Wanneer bomen en struiken snoeien?

Wanneer snoei je een boom

Wanneer bomen en struiken snoeien?

door De Boomdokter


Dat bomen snoeien een winterwerk is hoor ik nog alle dagen. En niet alleen door de oudere generatie, nee, de meeste mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat snoeiwerk het beste in de winter gebeurt. Het is echter een misvatting dat je bomen of struiken alleen maar in de winter mag/kan snoeien. Sterker nog, de meeste snoeiwerken zijn bestemd voor andere perioden in het jaar, en dan voornamelijk in de zomer. 


Snoeien
ARS snoeizaag 50 cm
ARS snoeizaag 50 cm
55
Okatsune snoeischaar
Okatsune snoeischaar
48

Wanneer is het beste tijdstip om te snoeien?

Ik begon dit artikel met het idee een kort en bondig overzicht te geven van de tijdstippen waarop je kan snoeien. En dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Want die vraag kan op verschillende manieren beantwoord worden.

 • Kijk je hiervoor naar de levensfase van de boom of plant?
 • Of enkel naar de seizoenen?
 • Betreft het een boom of heester, leiboom of roos, ... .
 • Zelfs het type snoei kan hierop impact hebben.

Zoals ik al zei, niet zo eenvoudig dus.

En hoe moet je snoeien?

Waarschijnlijk is dit één van de meest gestelde vragen die ik krijg. En het antwoord hierop is tweeledig:

 1. Het moeilijke antwoord:
  • Dat hangt allemaal af van de doelstellingen of het type snoei en van de plant of boom. En daarom kan het behoorlijk complex worden.
  • Snoeien gaat immers over plantenkennis, meer dan over de techniek om een snoeizaag of snoeischaar te hanteren.
 2. Het makkelijke antwoord:
  • het is ook héél makkelijk te houden. Want eigenlijk gaat het meestal over het gezond houden van je bomen en planten. En dan vragen ze niet meer dan het verwijderen van dood hout, aangetast hout of takken en beschadigingen (zoals bvb een gebroken tak).
  • Nadat je de vorige regel las hoor ik je het volgende al luidop denken:

Waarom moet je dan nog snoeien?

Er zijn wel degelijk genoeg redenen te bedenken om te snoeien. Denk maar aan:

 • de buren
 • een boom die niet te groot mag worden  voor de elektriciteitsleidingen
 • planten in een serre
 • de haag die niet te groot mag worden
 • de fruitbomen waarvan je graag eet
 • ...

Wanneer dan snoeien? Het begin...

Kijk, zoals in in het begin al zei, het is ingewikkeld. Maar ik wil je helpen om door het bos de bomen te zien. Ik zie dit artikel dan ook als het eerste van een lange reeks artikels over snoeien. Ik zal ze schrijven gedurende een gans jaar lang, in de hoop dat ik alle soorten snoei behandelt krijg. Dus als jij graag alles te weten komt en een professional, volg dan deze reis op mijn blog en abonneer je onderaan deze pagina. Ondertussen ga ik gelijk van start, met het meest eenvoudige. Een indeling van welke bomen en struiken je kan snoeien, ingedeeld volgens seizoen. Zonder op dit moment na te denken over alle "speciallekes", snoeivormen, etc... .

ARS snoeizaag 50 cm
ARS snoeizaag 50 cm
55
Okatsune snoeischaar
Okatsune snoeischaar
48

Deze bomen snoeien in de winter

 • Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we knotbomen, zoals de wilg, populier, es, eik en els. Met behulp een japanse snoeizaag van Silky of ARS doe je dit op een veilige manier en, het laat de properste wonde achter. 
 • De druivelaar verkiest zijn wintersnoei in januari of februari. We knippen de houtige takken bij om haar weer vorm te geven. Hiervoor gebruik ik zelf de Okatsune, een snoeischaar voor de echte liefhebber. 
 • Hakstoven worden ook in de winter aangepakt zoals de zwarte els of een hazelaar die tot vlak boven de grond wordt afgezet. 
 • Ook leibomen verdragen de snoei, en dit tot in maart, al moet je altijd goed kijken naar hoe het seizoen evolueert.
 • Tussen januari en maart snoeien we fruitbomen, zoals appel, peer, kers en pruim op knopzetting voor meer en mooiere vruchten 

Welke bomen snoei je in de lente?

 • Tijdens de lentemaanden (maart, april en mei) snoeien we tot in maart en enkel de appel, peer, kers en pruim en de leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde en de olm).
 • Vanaf mei zijn de groenblijvende hagen aan de beurt.
 • In mei-juni is het tijd om buxushagen te bewerken. De japanse buxusschaar van ARS is hiervoor het beste wat op de markt te vinden is. 

 

Deze bomen snoeien in de zomer.

 • Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters (bijv. lavendel) na de bloei bij te knippen.
 • De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september.
 • Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode, dat wordt vaak machinaal gedaan maar kan ook perfect met een manuele haagschaar gebeuren. 
 • Onderhoudsnoei kan bij zowat alle boomsoorten .en gebeurt bij voorkeur in de zomer. 

 

Deze bomen snoei je in de herfst

 • Ook in de herfstmaanden ( september, oktober en november) is er nog wat werk in de tuin!
 • September is de laatste maand om de ABC-bomen en de fruitbomen te snoeien, lees meer over ABC bomen.
 • De maand oktober is de laatste maand voor de zomersnoei van alle bomen (met uitzondering van de andere, hierbij omschreven).
 • In november-december kan je opnieuw beginnen met het snoeien van de geknotte bomen en de leibomen

 

Is je boom te groot, of heb je te weinig tijd, De Boomdokter helpt je graag!


