2 x zo diep als de hoogte van de kluit.

Boom planten

 • Breek de wanden van de plantput met je spade, vooral bij zwaardere grond zoals klei. Zoniet bestaat de kans dat de wortels op de wanden afbuigen en krijg je het bloempoteffect waardoor de boom nooit stabiel wordt.
 • Bepaal de diepte! Plaats de boom in de put en wel zo dat de wortels maar net (0-1cm) kan bedekt worden met aarde. Als je goed kijkt zie je tot waar de boom in de grond zat op de kwekerij. Plant de boom 5 cm HOGER (NIET dieper!!) want de boom zakt nog na de aanplant.
 • Als er jute of metalen gaas rond de kluit is, verwijder die. Er wordt meestal aangeraden die te laten zitten maar onderzoek toont aan dat het de beworteling ernstig verhindert. Het ijzer roest te traag en jute gaat wel sneller kapot maat het rotten eist zuurstof op, zuurstof die de boom hard nodig heeft na de aanplant. Zet de boom in de put en knip de draad of gaas bovenaan door. Leg de boom op z’n zij en knip het gaas of jute aan de onderkant open. Knip verder door tot op de zijkant en zet de boom opnieuw recht zonder de kluit te breken.
 • Meng de aarde met goed verteerde compost. NOOIT met mest, die is niet verteerd en de boom verbrandt (gaat er aan dood).
 • Leg eventueel een drainagebuis rond de kluit  en op driekwart van de kluithoogte, laat 1 uiteinde boven de grond uitsteken. Dat gaat het mooiste als je er een T-stuk tussenzet. Het zorgt voor aanvoer van extra zuurstof aan de wortels en voert de koolstofdioxide af. Het is een extra stimulans voor de boom. Let op:  het is NIET bedoeld om water te geven!
 • Gooi de put dicht met het aarde – compost mengsel in lagen van 20 cm, schud af en toe met de boom en giet tussendoor een paar emmers water in de plantput. Op die manier worden de gaten tussen de wortel ook opgevuld met aarde.
 • Duw de aarde goed aan door er bovenop te trappelen maar zonder de wortels te beschadigen.
 • Knip nu het gaas verder door en vul de laatste aarde aan in het plantgat.
 • Werk het geheel verder af en vorm de grond zo dat er een kleine berm ontstaat op de buitenrand van de boomspiegel. Je maakt een klein reservoir en zo hou je meer water binnen de wortelzone.

 

Je boom is geplant!

 

TIP: Strooi geen houtsnippers rond de boom.
Houtsnippers zijn onverteerd materiaal en eisen door hun vertering de zuurstof op uit de bodem en is dus nadelig voor de boom.

Bekijk succesvol bomen planten op YouTube

Snoeien of niet bij het planten?

Het is niet te vermijden dat 90 tot 95% van de haarwortels die zorgen voor de opname van vocht en mineralen achterblijven op de kwekerij door het uit de grond halen van jouw boom. De boom moet het dus doen met een zeer beperkt wortelgestel tijdens de eerste maanden. Met de opgeslagen suikers moet de boom nieuwe wortels zien te maken voor de komende lente. Het vraagt dus al zijn energie om opnieuw te gaan groeien.Het grootste gedeelte van die suikers zit opgeslagen in de uiteinden van zijn takken. Dan kan je wel begrijpen dat het insnoeien van de takken af te raden is. Degene die dat wel doen beweren dat ze zo de verdamping en uitdroging vermijden. Als je ons artikel over de bladval van bladeren in de herfst goed gelezen hebt dan begrijp je vast dat het er niets mee te maken heeft.

Boompalen

Ik krijg er bijna grijs haar van als ik zie welke boompalen er nog steeds gebruikt worden. Overal zie ik foute boompalen. Laat mij je vertellen wat er belangrijk is aan een boompaal.

 • Soort hout: gebruik aub kastanjepalen, kastanjepalen zijn puur natuur en veel duurzamer dan gewone geïmpregneerde palen. Ze gaan tot 5 X langer mee, zijn weliswaar iets duurder maar als je boompalen op de juiste manier gebruikt dan moet je ze na 2 à 3 jaar verwijderen en kan je ze dus hergebruiken.

Bovendien worden er bij grenen palen giftige (kankerverwekkende) stoffen gebruikt.

 • Lengte: gebruik palen die ongeveer 50 cm boven de grond uitsteken. Zo kan je de boom vastbinden op een hoogte van 45 cm.

In Nederland hebben ze het al langer begrepen: Lange boompalen zijn slecht voor de ontwikkeling van het wortelstelsel.

Een boom bij korte boompalen ontwikkelt 250% meer wortels in dezelfde tijd dan een boom met een lange boompaal.

