Engerlingen in het gras bestrijden

Engerlingen in het gras, larven van de meikever, junikever, rozenkever,...

Engerlingen bestrijden in het gras

Geeft bruine dorre plekken

WAT MOET JE DOEN?

Iedereen houdt van een weelderig groen gazonnetje dat er de hele zomer lang goed uit ziet. Met een gezonde grasmat geniet je des te meer van de zomer. Plagen en ongedierte zijn dan ook ongewenste bezoekers die we kunnen missen in onze tuin. Kale plekken en gele plekken in je grasmat zijn een doorn in het oog van iedere tuinliefhebber.

Daarom ga je op zoek naar de boosdoener en je pakt het probleem meteen aan. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over engerlingen: wat zijn engerlingen, wat doen ze met je gras, hoe kan je ze voorkomen en hoe kan je engerlingen bestrijden?


Image
Image
 

Wat zijn engerlingen? 

Engerlingen zijn de larven verschillende soorten kevers. Zo kan je last hebben van engerlingen van meikevers, junikevers en julikevers. Maar ook de engerlingen van de rozenkever en de taxuskever zorgen regelmatig voor problemen in onze tuin. Niet alle engerlingen vormen een bedreiging in je tuin (bv. de engerlingen van de neushoornkever), kijk daarom eerst eens of het nodig is om ze te bestrijden.

Jouw weelderige tuin en je gazon ondervinden snel schade van deze larven en je ziet de conditie van je gazon dan ook snel achteruit gaan wanneer er te veel van deze larven in je tuin leven. Om je gazon te redden, moet je engerlingen bestrijden.


Engerlingen herkennen

Engerlingen herkennen doe je in eerste instantie vooral doordat je schade ondervindt aan je gazon en andere planten. Heb je kale plekken in het gras? Dan ga je best eens na of je engerlingen aantreft in je tuin. De larven eten namelijk de wortel van je graszoden op, waardoor het gras sterft.

Een engerling is een larve met een witte of beige kleur. De kop van de larve heeft een roestkleur en de diertjes zijn meestal opgekruld zoals een letter C. Ze hebben ook lichtbruine pootjes vooraan hun lijfje. 


Image
Image
 

Engerlingen voorkomen in het gras

De beste manier om engerlingen te bestrijden, is om ze in eerste instantie te voorkomen. Engerlingen voorkomen in je gras doe je door preventief te werk te gaan.

Een gebrek aan biodiversiteit in de tuin zorgt ervoor dat je tuin kwetsbaar is voor verschillende plagen doordat er te weinig natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Een gazon is niet echt een natuurproduct maar eerder iets kunstmatig. Het is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden. Het gebrek hieraan leidt vaak tot een onevenwicht waardoor we bepaalde dieren al of niet aantrekken, zoals bv de natuurlijke vijanden van verschillende kevers waarvan de engerlingen de larven zijn. Daardoor kunnen deze diertjes zich ongebreideld ontwikkelen. Een plaag van deze larven is meestal pas te zien als het kwaad al is geschied.

Preventief kan je sterk geurende planten en kruiden inbrengen zoals knoflook, citroenkruid, etc. Engerlingen zijn niet zo gek op die geuren en lopen ervan weg.

Plant ook veel verschillende heesters, hagen, bloemen en bomen in je tuin. Zo vergroot je de diversiteit, krijg je meer natuurlijke bewoners in je tuin en ontstaat een beter evenwicht waardoor engerlingen minder kansen krijgen om zich tot een plaag te ontwikkelen.

 • Plant sterk geurende planten, zoals knoflook of citroenkruid
 • Plant verschillende soorten heesters, hagen, bloemen en bomen
 • Zorg voor diversiteit in je tuin om natuurlijke vijanden voor engerlingen aan te trekken

 
Image
 

Engerlingen bestrijden in je gras

Tot 2014 bestond er een korrel van Pireco, samengesteld uit extracten van kruidenplanten. Het product gebruikte je zowel preventief, onderhoudend als genezend en het werkte perfect. Het is echter niet meer verkrijgbaar wegens een probleem met de wetgeving.

Geen nood! Ondertussen is er een andere oplossing om engerlingen te bestrijden.


1. Engerlingen bestrijden met Humuforte Larvetec

Humo Forte Larvetec is een vloeibare bemester voor je gazon. De meststof verhoogt de weerbaarheid van het gras waardoor die beter bestand wordt tegen plagen, zoals engerlingen of emelten. Humo Forte Larvetec is een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat je grasmat gezonder en vitaler wordt.

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van de plant en het zorgt ervoor dat de engerling het gras niet meer lekker vindt. Hierdoor gaan ze weg van je gras en kruipen ze dieper in de grond waar ze geen eten meer vinden. Je kan het eenvoudig met de Aquamix sproeier verdelen over je gras door aan te sluiten op je tuinslang. 

