Wat is de beste snoeischaar?

ARS-VS-Z-snoeischaar-8

Wat is de beste snoeischaar?

En hoe maak ik de juiste keuze?

WAT MOET JE DOEN?

Wat is de beste snoeischaar?

De beste snoeischaar is deze die je het beste resultaat geeft. Het meest correcte antwoord dat vele mensen geven. Alleen moet je durven stellen dat de beste snoeischaren zich situeren in het segment van de professionele snoeischaren. We stellen je een aantal topmerken voor.


Fiskars snoeischaar power-Lever bypass
30
ARS snoeischaar met rolhandvat
ARS snoeischaar met rolhandvat
70

Welke merken hebben de beste snoeischaren?

De topmerken bij uitstek voor de handsnoeischaren zijn o.a. ARS, Felco, Okatsune en Fiskars. Zij hebben een gamma waar menig tuinliefhebber verliefd op wordt. Voor elk wat wils en deze merken schenken bijzondere aandacht voor elke specifieke toepassing.

Als het om duurzaamheid gaat, heeft ARS een lichte voorsprong. Het is een Japans merk dat zich volledig richt op de kwaliteit van hun producten. Fiskars is een wat vreemde eend in de bijt, door een Skandinavische design en vernuft systeem waarmee de snoeischaren in elkaar zijn gestoken. Ze zijn ook gemaakt van andere materialen zoals kunststoffen die onbreekbaar zijn. Okatsune hebben we vorig jaar ontdekt, ze werken ook met Japans Staal waardoor hij een hoge kwaliteit heeft. De vlotheid waarmee hij door het hout knipt is verrassend flexibel.Kwaliteit herkennen is niet altijd even makkelijk, daarom hebben wij een keuze gemaakt voor jou.Wat zijn de kenmerken van een goede snoeischaar?


Okatsune snoeischaar
Okatsune snoeischaar
48
ARS snoeischaar met rolhandvat
ARS snoeischaar met rolhandvat
70

Waarop let ik bij de keuze van mijn snoeischaar?

De details maken het verschil bij deze merken die niet alleen topmateriaal verkopen maar ook rekening houden met andere zaken. Iedere tuinliefhebber weet dat tuinieren een vermoeiende bezigheid kan zijn. Deze merken zorgen bewust voor een specifieke meerwaarde van hun snoeischaren, een meerwaarde waaraan goedkopere merken minder aandacht schenken.

 • Zo houden ze rekening met niet alleen de kwaliteitsstandaard maar ook met het veiligheidsaspect. Het handvat heeft bijvoorbeeld geen onnodig scherpe randen waardoor je blaren voorkomt.
 • De comfortabele handgrepen zorgen enerzijds voor een betere ergonomie en anderzijds een vlottere kniptechniek. Je zal minder vlug vermoeide handen krijgen en daardoor ook sneller en langer kunnen doorwerken.
 • De opbouw van deze snoeischaren is er op gericht dat je minder kracht moet gebruiken om takken te snoeien. Het aanbod is eveneens ruimer, waardoor je gerichter de aankoop van jouw snoeischaar kan bepalen in functie van je eigen tuin. Dat is de echte meerwaarde van de beste snoeischaar.
 • ARS heeft bijvoorbeeld een snoeischaar met een rolhandvat. Dit is ideaal voor mensen die last hebben van reuma of voor mensen die niet veel kracht hebben in hun handen.
 • Kwaliteitsvolle snoeischaren beginnen niet te rammelen na enige tijd, omdat er speling komt tussen de messen. Beide bladen van de snoeischaar worden vastgehouden op een goede manier.
 • Messen van een goede snoeischaar kan je ook eenvoudig zelf bijslijpen of wetten. Het vraagt enige oefening, maar met een goede slijpmolen en/ of wetsteen lukt dit prima.