Vraag een offerte aan Schrijf je in op de nieuwsbrief

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

94 Comments on “Wanneer bomen en struiken snoeien?”

 1. Hoi
  Ik heb een 30 jaar of ouder walnoten boom in de tuin staan die ik graag wil laten snoeien. wanneer kan dat het beste gebeuren.

  mvg,

  Richard

  1. Hallo Richard,
   notelaars mag je enkel in de maanden juli-augustus-begin september snoeien. Anders kunnen ze beginnen bloeden. Hier kan je er meer over lezen: https://deboomdokter.be/blog/bomen-en-boomgaard/acer-betula-en-carpinus-bloeden-na-snoei/
   Veel mensen vinden het jammer om dan te snoeien omdat er dan vruchten en bladeren op staan. Maar dit is echt de enige periode waarin het bloeden van de notelaar niet voorkomt.
   Ik wens je alvast een mooie en gezonde boom toe!
   Mvg, Wouter

 2. Beste Wouter,

  Dank voor je reactie, goed artikel hiermee ben ik geholpen duidelijk verhaal.

  Gr. John

 3. Beste Wouter,

  Tot wanneer kan mag je een oude esseboom toppen, hij geeft vrij laat zijn eerste blad
  medio 1/2 tot eind april pas, ik wil hem eigenlijk binnen nu en begin april nog laten toppen, kan dit nog?

  M.vr.gr. John Kaffa

 4. Beste Wouter,

  Het betreft een paardenkastanje en de snoei zal zoals jij dat noemt onderhouds snoei zijn, om de boom niet te groot te laten worden. Als ik je snoeikalender volg is het dus het beste de boom te snoeien vanaf juni?

  Groet
  Annette

 5. Beste Wouter,

  De Kastanjeboom in onze tuin moet gesnoeid worden, mede op verzoek van de buren. Nu lees ik in jouw informatie verschillende perioden. Wat is de beste tijd om deze boom te snoeien? En zijn er nog zaken waar ik op moet letten bij de snoei van deze boom?
  Hartelijke groet, Annette

  1. Beste Annette,
   het type snoei zal bepalend zijn voor de periode maar ook de boomsoort. Want ik weet niet of het de tamme kastanje of de paardekastanje betreft. Normale (onderhouds)snoei kan voor beide in de zomer, enkel voor de tamme in de winter. Maar je vindt nog meer info op mijn snoeikalender

 6. Beste boomdokter,
  Ik heb een grote liriodendron tulipifera in mijn tuin, waarvan de onderste takken (ca 25cm doorsnede) in de zomer sterkt beginnen af te hangen. Deze zomer is een van de takken zelfs gesplitst over een lengte van 2 m. Ik heb de tak dadelijk ingekort waardoor hij terug omhoog gekomen is, maar sindsdien is hij uit de grote wond sterk beginnen bloeden, wat nu pas gestopt is. Er is wel veel nieuw hout beginnen groeien op de gesplitste tak.
  Mijn vraag hierbij is of ik de situatie best laat zoals ze is, ofwel of ik de gesplitste tak best afzaag aan de stam? indien afzagen, dan best nu of in juni volgend jaar?
  Met dank,
  Jos

  1. Beste Jos,
   afzagen doe je voor een tulpenboom best in de zomer. Maar het probleem dat je beschrijftis er eentje wat wel typisch is voor een tulpenboom. Snelle groeier maar niet het sterkste hout. Hij staat eigenlijk altijd beter een beetje beschut door andere bomen wil hij niet ten prooi vallen aan de wind en zware takken verliezen. Ik raad je aan om jouw boom eens een professionele onderhoudssnoei te (laten) geven. Dat is meer dan waarschijnlijk dringend en dus ook achterstallig te noemen. Je mag mij gerust contacteren hiervoor of ga eens kijken bij “bomen snoeien”

   groeten,
   Wouter.

 7. Een algemene vraag over bomen die geschikt zijn om ‘s winters te snoeien, bvb. de knotbomen. De eerste maand die daarbij steevast genoemd wordt is november. We zijn nu 2-de helft november en veel bomen staan eigenlijk nog volop in blad. Iets wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt.
  Is november dan eigenlijk nog wel een geschikte maand? Is het ook niet zo dat tijdens het vallen van de bladeren een boom energie/suikers terugneemt van zijn bladeren, en je die dus best eerst spontaan moet laten afvallen?
  (energie terugnemen van de bladeren wordt visueel geïllustreerd door de totaal verschillende verkleuring van bladeren die in de herfst afvallen vergeleken met de verkleuring van bladeren van een omgekapte of doodgemaakte boom – zo heb ik het mij eens laten wijsmaken)

  1. Beste Geert,
   jouw opmerking is helemaal correct. Alle genoemde perioden zijn eerder bedoelt als richtlijn en gebaseerd op onze seizoenen zoals we die de voorbije 100 jaar kenden. Door de klimaatsveranderingen zien we de laatste jaren een sterke verschuiving. De beste richtlijn voor het knotten zijn inderdaad de blaadjes. Van zodra deze gevallen zijn + 2-3 weken (herstelperiode), kunnen deze werken van start gaan. Anderzijds is een snoeivorm zoals knotten, altijd een zware ingreep voor eender welke boom.

   groeten,
   Wouter.