Andere (huis)dieren en instecten ondervinden hier geen enkele schade van. 


Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte - Larvetec voor sterk gazon
11

Aquamix birchmeier
Birchmeier - Aquamix sproeier voor vloeibare meststof
39
aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19

2. Engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze zijn onschadelijk voor je planten en grasmat, maar niet voor de engerlingen!

De aaltjes werken snel. Ze dringen in de larve (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze deze. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, na enkele dagen komen ze alweer uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Eenvoudig én efficiënt!

De aaltjes zijn tegenwoordig heel gemakkelijk toe te passen. Voordien was het toedienen van de aaltjes vrij omslachtig omdat je met héél veel emmers water moest zeulen om ze allemaal te verspreiden  over je gazon. Gelukkig heeft een Duitse firma (gespecialiseerd in sproeisystemen) een sproeiertje ( onder de naam aquanemix) gemaakt dat je rechtstreeks op de tuinslang kan aansluiten. De aaltjes doe je eenvoudigweg in de mengbeker die aan de sproeier hangt. De rest spreekt voor zich.

Van deze verschillende aaltjes kan je gebruik maken: Ecostyle aaltjes en B-Green aaltjes van Biogroei. Informeer je verder en lees meer over hoe je engerlingen met aaltjes kunt bestrijden.


 
Image
 
Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte - Larvetec voor sterk gazon
11

Aquamix birchmeier
Birchmeier - Aquamix sproeier voor vloeibare meststof
39
aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green - aaltjes tegen engerlingen - Biogroei
19

Jouw gazon weer gezond en groen?

Wil je dat jouw gazon er weer gezond en groen uit ziet of heb je last van gele vlekken in je gazon? Zorg dan voor een preventieve bestrijding tegen engerlingen en emelten. Zowel emelten als engerlingen kunnen je gazon helemaal kapot maken.

Hoog tijd om actie te ondernemen en engerlingen te bestrijden! Zorg voor een goed onderhoud van je tuin met de juiste producten of doe beroep op de Boomdokter om je hierbij te helpen. Ben je op zoek naar deskundig advies om jouw gazon weer gezond te maken? Neem vandaag nog contact met ons op!


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

69 Comments on “Engerlingen in het gras bestrijden”

 1. Beste Wouter,
  Ook ik heb enorm veel engerlingen in mijn gazon. Op zich vind ik dat niet zo erg, want ik wel liever iets anders dan gras. Ik dacht een stuk te vervangen door siergrassen in combinatie met bloemen (voor de bijtjes) en de rest te behandelen met aaltjes. Maar kunnen siergrassen wel tegen engerlingen, of is dat een domme vraag?
  Alvast bedankt,
  Vriendelijke groeten,
  Kim.

  1. Hallo Kim,
   de sergrassen hebben geen last van de engerlingen die in het gazon voorkomen en bij mijn weten is het géén favoriet van de engerling van de taxuskever. Je zit dus veilig :-).

   Wouter

 2. Beste Wouter,

  We hebben dit weekend ons gazon meermaals geverticulteerd en alle mos verwijderd. Daarna hebben we herzaaid met ‘sterk’ gras (‘sport en spel gazon’). Tijdens het zaaien hebben we engerlingen ontdekt (verklaart waarom het gras quasi volledig kapot is gegaan en er enkel mos overbleef).

  Na de ontdekking heb ik aaltjes gekocht om de engerlingen te bestrijden (nog niet in huis gehaald). Wanneer gebruik ik deze nu best? Kan ik dit toepassen op de pas gezaaide oppervlakte? En kan dit al in mei werkzaam zijn?

  Alvast bedankt voor uw advies.

  Mvg, Charlotte

  1. Hallo Charlotte,
   bedankt voor je vraag. Je hebt er inderdaad goed aangedaan om eens te verticuteren als er zoveel mos aanwezig is. Voor de aaltjes is het nu nog een beetje koud, je hebt een bodemtemperatuur nodig van 12°C. Je kan ze dus nog beter even in de koelkast bewaren. Er staat een vervaldatum op de verpakking. Wij laten steeds rechtstreeks van bij de kwekerij vertrekken op deze manier heb je enkele weken speling en kan je wachten op een warmere periode. Ondertussen als je gras wel al goed begint te schieten zou ik wel al starten met larvetec. Het zal je nieuwe gras (en het oude als er nog staat) extra sterk maken zodat het beter tegen die engerlingen plaag kan. Ik hoop dat ik je zo kon verder helpen. Mvg, Wouter

 3. Beste,

  We hebben onze grasmat “dood” gespoten, bemest met champost en gespit. Wordt nu nog gefreesd en geegaliseerd om weer in te zaaien.
  Bij het spitten kwamen we engerlingen tegen. Vraag is wat nu te doen evt nog voor het inzaaien of er na.

