Engerlingen in het gras? Ik help ze bestrijden.

Engerlingen in het gras, larven van de meikever, junikever, rozenkever,...

Engerlingen in het gras

Geeft bruine dorre plekken

WAT MOET JE DOEN?

Engerlingen zijn goed te bestrijden en je kan zelfs preventief een aantal dingen doen om het probleem op lange termijn efficiënt aan te pakken? Dat is trouwens met veel dingen zo. Een wagen onderhoud je ook op tijd en stond om problemen te vermijden. Onderhouden dus die gazon!


Voorkom Engerlingen in het gras

Plagen maken kans in onze tuin door gebrek aan biodiversiteit (lees: natuurlijke vijanden). Een gazon is niet echt een natuurproduct maar eerder iets kunstmatig. En het is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden. Het gebrek hieraan leidt vaak tot een onevenwicht waardoor we bepaalde dieren al of niet aantrekken, zoals bvb de natuurlijke vijanden van verschillende kevers waarvan de engerlingen de larven zijn. Daardoor kunnen deze diertjes zich ongebreideld ontwikkelen. Een plaag van engerlingen is meestal pas te zien als het kwaad al is geschied.

engerling

engerling, ook ecologisch en efficiënte te bestrijden

Preventief kan je sterk geurende planten en kruiden inbrengen zoals knoflook, citroenkruid, etc. Engerlingen zijn niet zo gek op die geuren en lopen ervan weg.

Plant ook veel verschillende heesters, hagen, bloemen en bomen in je tuin. Zo vergroot je de diversiteit, krijg je meer natuurlijke bewoners in je tuin en ontstaat een beter evenwicht waardoor engerlingen minder kansen krijgen om zich tot een plaag te ontwikkelen.


Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte - Larvetec voor sterk gazon
11
Aquamix birchmeier
Birchmeier - Aquamix sproeier voor vloeibare meststof
38
aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19

Verjaag de Engerlingen in je gras

Tot 2014 bestond er een korrel van Pireco, samengesteld uit extracten van kruidenplanten. Het product gebruikte je zowel preventief, onderhoudend als genezend en het werkte perfect. Het is echter niet meer verkrijgbaar wegens een probleem met de wetgeving.

Geen nood! Ondertussen is een andere oplossing voor handen.


1. Gebruik Humu Forte Larvetec 

Het is een volledig natuurlijk middel die een werende werking geeft op de aanwezigheid van zowel Engerlingen als emelten. Het is sterk gelijkend op het vroegere product van Pireco, gramisec.

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van de plant en het zorgt ervoor dat de engerling het gras niet meer lekker vindt. Hierdoor gaan ze weg van je gras en kruipen ze dieper in de grond waar ze geen eten meer vinden.

Je grasmat zal zich weer herstellen en terug een gezonde groei krijgen omdat het middel ook de wortels van je plant stimuleert en je bodem verrijkt. Dit middel kan je eenvoudig en snel toepassen door middel van een sproeier die je op je tuinslang kan koppelen: de Aquemix


2. Gebruik aaltjes tegen de engerlingen in je gras

De aaltjes werken snel. Ze dringen in de engerling (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze de engerling. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, na enkele dagen komen ze alweer uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Eenvoudig én efficiënt!

De aaltjes zijn heel gemakkelijk toe te passen, tenminste, sedert een paar maanden. Voordien was het toedienen van de aaltjes vrij omslachtig omdat je met héél veel emmers water moest zeulen om ze allemaal te verspreiden  over je gazon. Gelukkig heeft een Duitse firma (gespecialiseerd in sproeisystemen) een sproeiertje ( onder de naam aquanemix) gemaakt dat je rechtstreeks op de tuinslang kan aansluiten. De aaltjes doe je eenvoudigweg in de mengbeker die aan de sproeier hangt. De rest spreekt voor zich.


Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte - Larvetec voor sterk gazon
11

Aquamix birchmeier
Birchmeier - Aquamix sproeier voor vloeibare meststof
38
aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19

Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

23 Comments on “Engerlingen in het gras? Ik help ze bestrijden.”

 1. Goeiemorgen dokter,

  Ook ik heb last van engerlingen en wil mijn tuin uitgraven om nieuwe gazon te zaaien. Hoe diep moet dit dan uitgegraven worden?

