Zelf bomen kappen voor brandhout?

Doe beroep op een Boomverzorger om je brandhout te zagen

Wil je bomen kappen om brandhout te maken?

Heb je niet genoeg ervaring en/ of het materiaal om het zelf te doen, doe dan beroep op een boomverzorger of boomsnoeier.

Waarom?

Een goeie boomverzorger kan de gezondheid van jouw bomen bepalen. Hij kan vaststellen of er bepaalde gevaren – zwakke plekken of aantastingen – in de boom zitten die je als leek niet opmerkt. En hij kan de job uiteindelijk uitvoeren zonder schade aan je eigendom of omgeving.

Veel bomen staan trouwens vaak naast huizen of elektriciteitskabels die moeten beklommen worden om te demonteren (lees: ginder boven in stukjes zagen en naar beneden brengen). Zulke bomen kunnen gewoon niet zomaar omgezaagd worden. Twijfel je? Maak dan een afspraak met een boomverzorger. Ze weten misschien niet alles over brandhout maar ze kunnen je vast vertellen hoe je hem best verwijdert.

4 Types “Boomsnoeiers”

Vergis je NIET! Het is niet omdat iemand beweert dat ie veel bomen snoeit of zichzelf een boomsnoeier of zelfs boomchirurg noemt, dat hij wel degelijk een expert is op het gebied van bomen. Lees verder om te ontdekken welke types boomsnoeiers ik dikwijls tegenkom in tuinen.

 • Type #1 – De man met zijn jeep, grote hakselaar en een kettingzaag

Dit is waarschijnlijk het meest gevaarlijke type dat je over de vloer kan krijgen. Alleen al het idee dat hij een dikke jeep onder zijn kont heeft en een kettingzaag kan starten doet hem geloven dat hij snel goed geld kan verdienen met werken in bomen. Je ziet ze soms letterlijk rondrijden, op zoek naar werk na een stevige storm.

Het probleem is dat ze meestal niet weten hoe je een op een vakkundige manier moet verwijderen of verzorgen. Dikwijls zijn ze niet verzekerd zoals het hoort en werken ze in “bijberoep”. Natuurlijk zijn ze veel goedkoper dan een andere want ze werken meestal in “het zwart”. Zo’n kerels betekenen gewoon slecht nieuws. Laat deze soort gewoon links liggen als je het mij vraagt. Bovendien, en onthou dit héél goed, ben jij als opdrachtgever verantwoordelijk als er iets fout loopt. Indien de man niet verzekerd is en/ of officieus werkt, zal jij uiteindelijk àlle kosten betalen. Je wil niet weten wat er boven je hoofd hangt als er gekwetsten zouden zijn of een dooie.

Let wel! Dat betekent niet dat iedereen die zich aanbiedt met een stoere jeep per definitie ongekwalificeerd is. Heel wat vakmensen hebben een zwaardere auto nodig voor het trekken van een zware aanhangwagen.

 • Type #2 – Tuinaanleggers die ook bomen snoeien

Ik kom ze bijna dagelijks tegen. Er begint direct een belletje te rinkelen als ik een perfect gazon zie onder een boom die eruitziet alsof er net een tornado gepasseerd is.

Laat ons eerlijk zijn, vraag jij aan je tandarts of hij de waterleidingen in je huis wil komen herstellen? Nu, een tandarts kan natuurlijk wel wat slijpen en … natuurlijk niet!

Idem voor werken in bomen. Er zijn trouwens wél heel wat tuinaanleggers die het goed doen. Maar meestal hebben ze een boomverzorger intern in dienst of doen ze beroep op een professionele boomsnoeier. Helaas zijn er heel wat die het aan hun laars lappen en door hun gebrek aan kennis uw boom kapot snoeien.

 • Type #3 – Tree Worker of Boomsnoeier zonder de juiste kennis

Het is heel normaal om deze groep van mensen tegen te komen in de sector van de boomverzorging. Ze vormen trouwens de grootste groep. Ze weten heel goed hoe je een boom vakkundig moet snoeien of verwijderen maar ze ontbreken de kennis die hen doet begrijpen waarom een boom gestorven is of hoe je hem juist gezond houdt.

Ze zijn meestal goed verzekerd en ze doen een goeie job als het gaat over het verwijderen van bomen. Het verschil ligt hem daar dat ze niet juist kunnen vertellen waarom of waaraan jouw boom nu eigenlijk dood ging en hoe je hetzelfde kunt vermijden in de toekomst.