  Alvast bedankt voor uw reaktie. Mvg Henk

  1. Hallo Henk,
   bedankt voor je vraag. Een grasmat doodspuiten is iets wat ik niet graag hoor. De grasmat plaggen (afsteken) is een veel gezondere manier. Met het doodspuiten maak je immers het gezonde bodemleven ook dood. Maar nu het toch al gebeurd is kan je daar niet veel meer aan veranderen natuurlijk. Om de engerlingen te bestrijden met de aaltjes is het nu nog wat te koud. Je hebt een bodemtemperatuur van min 12°C nodig om een goede werking te hebben van deze diertjes. Binnen enkele weken zal dit normaal goed zijn. Van zodra je gras begint te schieten kan je ook larvetec gebruiken om je nieuwe grasmat weerbaarder te maken tegen deze plaag van de engerlingen. Dit biologisch middel zorgt voor een evenwichte grasmat. Mvg, Wouter

 4. Beste Boomdokter ,Wij hebben al verschillende jaren last van engerlingen en hebben geprobeerd om deze te bestrijden met sproeimiddelen nml LINDAFOR dosis 30ml per 100 vierkante meter datum 99/08,wij denken dat dit middel te oud is en daarom niet juist meer werkt !
  Wij hebben in het najaar van 2020 een gedeelte van het gazon afgegraven om een terras aan te leggen en hebben toen zeker 80 engerlingen gezien per vierkante meter ,dit was na de toepassing met het sproeimiddel dat dus dit had geen resultaat !
  nu hebben wij het gazon van 300 vierkante meter geverticuteerd en en doorgezaaid met herstelgazon en bedekt met een laagje compost.
  Wat is volgens U de beste oplossing om ons probleem van de engerlingen op te lossen ?
  Bij voorbaat dank voor Uw medewerking

  1. Beste Rudy,
   Bedankt voor je vraag. Het product Lindafor ken ik zelf niet, waarschijnlijk is dit geen ecologisch product. Het gras verticuteren en doorzaaien met herstelgazon en een laagje compost is al een heel goed begin! Ik zou nu al starten met het gras Larvetec toe te dienen. Dit zorgt ervoor dat je nieuw gezaaide gras en je oude gras meer weerbaarder worden voor engerlingen. Je grasmat wordt sterker en zal veel minder last hebben van deze plaag. Je kan dit toedienen samen met de aaltjes. Aaltjes zijn kleine diertjes die in de engerling binnendringen en ze zo doden. Nu is het nog een beetje koud voor de aaltjes, maar de larvetec kan je nu al toepassen, die heeft geen min. temperatuur nodig.
   Ik hoop dat ik je zo kon verder helpen. Gr, Wouter

 5. Beste Boomdokter,

  Wij legden vorige zomer onze (stads)tuin aan met grasmatten.
  Afgelopen week eerste maal na de winter het gras afgereden, nu valt het enorm op dat er plots veel kauwen in het gras komen pikken. Zelf heb ik nog geen larven gezien.
  Zouden we dus met engerlingen/emelten kunnen zitten?
  Op dit moment zijn er nog geen kale plekken, we zouden dit uiteraard ook graag zo houden!

  Wat kunnen we doen?

  1. Beste Kristien,
   het zou kunnen dat je met engerlingen of emelten zit. Je controleert best toch eens, want de vogels zullen ze waarschijnlijk wel al gevonden hebben hoor ik zo. Als je met engerlingen en/of emelten zit, zou ik toch snel starten met de behandeling om zo je grasmat het best te sparen. Hiervoor raad ik larvetec aan . Ik wens je alvast een mooi en sterk gazon toe! Mvg, Wouter

 6. Beste man, in ons gras helaas engerlingen. Door aanpassen van de tuin is er grond in de beukenhaag gegooid, en nu blijkt de haag deels opgegeten te zijn (dus dood) door engerlingen. Hoe kunnen we dit oplossen?

  1. Beste Nienke, als je aan de voet van de haag ook engerlingen ziet, dan zijn dat waarschijnlijk de larven van de taxuskever. Deze zien er net hetzelfde uit als de engerlingen in het gras. Ook bij je haag kan je larvetec gebruiken om je planten aan te sterken in de strijd tegen de engerlingen. Je kan het hier vinden: https://deboomdokter.be/product/humu-forte-larvetec-tegen-engerlingen-en-emelten-in-gazon-500-ml/ Ik hoop alvast dat ik je zo kon verder helpen. Ik wens je alvast veel tuinplezier toe en een mooie sterke haag!Mvg, Wouter

 7. Beste, ik vraag me af of ik Larvetec kan gebruiken tegen de larve van de taxuskever voor preventief
  gebruik in potten. Fuchia(s ,Hosta’s en begonia’s en in welke dosis en het aantal behandelingen
  Dank bij voorbaat

 8. Hallo,
  ook hier last van engerlingen helaas. Moet je ook de moestuin behandelen? Wij hebben ze eigenlijk voor het eerst ontdekt bij het omzetten van de composthoop. Kan het product kwaad voor kippen of kindjes die er op spelen?
  Bedankt!

