Tips om de taxuskever te verdelgen

Goeie tips om de taxuskever te verdelgen

 1. Laat scharrelkippen los. Meteen de meest gebruiksvriendelijke manier. Scharrelkippen, en zeker de kleinere soorten zoals de krielkippen, zijn verlekkerd op de Taxuskever en heel zeker op haar larven. Een kip is van nature een uitstekende insectenjager. Constant scharrelen ze met hun poten in de bodem en ze verorberen naar hartenlust alle insecten die ze tegenkomen. De Taxuskever en haar larven kunnen zich niet verstoppen voor uw scharrelende kippen.
 2. Zorg voor bepaalde plantensoorten in je tuin die de bescherming van de gevoelige soorten op zich nemen. Daarbij reken ik de tomatenplanten, lookplanten en eveneens bieslook. Deze soorten geven volledige garantie dat de Taxuskever het hazenpad zal kiezen. Hij haat deze soorten.

Aaltjes

Nematoden of aaltjes is de meest opkomende verdelgingsmethode. Het is een puur biologische methode die erg succesvol is bij het verdelgen van talrijke parasieten en insecten. Ook voor de Taxuskever is dit een voortreffelijk verdelgingsmiddel. Bij de betere tuinbouwcentra kan je een pakketje Nematoden of parasitaire aaltjes aanschaffen. Het is volledig veilig voor zowel mensen, als kinderen en huisdieren. Eveneens moet je geen schrik hebben dat de scharrelende kippen zouden ten onder gaan na het losscharrelen van de bewerkte grond. Neen, enkel de larven van de Taxuskever worden besmet. Ze verzieken ook nooit de wortels van de planten. Eens alle larven verdwijnen en zodoende geen voedsel meer aanwezig is voor de parasitaire aaltjes sterven ze. Zo kan je ook geen plaag hebben van parasitaire aaltjes!

Zorg dat de bodem een geschikte minimale temperatuur heeft,  omtrent de 10 à 25 graden Celsius.

Planten in potten laten zich ook behandelen met aaltjes. Belangrijk hierbij is dat je eerst zorgt voor een vochtige bodem of potgrond. Meng het poeder goed met fris en vers water en giet het over de vochtige grond. Deze methode pas je twee keren per groeiseizoen toe. Eén keer bij het begin van het groeiseizoen en één keer op het einde van zomer, vanaf eind augustus.

 

 

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

2 Comments on “Tips om de taxuskever te verdelgen”

 1. Geachte,

  Graag nog een vraag ivm de taxusmot: Begin september heb ik mijn buxussen (die beginnende aantasting vertoonden) preventief behandeld met Multisect (prod werkt 3à4weken) De toestand van mijn planten bleef stabiel. 4 Weken verder gaat de aantasting verder.
  Ik heb ondertussen Bio Pyretrex van Edilux in huis. Moet ik mijn planten nu nog curatief behandelen voor de winter aub?
  De mot overleeft de winter: wanneer moet ik opnieuw beginnen behandelen volgend jaar aub?

  Veel dank bij voorbaat voor uw antwoord.

  A Noë
  annemienoe@Hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?