Dan kan en mag je stellen dat een snoeischaar van Ars, Felco, Okatsune of Fiskars tot de top behoren en zodoende de beste snoeischaren in hun aanbod hebben. Al moet je nog altijd kijken naar het type als het fiskars betreft, want ze hebben er ook die de naam snoeischaar niet waard zijn.

Wat heb je nodig? Welke snoeischaar is geschikt voor jou? 

Eerst en vooral moet je kijken naar de hoeveelheid takken die je moet knippen. Als je slechts 10 takken moet knippen per jaar, dan heb je misschien helemaal geen professioneel materiaal nodig. Maar voor mensen met een ietswat grotere tuin, die graag ergonomisch, ecologisch en economisch kwaliteitsvol materiaal wensen, kiezen toch beter uit het professionele gamma.

 • Sommige snoeischaren hebben verschillende maten (ARS en Okatsune) zodat mensen met kleinere handen, of mensen met erg stevige grote handen hier de gepaste snoeischaar voor hen vinden.
 • ARS en Fiskars hebben ook snoeischaren met een rolhandvat. Deze zijn makkelijker te hanteren voor mensen met bv. reuma,  of minder kracht in de handen.
 • In het gamma van Fiskars maken ze ook een verschil tussen levend hout en dood hout knippen. Dode stukken hout zijn harder om door te knippen en de snoeischaar heeft een aambeeld om de takken vlotter door te knippen. Natuurlijk kan je ook met een snoeischaar voor levend hout dode takken doorknippen, maar dan heb je wat meer kracht nodig.
 • Kijk ook naar het materiaal waaruit de bek gemaakt is. Japans staal is algemeen geweten het meest kwaliteitsvolle materiaal voor snoeischaren en snoeizagen. De snoeischaren van ARS en Okatsune zijn hieruit vervaardigd.
Fiskars bijl -en messenslijper met keramische slijpsteen
Fiskars bijl -en messenslijper met keramische slijpsteen
18
ardennes coticule, Belgische blauwe wetsteen, multiform
Ardennes Coticule, Belgische blauwe wetsteen voor bijlen, beitels, scharen groot
34
ARS reinigingsmiddel voor snoeigereedschap
ARS reinigingsmiddel voor snoeigereedschap
16
 

Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief

Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

29 Comments on “Wat is de beste snoeischaar?”

 1. Beste Wouter,

  U schrijft in de reactie op een bericht op 07-06-2014: ‘Daar haalt Fiskars wél zijn gram omdat de gebruiker andere eisen stelt aan zijn of haar snoeischaar dan de eisen die jij hieraan stelt. En wat die dikkere takken betreft, géén betere takkenschaar dan de , daar kan geen enkel merk zich mee meten.’

  Welke takkenschaar bedoelt u dan precies met ‘géén betere takkenschaar dan de ,’? Ik zoek er één die 4cm of dikker aan kan.

  Vriendelijk groet,

  Jan Willem

  1. Hoi Jan Willem,
   het artikel over de beste snoeischaar kreeg ondertussen een grondige update. Wat de takkenschaar betreft: geen betere dan Fiskars takkenschaar PowerGear Bypass L LX98. Deze pakt zonder problemen takken tot 50mm, én, wat belangrijker is, de bek plooit hierbij niet open. Iets waar zo goed als ieder ander merk aan onderdoor gaat.

   groeten Wouter.

 2. Hoi allemaal.

  Ik zou toch even mijn mening en ervaring met jullie willen delen omdat er 1 snoeischaar is die met kop en schouder boven alle andere uitsteekt zonder dat men het hierover heeft in het artikel. De Okatsune.

  Als professioneel hovenier ben ik steeds op zoek naar het beste materiaal. Ik heb enkele jaren met Felco snoeischaren gewerkt en heb ook andere merken getest. Tot het moment dat ik een Okatsune in mijn hand had. Jawel, Okatsune. Een ongelooflijke snoeischaar. Een knip zoals geen ander. Scherp, vlijmscherp.

