Wanneer bomen en struiken snoeien?

Wanneer snoei je een boom

Wanneer snoeien? In de winter natuurlijk… NEE!!!

Het is een misvatting dat we bomen alleen maar in de winter kunnen snoeien. De snoeiperiode hangt af van het soort boom en vooral het type snoei.

Snoei je boom en struik in haar favoriete seizoen

 • winterTijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we knotbomen, zoals de wilg, populier, es, eik en els. De druivelaar verkiest zijn wintersnoei in januari of februari. We knippen de houtige takken bij om haar weer vorm te geven.
 • Hakstoven worden ook in de winter aangepakt zoals de zwarte els of een hazelaar die tot vlak boven de grond wordt afgezet.
 • Ook leibomen, zoals esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde, olm en fruitbomen verdragen de snoei, en dit tot in maart, al moet je altijd goed kijken naar hoe het seizoen evolueert.
 • Tussen januari en maart snoeien we fruitbomen, zoals appel, peer, kers en pruim.
 • lenteTijdens de lentemaanden (maart, april en mei) snoeien we tot in maart en enkel de appel, peer, kers en pruim en de leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde en de olm).
 • Vanaf april zijn de groenblijvende hagen aan de beurt.
 • In mei is het tijd om buxushagen te bewerken.
Ken het favoriete snoei seizoen van jouw bomen en knip hen in topvorm. Click To Tweet

 

 • zomerTijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters (bijv. lavendel) na de bloei bij te knippen.
 • De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september.
 • Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode.

Zomersnoei is ook nuttig bij sommige fruitbomen en struiken zoals de bessoorten, de vijgenstruik, de kersenboom en vroeg bloeiende struiken. Pruimenbomen kan je enkel snoeien tussen juli en september.

Voor alle andere bomen die houden van een zomersnoei, lichte snoei of onderhoudssnoei zijn de maanden juni t.e.m. oktober ideaal.

 

herfst

 • Ook in de herfstmaanden ( september, oktober en november) is er nog wat werk in de tuin!
 • September is de laatste maand om de ABC-bomen en de fruitbomen te snoeien.
 • De maand oktober is de laatste maand voor de zomersnoei van alle bomen (met uitzondering van de andere, hierbij omschreven).
 • In november kan u opnieuw beginnen met het snoeien van de geknotte bomen, leibomen en de fruitbomen (behalve de pruim).

Bekijk ook de eenvoudige snoeikalender met een duidelijker overzicht.

En gebruik steeds scherp snoeimateriaal

Producten interessant voor jou

profiel afbeelding van Wouter

Geschreven door De Boomdokter
| Bomen en boomgaard

Wouter Crucke ( De boomdokter) is European treeworker en EAC gecertificeerd European tree technician (= bachelor boomdeskundige). Hij adviseert dagelijks en hij gaat daarbij op zoek naar oplossingen voor bomen en hun problemen.

29 responses to “Wanneer bomen en struiken snoeien?

 1. Pingback: Hoe zaag je een tak af op een correcte manier?
 2. Beste
  Ik lees op uw website dat je pruimenbomen mag snoeien van november tem maart.
  Op een andere gespecialiseerde website lees ik “Snoei NOOIT pruimenbomen in de winter in verband met de loodglansziekte maar snoei van half april tot half september.
  Dit is totaal het tegenovergestelde.
  Graag een woordje uitleg.

  Grtz
  Walter

  1. Beste,

   zowel zomer als winter kunnen. De verspreiding van loodglansziekte heeft niets te maken met het seizoen waarin u zou snoeien. Het heeft te maken met het feit dat u de besmetting veroorzaakt met uw snoeizaag. Door van boom naar boom te gaan zal u loodglansziekte zelf overdragen. Als je in de zomer snoeit moet u minstens wachten tot half juni om te beginnen. Snoeien in de lente is voor iedere boom af te raden omdat de aanmaak ban bladeren, knoppen en eventueel bloesems véél energie vraagt waardoor de boom tijdelijk verzwakt. In die periode zijn bomen ontvankelijker voor het oplopen van eender welke ziekte.
   Beantwoord dit uw vraag?

   Groeten,
   De Boomdokter.