 8. Hallo Wouter,
  Ik ga mijn voortuin opnieuw aanplanten maar wil de bestaande lonicera nitida haag behouden. Bij het opmeten van de perkjes is gebleken dat er aan de uiteinden van de haag een verschil van 20cm is in breedte.
  Nu overweeg ik om de haag volledig kort te snoeien zodat ik ze opnieuw vorm kan geven.
  Kan dit bij een lonicera haag? Wanneer doe ik dit dan best? De haag is 20 jaar oud en 1m40 hoog en tussen de 50 en 70 cm breed. Wat raad jij aan voor breedte van de haag en hoe snel zal deze opnieuw groeien?

  1. Beste Kris,

   snoei niet in al te dik hout. Dat is verouderd en zal het moeilijker hebben om nieuwe scheuten aan te maken. Maar lonicera reageert over het algemeen wel redelijk goed. Ik zou niet dikker dan 1cm dikke takken wegsnoeien voor een haag van die ouderdom

   Wouter.

 9. Beste boomdokter,

  In de tuin heb ik enkele inlandse eiken staan (ondertussen ongeveer 35 jaar oud) waarop verschillende gedroogde takken hangen. Ook voor een groot deel begroeid met klimop. Mijn bedoeling is om deze een grondige snoeibeurt te geven. Ik had gedacht om deze ongeveer 2/3 af te toppen en de zijtakken in te korten . Is hier een vergunning voor nodig, een meldingsplicht of mag men hier zonder enige melding aan beginnen?

  1. Beste Jos,

   in sommige gemeenten staat inkorten of kandelaberen gelijk aan vellen of kappen. Dit omwille van het feit dat deze snoeivorm vaak nefast is voor bomen. Ik raad het ook helemaal of om het te doen op die manier. Meer over kandelaren kan je lezen in dit artikel die het toppen, kandelaren, kandelaberen en inkorten ruim behandelt.

   groeten, Wouter Crucke

 10. Hoe kan ik het beste de wortels van een Blauwe Regen snoeien? De plant is prachtig maar hij begint het huis van onze buren lastig te vallen en muren uit elkaar te trekken.
  Of is het een kwestie van b.v. geel zand op een kant te gooien, zodat de wortels aan die kant nauwelijks / niet groeien. Bedankt voor de hulp!

  1. Hallo Nadia,

   ik ben nog een enkele boom of plant tegen gekomen die muren uit elkaar trekt. De wortels van een blauwe regen snoeien is gevaarlijk, het kan het einde betekenen van je plant.

   groeten, Wouter.

 11. Hallo Boomdokter,

  Wij hebben in de tuin een magnoliaboom staan, helaas kennen we het type niet.
  Deze boom stond er al als we het huis aankochten.
  Graag willen we de onderste takken snoeien omdat deze een gevaar vormen voor de serre in de moestuin.
  Wanneer doen wij dit het beste?
  De boom zelf is nog niet zo groot.

  Groetjes Sheila

  1. Hoi Sheila,

   dit doe je best in de zomerperiode tussen juli en september.

   veel succes,
   Wouter.

 12. Beste,
  Duidelijk verhaal en zal dit zeker meenemen. Helaas zie ik onze roze bloesem boom er niet tussen staan. Wanneer en hoe kan deze teruggesnoeid worden?
  Foto in de website link.

  1. Hoi Marc,

   voor de link heb ik geen toestemming om te bekijken. Maar er volgt volgend jaar nog een meer gedetailleerde versie van de snoeikalender. Misschien vind je dan je gading.

   groeten,
   Wouter.

 13. beste boondokter,

  Van wanneer mag je een eikenboom snoeien, ik heb gelezen dat dit ook in de zomer mag gebeuren,, en dit omdat de zaagwonden dan sneller dicht groeien.

  1. Hallo Marcel,

   best in de zomer, als je kan kiezen, eik kan je ook wel in de winter snoeien. Veel hangt trouwens ook af van het type snoei. Maar ik raad tegelijk af om bomen zoals eiken in te korten. Is het eerder een onderhoudssnoei, en het maakt jou niet uit wanneer, dan best in de zomer, tussen juli en september.

 14. Beste boomdokter,

  Wij wonen in het missen/zuid van Belgie. Momenteel gaan heel veel sparren dood, Ze worden helemaal bruin en nu met de hevige winden, breken de takken makkelijk af. Zelfs de dikke takken van 50 centimeter dikte. Ook coniferen krijgen blijkbaar het zelfde probleem. Wat ka heraan gedaan worden? Is het tegen te houden?
  Paulina.

  1. Beste Paulien,
   om een oplossing te bieden is het belangrijk om het probleem te kennen/ determineren. Voor zoiets verwijs ik door naar mijn boomfitanalyse. Je mag ook altijd bellen 🙂
   Groeten,
   Wouter.

 15. ik heb een stuk grond achteraan in mijn tuin van 12m x 30 m met grotendeels Amerikaanse Eik. Dit werd door de vorige eigenaar 40 jaar geleden aangeplant en nauwelijks onderhouden. Er is dus een wildgroei van veel kleine Eikenbomen en enkele zwaardere kalibers. Graag had ik een verzorgd en overzichtelijk bos/ speelbos van gemaakt voor de kinderen. hoe begin ik eraan?
  mvg Stijn

 16. Beste, ik heb vorig weekend mijn okkernotenboom bijgesnoeid. Ik had dit nagevraagd in een tuincentrum en het kon best, zeiden ze. Ik heb dit voorzichtig gedaan, her en der wat takken. In het begin was er niets aan de hand, maar nu begint de boom ernstig te bloeden. Sommige plekken helemaal niets en andere heel veel. De bladeren zijn ook onmiddellijk beginnen uitvallen, moet ik nu vrezen voor een boom die gaat sterven? De boom is circa 12 jaar oud, maar nog niet zo groot.