  Ik kan kan jullie een lange uitleg geven maar ik zal het zo kort mogelijk verwoorden: geen enkel, maar geen enkele snoeischaar komt nog maar in de buurt van de Okatsune. Japans staal, de samurai onder de snoeischaren. Hij knipt niet alleen als een samurai, maar is enorm handig in gebruik, geen slotje meer zoals bij Felco dat continu blijft hangen, geen verroeste veer die blijft hangen. Neen, Okatsune steekt hier met kop en schouders bovenuit en brengt Felco en alle andere gewoon in verlegenheid.

  De prijs van een Okatsune? Tussen de €55 – €60. Vind je dat duur? Laat het me anders stellen, vanaf de eerste knip die je zal maken met deze schaar ga je glimlachen en ga je de prijs begrijpen en zeggen: nooit nog een andere. Als particulier gebruiker doe je met deze schaar misschien zelf je hele leven (afhankelijk van het gebruik).

  Ik daag jullie graag uit. Smijt elke snoeischaar buiten en schaf je een Okatsune aan. Je zal snoeien herontdekken.

  1. Hallo Koen,

   blij dat je jouw ervaring wil delen. Al ben ik het niet volledig met je eens. Het is zeker een snoeischaar die bij de top zit, daarover geen twijfel. Maar er zijn ook wel een paar minder goeie kanten aan, al heeft iedere gereedschap wel een minder goeie kant hoor. Ik ben nog bezig met testen en je mag in de loop van 2020 een uitgebreid artikel verwachten hierover. Dus, stay tuned!

   Wouter;

 3. Wat fijn om dit te lezen! Eindelijk iemand die verder kijkt (en probeert!) dan iemand die steeds de felco promoot. Ieder zn ding natuurlijk maar er zijn zoveel voordelen aan de ARS serie. Ik ben fan en vind het een heel leuk stukje!

  1. Hoi Vic,
   de garanties worden vastgelegd door de fabrikanten en vaak – zoals wettelijk verplicht – met een minimum van 2 jaar garantie. Van mij krijg je de bijkomende garantie dat je onmiddellijk een nieuw product krijgt als blijkt dat er iets kapot gaat binnen de garantie periode (binnen de normale garantievoorwaarden van het product, dus geen slijtage ofzo). Ik regel de rest met de producent verder af zodat jij je alvast geen zorgen hoeft te maken. Een mailtje of een telefoontje volstaat om te zien of het in aanmerking komt en je mag het gereedschap onmiddellijk binnen brengen.
   Groetjes,
   De Boomdokter.

 4. Ik werk al jaren met een Felco2 .Met snoeien is belangrijk dat je pols zo recht mogelijk houd. Ander loop u kans op een pols blessure. Dat geld ook voor taken schaar daar gebruiken we BAHCO voor .Maar voor huis en tuin gebruik voldoet ook gereedschap van de Aldi of Lidl daar is niks mis mee.

 5. Onder welke categorie valt het merk Okatsune?
  Volgens mij topnotch en in combinatie met mijn Silky zaag geschikt voor alle snoeiwerken.

  1. Beste Julien,
   dat ben ik op dit moment aan het uitvissen. Zoals je wellicht al weet test ik nieuw gereedschap eerst uitvoerig (ikzelf maar ook mijn medewerkers-boomverzorgers doen dat) alvorens we iets willen verkopen. Ik wil een product goed kennen en zowel de sterktes als zwaktes kennen zodat ik een eerlijk en waarheidsgetrouw oordeel kan vellen. Binnenkort dus wellicht meer hierover.
   Groeten,
   Wouter Crucke – De Boomdokter.

