Bladluis verjagen met deze tips

zwarte bladluizen op stengel

Bladluis verjagen met tips

WAT MOET JE DOEN?

Bladluis is een typisch plaaginsect. Eentje die in alle vormen en kleuren voorkomt. Het vreemde is dat bijna iedere plant haar eigen soort bladluis kent. Dit wekt de indruk dat een bladluis enorm moeilijk te verjagen is. Echter, ze laat zich goed bestrijden. Met enkele tips is kan je ze doeltreffend aanpakken.


chrysopa gaasvlieglarven tegen bladluizen en wolluizen biogroei
Chrysopa - tegen bladluizen - Biogroei
39
brandnetelgier naturen Substral
Brandnetelgier 1 liter - Naturen
10
boomdokter_kastje_lieveheersbeestje_adalia_nestkast
De Boomdokter insectenhotel voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen
19,85

Bevrijd je planten van bladluis met deze 7 tips


 1. Zorg dat je planten in de beste omstandigheden gezond en sterk groeien. Hiermee verklein je grotendeels de kans dat bladluizen zich op die planten nestelen. Zorg dus dat ze voldoende water en meststoffen krijgen. Zo maak je je planten sterker en zullen bladluizen minder voor deze planten kiezen.

 2. Bladluizen vindt je meestal op de onderkant van het blad van je plant, het kan dus even duren voordat je ze opmerkt. Soms zie je zelfs eerst de vele mieren die op je plant zitten. De mieren zijn namelijk op zoek naar de honingdauw die de bladluizen afscheiden. De bladluizen kan je besproeien met een ecologisch middel: pyrethro-pur. Het is verkrijgbaar in spuitfles of in een geconcentreerde versie de je zelf oplost. 

 3. Iets wat de laatste jaren redelijk in trek is en terecht! Het uitzetten van larven van Lieveheersbeestjes (Adalia)  of de larven van de gaasvlieg (chrysopa) op je besmette planten. Ik ben alleszins fan, het werk WAANZINNIG goed. De larven zijn gek op bladluizen en verorberen dagelijks honderden bladluizen. Gelukkig gebruiken wij enkel het tweestippige lieveheersbeestje want de Amerikaanse en Aziatische soorten die soms verkocht worden die eten onze Europese soorten op … .

   

   

   


4. De meeste hobbytuiniers weten en doen het al; ze planten sterk geurende kruiden tussen het plantgoed, zoals citroenkruid, pijpajuin, salie, bieslook….. Zij verjagen de bladluis. Een aanrader dus als je best wat bladluisgevoelige planten hebt in de tuin.

5. Alle schermbloemigen trekken roofinsecten aan. Knal dus een stevige portie schermbloemen in je tuin. Bied ook voldoende overwinteringsplaatsen voor lieveheersbeestjes en laat de verdroogde plantenresten tot maart staan. Ik zie hier ook vaak lieveheersbeestjes overwinteren in de droge bladoksels van Verbascums.

6. Soms hebben slechts een klein aantal van je planten last van bladluizen in kleine getalle. Dan kan je dit verhelpen met een beetje water. Jawel, water. Met water in een sproeier bestuif je de onderkant van de bladeren van jouw besmette plant. herhaal dit best meerdere keren per dag en je ziet dat na een paar dagen de bladluizen verdwenen zijn.


adalia biogroei
Adalia of lieveheersbeestje - BioGroei
17
brandnetelgier naturen Substral
Brandnetelgier 1 liter - Naturen
10
Ecostyle Pyrethro-Pur insecticide
Ecostyle Pyrethro-Pur insecticide
14

7. Gebruik brandnetelgier, een krachtig, ecologisch product tegen bladluizen. Herhaal om de paar dagen totdat de bladluizen volledig verdwijnen.

8. Net als mensen hebben planten op tijd en stond voeding en water nodig. Dien dus de juiste meststoffen toe en vermijd chemische meststoffen. Deze chemische meststoffen bevatten meestal teveel nitrieten en zorgen wel voor groei maar putten ook je planten uit. Let er ook op dat je een correcte hoeveelheid geeft. Niet te weinig, maar ook niet te veel. Want zelfs te veel meststoffen kunnen een bladluizenplaag ontlokken!


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

3 Comments on “Bladluis verjagen met deze tips”

 1. Hallo Boomdokter!
  Ik heb ooit ergens gelezen dat als je bladluizen op rozen hebt het zou helpen als je ze gedeeltelijk plat nijpt. Dit zou een geur voortbrengen die bladluis-etende insecten aantrekt. Weet u of dit klopt? Sindsdien doe ik dit en het lijkt te helpen maar ik geef ook regelmatig een stevige douche, ook bij de Buxus om die mot te bestrijden.
  Beste groetjes,
  Marina

 2. Hallo
  Ik heb een tulpenboom inmijn tuin van ongeveer 27 jaar. Dit jaar heeft hij enorm veel witte bladluizen. Ook heb ik opgemerkt dat er ookveel lieveheersbeestjes in zitten maar gele.
  Als we onder de boom zitten voelen we constant gedruppel.
  Wat kunnen wij hier tegen doen ?
  Alvast bedankt voor de tips
  Mvg
  Huguette

  1. Hallo Huguette,

   de druppels komen van de bladluizen, het zijn miniscule druppels suikers die uit het lijfje van de bladluizen komen. Maar je hebt blijkbaar wél veel lieveheersbeestje zitten, de natuurlijke vijand van de bladluis. Als zij de bladluizen niet de baas kunnen dan kan je overwegen om ook larven van het lieveheersbeestje aan te schaffen. Die eten als snel 500-600 bladluizen per dag op, terwijl het lieveheersbeestje zelf genoeg heeft aan 50-100 per dag.

   mvg,
   WOuter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?