 • Type #4 – CET (Certified European Treeworker) of gecertificeerd europees boomverzorger

Idealiter is dit het type boomsnoeier dat je wil inhuren voor de werken in jouw tuin. Om een gecertificeerde boomverzorger te worden, moet je bewijzen dat je al de verschillende facetten van bomen en hun verzorging kent. Een goeie gediplomeerde boomverzorger moet je kunnen vertellen waarom je boom dood ging, hoe je een probleem moet aanpakken en vertellen wat er juist te doen staat.

Deze mensen zijn normaal gezien verzekerd en getraind om bomen op een veilige manier te verwijderen of op een correcte manier te verzorgen. Het is een héél belangrijk iets want ze moeten in staat zijn om de oorzaak van het probleem te vinden van bij de start.

Aanrader

Heb je een boomverzorger nodig? Huur dan altijd een gecertifieerde snoeier en controleer hun referenties. Denk niet dat je een paar honderd euro kan uitsparen door iemand te zoeken die niet gecertificeerd is.  Op lange termijn zal het je meer dan waarschijnlijk véél meer gaan kosten.

Je kan hem zelfs vragen om de verwijderde boom nog netjes in blokken te zagen voor brandhout. Het scheelt je een hoop tijd en werk want zij hebben het goeie materiaal én veiligheidskledij. Je hoeft het alleen nog te klieven.

Groeten,

De Boomdokter.

PS: zoek je een gecertificeerde boomverzorger? Kijk eens op www.vartago.be, een professionele firma die uitsluitend met gecertificeerde mensen werkt.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

14 Comments on “Zelf bomen kappen voor brandhout?”

 1. Beste wouter,

  Ik heb je artikel gelezen, en ik kan niet anders als je gelijke geven.
  Velen denken dat ze een boom vakkundig kunnen behandelen, terwijl niets minder waar is.
  In je artikel had je het over een gecertificeerd europees boomverzorger, Ik veronderstel dat je dit certificaat kan behalen door het volgen van een cursus? Heeft u meer informatie over het behalen van zo’n certificaat, zou ik antwoorden op prijs stellen.

  beleefde groeten,

  Nick

 2. Hallo,
  ik vroeg me af of u een goede boomverzorger weet zijn

  vriendelijke groeten

  Jens van Batenburg

 3. De allergevaarlijkste bomensnoeiers zijn toch wel de eigenaren die wel een tuin willen, maar er geen tijd en energie aan willen verspillen. Dan krijg je een stoofperenboom die getopt door het leven moet om dat de eigenaren hem te groot vinden, gevolg zijn waterloten en een misvormde kroon. Of een zieke hazelaar die geveld zou moeten worden, maar de eigenaar geen geld wil vrij maken daarvoor en zaagt zelf 2 takken weg. Dus velt de Noordoosterstorm de hazelaar en is er veel schade. Of een verkeerd onderhouden windsingel waar bomen inelkaar zijn gegroeid en er niet zonder schade toe te brengen aan een schuur gekapt kan worden. Een expert is er drie dagen mee bezig geweest de singel te verwijderen.

  Toegevoegd aan het stukje over de hoveniers die ook bomen willen snoeien horen ook de bestratingsbedrijven die vinden dat ze een tuin kunnen onderhouden. Het gebeurt hier in mijn buurt vaak dat de bestratingsman (de eigenaar van de stoofperenboom) een paadje aanlegt en tegelijkertijd, als vorm van service, even wat bomen en struiken snoeit. Het ziet er na die tijd niet uit en het kost de natuur heel wat jaren om te herstellen. Ook gaan er, tijdens stormen, bomen neer.
  Ook mis ik een stukje over de man achter het bureau die besluit rigoreus te snoeien in het openbare groen. Zijn ook heel gevaarlijke bomenonderhouders. Zonder oog voor de natuur wordt al het groen weggekapt. Het gebeurt verder heel professioneel, maar de natuur krijgt een enorme klap te verwerken. En omdat het een ambtelijke aanbesteding is, durft de aannemer hier niets van te zeggen want de volgende bomenslachtpartij wordt dan weggegeven aan een andere partij en dat kost je je omzet.

  1. Ik geef je op heel wat punten gelijk hoor, er is nog veel werk aan de winkel. Gelukkig zijn er ook meer en meer mensen die het wel goed menen en echt hun best doen om bomen gezond te houden.
   Groeten,
   De Boomdokter.