 6. Wat ik me nog afvraag….heeft ARS ook de mogelijkheid om reserveonderdelen te bestellen? Dat vind ik zelf een pré van Felco. Zo jammer al die merken die mooie producten maken, maar waar uiteindelijk voor een nieuw product gekozen moet worden zodra er iets stuk is. Bij Felco bestel je het zo even bij. Dat vind ik (naast goede kwaliteit) pas echt duurzaam als een merk het zo doet.

  1. Hallo Hanneke,

   alle onderdelen zijn te bestellen, maar ARS gaat eigenlijk nog een stapje verder. Alle onderdelen (behalve de messen) zijn overal verkrijgbaar. Het zijn normale, overal in de handel verkrijgbare zaken zoals de borgmoer, de vijsjes, zelfs de veer. En dat is iets wat ik persoonlijk minder fijn vind aan felco. Niettegenstaande het ook kwaliteitsvolle snoeischaren zijn, ben je zo goed als verplicht om reserveonderdelen zoals de veer en het tandwieltje, … bij hén te kopen. Dus geef mij toch maar ARS 🙂 .

 7. een professional snoeit met een felco snoeischaar, laat je niks anders wijsmaken.
  bij professioneel gebruik gaat deze 10 tallen jaren mee bij goed onderhoud.

  Zijn takken te dik pak dan een bahco of stihl (identiek behalve de prijs) takkenschaar. 1.5 – 4 cm dikte
  Fiskars is leuk maar snel stuk bij echt gebruik

  1. Hoi mijnheer Peterse,
   misschien moet ik u teleurstellen maar Felco zwaait niet meer de scepter als het over snoeischaren gaat. Ook de tijd dat deze snoeischaren in Zwitserland gemaakt werden is al een hele tijd voorbij, nu worden ze gemaakt in Japan. Maar in je antwoord zit een belangrijk stuk van de “vervlogen” waarheid. “Een professional snoeit met Felco”, dat klopt, tenminste, de professional die al iets ouder is. Want in die professional zijn “jonge tijd” was Felco zowat het enige merk met degelijke snoeischaren. En ze zijn nog steeds degelijk, laat dat duidelijk zijn maar je moet er eigenlijk toch al wat van kennen om een goeie keuze te maken. Er zijn heel wat meer modellen (lees: nummers zoals bvb Felco 6) dan voordien en een aantal van die modellen hebben niet altijd meer die stevige kwaliteit, er is maw ook een lichtere (goedkopere) lijn. Zelfs de klassiekers zijn veranderd al kan je het niet altijd op het eerste zicht zien. Mijn punt is vooral dat iemand zich niet meer moet blind staren op felco, er zijn heus andere en goeie merken. Zoals die van ARS en de details vind ik zwaar doorwegen maar ik zal mezelf niet herhalen. De enige fout die ik misschien maakte in mijn artikel is dat de foto van een fiskars snoeischaar is. De klassieke modellen van snoeischaren wijs ik zelf ook af, ze zijn niet te vergelijken met felco of ARS. De lichtere liefhebbers snoeischaren zullen wel menig tuinier bekoren omdat ze zeer licht, veel ergonomischer zijn en vaak toegespitst op één enkele plant zoals bvb rozen. Daar haalt Fiskars wél zijn gram omdat de gebruiker andere eisen stelt aan zijn of haar snoeischaar dan de eisen die jij hieraan stelt. En wat die dikkere takken betreft, géén betere takkenschaar dan de , daar kan geen enkel merk zich mee meten. Je mag ze van mij komen testen als je mij niet gelooft 🙂

   1. Beste Wouter,

    Waar haalt u de info dat de Felco scharen niet meer worden gemaakt in Zwitserland ?
    Graag zie ik uw reactie tegemoet.

    Mvg
    Bruno

     1. ik heb onlangs (eind 2015) de productie nog bezocht, alle scharen worden daar nog geproduceerd, enkel de zaagjes niet.

      Mvg
      Bruno

   2. Hmm, dan ben ik vast een ouwe lul van 25 jaar met mijn Felco snoeischaar. Zie trouwens weinig andere snoeischaren dan Felco door groenprofessionals gebruikt worden.