  Grtjes,
  An

  1. Goeiemorgen An,
   uitgraven van de aarde heeft geen enkele zin en is bovendien slecht voor je bodem. De engerlingen zitten tot 80cm diep in de grond… Je kan je gazon wel behandelen met Larvetec om het nieuw gezaaide gras sterk en weerbaar te maken.
   Mvg, Wouter

 2. Beste Dokter,
  Zondag middelen tegen engerlingen besteld en vandaag al geleverd: Top!
  Is het nuttig om nu al te gaan sproeien met Larvetec?
  Kan ik niet beter de “plaag” uitzitten (de eksters halen er elke dag wel uit de gazon), in het najaar inzaaien en dan pas de eerste maal sproeien?
  In volgend voorjaar dan opnieuw sproeien, wanneer de larven nog klein zijn?
  Groeten en alvast dank voor het advies, Gerd

  1. Beste Gerd, bedankt voor je vraag.
   Het is nuttig om nu al te starten en nog een behandeling te doen eind september (indien het nog niet te koud is, maar dat verwacht ik na deze zomer niet direct). Je behandelt nu best al omdat je op deze manier je gras die nog goed is beschermt tegen de aantasting. Als je wacht tot als je gaat inzaaien bv. in oktober, zal de vraat zowiezo al minder zijn en misschien al te koud voor de engerlingen. De eksters helpen je inderdaad ook in de strijd tegen de engerling. In de winter trekken de engerlingen dieper de grond in en gaan ze in een soort van winterslaap. Dan nog een behandeling doen is niet nuttig. Je start dan het best in het voorjaar terug met een nieuwe behandeling zodat je nieuw ingezaaid gras direct beschermd is. Mvg, Wouter

   1. Beste Boomdokter,

    Een week geleden de oude graszoden eruit gehaald waarna we larven zagen, hier verder uit onwetendheid geen aandacht verder aan besteed. Wel heeft de grond ruim een week los gelegen zonder gras of iets erover. Afgelopen weekend nieuwe zoden erover gelegd. Zijn de engerlingen nu weg/dood of moet ik preventief alsnog de zoden behandelen?

    Groet Mike

 3. Geachte, Blijft een geopende bus larvetec 2 jaar goed. Heb ik dit goed begrepen. Of bestel ik beter kleiner busjes om oppervlakte van ongeveer 180m2 enkele malen te behandelen?

  1. Hallo Ingrid,
   het klopt dat de larvetec 2 jaar goed blijft in een geopende fles (wel mooi dichtgedraaid uiteraard). Wel vorstvrij bewaren. Groetjes, Wouter

 4. Hallo,
  Al aantal malen met aaltjes gewerkt ivm engerlingen in het gras. Helaas blijven ze zitten/terugkomen. Gras vertoont alweer gele vlekken.
  Twee jaar geleden nieuwe graszoden gelegd. Probleem blijft dus bestaan.
  Ik zoek een alternatief voor gras waar je wel op kan lopen. Mos, bodembedekker, is dat mogelijk ?
  Leven engerlingen alleen onder gras ? Als ik t gras verwijder en plantjes poot, is het dan opgelost?
  Ik hoor t graag.
  Groetjes Linda

  1. Hallo Linda,

   Bedankt voor je vraag. Ondertussen is er een beter product op de markt dan de aaltjes: Larvetec. Het verandert de smaak en geur van het gras waardoor deze voor de engerlingen niet meer aantrekkelijk is. Het is op hetzelfde moment ook een meststof voor je gras, waardoor het sneller herstelt van de aantasting. Ik ken anders niet direct een bodembedekker waar je ook makkelijk kan inlopen, tenzij inderdaad mos. Engerlingen van de meikever, junikever, … eten aan planten met niet-houtige wortels. De engerlingen van de taxuskever eten dan weer wel aan houtige wortels. Ik zou je dit dus zeker aanraden en je gras nog een kans geven en Larvetec toe te dienen. Met dit product hebben we al jarenlang heel goede resultaten. Mvg, Wouter

    1. Beste Ria,
     bedankt voor je vraag. Dit mag, als je daar engerlingen ziet, zal je waarschijnlijk ook last hebben van de engerlingen van de taxuskever. Maar de larvetec helpt je ook hierbij.

 5. Geachte boomdokter. Ik had tot 2 jaar geleden veel last van engerlingen. Heel gazon was stuk. Ik heb toen grasmatten gelegd. Nu wil ik voorkomen dat dit terug komt. Hoe doe ik dit best. Bedankt wim

  1. Beste Wim,
   het is een goed idee om dit te voorkomen. Want de kans dat er terug engerlingen in je gazon zitten is groot. Daarom raad ik aan in deze droge periode om Larvetec toe te passen. De Larvetec verandert de smaak en geur van het gras (voor de engerlingen) waardoor ze het gras niet meer als voedsel zien. Bovendien geeft het ook extra meststof aan je nieuw aangelegd gazon. Je kan het hier terugvinden:https://deboomdokter.be/product/humu-forte-larvetec-tegen-engerlingen-en-emelten-in-gazon-500-ml/
   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
   Ik wens je alvast een mooie, stevige grasmat toe!
   Wouter