  1. Hoi Frederic,
   slecht advies van het tuincentrum, vrees ik. Mijn artikel over ABC-bomen (bloedende bomen) kan je goed verder helpen: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/blog/bomen-en-boomgaard/acer-betula-en-carpinus-bloeden-na-snoei/
   Op basis van wat je schreef vermoed ik dat je boom niet zal sterven, wel tijdelijk verzwakken. Het bloeden kan in het slechtste geval een paar weken aanhouden maar zal vanzelf stoppen. Hieraan kan je niets doen (ondanks alle zogenaamde middeltjes)
   Geduld hebben is hier de boodschap;

   groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter.

 17. Hallo ,
  Ik heb 20 populieren in mijn tuin staan . Ik heb geen idee hoe oud ze zijn of welke soort. Iemand zei me dat het Canada’s zijn… ieder jaar sneeuwt het witte pluizen..
  onlangs is er een grote zijtak afgebroken..
  Mag/moet ik deze populieren regelmatig laten snoeien zoals iemand me aangeraden heeft?

  1. Hoi Ann,

   regelmatig? Ja en nee, … . Hangt er vanaf wat jij bedoelt met regelmatig. 1 x elke 5-7 jaar is voor populieren niet te veel. Maar dan moet het gaan over onderhoudssnoei en niet over inkorten want populieren verdragen dit niet. Helaas is dat de meest toegepaste snoei, pas dus goed op. Want dit soort snoei maakt jouw populieren kapot omdat ze zullen in rotten vanuit de top.
   Je kan hiervoor ook bij mij terecht. Dan kom ik ter plaatse kijken en jou een voorstel doen.
   Neem gerust contact op.

   mvg,
   Wouter.

 18. Beste boomdokter,

  Ik heb sedert 2 jaar een dakeik en weet niet goed in welke periode en vooral “hoe” ik die moet snoeien.
  Het eerste jaar gaf hij bijna geen blad en toen waren de bladeren ook enorm klein.

  Nu, het tweede jaar is het blad van normale grootte en beginnen de takken ook uit te lopen.
  Ik zou het jammer vinden die nieuwe takken weg te moeten snoeien, kan ik die ook verder leiden aan een langere stok (de stokgeleiding is nu 1 m2, enkele takken lopen verder dan die halve meter vanuit het centrum).
  Ook hier, hoe pak ik dat aan ?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Leen

  1. Beste Marleen,
   Een dakeik of dakvorm snoeien is redelijk makkelijk. Om de dakeik goed te snoeien knip je alle rechtopstaande scheuten weg, gebruik daarvoor een zéér scherpe snoeischaar want de twijgen van de eik kunnen héél hard zijn. Voor de dikkere takken kan je beter een takkenschaar of een trekzaag gebruiken. Laat telkens een stukje staan dat zo lang is als het takje dik is, dat is een makkelijke vuistregel. En dit voor je uit in de wintermaanden, liefst voor maart en in een perioden zonder vorst zodat de wonden niet invriezen. Ze hebben ongeveer een weekje nodig na de snoei om te herstellen.

   groeten,
   Wouter, De Boomdokter.

 19. Dankjewel voor dit artikel over het snoeien van planten en bomen. Er zijn inderdaad meerdere seizoenen waarop je kunt snoeien – ik weet niet waar het fabeltje vandaan komt dat alleen de winter daarvoor geschikt is. Wanneer het beste moment is, hangt helemaal van de planten soort of en je eigen planning.

  1. Inderdaad Pim en ik weet ook waar het fabeltje vandaan komt. Een paar decennia geleden, toen er nog boeren waren en meer natuur dan auto’s, werd er gesnoeid ifv wat mensen nodig hadden. Dat snoeiwerk gebeurde meestal door boeren en die hadden enkel ‘s winters de tijd om hiermee bezig te zijn. ‘s Zomers waren ze dag en nacht bezig met de akkers. En daarom denken mensen dus nog steeds dat snoeien in de winter moet.

   Wouter, De Boomdokter.

 20. Beste ,

  ik heb een Nordmanspar , mijn vraag is of ik die langs de zijkant kan-of mag snoeien
  want de takken hangen al teveel op mijn oprit ?

  mvg. Eddy

  1. Ja hoor Eddy, als je rekening houdt met de snoeiregels, (niet dikker dan 10% van de stamdikte, niet meer dan 20% van het bladvolume), is er geen probleem.
   Wouter, De Boomdokter

 21. Beste,
  Mag een plataan nu nog gesnoeid worden ?
  Ik heb ook enkele wilde kastanjes staan die onderaan de stam nieuwe scheuten hebben mogen deze nu nog
  weg gedaan worden ?

  1. Hoi Tony, ik zou wachten, tot na de langste dag (ongeveer, steekt niet op een dag), dus tussen juni en september. Tenzij de plataan ooit geknot werd en ie op knot moet terug gezet worden, dan wacht je beter tot volgende winter. Niet doen wanneer het vriest. Beantwoord dat je vraag?

   Zalig Pasen,
   Wouter Crucke

 22. De tamme kastanje van onze buurvrouw hangt een heel stuk over onze carpoort en aan de andere kant richting onze dakgoot. Nuwillen we de overhangende gedeeltes gaan snoeien. We hebben haar al meerdere malen hierop gewezen.
  Zij zegt nu dat als we dat nu doen, eind maart dus, de kastanjeboom dood zal gaan . Is dat zo?
  M.vr.gr. J.Wouters

  1. Beste,

   het is de minst gunstige periode om dat te doen. Je wacht beter tot juni, je kan het doen tot in september. Tenminste, als je snoei volgens de regels en niet zwaar begint in te korten ofzo. Dat raad ik sowieso af. De boom gaat hie rniet aan dood in maart maar maakt véél meer kans op een infectie ofzo.

