Zijn paddenstoelen gevaarlijk voor een boom of niet?

paddestoelen rond boom

Zijn paddenstoelen gevaarlijk op (of rond) je boom of niet? 

WAT MOET JE DOEN?

Omdat ik vaak telefoontjes krijg van mensen in de herfst over paddenstoelen op hun bomen die bang zijn dat hun boom dood zal gaan, schrijf ik graag dit artikel om je wat op weg te helpen. Wat is een paddenstoel, waarom krijgt mijn boom een paddenstoel en moet mijn boom dan geveld worden?


Wat is een paddenstoel ?

Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchtlichamen van een schimmel. Die schimmel kan voorkomen op, of liever gezegd in een boom. De paddenstoel staat dan rond de boom, op de stamvoet van de boom of op de takken of stam van de boom.


Wanneer wordt een paddenstoel zichtbaar? 

Op deze vraag zijn er eigenlijk 2 delen:

  1. Soort paddenstoelen
  • zachte vleesachtige paddestoelen verschijnen op een paar uur tot een paar dagen en verdwijen ook terug na een paar dagen. Deze zien we vooral verschijnen in de herfst.
  • Paddestoelen die veel langer zichtbaar zijn en houterig van structuur zijn, komen trager op en kunnen jaren na elkaar blijven groeien. Deze schimmels  kunnen meerdere vruchtlichamen aanmaken. Ze blijven ook vele jaren staan tot ze kapot gaan of tot wanneer de boom afsterft. Of tot wanneer ze ten prooi vallen aan insecten die zich te goed doen aan de paddestoel.

Beide paddestoelen zijn belangrijk om in de gaten te houden.

2. De oorzaak van de schimmel

De schimmel is meestal enkele jaren actief binnen in de stam of in de wortels van de boom vooraleer de vruchtlichamen zichtbaar worden. Dit proces kan makkelijk 5 tot 10 jaar duren, al is het afhankelijk van de soort schimmel, de algemene conditie en ouderdom van de boom. Een gezonde boom is immers niet vatbaar voor schimmels of hij krijgt er, maar het zal zijn voortbestaan niet in het gedrang brengen.Je hoeft je boom niet te vellen enkel en alleen omdat je een paddenstoel ziet!! De oorzaak achterhalen is belangrijk!Waarom komt een schimmel of paddenstoel op mijn boom?

Een schimmel komt niet zomaar op een boom, het is altijd het vervolg van een ander probleem, meestal toch. En dat is nu net belangrijk voor jou, dat je weet dat je boom een ander probleem heeft als je dit ziet. Er zijn schimmels die

  • geen kwaad kunnen
  • er zijn er die absoluut wel schade kunnen berokkenen
  • er zijn er ook die schade berokkenen maar die niet zo erg zijn.

Afhankelijk van de conditie en de vitaliteit van jouw boom en de zorg die je eraan besteedt, kunnen bomen deze problemen wel degelijk overwinnen. Sterker nog, de oudste bomen ter wereld, en dan spreek ik over bomen van een paar duizenden jaren oud, die hebben allemaal tientallen misschien wel honderden aantastingen van schimmels achter de rug.


Ik weet welke paddenstoel er op mijn boom zit, wat nu?

Zelf zoeken op het internet kan je in heel wat gevallen verder helpen, maar het determineren van paddenstoelen is echt heel moeilijk. Heel wat  paddenstoelen lijken heel sterk op mekaar. Alleen al hetzelfde type paddenstoel maar in totaal verschillende grootte kan een groot verschil betekenen in de determinatie. Ga dus niet te kort door de bocht, wees niet te snel in het determineren, roep er iemand bij die er echt iets van kent want paddenstoelen zijn op zich niet altijd eenvoudig om te herkennen. En betekenen dus niet steeds het einde voor je boom!


Wat doe ik als mijn boom paddenstoelen heeft?

je hoeft niet in paniek te slaan, maar het is wel een teken dat er iets aan de hand is. Mijn advies: roep er iemand bij die er iets van kent om te weten

  • a) welke schimmel het is
  • b) wat het betekent voor mijn boom

want er wordt veel te snel beslist om, op basis van paddenstoel x of y, te besluiten dat de boom beter gekapt wordt. 

Vaak sturen mensen mij foto’s door van paddenstoelen met de vraag of hun boom geveld moet worden door de paddenstoel. Nu, het is goed dat ik die foto heb om te determineren over welke paddenstoel het gaat, maar dat is slechts één stukje van de ganse puzzel. 

De grote vraag die er achter zit is: welk probleem heeft de boom initieel waardoor die schimmel of paddenstoel zich heeft kunnen manifesteren. Pas na het onderzoek kan er beslist worden over de toekomst van de boom. Daarom is het noodzakelijk om bij de boom langs te komen en een onderzoek te doen naar de omstandigheden en zo uit te vissen wat er aan de oorzaak ligt van het probleem met je boom.


Wat doe ik als mijn boom paddenstoelen heeft - videoAbonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?