Engerlingen en Emelten

engerling

ENGERLINGEN EN EMELTEN

WIE IS NU WIE?

WAT MOET JE DOEN?

Engerlingen herkennen

Engerlingen en Emelten zijn larven. De engerling is een larve van de Meikever of de Rozenkever.
Ze is wit van kleur met een licht bruine, roestige kop.

Aangezien ze altijd met heel veel zijn, gaat de aantasting in je gazon heel snel.

De eerste taak van de verschillende kevers is paren en eitjes afleggen. De eitjes worden tussen de wortels van de graszoden afgelegd en van zodra die eitjes uitkomen beginnen de larven aan hun eetfestijn.

Engerling met bruine kop, wit lijfje en poten

Emelten in het gras?

Emelten zijn larven van de Langpootmug. Ze zijn grijs van kleur en kunnen gemakkelijk tot 5 centimeter lang uitgroeien. Ze hebben dus GEEN bruine kop en ook GEEN poten.

Ook hen vind je in grote getalle terug in je gazon (en soms ook op je terras). Mama lanpootmug heeft immers veel eitjes bij elkaar achtergelaten zodat de broers en zussen samen je hele grasveld kunnen ruïneren.

Ook sla, wortels, kool, aardappelen en bloemenperken kunnen schade ondervinden van deze emelten.

Emelt is grijs-wit, heeft geen poten en geen bruine kop

Het is belangrijk om te weten of het nu emelten of engerlingen zijn als je met aaltjes werkt. Larvetec werkt voor beide. Engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn heel kleine diertjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Ze worden geleverd in een soort wit-bruin poeder en dit los je dan op in het water alvorens toe te dienen.

De eerste larven zullen al afsterven na 2 dagen. In de dode larven, ontstaat er een nieuwe generatie nematoden die dan op hun beurt een volgende engerling zullen opzoeken.

Engerlingen zijn gedurende meerdere cyclussen aanwezig in je gazon. De beste toepassingsperiode is augustus - september.Op dat moment zijn er jonge larven, die makkelijker te bestrijden zijn.

Als je in het voorjaar al last hebt van de engerlingen raad ik een behandeling aan in het voorjaar (april-mei) en in het najaar (augustus - september). 

 


Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte - Larvetec tegen engerlingen en emelten in gazon
11
aquanemix, sproeier, Birchmeier
Sproeier voor aaltjes tegen engerlingen, emelten - Aquanemix Birchmeier
44
aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19

Emelten bestrijden met aaltjes.

De aaltjes tegen de emelten zijn heel kleine diertjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Ze worden geleverd in een soort wit-bruin poeder en dit los je dan op in het water alvorens toe te dienen.

De eerste larven zullen al afsterven na 2 dagen. In de dode larven, ontstaat er een nieuwe generatie nematoden die dan op hun beurt een volgende emelten zullen opzoeken.

De beste periode voor het toepassen van de aaltjes is van half september tot half oktober. Op dat moment hebben alle langpootmuggen eieren gelegd en zitten er kleine, goed bestrijdbare emelten in het gazon.

Maar als je reeds in het voorjaar last hebt van deze diertjes raad ik een behandeling aan in het voorjaar (april-mei) en in het najaar (september-oktober). 


Larvetec, een biologisch middel met werende werking tegen engerlingen en emelten. 

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van de plant waardoor hij een eigen afweersysteem ontwikkelt. De engerlingen en emelten zullen het gras niet meer als hun voedsel zien, waardoor ze dus niet meer van de wortels van je gras zullen eten.

Doordat Larvetec ook nog eens wortelverzorgende en plantversterkende eigenschappen heeft, kan je gras ook sneller herstellen.

Het kan geen kwaad voor de nuttige insecten in je bodem en ook voor dier en mens is het veilig.

Het voordeel van dit middel is dat je niet hoeft te weten of het engerlingen of emelten zijn. En het kan ook zijn dat je last hebt van beide.Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief

Test op engerlingen of emelten in je gazon

’s Avonds, net voor het donker, besproei je de gazon overvloedig op en rond de bruine en kale plekken. Leg er een zwarte plasticfolie op, eentje die je gebruikt om een tuinvijver aan te leggen bijvoorbeeld. ’s Morgens neem je het folie weg en je ziet de maden aan de oppervlakte. Zie je totaal niets, dan is er een ander probleem.

nematoden

NEMATODEN, AALTJES TEGEN DE ENGERLING EN EMELTEN

Vanaf het moment dat je visueel vaststelt dat de maden aan de oppervlakte komen, moet je ingrijpen. In feite is het kalf dan al half verdronken. Er liggen namelijk al heel wat kale plekken en bruine plekken in het gazon die nadien redelijk veel reparatie vragen. Maar het is op te lossen, zelfs op een ecologische manier: aaltjes  en de Larvetec zorgen ervoor dat engerlingen en emelten in een paar dagen afsterven!

