Engerlingen in het gras? Ik help ze bestrijden.

Engerlingen zijn goed te bestrijden en je kan zelfs preventief een aantal dingen doen om het probleem op lange termijn efficiënt aan te pakken? Dat is trouwens met veel dingen zo. Een wagen onderhoud je ook op tijd en stond om problemen te vermijden. Onderhouden dus die gazon!

Voorkom Engerlingen in het gras

Plagen maken kans in onze tuin door gebrek aan biodiversiteit (lees: natuurlijke vijanden). Een gazon is niet echt een natuurproduct maar eerder iets kunstmatig. En het is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden. Het gebrek hieraan leidt vaak tot een onevenwicht waardoor we bepaalde dieren al of niet aantrekken, zoals bvb de natuurlijke vijanden van verschillende kevers waarvan de engerlingen de larven zijn. Daardoor kunnen deze diertjes zich ongebreideld ontwikkelen. Een plaag van engerlingen is meestal pas te zien als het kwaad al is geschied.

engerling

engerling, ook ecologisch en efficiënte te bestrijden

Preventief kan je sterk geurende planten en kruiden inbrengen zoals knoflook, citroenkruid, etc. Engerlingen zijn niet zo gek op die geuren en lopen ervan weg.

Plant ook veel verschillende heesters, hagen, bloemen en bomen in je tuin. Zo vergroot je de diversiteit, krijg je meer natuurlijke bewoners in je tuin en ontstaat een beter evenwicht waardoor engerlingen minder kansen krijgen om zich tot een plaag te ontwikkelen.

Verjaag de Engerlingen

Tot 2014 bestond er een korrel van Pireco, samengesteld uit extracten van kruidenplanten. Het product gebruikte je zowel preventief, onderhoudend als genezend. Het is echter niet meer verkrijgbaar wegens een probleem met de wetgeving.

Geen nood! Ondertussen is een andere oplossing voor handen. Al jarenlang werken we met aaltjes als bestrijdingsmiddel tegen  engerlingen. We hebben ze al uitvoerig getest want we wonen zelf (Maldegem) in erg zanderig gebied, het type grond waar de engerlingen graag huishouden.

De aaltjes werken snel. Ze dringen in de engerling (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze de engerling. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, na enkele dagen komen ze alweer uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Eenvoudig én efficiënt!

De aaltjes zijn heel gemakkelijk toe te passen, tenminste, sedert een paar maanden. Voordien was het toedienen van de aaltjes vrij omslachtig omdat je met héél veel emmers water moest zeulen om ze allemaal te verspreiden  over je gazon. Gelukkig heeft een Duitse firma (gespecialiseerd in sproeisystemen) een sproeiertje ( onder de naam aquanemix) gemaakt dat je rechtstreeks op de tuinslang kan aansluiten. De aaltjes doe je eenvoudigweg in de mengbeker die aan de sproeier hangt. De rest spreekt voor zich.

Zo pak je alle vretende engerlingen aan en zorg je voor een sterke graswortel en een perfecte kleur van uw gras. En dat allemaal op een volledige ecologische manier, zonder chemische producten!

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

8 Comments on “Engerlingen in het gras? Ik help ze bestrijden.”

 1. Beste dokter,
  Kan dat ook door coloradokevers komen aub?
  2 jaar geleden stond voor mijn woning 11 ha aardappelen, vorig jaar krioelde het van de coloradokevers rond mijn woning en dit jaar wat minder.
  Mijn gras heb ik moeten heraanleggen door de engerlingen in mijn gras. Vandaar.

  1. coloradokevers waren de laatste jaren weer een plaag maar die hebben niets te maken met problemen in het gazon, enkel op aardappelen.

   WOuter.

 2. beste , wij zitten met een heel groot probleem op onze voetbalvelden- en 10 tallen vierkante meters zijn aangetast-wij zouden dus wel echt geholpen met goed advies en een snel werkende oplossing-
  gezien de omvang van het probleem denken we ook dat dit zeer kostelijk zal zijn het probleem te verhelpen-

  1. Beste Georges,
   ik heb jou proberen contacteren om dit probleem op te lossen maar ik krijg geen antwoord? Je mag nog altijd zelf bellen (051 35 00 10) of mailen, ik weet zeker dat ik het probleem kan oplossen 🙂

   mvg,
   Wouter.

 3. Geachte , ben woonachtig te moerkerke.
  Hebben vorig jaar heel veel last gehad van emelten zo erg zelfs dat ik ze met een veegblik kon op vegen met de emmers vol. Echter ik had geen schade aan mijn gazon ? Deze periode vliegen er weer veel langpootvliegen rond.
  Ik vrees dus dat we binnenkort weer last zullen krijgen .
  Ik heb een aardig groot gazon …nl 5000M hoe ga ik best te werk ? met wat en in welke periode.

  Alvast bedankt.
  mvg ,

  Toni

  1. Beste Toni,

   voor dergelijke dringende zaken pak je beter even de telefoon en bel je naar: 051 35 00 10 :-). Bestaande klanten worden nu eenmaal sneller geholpen, daar wind ik geen doekjes om en ik denk dat je dat ook wel begrijpt. Ik bied héél veel informatie op mijn site en diverse kanalen waar je info vindt. Specifieke info (op maat van jouw vraag) én op het gepast moment is nu eenmaal voorbehouden aan betalende klanten. Maar je kan het probleem van de emelten zeker aanpakken door gebruik van aaltjes tegen emelten (iets anders dan engerlingen)
   groeten,
   Wouter.

 4. Geachte boomsoorten,
  Uw adviezen gelezen, dank daarvoor. Vorige zomer gras verwoest door engerlingen.
  Na heel wat werk is de grond nu voorbereid om opnieuw in te zaaien, welk graskaas adviseert u?
  Met dank en succes,
  Elisabeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?