   Wouter.

 23. Dag,
  Onze prachtige gouden iep wordt te hoog en te breed.
  Wij willen hem graag bijsnoeien, maar twijfelen over de juiste manier. Een ‘tuinexpert’ heeft ons aangeraden om een flink stuk van de kop eruit te halen, maar wij denken dat het dan een gedrocht gaat worden.
  Kortom: wat is de juiste tijd voor het snoeien van de gouden iep en hoe houden we toch een mooie compacte boom?

  1. Hallo An,
   dit is een lastige zonder de boom te zien of te weten waar het probleem schuilt. De kop uithalen is echt NOT DONE, zoniet krijg je nadien een hoop problemen. Duidelijk iemand die niets van bomen kent. Juiste tijd?: zomer (jaja!), als je mag mij altijd contacteren, ik en mijn medewerkers (:european treeworkers) snoei/ verzorg ook bomen. Je mag altijd mailen naar info@deboomdokter.be

   groeten,
   Wouter.

 24. Beste,

  Wij hebben hier een zeker 35 jaar oude treurwilg met een stam van 1m omtrek ongeveer staan, maar hij is heel wild gaan uitlopen en heeft ook wat stormschade opgelopen.
  Nu is mijn vraag of deze weer wat in model of eerder gezegd weer wat beknopter kunnen laten maken zonder de boom zelf al te veel te beschadigen? En door wie wat dat het beste kunnen laten doen?

  1. Alsook wanneer we dit best kunnen laten doen, nu begint hij al in bloei te komen dus denk ik niet dat het nu een goed moment is.

   1. idd Charlotte, wachten tot de zomer (en niet de winter zoals de meeste nog steeds denken).

    Wouter.

 25. dag boomdokter,

  Wij hebben een immense treurwilg in de tuin staan en zouden deze graag wat inkorten of snoeien . weg doen wil ik niet omdat dit een mooi schaduw plekje geeft in onze grote tuin .
  Wanneer kunnen we dit het beste doen ? ook heb ik gelezen dat die kan inrotten als we die zouden snoeien klopt dit ?

  gr candy

  1. Hallo Candy,
   inkorten: niet echt, innemen is wel een optie, ik leg dan wel uit wat het verschil is. Het inrotten zal enkel optreden bij foute of zware snoei. Als je dit door mij laat uitvoeren dan loop je geen risico. Mijn credo is eenvoudig: wat ik doe bij bomen moet altijd leiden tot gezonde en veilige bomen, ook op lange termijn. Zo heb je geen zorgen.
   Contacteer mij op: info@deboomdokter.be en steek er eventueel een paar foto’s bij.

 26. Hallo
  Wij hebben een rode prunusboom (die geënt is op een groene) en die is te groot geworden voor de achtertuin. Wij laten hem grondig terugsnoeien. Kan dit nog, laatste week februari/begin maart? Gr Anna

  1. Beste Anna, dat is zeker nog te doen maar ik zou het je wel afraden. Prunus gaat zéér fel reageren op zulke snoei waardoor de kruin tegen volgend jaar echt bomvol zal staan met takken. Bovendien is de kans nadien heel groot dat ie boomgaardvuurzwam krijgt en later aftakelt.

   Groeten,
   Wouter.

 27. Beste,

  We hebben een vijgenstruik, die we graag willen laten evolueren naar een boom-vorm. Mogen we hem nu nog snoeien en indien ja, hoe gaan we te werk?

  Groeten,
  Ilse

  1. Hoi Ilse,
   ik ken hierop het antwoord jammer genoeg niet, althans, niet met zekerheid. Er wordt veel gezegd en geschreven maar ik vind geen betrouwbare bron terug om mij op te baseren. Ik vermoed dat het in de lijn van fruitbomen ligt wat betekent dat het best in rustperiode gebeurt tussen dec en febr voor vruchtsnoei en zomerperiode voor structuursnoei.
   Je bent misschien niet veel wijzer met mijn antwoord maar ik geef niet graag raad zonder zeker te zijn. Ik ga er alleszins nog eens verder naar op zoek.

   groeten,
   Wouter.

 28. Beste Wouter,
  Ook ik was in de veronderstelling dat in de winter het best gesnoeid kan worden en heb er de komende week voor uitgetrokken om een aantal bomen en struiken in mijn tuin flink terug te snoeien, Het gaat om bomen die uit hun jasje (ruimte die ze (mogen) hebben) groeien of anderszins, maar ze zijn allen redelijk op leeftijd (ouder dan 10 jaar en waren 10 jaar geleden nog niet geheel volwassen, blijkbaar. Ik weet niet de precieze rassen
  Het gaat om
  Een kers (ca 5 m hoog) die heel veel lange uitlopers maakt en die ik graag wat voller wil en minder lange uitlopers (de kersen zijn goed voor de vogels, maar hoeven niet gespaard).
  Daarnaast staat een goudenregen die wel een beetje heel groot wordt (ook 5+ m) voor de tuin (en het gangpad) die eigenlijk niet hoger moet worden
  Verder nog een pruim (5 m) die te veel over het pad hangt, de pruimen zijn lekker maar helaas niet goed bereikbaar en geven daar overlast door (vallen op het gangpad van buren en mij). Deze moet dus ook grondig gesnoeid, wat mij betreft zonder behoud van pruimen. er zit ook veel oud hout in, maar het gaat mij nu vooral om hem zo te snoeien dat hij minder hoog worden en niet te veel uitschieters krijgen (letterlijk klein houden, afhankelijk van wat je klein noemt 🙂 )
  En last but not least een wel nog jonge geente treurwilg, die ik niet groter dan 3 meter wil laten worden (staat op de grens met de buren) hij is nu ca 1,60m
  Ik zou heel blij zijn met uw raad over wat te doen of niet te doen mbt snoeien