De aaltjes voor engerlingen en aaltjes voor emelten zijn verschillend. Daarom is het belangrijk om eerst de test te doen, zodat je de juiste aaltjes kan bestellen bij ons.


c-green aaltjes tegen emelten biogroei
C-Green - aaltjes tegen emelten - Biogroei
39
Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte - Larvetec tegen engerlingen en emelten in gazon
11
aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19

Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

28 Comments on “Engerlingen en Emelten”

 1. beste
  wij hebben last van emelten en hebben vorige week, na het doodsproeven van ons gazon, de graszoden volledig afgesneden.
  Nu het ‘s morgens heeft geregend stellen wij vast dat er nog steeds emelten over het terras kruipen. Wij hadden de idee om morgen het gazon opnieuw aan te leggen met grasmatten.
  Als wij dit nu doen, bestaat de kans dan niet dat zij het nieuwe gazon gaan opvreten of zouden wij vooraf nog een andere behandeling (is al behandeld geweest met aaltjes) moeten toepassen vooraleer het nieuwe gazon aan te leggen. Bedankt voor de raad.

  1. Beste Geert,
   met het doodsproeien van je gazon zijn inderdaad de emelten niet gedood. Als je nieuwe grasmatten legt, raad ik je aan om zo snel mogelijk de Larvetec toe te passen. Zo geef je het nieuwe gras al direct een slechte smaak en geur en ook stevigere wortels, waardoor de emelten het niet meer als eten zien. Deze behandeling moet je dit jaar in totaal 3 keer doen met een tussenperiode van 4 weken. Behandelen met aaltjes kan je ook doen, maar met de droogte moet je er dan voor zorgen dat de aarde gedurende min. 3 weken goed vochtig is.
   Ik wens je alvast een mooi en sterk nieuw gazon toe!

  2. Als je zowel emelten als engerlingen in je gazon hebt, mag je de aaltjes dan mengen en in 1 beurt aanbrengen? M.a.w. Gaan de verschillende aaltjes elkaar dan niet te lijf?

   1. Beste Geert, de aaltjes gaan elkaar niet te lijf. Je mag ze dus samen oplossen en toedienen. Ik raad wel eerder Larvetec aan als je probleem hebt met de beide (zowel emelten als engerlingen). De Larvetec helpt tegen beide en is hierdoor ook minder duur in aankoop. Mvg, Wouter

 2. Hoi vraagje mag ik na de aaltjes te lossen op tgrasperk ook laverex bijbooien voor bemesting en plantgroei kan dit kwaad?Grtjes

  1. Hallo Michel,
   Ik denk dat je Larvex bedoelt? Dit zijn minerale meststoffen en die trekken net meer engerlingen aan. Ik zou het dus niet aanraden, maar op zich kan het geen kwaad voor de aaltjes. Mvg, Wouter

 3. Hallo Wouter

  Ik heb last van een emeltenplaag in het gazon. Door de zachte winter blijven ze van het gras eten. Ik had dit graag behandeld met aaltjes. Het probleem is dat de bodemtemperatuur minstens 10 graden moet zijn om dit toe te passen.
  Of kan ik dit nu toch proberen? Ik zie geen andere oplossing… Help!!

  Mvg
  Piet

  1. Beste Piet,

   de bodemtemperatuur bedraagt op dit moment (de voorbije week) tussen de 6.23 en 7.14° celsius op een diepte van -10cm.

 4. Hallo,

  Sinds jaar en dag is mijn gazon besmet met larven. Nu is mijn vraag of ik reeds voor het einde van de cyclus te weten kan komen of het hier gaat om engerlingen of emelten. Ik ben namelijk een drukbezet man en heb zodanig geen tijd meerdere cycli te observeren. Ik zit met de handen in het haar en ben helemaal van mijn melk. Hoe vind en dood ik de opperengerling/opperemelt?