  1. Hallo Valerie,
   bedankt voor je vraag. In de composthoop zal je waarschijnlijk engerlingen gevonden hebben van de neushoornkever. Ze leven gewoon van de compost. Je moet ze dus zeker niet bestrijden, het worden prachtige kevers. Deze engerlingen zijn anders dan bijvoorbeelde de engerlingen van de rozenkever, meikever,… die aan je gras eten. Je hoeft dus niets te doen, de kinderen mogen ze vasthouden en de kippen mogen ze oppikken, geen probleem. Gr, Wouter

 9. Beste Boomdokter,

  Tasten die beestjes ook de siergrassen aan? Kan of moet ik dat product larvetec ook gebruiken op de siergrassen?

  Mvg

  1. Hallo Dennis,
   de “gewone” engerlingen die zich voeden met de wortels van het “gewone”gras zullen niet aan de siergrassen eten. Het kan wel dat de engerlingen van de taxuskever aan de wortels van je siergrassen zullen eten. Die engerlingen zien er net hetzelfde uit (al zijn ze van een ander diertje). De larvetec helpt in beide gevallen.
   Ik hoop dat ik je zo kon verder helpen. Mvg, Wouter

   1. Beste boomdokter,
    Als je larvetec in de eerst plaats wil gebruiken als bemester, en daarbij de emelten die in het gras zitten uitroeit, moet er dan ook nog kalk en mestkorrel op het gras om deze mooi en gezond te houden?

    1. Beste Marly,
     bedankt voor je vraag. Je mag je gewone organische meststof (geen chemische meststof!) gewoon verder gebruiken. Je moet het meer zien als een aanvulling. Laat 4 weken tussen je gewone bemesting en de larvetec. Ik wens je een mooi en sterk gazon toe!Mvg, Wouter

 10. Beste,

  Ons gazon was ook volledig aangetast door engerlingen. Hebben in oktober nog aaltjes gespoten, maar er zitten er nog steeds in de bodem, weliswaar minder dan voorheen denk ik.

  Hebben nu ons “gras” volledig verwijderd. Zodra het kan, gaan we opnieuw inzaaien.

  Hoe pakken we dit best aan? Is het een goed plan om gras te zaaien, en zodra het uitkomt larvetec te gebruiken? Larvetec kan geen kwaad voor pas gezaaid gras?

  Of moeten we op 1 of andere manier de engerlingen aanpakken vooraleer we opnieuw inzaaien?

  Erg bedankt

  1. Beste Alexander,
   dat is de goede manier van werken die je voorstelt! Dus eerst je gras zaaien en als het goed uitkomt de larvetec toedienen. Voordien kan je niet veel doen om de engerlingen aan te pakken. Behalve oprapen als je ze ziet, maar ik vrees dat je daarvoor handen te kort zal hebben… Groetjes, Wouter

 11. Hallo Boomdokter,

  Ik zag je advies voor Larvetec tegen engerlingen en emelten . Ik vroeg me af of ik Larvetec ook kan combineren met aaltjes en in welke volgorde / timing dan ?

  1. Hallo JP,
   Larvetec mag je combineren met de aaltjes, ze werken op een andere manier. Voor de aaltjes zal je wel 2 verschillende soorten nodig hebben, de aaltjes tegen emelten en engerlingen zijn verschillend. Dat is dan een voordeel van de larvetec omdat het bij beiden helpt. Mvg, Wouter

 12. Hallo we hebben nu veel last van larven op de stoep ( na hevige regenbuien).
  Zijn dit misschien larven van emelten of engerlingen en wat te doen.
  Komen denk ik nu van gazon af.
  Ik veeg ze nu bij elkaar van de stoep af en de kliko in.
  Graag antwoord

  1. Hallo Joke,
   dit zullen emelten zijn. Dikke grijze wormpjes, zonder pootjes. Het zijn de larven van de langpootmug. Ze komen inderdaad vanuit je gazon. Goed idee om ze zo veel mogelijk weg te vegen van de stoep en ze zo te doden. Helaas zullen er nog steeds in je gazon achterblijven die aan de wortels van je gras zullen bijten. Daarvoor raad ik Larvetec aan, je kan nu al starten met de behandeling (het product heeft geen min. temperatuur nodig zoals bij aaltjes het geval is). Ik hoop dat ik je op deze manier kon verder helpen. Mvg, Wouter

 13. Beste Wouter,

  Zou Larvetec een probleem kunnen zijn (giftig) voor een konijntje dat los in de tuin loopt ?