  1. Beste resie, ik stel voor dat je ergens op mijn website abonneert zodat je op de hoogte blijft. Er komen constant artikels bij en vragen zoals de jouwe worden opgenomen in mijn lijst van “inspiratie voor nieuwe artikels”. Ik hoop dat je begrijpt dat ik onmogelijk in detail op al je vragen kan antwoorden, dit is een cursusdeel lang… . Al kan je natuurlijk wel privéles krijgen van mij en dan kom ik langs om je alles te tonen wat je moet weten.

   Groeten,
   Wouter;

 29. Beste Boomdokter,

  We hebben in onze voortuin een vrij grote ginkgo biloba staan. Wanneer kunnen we deze het beste snoeien?

  Alvast bedankt voor het advies!

  Vriendelijke groet,
  H. Boer

  1. Beste,

   hou hiervoor mijn website verder in de gaten, ik doe binnenkort een update van het artikel waar eer meerdere boomsoorten zullen zitten met hun ideale snoeiperiode.

   mvg,
   Wouter.

 30. Hallo, Wij hebben en heel.mooie sierlijke treurwilg in onze tuin staan. Hij is gigantisch aan het worden wanneer snoeien we deze het best? Graag advies. bBedankt en groetjes. Stijn

  1. Dat doe je best in de volgende zomer, tussen juni en okt. Mail mij gerust, ik kan dat voor je uitvoeren.

   groeten,
   Wouter.

 31. Dag Wouter,

  Met veel aandacht zit ik nu je zeer mooie en informatieve site uit te pluizen.
  Ik heb in de tuin een kers staan die voor ons stadstuintje te groot wordt en best wat ingekort wordt.
  Wanneer doe ik dit nu het best nu of wachten tot in jan-maa. dit was me niet zo duidelijk.
  Klopt het dat ik een kers kan kapot snoeien? Collega’s hebben me wat schrik aangepraat 😉
  Hij is door de vorige bewoonster nooit goed onderhouden (of verkeerd gesnoeid?) veel takken van de ene kant van de kruin naar de andere maw plukken is een heuse karwei en ik wou deze er toch van tussen uit.

  Nu ga ik eens op zoek in you tube naar Wouter 😉

  groeten,
  Pieter

  1. Inderdaad oppassen met snoei aan kers Pieter,
   best in de zomer, inkorten raad ik helemaal af voor zulke boom. Beter innemen.

   mvg,
   Wouter;

 32. Beste Boomdokter,

  ik heb enkele jaar geleden een taktushaag laten planten. Nu elk jaar waren er een paar boompjes die bruin kwamen van kleur en die ik moest vervangen. Nu verleden najaar heb ik 3 grotere taktusboompjes aangeplant ter vervanging van boompjes afgestorven waren. Ik heb ze al gedurende de ganse zomer water gegeven, maar vandaag keek ik vanaf de straat en daar zijn ze aan de onderkant bruin, aan de andere kant mooie groene kleur. Aan wat zou dat liggen, het is een smal doorlopend straatje waar praktisch nooit honden komen, er zitten wel veel katten!!! Wat moet ik doen omdat ze niet verder zouden afsterven? Bestaan er produkten die hen beschermen?

  1. Beste Filip,

   zoiets vraagt eerst een onderzoek om te weten wat het probleem is, dan pas kan een behandeling. Je mag altijd mailen of bellen om een afspraak te maken.

   mvg,
   Wouter.

 33. Beste Boomdokter,

  Ik heb 3 hoge berken staan, nu al iets meer dan 30 jaar oud. Ze staan alle drie dicht bijeen geplant in een soort driehoek als het ware. Tijdens hun leven zijn ze al een drietal keren gesnoeid geweest, telkens met minstens 5 jaar tussen de snoeibeurten. Nu heb ik gelezen dat berken eigenlijk niet om snoei vragen.

  Mijn vragen:

  1. Laat ik ze voortaan misschien beter niet meer snoeien, of kan een onderhoudssnoei dan toch geen? Wat is het meest geschikte moment daarvoor?
  2. Van berken wordt gezegd dat ze niet zo oud worden, hooguit zo’n tachtig jaar. Tast de snoei die er geweest is, de gezondheid/levensduur van mijn berken aan, zodat ik ze misschien (tegen mijn goesting) uit veiligheidsredenen toch beter zou laten rooien, of kunnen ze toch zo ingekort worden dat ze beter tegen de wind bestand zijn? Ik wil er toch liefst geen op mijn dak krijgen.
  3. Kan een ‘boomdokter’ aan een boom met het blote oog zien hoe het met de gezondheid ervan gesteld is, en wat er mogelijk moet gedaan worden om het risico voor omvallen en de daarmee gepaard gaande schade tot een minimum te beperken, ik denk hierbij opnieuw aan verlagen?