  Bedankt voor spoedige repliek en hoogachtend,
  Pieterjan Godelieve Marcel Schepens

  1. Beste Pieterjan,

   Bedankt voor je mailtje. De beste test om dit te zien is even je spade te nemen en op verschillende plaatsen in je gazon de grond te controleren, ze zitten nu tussen de 0 en 15 cm.
   De larven die C-vormig zijn met zijn bruine kopje zijn engerlingen. De wit-grijze rechtere larven zijn emelten.

   Een andere methode is bij en rond de bruine plekken in je gazon ‘s avonds veel water geven en een zwarte plastiek op deze plek leggen. ‘s morgens zou je dan veel emelten moeten zien als het emelten zijn.

   Ik geef je hierbij nog eens de link van het artikel waarbij je ook de verschillende foto’s van de diertjes kan zien: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/blog/gazon-en-tuin/engerlingen-en-emelten/
   Qua schadebeeld zijn ze inderdaad identiek en ze eten allebei de wortels van je gazon kapot.

   Ik hoor het graag van je als je ontdekt hebt om welke soort dit gaat.

   Mvg,
   Wouter, De Boomdokter

 5. Beste Wouter,

  Ik heb een redelijk grote gazon van +- 420 m². Deze heeft sinds vorig najaar een groot emelten probleem. Aangezien aaltjes om zo’n opp. te behandelen een zeer dure aangelegenheid is heb ik een doos pychlorex garden gekocht. Volgens mijn opzoekwerk moet je per m² maar een paar gram verdelen. Maar ik snap niet hoe je zo weinig egaal kan verdelen eerlijk gezegd… Nu had ik het volgende idee: een hoeveelheid poeder oplossen in warm water en deze met een drukspuit recht op de gazon spuiten. Daarna met de tuinslang licht bevochtigen zodat de oplossing van het gras naar de bodem loopt. Kan dit helpen denk je? Indien geen goed idee graag misschien een tip een zo’n opp egaal te kunnen behandelen (mengen met iets anders bv)?

  Dank u wel

  1. Tom, je zou het kunnen doormengen met heel fijn zand en op voorhand berekenen hoeveel je precies nodig is. Maar het lijkt wel alsof edialux zelf niet goed weet hoeveel je nodig hebt want zij spreken van 2 gram per plant?! Of het een kleine plantje of een uit de kluiten gewassen rhododendron is, daar spreken ze niet over. Resultaat: gebruikers gaan maar “wat meer” gebruiken om zeker te zijn. Als je hun redenering volgt dan denk ik dat je al snel 8-10 gram nodig hebt per m2. Dat betekent 50 m2 met één doosje van 500gram aan 18,75 euro. In euro’s is dat idd goedkoper. De vraag is natuurlijk hoe efficiënt dit is? Want ik zie mij niet direct – zoals zij aangeven op de verpakking – 400m2 gazon te bestrooien met een soeplepel… . Dus vermengen met iets anders is een optie om het uitstrooien te vergemakkelijken. Een paar dagen na toediening is de werking van het product ook al verdwenen waardoor je dus een heel kleine kans hebt op goed resultaat. Ondertussen zal ALLE andere leven waar je product mee in contact komt, ook doodgaan en dit ten nadele van het bacteriëel leven in je gazon. De remedie zou op termijn dus wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal. Dit is géén pleidooi voor mijn producten maar wel een pleidooi voor natuurlijke aanpak en het resultaat van mijn eigen ervaringen. Ik heb altijd véél betere resultaten gehad met de aaltjes (die 6 weken werken én hun prooien opzoeken, nadien gewoon afsterven) en een paar jaar geleden met de middelen van pireco (maar die voldoen niet aan de wetgeving en mogen niet meer verkocht worden). Ik denk dus dat je niet goedkoper af bent op termijn. Maar, om toch nog je vraag volledig te beantwoorden:
   1. neem een hoeveelheid fijn zand waarmee je de ganse 400m2 denkt te kunnen bestrooien,
   2. meng de juiste hoeveelheid erdoor,
   3. neem een emmer onder de arm met een bepaalde hoeveelheid (bvb: 1/4de van het totaal = 100m2),
   4. zet op voorhand die 100m2 uit zodat je weet welke oppervlakte je moet doen.
   5. Strooien maar.

   Veel succes!
   Wouter.
   Wouter.

 6. Beste boom dokter,

  Ik heb vaak last van emelten in mijn kleine gazon. Heb dit weleens behandeld met gif (pychlorex ). Dit hielp goed. Echter is dit middel nu verboden in NL.
  Ik heb daarna eens Pireco geprobeerd op basis van kruiden. Volgens de verpakking zou dit moeten werken. Bij mij hielp het niet. Ik zag ‘s avonds de emelten nog gewoon eten van het gras.
  Ik vroeg mij dan ook af wat uw bevindingen zijn van dit middel Pireco. Werkt het weken doe ik iets niet goed?

