Tips om brandhout te bewaren.

Tips om brandhout te bewaren

Brandhout bewaren of stockeren is niet zo moeilijk en in dit artikel leggen we je uit hoe. Om het effectief als brandhout te gebruiken, moet je zorgen dat het hout door en door droog is. Ongedroogd hout branden is zinloos. En bovendien heb je veel kans dat het zal beschimmelen.

vuur met droog brandhout

vuur met droog brandhout. Gedroogde dennenappels zijn ideaal als fijn hout om het vuur aan te steken.

Tips voor droog brandhout

Brandhout koop je best een tijdje op voorhand, tot zelfs een paar jaren op voorhand. Het meeste hout dat men verkoopt is verre van droog. Hetzelfde geldt als je zelf voor brandhout zorgt nadat je een boom hebt geveld bijvoorbeeld.

 1. Bewaar brandhout buiten. In een garage of ergens in een bergplaatsje is zinloos. De wind moet er tussen en doorheen kunnen waaien. In de garage of ergens binnen is dat niet mogelijk. Het zal niet drogen en na verloop van tijd gaat het zelfs beschimmelen.
 2. Stapel jouw brandhout niet op de grond. Daar zal het vocht opzuigen. Zoek iets dat je eronder kan leggen en zodanig dat het voldoende lucht doorlaat.
 3. Dek na het stapelen je brandhout af om het te beschermen tegen de regen. Al het water dat op het brandhout terecht komt, moet opnieuw opdrogen. Scherm de stapel niet volledig af met bijvoorbeeld een zeil. Neen, zorg dat je enkel boven op de houtstapel iets legt om de regen tegen te houden. En dat de wind vrij spel heeft om het hout te verluchten en te drogen. Het meest ideale zijn oude golfplaten. Zorg dat die golfplaten een stuk breder zijn dan de stapel. Sjor de afdekking goed vast want een kleine windvleug kan ervoor zorgen dat de afdekking gaat vliegen!
  Brandhout stapelen onder een afdak

  Brandhout stapel je best onder een afdak. Geen zeilen aan de zijkant zodat de wind er goed langs kan waaien.

 4. Hout stapelen is geen kunst, maar vergt een beetje aandacht. Mensen hebben de neiging de stapel ineen te puzzelen om te voorkomen dat deze omver valt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat hij omver valt, maar dat het uitdroogt. Zorg dus voor een geschrankt legpatroon dat bijkomende stevigheid biedt. Er ontstaan ook grotere gaten waardoor de wind beter het hout kan verluchten en uitdrogen.
  geschrankt legpatroon brandhout

  Dit is een geschrankt legpatroon voor brandhout. De blokken liggen afwisselend recht en dwars.

 5. Koop of zorg ieder jaar opnieuw voor vers brandhout. Belangrijk om weten: wil je optimaal droog brandhout, heb je ruimschoots enkele jaren nodig. Als je ieder jaar een nieuwe aanvoer hebt, kan je in principe nooit zonder droog brandhout vallen!

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

4 Comments on “Tips om brandhout te bewaren.”

 1. Hi Wouter, bedankt voor de waardevolle tips! Ik heb in april een flinke lading brandhout gekregen van een familielid. Het hout heeft jaren droog gelegen en is ook kurkdroog. Echter heb ik de berg brandhout in de tuin op de stenen gelegd met een zeil erover. Het ligt dus al ongeveer een half jaar zo in de tuin. Ik ben van plan om een nieuw schuurtje te bouwen en het daar in te leggen. Denkt u dat het hout nu verrot is? En hoe zou ik dat kunnen controleren? Groetjes, Camiel

  1. Hoi Camiel,

   als het hoog genoeg lag en er bleeg geen water op de stenen staan dan zullen er hoogstens een paar blokken tegen de grond een beetje verrot zijn. Door het zeil ga je wel heel makkelijk schimmel krijgen in het hout waardoor het snelle verteert en minder calorische waarde zal hebben. Gewoon even voelen of het nog hard en droog is. Sla 2 stukken tegen elkaar: als ze goed klinken (niet dof maar eerder als een xylofoon, dan zal het droog zijn.

   Groeten,
   Wouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?