  Tot slot, ik heb ook een rij zelf gezaaide en geplante cipressen staan (uit Zuid-Frankrijk), nu ongeveer 40 jaar oud, die ook al behoorlijk hoog aan het worden zijn. Mogen die ingekort worden, en zo ja, tot hoeveel, en wat is daarvoor het beste tijdstip?
  Met vriendelijke groet,
  Herman

 34. Hallo,
  Wij hebben een grote eikenboom in de voortuin en die willen we eind juli gaan snoeien.
  We willen elke tak terug knippen tot 2 meter. En zo alle takken langs gaan.
  Kan dat zo?

  1. Linda,
   er is geen verschil tussen snoeien van een olijf in een pot versus een olijf in volle grond :-). De beste snoeiperiode is vanaf nu tot eind september.
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 35. De buren hebben zonder te vragen deze gesnoeid terwijl hij in de bloei staat.
  Wat gebeurt er als een heester tijdens de bloei wordt gesnoeid?
  Ik hoop niet dat deze nu dood gaat.

  1. Dat mag niet hé Mark,
   maar of ie hieronder lijdt zal meer te maken hebben met hoe fel de heester gesnoeid werd. Als dat niet drastisch gebeurde dan heb je niets om je zorgen over te maken. Alleen jammer dat jij nu geen bloemen meer hebt.
   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter;

 36. Beste Boomdokter,

  We hebben in onze achtertuin een joekel van een Laurierboom staan; veel te groot voor de kleine tuin, eigenlijk. We hebben daardoor steeds minder zon en ook de buurvrouw zou wel wat meer zonlicht terug.
  De laurier is eetbaar; denk zelf dat het de LAURUS NOBILIS is.

  We houden erg veel van bomen, maar nu komen de Magnolia en de appelboom ook erg in gedrang.
  Hoe kunnen we deze reus temmen? Kan er rigoureus ingekort worden en wanneer kan dit het best?

  Alvast bedankt voor het advies/tips!
  Groene groet,
  Marga

  1. Hoi Marga,
   een laurier mag je stevig insnoeien zonder dat je schrik hoeft te hebben dat ie hieraan kapot gaat. Hij zal terug uitlopen. Dit soort snoei pas je beter toe in de winterperiode tussen eind november en eind maart, behalve in perioden van vorst. Gewone snoei of scharen mag je nu doen en de ganse zomer. Beantwoord dit je vraag Marga? Als je mij wil volgen dan kan dat op facebook, instagram en Youtube, zie helemaal onderaan deze pagina.
   Veel succes!
   Groeten,
   Wouter Crucke, de boomdokter.

 37. Goedemorgen,

  Ik heb twee kersenboompjes staan, die hun tweede zomer meemaken op dit moment. Aangezien ze lange takken hebben die in de weg gaan hangen probeer ik me in de snoei te verdiepen. Nu blijkt dat ik vorig jaar, het eerste jaar bij mij dus, meteen de eerste belangrijke snoei had moeten doen. Helaas wist ik dit niet en graag wil ik weten of ik dat dit jaar alsnog kan doen. Of moet ik het nu anders aanpakken? Ze hebben helaas nu niet 1 mooie middenstam maar eigenlijk twee en de ander zelfs drie. Wat doe ik hier het beste mee?

  Vriendelijke groet,
  Marian

  1. Hoi Marian,

   niet makkelijk om hier een antwoord op te formuleren omdat het veel uitleg vergt om alles duidelijk te maken. Ik kan je alvast vertellen dat het idee dat je vorig jaar “de belangrijkste snoei” moest doen, helemaal niet klopt. Ik weet niet wie je dat vertelt heeft maar het is nonsens. Een goede snoei (jeugdsnoei) van een jonge boom duurt zolang als de boom zijn definitieve hoogte en takvrije stam niet behaald heeft. Het is eerder zaak van jaarlijks te snoeien én heel beperkt te snoeien. Ik kom hier zeker nog op terug in mijn toekomstige artikels en youtube filmpjes (waar ik op dit moment volop mee bezig ben). Het lijkt mij een ideale vraag voor de nieuwe rubriek van mijn youtube kanaal: “groene vraag in je maag” waar ik antwoord geef op dergelijke vragen van tuinliefhebbers.

   groetjes,
   Wouter Crucke, De Boomdokter.

 38. Onze naaldbomen zijn ongelooflijk groot geworden. Is het mogelijk om naaldbomen te knotten? Of gaat dit een negatieve impact hebben op hun levensduur?

  1. Hoi Menno,

   over het algemeen kan je stellen dat inkorten altijd een negatieve impact heeft op de levensduur van bomen, al zijn er uitzonderingen op de regel.

   Wouter Crucke, De Boomdokter

 39. Wanneer snoei ik best mijn wilde kastanje? Het gaat over enkele laaghangende dikke takken, 10 à 15 cm dik. Nu staat hij volop in bloei.

 40. Je kan het bloeden van een boom mogelijk dichtschroeien met een bundsenbrander. Dan stopt het . Mogelijk nog een exta tip voor Rita. Ook kan je er wondpasta op smeren. Misschien is dit een extra tip voor de Walnotenboom van Rita.

  Vriendelijke groetjes,
  Mylène.

  1. Beste Mylène, je bedoelt het vast en zeker goed maar de tips die je geeft aan Rita pas je beter niet toe.
   1. het dichtschroeien zal NIET lukken. Hout schroeit niet dicht zoals een stuk vlees. Het verbrandt en in dit geval zal het gaan koken door het hoge vochtgehalte. De kans is groot dat, als gevolg van het nog langer branden omdat het niet wil dichtschroeien, je nog meer beschadiging zal aanrichten. De cellen (lees schors) in de aanpalende zone zal onherroepelijke schade oplopen en zal afsterven.
   2. Ook voor de wondpasta’s heb ik al vaak geschreven: deze helpen niets. In dit artikel vind je meer info: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/blog/bomen-en-boomgaard/acer-betula-en-carpinus-bloeden-na-snoei/

   Hopelijk is het niet te laat.
   Groeten van Wouter, de boomdokter.