  Groeten, Ellen

  1. Hoi Ellen,
   mijn ervaringen met Pireco waren wisselend. Het middel tegen engerlingen deed het zéér goed, tegen emelten heel wat minder, wat bij jou ook zo blijkt, dat heb je dus goed gezien. Er is gedurende de laatste 2-3 jaar veel veranderd in die firma omwille van wetgeving. Mogelijks heeft dit hun receptuur doen veranderen maar dat weet ik niet met zekerheid. Wat ik wél weet is dat de natuurlijke bestrijders goed helpen (type aaltjes). Ik heb er goeie resultaten mee en het is niet giftig. C-green tegen emelten vind je hier: http://wordpress-370325-1167519.cloudwaysapps.com/shop/c/gereedschap/bestrijden-gereedschap/emelten-bestrijden-gereedschap/
   PS: enkel te gebruiken wanneer ze actief zijn, dat is mei- juni of aug-sept, zie ook beschrijving bij het product.

   Groetjes en prettig eindejaar!
   Wouter.

   1. BestecWouter,

    Bedankt voor je reactie. Ik zal de aaltjes/nematoden in gedachte houden. Ik heb nog een klein restant pychlorex. Dat maak ik in het voorjaar eerst op. Ik weet dat het verboden is. Ik ga er uiterst zorgvuldig mee om. Zorg ervoor Dat ik het voor de bloei doe van bloemen waar bijen op af komen en het gazon dek ik altijd de eerst tijd af met plastic voor eventuele vogels (beregen het in de tussen tijd ook nog vaak).
    Ik heb nog geen ervaring met aaltjes, maar houd het zeker in gedachte. Op 15 vierkante meter gras heb ik 2 jaar geleden een vol yoghurtschaaltje met emelten geraapt. De pychlorex had ze niet gedood, maar meer versuft zodat ze overdag gewoon boven op het gras bleven ipv zich onder de grond terug trekken. Ik kon ze zo makkelijk allemaal oprapen. Het is echt een plaag. Hoop dat het komend seizoen minder is.

    Fijne feestdagen.

    Groeten,
    Ellen

 7. Dag Wouter,
  Wij waren ons niet bewust van, en worden dus voor het eerst geconfronteerd met het engerlingen probleem. Sinds midden zomer hadden wij last van een steeds groter wordende bruin(gele) vlek in ons grasperk dat wij met de beste zorgen omringen (bekalken en vetten wanneer het moet). Aanvankelijk dachten wij dat dit te wijten was aan de droogte, maar met de regen van de afgelopen weken wordt dit alleen maar erger, dus, droogte kon niet het probleem zijn en zijn wij op het net aan het zoeken gegaan, met deze mail als resultaat. Ik heb de vlek (10m2) inmiddels behandeld met Pychlorex garden. Het resultaat wacht ik nu af, maar ik lees dat je niet de vlek, maar wel de ruimte daarnaast moet behandelen, omdat er onder de vlek niks eetbaars meer is en die rotbeesten zich verplaatsen naar “groenere” oorden. Kortom: help!
  Frank

  1. Beste Frank,
   dit klopt inderdaad. De engerlingen gaan steeds op zoek naar nieuw gras, en laten het bruine gras achter zich.
   Het beste wat je kan doen is de rest van je gazon behandelen met de aaltjes. Nu is het nog het ideale moment, september en het is mooi vochtig. Indien je ook de rest van je gazon zou behandeld hebben met de pyclorex moet je wel een tussentijd van 3 weken respecteren. De aaltjes zouden van de pyclorex sterven en dus hun werk niet meer kunnen doen. Maar zoals ik het nu lees heb je enkel de bruine vlek behandeld en kan je dus direct de rest van je gazon met aaltjes behandelen.
   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

 8. Dag Boomdokter,

  Ik heb engerlingen EN emelten in mijn gazonnetje (20 m²).
  Zijn de aaltjes bruikbaar voor beiden of zijn het 2 verschillende soorten aaltjes?
  Ik heb de gazon 1 jaar behandeld (3x) met BSI Larvex maar de beestjes zullen hiermee niet verdwijnen volgens ik lees.
  Deze zomer heb ik wel steeds een redelijk mooi groen gazonnetje gehad wat andere jaren nooit lukte bij de minste droogte of goede zonneschijn. September begonnen en de dorre plaatsen kwamen weer tevoorschijn, wel in veel mindere mate dan de vorige jaren.
  Welk is de oplossing om dit gazon te ontdoen van beide beestjes?
  Alvast dikke merci!