Gebruik minstens 2 of 3 palen om de boom te verankeren op kniehoogte. Bind hem dan ook stevig vast met brede banden om te vermijden dat de banden ingroeien of gaan schuren op de stam.

 

Boompalen in de richting van de overheersende windrichting

 

Of je kan dit natuurlijk ook laten doen, dat spaart je een hoop werk: www.deboomdokter.be

Voila, morgen is het zondag en ik ben van plan te rusten! Dit is een lange post geworden maar er is nog heel wat te vertellen over dit thema. Blijf ons volgen en je krijgt het een andere keer voor de kiezen.

 

Producten interessant voor jou

profiel afbeelding van Wouter

Geschreven door De Boomdokter
| Bomen en boomgaard

Wouter Crucke ( De boomdokter) is European treeworker en EAC gecertificeerd European tree technician (= bachelor boomdeskundige). Hij adviseert dagelijks en hij gaat daarbij op zoek naar oplossingen voor bomen en hun problemen.

25 responses to “Succesvol bomen planten.

 1. heb al een 5 talo problemen met mijn taxu!s haag. o.a. taxuskever, schildluis,enz.. ik behandel zeer regelmatig plant+bodem. Vrees voor afsterven van bepaalde planten. Wens bezoek en behandeling.
  Kan u een afspraak maken ?
  Brugge-St.Andries
  0475-76 01 04

 2. Pingback: Tweets that mention Succesvol bomen planten. -- Topsy.com
 3. Even iets over boompalen. Je uitleg over de boompalen, geldt dit ook voor palen van laagstam fruitbomen? Aan mij is er altijd verteld dat ik palen van 2m50 ongeveer moest gebruiken en de bomen doen het goed. Moet ik de palen nu halveren tot 1m20 of laat ik dit gewoon zo?

  1. Het geldt eigenlijk voor alle bomen. De palen mogen maar één functie hebben: vermijden dat hij omvalt/ waait omdat ie verplant is. En dat doet de binding op die hoogte perfect. Bedoeling is dat je natuurlijke beweging vd stam zoveel mogelijk behoudt. Dat stimuleert de wortels om uit te groeien en sterk te ontwikkelen.

  2. Miss nog een toevoeging aan je vraag. Palen van 2.5 m mag je gerust 3-4 jaar laten staan, palen van bvb kniehoogte (40-60 cm) mogen na twee jaar al verwijderd worden. ALs je kastanjepalen gebruikt dan kan je ze nog een paar keer hergebruiken. Of je uw palen moet halveren hangt dus af van hoelang ze daar al staan. Je bomen zullen het met lange palen niet slechter doen dan eentje met korte palen. Het risico bestaat erin dat de boom met lange palen op gegeven moment scheefzakt. Meestal door een felle rukwind en te weinig beworteling die het gevolg is van lange palen.

   1. Als je een paal plaatst om een boom te ondersteunen wanneer nodig, vooral als je al te grote exemplaren wil plaatsen, kan je rekening houdend met de windrichting (of soms zelfst uit de wind) slechts één paal gebruiken. Zo houd je ook de natuurlijke beweging in de boomstam.
    Zo plantte ik vroeger (40 jaar geleden) al bomen. Je zou ze nu moeten zien.

    Don’t over do it !

 4. Hoe lang wacht men op te weten of een boom het effectief doet? Begin april werden een zestal sierperen geplant in onze tuin (Pyrus calleryana Chanticleer). Na een maand is er nog geen beweging – geen aanstalten van bladgroei. Moeten we ons zorgen maken? Voor zover we kunnen inschatten is het planten zorgvuldig gebeurd (cf. zie uw beschrijving hoger).

  1. Korte vraag, lang antwoord vrees ik. Er zijn tal van zaken waarop je moet letten, ik probeer de belangrijkste op te sommen:

   – stem je keuze af op type grond en grondwaterstand
   – Afhankelijk van wat je wil plant je de bomen dichter of verder uiteen, check zeker de normale plantafstanden.
   – mss weet je dit niet maar hiervoor heeft u een bouwvergunning nodig …
   – plant niet bij vorst, maar dat is op het ogenblik geen probleem.
   – kijk naar mijn filmpje over hoe je succesvol bomen plant, héél belangrijk, daar worden de meeste fouten gemaakt.

   Groeten,
   De Boomdokter

 5. Goedendag,
  Ik heb twee mooie dak platanen waarvan ik, heel stom, te laat ben geweest met verwijderen van de bamboe en metalen middenstuk. Nu is bij beide platanen het metalen gedeelte, gedeeltelijk ingegroeid. werkt de boom dit er nu nog uit?

  1. Catinka,

   de boom zal dit er niet meer “uitwerken” zoals jij dat zo mooi zegt :-). Maar, maak je geen al te grote zorgen, het zal verder ingroeien, waarschijnlijk zonder problemen voor de boom zelf. Bij grote bomen zou ik zien of er nog iets aan te doen viel maar een dakplataan zal hier niets van maken.