 3. beste;

  wanneer en hoe snoei je het best een walnoten boom.
  deze heeft onderaan al enkele takken die +/- 5 cm dikte hebben dewelke ik graag zou verwijderen.
  dit om een beter doorgang te verkrijgen.
  deze geboorteboom staat nu een 6 jaar is nooit gesnoeid en draagt mooie vruchten en dit wil ik natuurlijk behouden.
  mvg Tips André

  1. Hallo Cynthia,
   Wanneer?: dood hout kan altijd, onderhoudssnoei of andere snoei (behalve knotten) doe je beter in de zomer (ik weet het, meeste mensen denken nog steeds dat snoeien in de winter moet).
   Hoe? Dat is een ander paar mouwen. Er zijn veel soorten snoei en het is bovendien afhankelijk van wat je boom nodig heeft. De vraag is zelfs OF je boom snoei nodig heeft. En dat is wat ik als dokter doe, jouw boom eerst een diagnose bezorgen (consultatie bij de dokter), om jou dan te adviseren. Laat je bomen niet zomaar snoeien want bomen worden vaker kapot gesnoeid dan nodig. Je kan altijd een afspraak maken met mij voor een consultatie.
   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 4. Beste,
  ik hebben hazelnootstruik ( of boom ) staan , nu zou ik die graag willen inkorten (worden te groot) , wanneer kan ik dat het beste doen en heeft dat invloed op het vrucheen bestand ?
  Mag
  Louisette

  1. Louisette,
   dit kan je prima doen bij hazelnoot. Best afzetten bij de grond (5 à 10 cm boven de grond afdoen). Het eerste jaar na de snoei moet je zeker geen vruchten verwachten en dat zal normaal gezien wel een jaar o 3-5 duren.
   groeten, Wouter Crucke

 5. Beste boomdokter,

  Wij hebben in de tuin een walnoot boom staan van de vorig eigenaar naar de boom is nooit verzorgd geweest ,nu hebben we twee dikke takken weg gesnoeid maar hij bloed nu wat kunnen we daar tegen doen, we zouden niet graag de boom verliezen graag jou advies .
  Dank u .

  Mvg,
  Rita.

  1. hoi Rita,
   het bloeden kan je met niets stoppen of tegen houden. Het is het gevolg van een hoge sapdruk omdat de lente eraan komt. Je kan niets anders dan wachten en het kan best een paar weken duren. Als je van de nood een deugt wil maken dan vang je het op, het sap is drinkbaar; Je boom zal er niet aan dood gaan (als de wonden niet té groot zijn tenminste), zijn conditie zal wel tijdelijk zakken.
   Meer over bloedende bomen vind je hier: welke bomen bloeden en wanneer?

 6. Goedemorgen,

  Wij willen wat struiken en planten laten snoeien in onze tuin. Wanneer is het een goede tijd om dat te doen in verband met het broedseizoen ? Wij willen namelijk de vogeltjes niet verstoren . Mijn moeder zei dat bij een vriendin van haar de eieren al uitgekomen waren en het vogelpaar al druk was met het verzorgen van hun kroost.

  Met vriendelijke groetjes,
  Mylène.

  1. Beste Mylène,
   als je bovenstaande artikel eens goed doorleest dan zal je vast en zeker een groot deel van je antwoorden vinden. Wat de vogels betreft, de meesten zitten in hoger groeiende heesters en bomen. Met uitzondering van bepaalde heggen, vaak soorten met een zéér gesloten structuur (opgeschoten sparren) of met doornen omdat er anders teveel natuurlijke vijanden zijn. Als je daar rekening mee houdt dan is de kans klein dat je een nest tegen komt.

   groeten,
   De Boomdokter

 7. Je kan het bloeden van een boom mogelijk dichtschroeien met een bundsenbrander. Dan stopt het . Mogelijk nog een exta tip voor Rita. Ook kan je er wondpasta op smeren. Misschien is dit een extra tip voor de Walnotenboom van Rita.

  Vriendelijke groetjes,
  Mylène.

  1. Beste Mylène, je bedoelt het vast en zeker goed maar de tips die je geeft aan Rita pas je beter niet toe.
   1. het dichtschroeien zal NIET lukken. Hout schroeit niet dicht zoals een stuk vlees. Het verbrandt en in dit geval zal het gaan koken door het hoge vochtgehalte. De kans is groot dat, als gevolg van het nog langer branden omdat het niet wil dichtschroeien, je nog meer beschadiging zal aanrichten. De cellen (lees schors) in de aanpalende zone zal onherroepelijke schade oplopen en zal afsterven.
   2. Ook voor de wondpasta’s heb ik al vaak geschreven: deze helpen niets. In dit artikel vind je meer info: https://deboomdokter.be/blog/bomen-en-boomgaard/acer-betula-en-carpinus-bloeden-na-snoei/

   Hopelijk is het niet te laat.
   Groeten van Wouter, de boomdokter.

 8. Wanneer snoei ik best mijn wilde kastanje? Het gaat over enkele laaghangende dikke takken, 10 à 15 cm dik. Nu staat hij volop in bloei.