  Vriendelijke groet
  Patrick

  1. Beste Patrick,
   De aaltjes werken inderdaad enkel op de engerlingen of enkel op de emelten. Om ze beide te behandelen heb je de beide aaltjes nodig. In september is het wel typisch dat je terug bruinere vlekken krijgt. Dan is er een laatste “aanval” in het jaar van de beestjes voordat de winter begint. Daarom is het goed om nu nog eens te behandelen. Let wel steeds als je behandelt raden we aan om je volledige gras te behandelen en zeker niet enkel de bruine vlekken. De engerlingen en emelten trekken steeds naar het groenere gras omdat dit vers voedsel voor hen is.
   Ik hoop dat ik je hiermee verder kon helpen en zoniet, stel gerust een nieuwe vraag.

   1. Dag Mieke,

    Hoe dikwijls per jaar moet ik dan behandelen tegen engerlingen EN tegen emelten en op welke tijdstippen?

    Groetjes,
    Patrick

    1. Beste Patrick,
     het starten van de behandeling zal nu voor volgend voorjaar zijn. Rond april zal de temperatuur van de grond boven de 10°C zijn en dan komen de engerlingen en emelten terug van je gras eten. Wij hanteren een tussenperiode van 6 weken en eventueel in september nog een behandeling indien de aantasting dan weer een hoogtepunt kent. Dit is sterk per jaar afhankelijk.

 9. Hallo Wouter.
  Bij terugkomst na onze vakantie zagen we dat ons gazon voor, naast en achter het huis op diverse plaatsen is omgewoeld. Ik vrees voor engerlingen. Wij hebben in het voorjaar honderden zwart-groene kevertjes boven ons gazon gehad. Wij hebben ruim 1000m2 gras.
  Wat moet ik hier tegen beginnen. Asfalteren? Hihihihi.
  Ik heb ook geen optie om te sproeien. Het is gewoon te groot.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groeten.
  Mieke Rombouts

  1. Kan Larvetec ook toegepast worden als er al aaltjes zijn verspreid? Dient hier een bepaalde tijd tussen de zitten om nadelige effecten op de aaltjes te voorkomen?

   1. Hallo Tom,

    je kan de Larvetec perfect al starten na het toedienen van de aaltjes.
    Ze werken op een verschillende manier en zullen het eindresultaat alleen maar verbeteren.
    De aaltjes ondervinden dus geen kwaad van de larvetec.
    Ik wens je alvast een mooi en sterk gazon toe!
    Mvg, Wouter

    1. Hartelijk dank voor uw reactie en heldere uitleg op uw website. Ik heb Engerlingen gevonden in mijn gazon, maar kan emelten niet uitsluiten; met name niet aangezien ik onlangs een langpootmuggen tussen het gras aantrof. De Larvetec is dankzij een snelle levering ondertussen al binnen.

 10. Beste

  Ik heb bij het omdoen van een klein stukje ( nog een vierkante meter ) een engerling gevonden.
  Wat is de kans dat er meerdere zitten?
  De gazon heeft beige/ bruine plekken, maar het is nu wel langdurig droog en warm geweest.
  Ik heb ook al eens de bodem nat gemaakt en dan een zwarte vuilniszak opgelegd gedurende een nacht en dit op 2 plaatsen. Ik heb daar niet echt iets gezien van engerlingen.

  Alvast bedankt
  Vriendelijke groeten
  Frederik Dierickx

  1. Hoi Frederik,
   ik zou mij dan niet veel zorgen maken als het om een enkeling gaat. Hou je gazon vooral in het oog rond eind augustus/ begin september. Dan komt de 2de vlaag de kop opsteken. Als je plots bruine vlekken ziet verschijnen in het gazon, dan weet je waarschijnlijk hoe laat het is en kan je snel reageren. Wil je dat ik je op de hoogte hou? Klik dan op de volgende link: groenevraaginjemaag@deboomdokter.be zet dit in het onderwerp: “ik schrijf in voor de engerlingenkalender”, en dan stuur ik je een mailtje wanneer de engerlingen zich manifesteren. Op dat moment kan jij een oogje in het zeil houden en ingrijpen als het zou nodig zijn.

   Groeten,
   Wouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?