   Is dat voldoende voor jou?
   Groeten,
   De Boomdokter.

 6. Beste,
  Heel fijn dat dit soort sites bestaat. Heerlijk om als leek ergens met je vragen terecht te kunnen.
  Wij zijn bezig met ons tuinplan en van zin om aan de hoeken van ons natuursteen terras dakbomen (op dit moment denk ik aan sierpeer; ik zoek een dakboom met bloesem en insectenvrij alsook traaggroeiend-> ander alternatief?) te plaatsen. Wij zijn bang dat de wortels van de dakbomen voor terrasbeschadiging zouden kunnen zorgen (opheffen van tegels). Hoe moeten wij deze planten? Zijn jouw regels van 3x breedte en 2x diepte wortels van de boom voldoende als ruimte voor de wortels of is er meer nodig: betonnen plaat in de grond; worteldoek?… Is het eventueel een goed idee om ze in een pot te laten of raad je dit af en waarom of is dit helemaal niet nodig?op internet vind ik hierover bitterweinig info, vandaar mijn vraag…
  Heel graag asap uw mening,
  Mvg,
  Ilke jacobs

  1. Beste Ilke,

   dat is een vraag waarop het antwoord best uitgebreid is.
   In een pot? NEEneenee, dat is een absolute no-go. Het vormt een garantie op een mislukking.
   De combinatie met een terras is haalbaar maar daarvoor moet je plantput aan strikte regels voldoen en dan nog is het niet evident. Beste is om te werken met een tussenlaag die de wortelopdruk voorkomt: http://www.vartago.be/groeiplaatsinrichting/permavoid-units/eigenschappen_permavoid_technische-fiches

   Wat de boomsoort betreft, daar kan ik moeilijk een antwoord op formuleren. Voor de aanplant doe ik namelijk altijd eerst een vooronderzoek om zeker te zijn dat ik alle parameters goed ken. Op basis daarvan zal ik uiteindelijk een plantkeuze maken. Maar al te vaak worden het vooronderzoek niet gedaan, uit onwetendheid (wat moet je onderzoeken) maar ook uit prijsdruk (de klant wil immers graag de goedkoopste). Na vele jaren komt men dan tot de vaststelling dat er ernstige problemen ontstaan of dat de bomen niet groeien naar behoren. En dan krijg ik telefoontjes … . Bezint dus eer ge begint.
   Ik hoop dat je toch iets hebt aan mijn antwoord?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 7. Beste,
  In november 2013 had ik 4 platanen gepland die ik direct gekopt heb om ze zelf te leiden als dakplataan. Ze zijn alle 4 in april-mei 2014 beginnen te schieten op de stam maar in juni vertoonden ze alle 4 uitdrogingsverschijnselen. Het is wel abnormaal droog in mijn tuin door de grondstructuur. Door overvloedig watergeven heb ik er 2 kunnen redden. Dit jaar in november heb ik de 2 dode bomen vervangen, nieuwe grond aan de wortels gedaan met compost en kalk. Ik heb ook een drainageslang bij de wortels gestoken maar heb de 2 uiteinden bovengebracht. Op het tuincentrum vertelden ze mij om deze drainslang te gebruiken om water te geven maar achteraf af te sluiten om de wortels niet laten uit te drogen door de wind. In uw uitleg hierboven zegt u dat de drainslang niet dient om water te geven maar om zuurstof te geven. Hoe ga ik best tewerk om de bomen dit jaar niet te laten uitdrogen ? Moet ik in de winter ook water geven ? Hoe ga ik te werk ?

 8. In je filmpje wel een beetje veel paal voor zo’n kelin boompje, persoonlijk plant ik zulke gevallen zonder paal, gaat ook goed hoor…

 9. beste,

  als ik dat allemaal lees, dan vrees ik dat ik verkeerd bezig ben geweest. ik heb fruitbomen gepland. ik had nog wat palen in voorraad. eigenlijk te lang en ze zijn niet van kastanjehout, ik vrees : grenen palen. Zullen die giftige stoffen die ervan komen zeer schadelijk zijn ? moet ik ze vervangen ? Ik heb de bomen pas een drietal weken geleden gepland.

  1. Beste Michiel,
   maak je niet al teveel zorgen. Het productieproces en het gebruik van het impregneermiddel is een schadelijk proces maar voor een paar palen … . Kastanjehouten palen kan je wel verschillende keren hergebruiken en dat zal niet lukken met de grenen palen. Maar ze weggooien zou zonde zijn. En je fruitbomen zullen er niet echt last van ondervinden hoor. Belangrijk is vooral dat ze op de juiste hoogte vastgebonden zijn.
   Groetjes,
   De Boomdokter – Wouter Crucke

 10. Wij moesten, als onderdeel van onze cursus, laanbomen (Prunus) planten in een nieuwbouwwijk. Er moesten palen, lengte 2,50m, langs komen staan en die moesten we op kinhoogte plaatsen waarna we de banden bevestigden. Jullie praten over 40-60cm! De lengte van de bomen bepaalt de hoogte van de palen? Ik denk van wel…..