 9. Onze naaldbomen zijn ongelooflijk groot geworden. Is het mogelijk om naaldbomen te knotten? Of gaat dit een negatieve impact hebben op hun levensduur?

  1. Hoi Menno,

   over het algemeen kan je stellen dat inkorten altijd een negatieve impact heeft op de levensduur van bomen, al zijn er uitzonderingen op de regel.

   Wouter Crucke, De Boomdokter

 10. Goedemorgen,

  Ik heb twee kersenboompjes staan, die hun tweede zomer meemaken op dit moment. Aangezien ze lange takken hebben die in de weg gaan hangen probeer ik me in de snoei te verdiepen. Nu blijkt dat ik vorig jaar, het eerste jaar bij mij dus, meteen de eerste belangrijke snoei had moeten doen. Helaas wist ik dit niet en graag wil ik weten of ik dat dit jaar alsnog kan doen. Of moet ik het nu anders aanpakken? Ze hebben helaas nu niet 1 mooie middenstam maar eigenlijk twee en de ander zelfs drie. Wat doe ik hier het beste mee?

  Vriendelijke groet,
  Marian

  1. Hoi Marian,

   niet makkelijk om hier een antwoord op te formuleren omdat het veel uitleg vergt om alles duidelijk te maken. Ik kan je alvast vertellen dat het idee dat je vorig jaar “de belangrijkste snoei” moest doen, helemaal niet klopt. Ik weet niet wie je dat vertelt heeft maar het is nonsens. Een goede snoei (jeugdsnoei) van een jonge boom duurt zolang als de boom zijn definitieve hoogte en takvrije stam niet behaald heeft. Het is eerder zaak van jaarlijks te snoeien én heel beperkt te snoeien. Ik kom hier zeker nog op terug in mijn toekomstige artikels en youtube filmpjes (waar ik op dit moment volop mee bezig ben). Het lijkt mij een ideale vraag voor de nieuwe rubriek van mijn youtube kanaal: “groene vraag in je maag” waar ik antwoord geef op dergelijke vragen van tuinliefhebbers.

   groetjes,
   Wouter Crucke, De Boomdokter.

 11. Beste Boomdokter,

  We hebben in onze achtertuin een joekel van een Laurierboom staan; veel te groot voor de kleine tuin, eigenlijk. We hebben daardoor steeds minder zon en ook de buurvrouw zou wel wat meer zonlicht terug.
  De laurier is eetbaar; denk zelf dat het de LAURUS NOBILIS is.

  We houden erg veel van bomen, maar nu komen de Magnolia en de appelboom ook erg in gedrang.
  Hoe kunnen we deze reus temmen? Kan er rigoureus ingekort worden en wanneer kan dit het best?

  Alvast bedankt voor het advies/tips!
  Groene groet,
  Marga

  1. Hoi Marga,
   een laurier mag je stevig insnoeien zonder dat je schrik hoeft te hebben dat ie hieraan kapot gaat. Hij zal terug uitlopen. Dit soort snoei pas je beter toe in de winterperiode tussen eind november en eind maart, behalve in perioden van vorst. Gewone snoei of scharen mag je nu doen en de ganse zomer. Beantwoord dit je vraag Marga? Als je mij wil volgen dan kan dat op facebook, instagram en Youtube, zie helemaal onderaan deze pagina.
   Veel succes!
   Groeten,
   Wouter Crucke, de boomdokter.

 12. De buren hebben zonder te vragen deze gesnoeid terwijl hij in de bloei staat.
  Wat gebeurt er als een heester tijdens de bloei wordt gesnoeid?
  Ik hoop niet dat deze nu dood gaat.

  1. Dat mag niet hé Mark,
   maar of ie hieronder lijdt zal meer te maken hebben met hoe fel de heester gesnoeid werd. Als dat niet drastisch gebeurde dan heb je niets om je zorgen over te maken. Alleen jammer dat jij nu geen bloemen meer hebt.
   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter;

  1. Linda,
   er is geen verschil tussen snoeien van een olijf in een pot versus een olijf in volle grond :-). De beste snoeiperiode is vanaf nu tot eind september.
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 13. Hallo
  Wij hebben een rode prunusboom (die geënt is op een groene) en die is te groot geworden voor de achtertuin. Wij laten hem grondig terugsnoeien. Kan dit nog, laatste week februari/begin maart? Gr Anna

  1. Beste Anna, dat is zeker nog te doen maar ik zou het je wel afraden. Prunus gaat zéér fel reageren op zulke snoei waardoor de kruin tegen volgend jaar echt bomvol zal staan met takken. Bovendien is de kans nadien heel groot dat ie boomgaardvuurzwam krijgt en later aftakelt.

   Groeten,
   Wouter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?

31 Shares
Share6
Tweet
Share25