  Mvg Evi

  1. Hallo Evi,
   Larvetec kan geen kwaad voor een konijntje dat losloopt in de tuin. Misschien dat het de eerste dagen wat meer korrels wil eten omdat hij of zij het gras niet lekker vindt. Maar het kan geen kwaad voor het konijntje. Veel tuinplezier! Wouter

 14. Goeiemorgen dokter,

  Ook ik heb last van engerlingen en wil mijn tuin uitgraven om nieuwe gazon te zaaien. Hoe diep moet dit dan uitgegraven worden?

  Grtjes,
  An

  1. Goeiemorgen An,
   uitgraven van de aarde heeft geen enkele zin en is bovendien slecht voor je bodem. De engerlingen zitten tot 80cm diep in de grond… Je kan je gazon wel behandelen met Larvetec om het nieuw gezaaide gras sterk en weerbaar te maken.
   Mvg, Wouter

 15. Larvetec verandert de smaak. Maar wat gebeurt er met de engerlingen? Sterven zij van de honger of blijven ze toch in leven? Of verhuizen ze? Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Hallo Tinne,
   Het gras wordt sterker, het verstevigt de wortels van het gras waardoor de engerlingen het gras niet meer als voedsel zien. De engerlingen en emelten gaan verder op zoek naar voedsel, maar ze kunnen geen grote afstanden afleggen. Ik hoop dat ik je hiermee kon verder helpen.
   Mvg, Wouter

 16. Beste,
  Wij hebben onze gazon een 2-tal weken geleden behandeld met aaltjes tegen engerlingen. Einde september willen we dit nog eens herhalen. Mogen we in tussentijd de gazon al omspitten en klaarmaken, zodat we in oktober graszoden kunnen leggen?
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Kelly,
   je mag in de tussentijd omspitten en klaarmaken, dat is geen probleem. De aaltjes verdelen zich in de grond. Weet wel dat je het volgende jaar nog last zal kan van de engerlingen. We raden steeds aan om 2 jaar na elkaar te behandelen, het 3de jaar kan je dan afwachten. Je kan nu al starten met het toepassen van Larvetec: https://deboomdokter.be/product/humu-forte-larvetec-tegen-engerlingen-en-emelten-in-gazon-500-ml/
   Larvetec is niet gevoelig aan de bodemteperaturen. Voor de aaltjes is het nu nog te vroeg. Mvg, Wouter

 17. Ik kom tot de vaststelling dat ons gazon kapot is door de engerlingen. Vogels halen het bovendien overhoop. Is larvetec dan wel de juiste aanpak gezien deze via het gras werkt. Graag advies.

  1. Hallo Robert,
   Bedankt voor je vraag. Je kan zowel voor de aaltjes als voor de larvetec kiezen. De larvetec zal je goede grassen sterker en weerbaarder maken. Waardoor ze terug kunnen dichtgroeien. De vogels halen vooral het dode, loszittende gras eruit. Als je grotere stukken hebt die kaal zijn, kan je deze best herinzaaien. Gebruik hiervoor best eerst beplantingsaarde en dan de herstel gazon: https://deboomdokter.be/product/humuforte-herstel-gazon-1-5-kg-of-150-m%c2%b2/
   Ik hoop alvast dat ik je hiermee kon verder helpen. Mvg, Wouter

 18. Beste,

  Ik heb veel last van engerlingen en nog meer van de vogels die er een puinhoop van maken. Ik heb besloten om de hele tuin om te frezen en nieuw gras te zaaien. Heeft u tips hoe ik hier het best aan begin? Zijn er grassoorten die geschikter zijn tegen hitte? In welke fase gebruik ik larvetec?

  Mvg
  Hans

  1. Hallo Hans,
   bedankt voor je vraag. ik schrijf hier binnenkort een nieuw artikel over in mijn blog om je verder te helpen met de aanleg van een nieuw gazon. Ik kan je nu al zeggen dat je de larvetec kan toepassen als het nieuwe gras goed aan het schieten is. Op deze manier is het gras in staat om de larvetec goed op te nemen en zich sterker te maken. Er zijn zeker grassoorten die beter zijn tegen de hitte. Hiervoor hebben we het droogteresistente gras, wat ideaal is bij droge zomers uiteraard. Het gras wortelt veel dieper waardoor het sterker is en dieper vocht kan halen uit de bodem. Het graszaad vind je hier: Droogteresistent gras
   Ik hoop dat ik je alvast zo kon verder helpen. Mvg, Wouter

 19. Beste Dokter,
  Zondag middelen tegen engerlingen besteld en vandaag al geleverd: Top!
  Is het nuttig om nu al te gaan sproeien met Larvetec?
  Kan ik niet beter de “plaag” uitzitten (de eksters halen er elke dag wel uit de gazon), in het najaar inzaaien en dan pas de eerste maal sproeien?
  In volgend voorjaar dan opnieuw sproeien, wanneer de larven nog klein zijn?
  Groeten en alvast dank voor het advies, Gerd