  1. De lengte van de boom is idd bepalend voor de hoogte van aanbinden. Maar!, de hoogte die meestal gehanteerd wordt is veel te hoog. De hoogte die ik opgeef is ruim voldoende om de boom in de grond te houden (én het enige doel van boompalen bij aanplant). Ik plantte al 100-en, zoniet duizenden bomen op die manier en nog geen enkele boom werd ontworteld. Door laag aan te binden krijg je sterker ontwikkelde wortels. Door hoog aan te binden krijg je zwakker ontwikkelde wortels en daardoor zie je soms half scheef gezakte bomen staan.
   Groeten,
   Wouter Crucke

 11. hallo ik heb een vraag over het plaatsen van eiken laanbomen
  er worden op het moment nieuwe eiken laanbomen in onze straat geplaatst hier bij wordt in elk plantgat een bouwstaalnet gelegd op de bodem waarop de boom dan geplaatst wordt
  dit heb ik nog nooit eerder gezien wat is hier het nut van
  niemand [tuinmannen hoveniers] die ik ken begrijpen niet waarvoor deze dienen
  weet u mischien waarvoor deze dienen

  met vriendelijke groet Hans

  1. Hallo Hans,

   ik vermoed dat het zal gebruikt worden om de bomen mee te verankeren. Het is een goedkoop alternatief voor kluitverankering – systemen zoals van Platipus. Bij het planten van grotere maten van bomen is het namelijk noodzakelijk om de kluit goed vast te leggen om te vermijden dat de bomen omwaaien. Met een kluitverankering of boomverankering word de kluit, dmv een kabel of riem, vastgezet. Sommige aannemers kiezen een goedkoper systeem en steken een betonnet onderin het plantgat om daar riemen (spanbanden vanop vrachtwagens) aan vast te hangen. Die leggen ze over de kluit en gebruikt men om de kluit vast te spannen.
   Ik hoop dat het wat duidelijk is?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 12. Beste dokter,
  In onze tuin staat een grote notenboom, net als bij de beuren. De beuren gebben nu de tuin volledig in terras gedaan, en hun en onze boom zijn dood gegaan, De grond kan er zeer nat zijn, maar we willen terug een grote boom, we dachten aan een linde, is die boom wel geschikt voor onze natte tuin, of wat raad je ons aan,
  alvast dank ik u.

  1. Patrick,

   een linde is niet de meest geschikte boom voor een natte grond. Je bent beter af met wilg, eik, esdoorn, els, berk of olm. Maar dan ook niet alle soorten. Een goeie aanplant begint immers bij een bodemonderzoek zodat je een perfecte match kan maken.

 13. Beste bomendokter,

  Ik heb een vraag, hoe diep kan een dakplataan wortelen, ik weet dat het aan de ondergrond ligt maar toch, er staat in ons huurcontract dat ik geen Diepwortelende bomen mag planten, vandaar mijn vraag, wat ze bedoelen met diepwortelen zal zijn bomen die dieper dan 1 meter in de grond geworteld worden. wat is uw advies hierin?

  Groetjes Sander

  1. Hallo Sander,
   dat is een lastige omdat de term ‘diepwortelend” eigenlijk niets zegt. Er bestaat niet zoiets als diepwortelend, alleen maar verschillende soorten wortelstelsels. Alle bomen zijn genetisch in staat om diep te wortelen maar de architectuur van het wortelgestel wordt sterk gestuurd door de grond, de grondwaterstand en het klimaat. Behalve de soorten die een penwortel of zinkerwortels maken, hebben de meeste bomen hun zware wortels tussen 0 en -30cm zitten. Het zijn de fijnere (haar)wortels die iets dieper gaan in de richting van de nominale grondwaterstand. In Vlaanderen is dat ergens tussen 1-2 meter. Beantwoord dit je vraag Sander?

   groeten,
   Wouter Crucke – De Boomdokter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven van de seizoenstips?

Elke week selecteer ik de belangrijkste zaken voor je bomen en tuin. Op die manier blijft je tuin optimaal onderhouden. Daarnaast leer je welke tools je het best in de tuin kunt gebruiken, of welk gereedschap je het best aanschaft om die bomen van je te verzorgen. Géén verkooptrucs maar praktische info van een vakman!

9 Shares
Share7
Tweet2
WhatsApp
Share
Email