    En producten uit Japan zie ik persoonlijk niet als inferieur, deze zijn in tegenstelling tot wat de oudere generatie denkt vaak van bijzonder goede kwaliteit en vooral gereedschap, denk aan houtbewerking bv. Op het moment dat een Felco in Japan geproduceerd zou worden zou het in mijn ogen niet een nadeel wezen. Japan is wel in Azië maar geen het is geen China.

    1. Dat heb ik niet gezegd Jan, je zal mij trouwens nooit horen beweren dat Felco een slechte snoeischaar is. En dat je weinig andere merken ziet is op zich niet onbegrijpelijk. Het is ook veruit het meest gekende en verkochte merk. Het omgekeerde is ook waar: het is niet omdat Felco alom tegenwoordig is dat er geen andere goeie merken bestaan. Onbekend betekent vaak ook onbemind.

     Groeten,
     De Boomdokter

 8. Leuk verhaal”: Wat is de beste snoeischaar. Alleen dat Fiskars en/of de ARS de beste zouden zijn klopt natuurlijk niet. Wat te denken van Felco en Bahco. Voor de goede orde ik heb geen connecties met deze merken, maar vond dat ik deze opmerking moest plaatsen.

  Met vriendelijke groet

  1. Hoi Wim,

   ik geloof dat het wel klopt, maar misschien is het voor u moeilijker om hierover te oordelen? Om dat te doen moet je ze uiteraard allemaal uitgebreid kennen en mee gewerkt hebben. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat felco en bahco geen goede snoeischaren hebben. Felco vind ik een iets betere kwaliteit dan Bahco. En felco is trouwens vergelijkbaar met ARS, alleen zijn het de details in de snoeischaar die het verschil maken en dan kies ik voor ARS. Bovendien hangt het heel sterk af van welke type of welk materiaal. Ik verduidelijk mezelf. Wat is doe is kiezen op basis van ervaring en gerichte testen en op het item zelf, niet op het merk. Een voorbeeld: ARS heeft een zalige goeie en betrouwbare snoeischaar. Maar vraag mij niet om de takkenschaar van ARS. Ze is dan wel van een berekwaliteit maar wat heb je eraan als ze er niet in slaagt om takken te knippen van amper de helft tov de fiskars takkenschaar. Begrijp je wat ik probeer te doen?
   Maar ik bedank je alleszins voor je reactie, want je geeft mij de kans om een beetje te verduidelijken wat ik doe.

   1. Hoi Wouter,

    Leuk dat je hierop reageert, en je hebt gelijk Felco is bijna gelijk aan de ARS. En nog bedankt voor je duidelijke reactie. ik begrijp wat je probeert te zeggen.

  2. I’ve been a fan of Felco pruners for a long time. But lalety I’ve become somewhat frustrated with the blade quality (it requires frequent way too frequent sharpening) and general “looseness” of

 9. Afhankelijk van het soort plant, struik, heg of boom heb je een ander soort snoeischaar nodig. Het beste is om daarom eerst te kijken wat voor soort snoeiwerkzaamheden je allemaal hebt en daar je snoeischaar op af te stemmen.

  1. Uiteraard Peter,

   dat staat ook in mijn artikel :-). Voor iedere job is er wel een aangepaste schaar. Los daarvan zijn niet veel mensen geneigd of bereid om voor elke toepassing een andere snoeischaar te kopen. Begrijpelijk natuurlijk als het eerder een hobby dan een professionele bezigheid is.
   Groeten en bedankt voor je input!

   Wouter Crucke
   De BOomdokter

 10. Daarom heb je ook verschillende soorten snoeischaren: een aambeeld is goed voor droog hout, een snoeischaar zonder aambeeld goed voor groene takken. Kijk zeker eens rond in onze shop, je kan er beide types vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?