   1. Beste bomendokter, (ik volg even de nederlandse spelling)
    Ik zit met een heel ander soort probleem.
    Een van mijn buren, een oudere dame met beperkt budget, heeft mij gevraagd om eens naar haar enorme populier te kijken en haar een voorstel te doen deze grote reus (geschat zo’n 20 meter hoog) te vellen.
    Zij heeft al enige jaren veel klachten van buren die menen last te hebben van takken en bladeren.
    Het ding is ook echt enorm voor het kleine open plekje achter haar huis.
    Een hofenier heeft haar een offerte gemaakt en zij is daar van behoorlijk geschrokken.
    Het gaat dus niet om het mooi in leven houden van tuin aankleding maar om het zo zorgvuldig mogelijk kappen van een gezonde boom.

    Als men een populier begin maart wil vellen dan zijn er stappen nodig om de uitgroei nu al tegen te gaan.
    Zodra het weer beter is kunnen wij met een hoogwerker eerst de kruin en dan de lagere takken aftuien
    en gecontroleerd om halen.
    Mij lijkt dat door nu de levende bast te verwijderen rondom, de uitgroei niet tot stand komt en de boom dus zonder bladeren gekapt kan worden?

    Wat doen wij achteraf met de wortelstronk? Een populier is een krachtige groeier die direct nieuwe plannen maakt.

    1. Beste,

     laat mij beginnen met volgende stelling: “bezint eer ge begint”. Het is geen klus om te doen als leek. Voor zulke werken is veel ervaring, het juiste gereedschap en de nodige kennis vereist. Ik kan waarschijnlijk al een boek schrijven van mensen die – om velerlei redenen – de klus zelf wilden klaren of het voor iemand anders wilden doen en er zéér ernstige letsels aan overhielden of er zelfs het leven bij lieten. Ik weet niet of die mevrouw een correcte offerte kreeg maar dat het duurder is dan wat een hovenier rekent voor het afrijden van het gras is niet meer dan logisch. De reden voor een hogere prijs zit hem o.a. in het feit dat het gevaarlijke werken zijn. Vanop afstand lijkt zoiets makkelijk maar de meeste mensen zien zich – eenmaal boven – geconfronteerd met dingen die ze niet meester zijn. Maar eens je ginder boven bent is er dikwijls geen weg terug. Geloof me, ik meen dit goed, laat dit over aan professionals (Certified European treeworker).
     Bij een populier zal je het uitgroeien van de boom niet tegengaan door de bast weg te halen. Hij zal gewoon doorgaan, er is namelijk al heel wat sap opgeslaan in zijn kruin. De stronk zal je inderdaad beter uitfrezen als je zeker wil zijn dat hij niet terugkomt. En doen het grondig want anders komen er nog scheuten op de uitlopers van zijn wortelgestel.
     Beantwoord dit al je vragen?
     Veel succes!
     De BOMENdokter.

     1. Een hovenier is bijna altijd duurder dan een boomverzorger. Ze hebben er gewoonweg geen kijk op, geen ervaring mee en weten dus niet hoe te offreren. Een verstandige hovenier huurt uiteindelijk toch een boomverzorger in of heeft er 1 in dienst wat natuurlijk ook kan.

 4. Ik val onder type #1 want ik heb een grote Jeep (landrover dan) versnipperaar en een ketting zaag. Behoor dus tot de gevaarlijkste types volgens de boom dokter :p
  Gelukkig val ik ook nog onder type #4 pfffttt als gecertificeerd boomverzorger. Maar dan met grote Landrover (kan J**p niet schrijven), snip en kettingzaag, passie voor bomen en een dekselse klimmer. Hahaha

  Dit is natuurlijk sluikreclame bedoeld voor de boombezitters in oost-Nederland waarvoor vartago te verweg is. 😉
  Arborist.nl

  1. type #1 is natuurlijk eerder metaforisch bedoeld maar dat heb jij goed begrepen 🙂 en dat kan ik helaas niet van iedereen zeggen, getuige sommige reacties.
   Mooie site en mooi werk Paul, keep up the good work!
   PS: als je denkt dat je iets te vertellen hebt (en dat denk ik wel, er is flink geschreven op je site) dan mag je altijd hier je ei komen leggen als gastblogger. Stuur maar door en dan komt het te voorschijn met jouw naam eronder (we hebben hier zo’n 2000 lezers/ dag!).
   Groetjes,
   De Boomdokter.

 5. Ik ben dringend op zoek naar een bomen dokter, ik woon in Oudesluis Noord Holland en wil graag een gecertificeerde bomen dokter. Er staat bij ons in de tuin een treurbeuk die plotseling al zijn blad heeft laten vallen en lijkt we dood te zijn wij zijn daar erg verdrietig over vorig jaar hebben wij nog een rondzingen bankje laten maken om dat de paraplu zo mooi vol was help help

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?