Last van gele vlekken in jouw gazon?

Als je last hebt van gele vlekken in jouw gazon, is de kans groot dat je een plaag hebt van engerlingen of emelten. Indien je twijfelt of het wel degelijk engerlingen of emelten zijn, kan je dat snel te weten komen. Na één nachtje heb je al een pasklaar antwoord.

Doe zelf de test

Begiet de plaatsen rond de gele vlekken overvloedig met water, net voor zonsondergang. Leg er een donker zeil op, bijvoorbeeld vijverfolie. ’s Morgens neem je dat zeil weg, en zie je al dan niet emelten of engerlingen bovenop het gazon liggen. Zie je ze, dan heb je te doen met een plaag van engerlingen en of emelten.

Treed onmiddellijk op tegen deze plaag want anders vreten ze jouw gazon gewoon dood. De larven eten constant hun buikje rond met de wortels van de graszoden. Eens een wortel door de kiezen, kruipen ze naar de volgende. Zo gaan ze maar door tot alle wortels zijn aangetast. Wees er dus snel bij als je gele plekken in jouw gazon ziet opduiken.

Hoe engerlingen bestrijden?

De meest gekende manier om engerlingen en emelten te bestrijden, werkt met aaltjes. Het is een soort poeder dat je in water oplost en vervolgens over je gazon sproeit. Na een paar dagen sterven de engerlingen omdat ze geparasiteerd worden door de aaltjes. De aaltjes leven nog geruime tijd verder en besmetten ook de nog niet uitgekomen larven. Eens alle engerlingen gestorven, zijn ook de aaltjes verdwenen. Alhoewel ze niet alle engerlingen in 1 keer te pakken krijgen, toch zal je gazon er merkelijk van herstellen; Vergeet niet om in het najaar en volgend jaar ook te bestrijden.

 

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

KIM

10 Comments on “Last van gele vlekken in jouw gazon?”

  1. Beste Johan,
   heb je de beestjes al gevonden in je gras? Dan kan je normaal wel het verschil zien.
   De engerling is een kleine witte worm met pootjes en een bruine kop (krullen zich meestal op als je ze vastpakt) en de emelt is langer, heeft geen bruine kop en is grijs-wit van kleur.
   Indien je de beide (wat ook een mogelijkheid is) vindt, kan je wel de aaltjes op hetzelfde moment toepassen, dit is geen probleem.
   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

 1. Idd zijn aaltjes een goede oplossing voor het probleem maar dan moet je bodem voldoende vochtig zijn en dat is nu niet het geval. Anderzijds is een gazon die voldoende meststof gekregen heeft sterk genoeg om dit te overleven, mijn advies is meststof met voldoende kalium om de wortels ook te stimuleren

  1. Hallo Tom,

   de bodem moet inderdaad vochtig gehouden worden tijdens de behandeling, een heel belangrijk aspect. Met meststof zal je het niet redden. De larven eten de wortels weg van onderuit en aan zoiets gaat iedere plant eenvoudigweg dood. Wat wel waar is: ze komen vooral op zanderige en armere gronden voor. Bemesten is daarom slechts een deel van de oplossing, je moet ook de structuur verbeteren van de bodem zodat ie beter vocht vast houdt. Vochtige gronden zijn onaantrekkelijk voor engerlingen. Maar het verbeteren van de structuur van je bodem is een werk van lange adem. Jarenlang, onafgebroken, aan verbetering doen, hetzij met vaste bemesting in combinatie met (groene) compost en veel compost uit houtig materiaal, hetzij met structuurverbeteraar zoals structifert van humuforte. Dat laatste is veel handiger in een gazon want de meeste mensen zien het nu eenmaal niet zitten om de tuin onder de mest en compost te steken voor een paar jaren.

 2. Hallo, welke nematoden heb ik nodig om vlooien in het gazon te bestrijden? En vooral waar kan ik ze kopen?

  1. Hoi Nancy
   vlooien zeg je? Kan je dat beschrijven of eens een foto van doorsturen aub?
   Wouter.

 3. Beste,

  Het het nog nut om dit product nu (oktober) te gebruiken of kunnen we beter wachten tot in het voorjaar.

  MVg,
  Inge

  1. Hallo,

   het heeft nu geen zin meer. De temperaturen dalen onder de 10 graden en dan beginnen de engerlingen zich terug te trekken naar de diepte om te kunnen overwinteren. De vraat aan de wortels ligt nu ongeveer stil. Gerust wachten tot volgend jaar dus. Wees er wel op tijd bij: zorg dat je het product tijdig in huis hebt om te kunnen toepassen wanneer de temperaturen weer continu boven de 10 graden stijgen. Meestal rond april (dit jaar was dat pas in augustus 🙂 ).

 4. WAAROM SMEERT MEN KALK ( ONGEBLUSTE ?? ) aan de stammen van fruitbomen en met welk product en moet moet men dit herhalen ?????

  1. Beste Jef, ik reageer wat laat omdat ik uw reactie blijkbaar over het hoofd zag. Er zijn verschillende redenen om de stam wit te kalken.
   1. De witkalk of calciumhydroxide (CaO2) zou nogal wat insecten doden omdat het een vrij agressief goedje is. Daarom wordt kalk “geblust”, anders verbrand je je aan de ongebluste kalk, vooral als ie gecombineerd word met water. Oppassen dus met het goedje. Draag zeker beschermende kledij en een bril.
   2. Het verbrand ook de korstmossen die op dat moment op de stam aanwezig zijn. Iets wat niet noodzakelijk is, ze kunnen geen kwaad.
   3. De witte kleur heeft een voordeel in de winter. Stammen worden minder gevoelig aan zonnebrand. Bij strenge vorst heb je dikwijls ook zonnige dagen. Aan de zonzijde is het dan ook perfect mogelijk dat de stam aan de buitenkant ontdooit. Niet erg, tenminste als het niet binnen de paar uren opnieuw hard vriest want dan kan er heel wat schade ontstaan. De witte kleur weerkaatst natuurlijk alle licht waardoor de stam minder gaat opwarmen.
   4. Een laatste voordeel dat ik zelf al ondervonden heb (punt 2 & 3 ben ik zelf niet van overtuigd dat het effectief werkt) is dat het een lichte vorm van afweer biedt tegen vraatschade bij jonge bomen. De stam is blijkbaar minder aantrekkelijk voor klein wild zoals konijnen en hazen.

   Ik hoop dat ik je hiermee op weg geholpen heb?
   Groeten,
   De Boomdokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?