  1. Beste Gerd, bedankt voor je vraag.
   Het is nuttig om nu al te starten en nog een behandeling te doen eind september (indien het nog niet te koud is, maar dat verwacht ik na deze zomer niet direct). Je behandelt nu best al omdat je op deze manier je gras die nog goed is beschermt tegen de aantasting. Als je wacht tot als je gaat inzaaien bv. in oktober, zal de vraat zowiezo al minder zijn en misschien al te koud voor de engerlingen. De eksters helpen je inderdaad ook in de strijd tegen de engerling. In de winter trekken de engerlingen dieper de grond in en gaan ze in een soort van winterslaap. Dan nog een behandeling doen is niet nuttig. Je start dan het best in het voorjaar terug met een nieuwe behandeling zodat je nieuw ingezaaid gras direct beschermd is. Mvg, Wouter

   1. Beste Boomdokter,

    Een week geleden de oude graszoden eruit gehaald waarna we larven zagen, hier verder uit onwetendheid geen aandacht verder aan besteed. Wel heeft de grond ruim een week los gelegen zonder gras of iets erover. Afgelopen weekend nieuwe zoden erover gelegd. Zijn de engerlingen nu weg/dood of moet ik preventief alsnog de zoden behandelen?

    Groet Mike

 20. Beste,

  Ik ben nog een leek als het op onderhoud en bestrijding van eventuele plagen in onze tuin aankomt.

  Nu heeft ons gazon last van engerlingen. Op korte tijd is heel ons gazon verkleurd. Voor wat ik lees vreten zij aan de wortels van het gazon en maakt een verzwakt gazon minder kans om aan hen te weerstaan. In het voorjaar hebben wij ons gazon uitgebreid onder handen genomen. Het gras zag er eigenlijk steeds goed uit tot dit heel plots heel drastisch is omgeslagen. Kan het feit dat wij een hond hebben die voor zijn plasjes een voorkeur geeft aan het gazon in plaats van het plantenperk met boomschors hier iets mee te maken hebben? We vragen ons dit af omdat het gazon in het verleden nooit last heeft gehad van engerlingen maar nu, sinds de hond, de effecten heel drastisch zichtbaar zijn.
  En wat met de andere planten in onze tuin? Zullen deze ook aangevreten worden? Voorlopig heb ik de indruk dat dit niet het geval is maar kunnen we preventief iets doen om te vermijden dat we het te laat opmerken? Of mag ik er van uitgaan dat nu al het gras kapot is de beestjes zonder eten komen te zitten en vanzelf zullen sterven?

  Groetjes,

  1. Hallo Katrijn,
   bedankt voor je vraag. Je hebt het goed uitgelegd, hoe de engerlingen te werk gaan. Ze zullen niet aan de andere planten van je tuin komen, tenzij je ook last hebt van de taxuskever (de larven van deze zijn ook engerlingen). Maar het is niet omdat de tuin last heeft van het ene, dat het ook last heeft van het andere. Je kan dus zeker nog afwachten. Voor beide kan je wel de larvetec (https://deboomdokter.be/product/humu-forte-larvetec-tegen-engerlingen-en-emelten-in-gazon-500-ml/ ) toepassen. Het maakt je gras en planten sterker en weerbaarder. Je behandelt het best 2 jaar na elkaar, het derde jaar kan je afwachten. De hond zal er niets mee te maken hebben. En afwachten tot al je gras dood is, zodat ze dood gaan van de honger. Dat kan je doen, maar dan wacht je wel best 2-3 jaar zodat ze dood zijn. Er zijn verschillende generaties van deze diertjes en ze kunnen wel een lange tijd zonder voedsel. Ik hoop dat ik je zo kon verder helpen. Ik wens je alvast een mooi, sterk gazon toe.

 21. Wij hebben het gras eruit gehaald allemaal Engerlingen we gaan geen gras meer doen maar grind of kunstgras gaan ze dan weg ??
  Of moeten we nog iets doen nu voor kunstgras of grind erin komt ?

  1. Hallo Brigitte,
   jammer dat je alles zal wegdoen omdat je dan de goede diertjes ook geen kansen meer geeft. Maar idereen zijn eigen keuze natuurlijk.
   De diertjes zullen met tijd afsterven en zullen niets doen aan je kunstgras of grind als dat je vraag is. Mvg, Wouter

 22. Geachte, Blijft een geopende bus larvetec 2 jaar goed. Heb ik dit goed begrepen. Of bestel ik beter kleiner busjes om oppervlakte van ongeveer 180m2 enkele malen te behandelen?

