Wat te doen bij aantasting van Volutella in je buxus?

volutella, Buxus_schadebeeld04

Volutella is een agressieve schimmel die begint met verschijnen van dode takken met strokleurige bladeren in het midden of de top van de plant. Help, mijn Buxus gaat kapot! en ik weet neit wat er scheelt. Zo kreeg ik de voorbije periode al vele telefoontjes. Ganse buxuspartijen die ten onder gaan aan een aantasting van een schimmel. Lange natte perioden na elkaar zijn een deel van de oorzaak van zware schimmelaantastingen bij de buxus.

Twee soorten schimmels

We onderscheiden 2 belangrijke soorten schimmels:

1.      Cylindrocladium buxicola

2.      Volutella buxi

Beide veroorzaken blad– en taksterfte. Vaak begint het met Cylindrocladium en soms gevolgd door een secundaire aantasting van Volutella.

Laat mij beginnen met de twee vormen te beschrijven.

1.      Cylindrocladium: De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.

2.      Bij Volutella start de aantasting met bruinverkleuring en vergeelde, strokleurige, afstervende blaadjes en dode takjes. Daarna verdrogen de bladeren en blijven tijdelijk aan de plant hangen. Op de takken ontwikkelt zich in een laat stadium een soort kanker. Vlakbij de bodem of in takoksels, waar dode blaadjes samenhopen, ontstaan ingezonken plekken. Er is een insnoeringsplaats te vinden op de twijgen, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft. De schors van aangetaste takjes kan je zeer gemakkelijk losmaken van het onderliggende hout, dat grijs tot zwart verkleurde. Onderaan de bladeren vind je bleekroze puntjes of puistjes, dat zijn de schimmelsporen.

volutella, Buxus_schadebeeld07

door volutella aangetaste bladeren van de buxus

Doe de test

Er bestaat een eenvoudige test om een Volutella-aantasting vast te stellen: een aantal verse, aangetaste takken licht bevochtigen en in een plastiek zakje stoppen. De zak goed afsluiten en enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Als het om Volutella gaat verschijnen aan de onderzijde van het blad lichtroze (zalmkleurige) sporenhoopjes.

Preventieve aanpak schimmels

Het beste gaan we preventief te werk:

 1. Vermijd contact tussen besmette en gezonde planten.
 2. Aangetaste delen wegknippen en afgevallen blaadjes opruimen en vernietigen (ook binnenin de plant)
 3. Ontsmet je buxusschaar, je schoenen en je handen na de behandeling of snoeien van iedere afzonderlijke plant. Het gevaar bestaat dat je schimmelsporen van de ene naar de andere plant overdraagt.
 4. Natte stand van de buxus moet vermeden worden. In tuinen met automatische beregening is het beter om, in droogteperiodes, 1 keer per week veel water te geven dan alle dagen te sproeien. De planten drogen beter op en de schimmel maakt minder kans. Nog beter is bevloeien ipv beregenen.
 5. Bemest op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld met compost en koemestkorrels of meststof voor buxus van organische oorsprong. Deze vorm van bemesting doet je plant alleen maar goed. Gebruik GEEN kunstmatige meststoffen zoals roze of blauwe korrels. Ze jagen vooral de groei op van je buxus en zo wordt ie juist fragieler en meer vatbaar voor ziekten.
 6. Het gebruik van verschillende soorten buxus kan heel wat problemen voorkomen. Sommige soorten buxus blijken zelfs niet of weinig gevoelig te zijn. Variëteiten met een open structuur zijn minder gevoelig
 7. Ruimere plantafstand verdient de voorkeur
 8. Vermijd vorstschade

Te laat?

Stel je toch Volutella vast, gebruik dan – helaas – een sterker (giftig) product om de schimmel terug te dringen. Sporgon of Cuprex bieden een uitweg, deze producten mag je slechts 1x per jaar gebruiken. Probeer dit wel zo snel mogelijk af te bouwen en het gebruik hiervan tot een absoluut minimum te vermijden.

Behandel je de aantasting niet, kan de schade enorm zijn. Dit schadebeeld begint meestal met enkele kleine plekken die in het tweede jaar uitgroeien tot grote aangetaste vlakken. Dit jaar werd er al vanaf mei schade geconstateerd, waarschijnlijk te wijten aan de zeer warme aprilmaand. De grootste schade gebeurt in de zomer en herfst, vooral bij vochtige omstandigheden. Extra waakzaamheid is dan zeker geboden. Na een zware aantasting is het risico op een herinfectie via afgevallen bladeren groot; heraanplant op dezelfde locatie met gevoelige soorten of cultivars houdt dus risico in

Enne, oja, voor ik het vergeet, snoei je buxus max. 1 keer per jaar. Zo verzwakt hij minder en zal hij dus ook minder makkelijk besmet worden.

Groetjes,

Wouter.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

KIM

6 Comments on “Wat te doen bij aantasting van Volutella in je buxus?”

 1. Ik heb 2 vraagjes:
  1. Wat moet je doen met de grote aangetaste delen van de buxus t.g.v. een schimmelinfectie? Is sterk terugsnoeien of wegknippen een optie of is de plant verloren?
  2. Welke is de beste bodembedekker rond buxus? Nu hebben we schors maar ik heb de indruk dat dit de schimmel in de hand werk en zeker als er al eens snoeiafval blijft liggen.
  Hartelijk dank voor de nuttige informatie.
  Mvg, Valentine

  1. Valentine,
   niet terugsnoeien, hij zal nieuwe blaadjes krijgen. En de schors is prima hoor. Snoeiafval zou ik wél weghalen.

   Wouter.

 2. Een vraagje. Wat is de beste en gemakkelijkste manier om de buxusschaar te ontsmetten?

  1. Hoi Willem,

   ik gebruik daar een speciaal product voor maar dat mag jammer genoeg niet verkocht worden aan particulieren. Wat jij wel kan doen:
   1. Je gereedschap reinigen, zo verwijderen je de aangekoekte plantesappen die kunnen fungeren als drager van schimmels
   2. Ontsmetten kan met:
   a. met kokend water, gedurende een paar minuten onderdompelen en daarna goed laten drogen en lichtjes invetten tegen roest. Een beetje omslachtige methode natuurlijk maar het werkt.
   b. met Dettol, dit is bacterie en schimmeldodend maar werkt niet tegen sporen (is ook niet nodig). Voor het ontsmetten van tuingereedschap maak je een oplossing van alcohol 70% (geen water) dat je kan verkrijgen bij de apotheek met 5% Dettol. Bvb 100 ml alcohol met 5 ml Dettol. De verdunde Dettoloplossing mag gedurende 1 maand bewaard worden voor zover ze bereid werd volgens de strikte hygiëneregels(geen kurken stoppen gebruiken, proper en liefst sterielrecipiënt) en bewaard in een hermetisch afgesloten recipiënt zoals een goed sluitende bokaal. Volg ook alle veiligheidsinstructies die op de bijsluiter staan.

   Het middel om je gereedschap te reinigen vind je hier: reinigingsmiddel tegen aangekoekte plantensappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?