Vlinderstruik, wanneer en hoe mag je snoeien?

Wanneer en hoe je vlinderstruik snoeien

Vlinderstruik snoeien

WAT MOET JE DOEN?

De vlinderstruik is een heester die in menige tuin haar enorme bloemenweelde toont. De vlinderstruik snoeien is in principe gemakkelijk. Enige vereiste is dat je de plant kent en je de specifieke snoeitechniek beheerst.

Belangrijk om weten is dat de vlinderstruik bloemen vormt op de eenjarige takken. Hierdoor staat deze ook wat later in bloei dan de meeste andere bloeiende heesters.


ARS-CB-8-snoeischaar-6
ARS snoeischaar CB-8
53
Fiskars snoeischaar power-Lever bypass
30
ARS snoeischaar VS-7Z, VS-8Z & VS-9Z
Snoeischaar ARS VS-7Z, VS-8Z, VS-9Z
59

Hoe snoeien we de vlinderstruik?

We stimuleren de groei van jonge takken door het afsnoeien van een paar knoppen. De heester zal hieraan wennen als je start wanneer de vlinderstruik nog heel jong is. Het enige nadeel is het ontstaan van knoerten en knobbels op die plaatsen waar je snoeide. Dit probleem los je eenvoudig op door ieder jaar een paar van die knoesten af te snijden tot op een tiental centimeter boven de grond.Een vlinderstruik snoei je best in het voorjaar. Wanneer mag je de vlinderstruik snoeien?

De belangrijkste snoeisessie van jouw vlinderstruik gebeurt in het voorjaar. Al vroeg begint zij bloemknopjes te ontwikkelen. Snoei deze takken gerust weg, het zal de weelderige bloei op later tijdstip alleen maar ten goede komen.

Snoeien in het najaar en zeker in het late najaar is nefast voor de overlevingskans van jouw vlinderstruik. Zij is immers erg gevoelig aan invriezen op beschadigde takken.

Veel mensen laten de laatste bloemen staan voor de winterperiode. Niet omwille van decoratieve reden, wel om te voorkomen dat afgesnoeide bloemkoppen leiden tot invriezen van de beschadigde takken. Oudere struiken hebben meer last van dergelijk invriezen en kunnen daardoor afsterven. Daarom dat de voorjaarssnoei de meest belangrijke snoeisessie is voor een vlinderstruik!

Snoei je liever niet? Weet dan dat de vlinderstruik tot meerdere meters hoog kan opgroeien en een storend effect kan opleveren in een te kleine tuin.

Vind in onze webshop degelijk snoeimateriaal om uw vlinderstruik aan te pakken.


ARS-CB-8-snoeischaar-6
ARS snoeischaar CB-8
53
Fiskars snoeischaar power-Lever bypass
30
ARS snoeischaar VS-7Z, VS-8Z & VS-9Z
Snoeischaar ARS VS-7Z, VS-8Z, VS-9Z
59

Vlinderstruiken vermeerderen is echt eenvoudig

Je kan een vlinderstruik makkelijke vermeerderen door verhoute scheuten van 40 cm lang (die je wegsnoeit tijdens het snoeien) 20 cm diep in de grond stoppen. Ze wortelen heel makkelijk.

Op deze manier kan je op verschillende plaatsen in je tuin de vlinders aantrekken.


Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter

Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen.

Laat hieronder je gegevens achter op een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt: 


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

9 Comments on “Vlinderstruik, wanneer en hoe mag je snoeien?”

 1. Beste boomdokter,

  Wij zijn vorig jaar verhuisd en in onze tuin staat een prachtige oude vlinderstruik die zo groot is dat hij eerder op een boom lijkt.

  Hij staat tegen de afsluiting aan de zijkant van de tuin waardoor hij een asymmetrische vorm heeft (zeer mooi).

  Deze winter is hij helaas omver gevallen (wortels kwamen uit de grond) onder het gewicht van een sneeuwdek. We hebben hem weer overeind geduwd en geprobeerd om de wortels dieper in te graven. De struik (of liever boom) wordt nu ondersteund door een extra touw want anders dreigt hij weer te vallen.

  Het lijkt me misschien beter om hem daarom een heel stuk terug te snoeien zodat hij zijn evenwicht weer terugkrijgt zonder dat een touw nodig is, maar hoever mag je daarin gaan? Mag je met een (ketting)zaag zomaar takken doorzagen die meer dan 5cm diameter hebben? En indien dit geen probleem is, moeten die ‘wonden’ dan verzorgd worden met een product? Is dit nog een goede periode?

  Alvast heel erg bedankt voor uw reactie.
  Vriendelijke groeten,
  Marie

  1. Beste Marie,
   Je kan bijna niet anders dan flink terugsnoeien. Want met een touw hem rechthouden lijkt me onmogelijk. Best de takken schuin afzagen.
   De wonden hoef je niet te verzorgen. Doe dit nu zo snel mogelijk.
   Hopelijk lopen die oude takken terug uit, wat ik niet 100 % kan garanderen. Je zou het eventueel over 2 jaar kunnen spreiden: eerst een (flink) deel inkorten, bvb tot op 1,5 m, en dan kijken wat er gebeurt, en dan volgend voorjaar maart nog een stuk lager. Mogelijks verschijnen ook nieuwe scheuten aan de voet of op een hoogte lager dan 1 meter.
   Je kan ook makkelijk een vlinderstruik vermeerderen door verhoute scheuten van 40 cm lang die je in de winter afsnoeit 20 cm diep in de grond te stoppen, en ze wortelen vrij makkelijk.
   Je kan eventueel ook de voet aanaarden met een paar kruiwagens aarde om de struik beter te stabiliseren.

   Ik hoop dat ik je hiermee kon verder helpen en wens je terug een mooie vlinderstruik toe!
   Wouter

 2. Hoeveel ruimte heeft een vlinder boom nodig? Ik heb een bak van 3.5 meter en 90 cm breed…kan ik er drie in kwijt? Gr

  1. Beste Eric,

   ik zou zeggen, hooguit 2, maar weet dat bomen in een bak het nooit zo lang uithouden als in volle grond; 10 jaar is al een succes te noemen.

   mvg,
   Wouter.

  1. Hoi Rebecca, dat doe je best in het vroege voorjaar. Op het moment dat het niet meer zal vriezen. Een vlinderstruik kan namelijk kapotvriezen als hij net gesnoeid is.

   groeten,
   Wouter.

 3. Hallo ik heb achter min huis een vlinderstruik staan maar er is een probleem in het begin was hij heel mooi groen en gevuld maar nu worden de bladeren grijs en dor en vallen spontaan af ,ook kleeft hij enigszins maar ik kan geen beestje vinden die dit doet vorig jaar deed hij het ook aal maar de bloemen doen het verder prima . wat kan dit wezen ik zat zelf te denken aan spint.

 4. Mag je ook rond september de vlinderstruik ook snoeien om dat hij bij ons zo groot is geworden en een sta in de weg is.
  Met vriendelijke groet,
  Maycel

  1. Ik raad steeds aan om te snoeien in het voorjaar van zodra het niet meer vriest. Dan heeft de vlinderstruik er minst last van.
   Groeten,
   De Boomdokter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?