  1. Hallo Ingrid,
   het klopt dat de larvetec 2 jaar goed blijft in een geopende fles (wel mooi dichtgedraaid uiteraard). Wel vorstvrij bewaren. Groetjes, Wouter

 23. Hallo,
  Al aantal malen met aaltjes gewerkt ivm engerlingen in het gras. Helaas blijven ze zitten/terugkomen. Gras vertoont alweer gele vlekken.
  Twee jaar geleden nieuwe graszoden gelegd. Probleem blijft dus bestaan.
  Ik zoek een alternatief voor gras waar je wel op kan lopen. Mos, bodembedekker, is dat mogelijk ?
  Leven engerlingen alleen onder gras ? Als ik t gras verwijder en plantjes poot, is het dan opgelost?
  Ik hoor t graag.
  Groetjes Linda

  1. Hallo Linda,

   Bedankt voor je vraag. Ondertussen is er een beter product op de markt dan de aaltjes: Larvetec. Het verandert de smaak en geur van het gras waardoor deze voor de engerlingen niet meer aantrekkelijk is. Het is op hetzelfde moment ook een meststof voor je gras, waardoor het sneller herstelt van de aantasting. Ik ken anders niet direct een bodembedekker waar je ook makkelijk kan inlopen, tenzij inderdaad mos. Engerlingen van de meikever, junikever, … eten aan planten met niet-houtige wortels. De engerlingen van de taxuskever eten dan weer wel aan houtige wortels. Ik zou je dit dus zeker aanraden en je gras nog een kans geven en Larvetec toe te dienen. Met dit product hebben we al jarenlang heel goede resultaten. Mvg, Wouter

    1. Beste Ria,
     bedankt voor je vraag. Dit mag, als je daar engerlingen ziet, zal je waarschijnlijk ook last hebben van de engerlingen van de taxuskever. Maar de larvetec helpt je ook hierbij.

 24. Geachte boomdokter. Ik had tot 2 jaar geleden veel last van engerlingen. Heel gazon was stuk. Ik heb toen grasmatten gelegd. Nu wil ik voorkomen dat dit terug komt. Hoe doe ik dit best. Bedankt wim

  1. Beste Wim,
   het is een goed idee om dit te voorkomen. Want de kans dat er terug engerlingen in je gazon zitten is groot. Daarom raad ik aan in deze droge periode om Larvetec toe te passen. De Larvetec verandert de smaak en geur van het gras (voor de engerlingen) waardoor ze het gras niet meer als voedsel zien. Bovendien geeft het ook extra meststof aan je nieuw aangelegd gazon. Je kan het hier terugvinden:https://deboomdokter.be/product/humu-forte-larvetec-tegen-engerlingen-en-emelten-in-gazon-500-ml/
   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
   Ik wens je alvast een mooie, stevige grasmat toe!
   Wouter

 25. Beste, al een paar jaren heb ik te kampen met een hardnekkige plaag van heksenkringen in het gazon.
  Na tal van schimmel bestrijdende middelen, aangekocht bij Aveve, blijft het probleem bestaan. Ik ben dan overgegaan, tot het uitspitten van de ganse kring zeker een spade diep, en terug aangevuld met een mengeling van grond uit de voortuin en potgrond. Terug gras gezaaid, tevergeefs. De heksenkring is weer daar. Na aanvraag bij de grondwerker die mijn tuin heeft aangevuld met aarde afkomstig uit een paddenstoelen kwekerij, stel ik mij de vraag of dit de oorzaak kan zijn . Iemand van Aveve heeft mij de raad gegeven gans het gazon , 100 m², 40 cm diep te laten afgraven en opnieuw te herbeginnen.
  Dit is een gegeven dat niet haalbaar is voor mij. Ondertussen is mijn tuin volledig aan gelegd en kunnen er geen machines meer op de hof. Bestaat er dan geen enkel schimmeldodend middel voor dit probleem?

  1. Beste Michel,
   De heksenkring is niet meer dan schimmel (Basidiomyceten) in de bodem die wat hyperactief is. Deze schimmels zijn zelfs positief voor de grasmat want hij breekt organisch materiaal (bvb het vilt in de grasmat) af, waarbij ook stikstof vrijkomt. Deze schimmels zijn niet ziekteverwekkend voor de grasmat, alhoewel er soms een beetje schade kan ontstaan door droogte en/of het vrijkomen van te veel stikstof waar de schimmel actief is. Je ziet soms wat kalere plekken op de rand van de heksenkring. Een beetje graszaad is eenvoudige dan bestrijden. Het is niet alleen een verrijking voor je gazon, een heksenkring met paddenstoelen is zelfs bewonderenswaardig, prachtige wonderen der natuur als je het mij vraagt.

   groeten,
   Wouter.