 6. Beste, al een paar jaren heb ik te kampen met een hardnekkige plaag van heksenkringen in het gazon.
  Na tal van schimmel bestrijdende middelen, aangekocht bij Aveve, blijft het probleem bestaan. Ik ben dan overgegaan, tot het uitspitten van de ganse kring zeker een spade diep, en terug aangevuld met een mengeling van grond uit de voortuin en potgrond. Terug gras gezaaid, tevergeefs. De heksenkring is weer daar. Na aanvraag bij de grondwerker die mijn tuin heeft aangevuld met aarde afkomstig uit een paddenstoelen kwekerij, stel ik mij de vraag of dit de oorzaak kan zijn . Iemand van Aveve heeft mij de raad gegeven gans het gazon , 100 m², 40 cm diep te laten afgraven en opnieuw te herbeginnen.
  Dit is een gegeven dat niet haalbaar is voor mij. Ondertussen is mijn tuin volledig aan gelegd en kunnen er geen machines meer op de hof. Bestaat er dan geen enkel schimmeldodend middel voor dit probleem?

  1. Beste Michel,
   De heksenkring is niet meer dan schimmel (Basidiomyceten) in de bodem die wat hyperactief is. Deze schimmels zijn zelfs positief voor de grasmat want hij breekt organisch materiaal (bvb het vilt in de grasmat) af, waarbij ook stikstof vrijkomt. Deze schimmels zijn niet ziekteverwekkend voor de grasmat, alhoewel er soms een beetje schade kan ontstaan door droogte en/of het vrijkomen van te veel stikstof waar de schimmel actief is. Je ziet soms wat kalere plekken op de rand van de heksenkring. Een beetje graszaad is eenvoudige dan bestrijden. Het is niet alleen een verrijking voor je gazon, een heksenkring met paddenstoelen is zelfs bewonderenswaardig, prachtige wonderen der natuur als je het mij vraagt.

   groeten,
   Wouter.

 7. Geachte boomsoorten,
  Uw adviezen gelezen, dank daarvoor. Vorige zomer gras verwoest door engerlingen.
  Na heel wat werk is de grond nu voorbereid om opnieuw in te zaaien, welk graskaas adviseert u?
  Met dank en succes,
  Elisabeth

 8. Geachte , ben woonachtig te moerkerke.
  Hebben vorig jaar heel veel last gehad van emelten zo erg zelfs dat ik ze met een veegblik kon op vegen met de emmers vol. Echter ik had geen schade aan mijn gazon ? Deze periode vliegen er weer veel langpootvliegen rond.
  Ik vrees dus dat we binnenkort weer last zullen krijgen .
  Ik heb een aardig groot gazon …nl 5000M hoe ga ik best te werk ? met wat en in welke periode.

  Alvast bedankt.
  mvg ,

  Toni

  1. Beste Toni,

   voor dergelijke dringende zaken pak je beter even de telefoon en bel je naar: 051 35 00 10 :-). Bestaande klanten worden nu eenmaal sneller geholpen, daar wind ik geen doekjes om en ik denk dat je dat ook wel begrijpt. Ik bied héél veel informatie op mijn site en diverse kanalen waar je info vindt. Specifieke info (op maat van jouw vraag) én op het gepast moment is nu eenmaal voorbehouden aan betalende klanten. Maar je kan het probleem van de emelten zeker aanpakken door gebruik van aaltjes tegen emelten (iets anders dan engerlingen)
   groeten,
   Wouter.

 9. beste , wij zitten met een heel groot probleem op onze voetbalvelden- en 10 tallen vierkante meters zijn aangetast-wij zouden dus wel echt geholpen met goed advies en een snel werkende oplossing-
  gezien de omvang van het probleem denken we ook dat dit zeer kostelijk zal zijn het probleem te verhelpen-

  1. Beste Georges,
   ik heb jou proberen contacteren om dit probleem op te lossen maar ik krijg geen antwoord? Je mag nog altijd zelf bellen (051 35 00 10) of mailen, ik weet zeker dat ik het probleem kan oplossen 🙂

   mvg,
   Wouter.

 10. Beste dokter,
  Kan dat ook door coloradokevers komen aub?
  2 jaar geleden stond voor mijn woning 11 ha aardappelen, vorig jaar krioelde het van de coloradokevers rond mijn woning en dit jaar wat minder.
  Mijn gras heb ik moeten heraanleggen door de engerlingen in mijn gras. Vandaar.

  1. coloradokevers waren de laatste jaren weer een plaag maar die hebben niets te maken met problemen in het gazon, enkel op aardappelen.

   WOuter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?