 41. Goedemorgen,

  Wij willen wat struiken en planten laten snoeien in onze tuin. Wanneer is het een goede tijd om dat te doen in verband met het broedseizoen ? Wij willen namelijk de vogeltjes niet verstoren . Mijn moeder zei dat bij een vriendin van haar de eieren al uitgekomen waren en het vogelpaar al druk was met het verzorgen van hun kroost.

  Met vriendelijke groetjes,
  Mylène.

  1. Beste Mylène,
   als je bovenstaande artikel eens goed doorleest dan zal je vast en zeker een groot deel van je antwoorden vinden. Wat de vogels betreft, de meesten zitten in hoger groeiende heesters en bomen. Met uitzondering van bepaalde heggen, vaak soorten met een zéér gesloten structuur (opgeschoten sparren) of met doornen omdat er anders teveel natuurlijke vijanden zijn. Als je daar rekening mee houdt dan is de kans klein dat je een nest tegen komt.

   groeten,
   De Boomdokter

 42. Beste boomdokter,

  Wij hebben in de tuin een walnoot boom staan van de vorig eigenaar naar de boom is nooit verzorgd geweest ,nu hebben we twee dikke takken weg gesnoeid maar hij bloed nu wat kunnen we daar tegen doen, we zouden niet graag de boom verliezen graag jou advies .
  Dank u .

  Mvg,
  Rita.

  1. hoi Rita,
   het bloeden kan je met niets stoppen of tegen houden. Het is het gevolg van een hoge sapdruk omdat de lente eraan komt. Je kan niets anders dan wachten en het kan best een paar weken duren. Als je van de nood een deugt wil maken dan vang je het op, het sap is drinkbaar; Je boom zal er niet aan dood gaan (als de wonden niet té groot zijn tenminste), zijn conditie zal wel tijdelijk zakken.
   Meer over bloedende bomen vind je hier: welke bomen bloeden en wanneer?

 43. Beste,
  ik hebben hazelnootstruik ( of boom ) staan , nu zou ik die graag willen inkorten (worden te groot) , wanneer kan ik dat het beste doen en heeft dat invloed op het vrucheen bestand ?
  Mag
  Louisette

  1. Louisette,
   dit kan je prima doen bij hazelnoot. Best afzetten bij de grond (5 à 10 cm boven de grond afdoen). Het eerste jaar na de snoei moet je zeker geen vruchten verwachten en dat zal normaal gezien wel een jaar o 3-5 duren.
   groeten, Wouter Crucke

 44. Beste,

  Wanneer en hoe snoei je het beste een oude Lindeboom?

  Met vriendelijke groet,

  C. Van Doorn

  1. Hallo Cynthia,
   Wanneer?: dood hout kan altijd, onderhoudssnoei of andere snoei (behalve knotten) doe je beter in de zomer (ik weet het, meeste mensen denken nog steeds dat snoeien in de winter moet).
   Hoe? Dat is een ander paar mouwen. Er zijn veel soorten snoei en het is bovendien afhankelijk van wat je boom nodig heeft. De vraag is zelfs OF je boom snoei nodig heeft. En dat is wat ik als dokter doe, jouw boom eerst een diagnose bezorgen (consultatie bij de dokter), om jou dan te adviseren. Laat je bomen niet zomaar snoeien want bomen worden vaker kapot gesnoeid dan nodig. Je kan altijd een afspraak maken met mij voor een consultatie.
   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 45. beste;

  wanneer en hoe snoei je het best een walnoten boom.
  deze heeft onderaan al enkele takken die +/- 5 cm dikte hebben dewelke ik graag zou verwijderen.
  dit om een beter doorgang te verkrijgen.
  deze geboorteboom staat nu een 6 jaar is nooit gesnoeid en draagt mooie vruchten en dit wil ik natuurlijk behouden.
  mvg Tips André

 46. Beste
  Ik lees op uw website dat je pruimenbomen mag snoeien van november tem maart.
  Op een andere gespecialiseerde website lees ik “Snoei NOOIT pruimenbomen in de winter in verband met de loodglansziekte maar snoei van half april tot half september.
  Dit is totaal het tegenovergestelde.
  Graag een woordje uitleg.

  Grtz
  Walter

  1. Beste,

   zowel zomer als winter kunnen. De verspreiding van loodglansziekte heeft niets te maken met het seizoen waarin u zou snoeien. Het heeft te maken met het feit dat u de besmetting veroorzaakt met uw snoeizaag. Door van boom naar boom te gaan zal u loodglansziekte zelf overdragen. Als je in de zomer snoeit moet u minstens wachten tot half juni om te beginnen. Snoeien in de lente is voor de meeste bomen af te raden omdat de aanmaak van bladeren, knoppen en eventueel bloesems véél energie vraagt waardoor de boom tijdelijk verzwakt. In die periode zijn bomen ontvankelijker voor het oplopen van eender welke ziekte. Een uitzondering hierop is weliswaar de snoei van fruitbomen ifv de vruchtzetting. Rond febr-maart zijn immers de bloemknoppen goed gezwollen zodat je in een vroeg stadium kan zien welke knoppen vruchten worden en welke niet.
   Beantwoord dit uw vraag?

   Groeten,
   De Boomdokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?