 26. Geachte boomsoorten,
  Uw adviezen gelezen, dank daarvoor. Vorige zomer gras verwoest door engerlingen.
  Na heel wat werk is de grond nu voorbereid om opnieuw in te zaaien, welk graskaas adviseert u?
  Met dank en succes,
  Elisabeth

  1. Als je kunstgras neemt gaan ze dan weg de Engerlingen?
   Aan de kant hebben we nog wel lavendel gepoot maar er ligt gronddoek op en grind tussen de lavendel en onder het kunstgras ook brekers zand en doek dan pas kunstgras kunnen ze hier nog doorheen ?

   1. Hallo Birgit,
    De engerlingen zullen inderdaag geen eten vinden bij je kunstgras. Dus gaan ze met de tijd weggaan. Kunstgras vind ik evenwel niet gezond voor een tuin, omdat je ook de nuttige insecten te weinig voedsel bezorgt en je bodem veel armer maakt op deze manier. Ik weet niet goed waarom je zo veel gronddoek zou leggen? De engerlingen zullen niet naar het gras toekruipen en eten ook niet aan de lavendel. Mvg, Wouter

 27. Geachte , ben woonachtig te moerkerke.
  Hebben vorig jaar heel veel last gehad van emelten zo erg zelfs dat ik ze met een veegblik kon op vegen met de emmers vol. Echter ik had geen schade aan mijn gazon ? Deze periode vliegen er weer veel langpootvliegen rond.
  Ik vrees dus dat we binnenkort weer last zullen krijgen .
  Ik heb een aardig groot gazon …nl 5000M hoe ga ik best te werk ? met wat en in welke periode.

  Alvast bedankt.
  mvg ,

  Toni

  1. Beste Toni,

   voor dergelijke dringende zaken pak je beter even de telefoon en bel je naar: 051 35 00 10 :-). Bestaande klanten worden nu eenmaal sneller geholpen, daar wind ik geen doekjes om en ik denk dat je dat ook wel begrijpt. Ik bied héél veel informatie op mijn site en diverse kanalen waar je info vindt. Specifieke info (op maat van jouw vraag) én op het gepast moment is nu eenmaal voorbehouden aan betalende klanten. Maar je kan het probleem van de emelten zeker aanpakken door gebruik van aaltjes tegen emelten (iets anders dan engerlingen)
   groeten,
   Wouter.

 28. beste , wij zitten met een heel groot probleem op onze voetbalvelden- en 10 tallen vierkante meters zijn aangetast-wij zouden dus wel echt geholpen met goed advies en een snel werkende oplossing-
  gezien de omvang van het probleem denken we ook dat dit zeer kostelijk zal zijn het probleem te verhelpen-

  1. Beste Georges,
   ik heb jou proberen contacteren om dit probleem op te lossen maar ik krijg geen antwoord? Je mag nog altijd zelf bellen (051 35 00 10) of mailen, ik weet zeker dat ik het probleem kan oplossen 🙂

   mvg,
   Wouter.

  2. Geachte boomdokter,
   Kan ik het middel voor bestrijden van engerlingen in het gras ook gebruiken in de borders. Aangezien mijn volledige tuin wordt opgegeten en er bijna niets meer over is.
   Mvg Jim

   1. Beste Jim,
    je kan de larvetec ook gebruiken in de border. Waarschijnlijk heb je in de border meer last van de engerlingen van de taxuskever. Maar de larvetec maakt deze planten ook sterker en weerbaarder. Prima idee dus!
    Mvg, Wouter.

 29. Beste dokter,
  Kan dat ook door coloradokevers komen aub?
  2 jaar geleden stond voor mijn woning 11 ha aardappelen, vorig jaar krioelde het van de coloradokevers rond mijn woning en dit jaar wat minder.
  Mijn gras heb ik moeten heraanleggen door de engerlingen in mijn gras. Vandaar.

  1. coloradokevers waren de laatste jaren weer een plaag maar die hebben niets te maken met problemen in het gazon, enkel op aardappelen.

   WOuter.

  2. Beste boomdokter,

   Wij hebben tot tweemaal toe reeds ons gras heraangelegd. Deze winter is het weer een ramp. Overal kleine putjes in het gras, kale plekken, ook geweest, terras vol larven (engerlingen?emelten?). Ik lees dat larvatex kan helpen. Zo ja. Moeten we best eerst nieuw gras zaaien dan product gebruiken of omgekeerd? En in welke periode? We zijn wat radeloos aan het worden…alvast bedankt!

   1. Beste Kirsten,
    bedankt voor je vraag. Helaas is je vraag heel herkenbaar voor veel mensen. Als je het gras opnieuw moet inzaaien omdat er te weinig van overblijft, dan kan je best je nieuw ingezaaid gras behandelen met de larvetec van zodra het goed uitkomt. Op deze manier maak je je nieuwe gras van in het begin weerbaarbaarder. Vervolgens goed verder behandelen dit jaar en volgend jaar. Het jaar erna kan je terug afwachten. Mvg, Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?