5 concrete tips om je tuin winterklaar te maken

Beuk met tonderzwam in de herfst - Fomes fomentarius

Wat kan je doen?

Image
Image
Image

Het is herfst! De tijd van de mooi gekleurde bossen, heerlijke pompoen-soep, zachte pantoffels dicht bij de kachel, een wandeling met de laarzen tussen de bomen,… Iedereen heeft wel iets leuks om vreugde te brengen in de herfst. Om de winter goed in te zetten voor je tuin geef ik je graag nog 5 tips om je tuin klaar te maken voor de winter.


1.       Kijk of er paddenstoelen staan op of rond je boom

Als er paddenstoelen staan op of rond je stam, dan wijst dit op een aantasting door een schimmel. Je hoeft niet direct te panikeren, niet alle schimmels vorm een gevaar voor je boom. Helaas bestaan er ook soorten die de stam en/of zijn wortels aantasten waardoor hij minder stevig staat.
Als leek is het zeer moeilijk om uit te maken om welke paddenstoel het gaat, vele lijken immers op elkaar. En een diagnose stellen op basis van een google search is echt af te raden. Wil je zekerheid? Overweeg dan een boomfitanalyse en ik kom je helpen. Ik onderzoek om welke paddenstoel en schimmel het gaat en hoe het is met de stabiliteit van je boom.

Nog een gouden tip: als je paddenstoelen ziet staan op  of rond je boom, neem er dan alvast foto’s van. Als ik bij je langskom kan het zijn dat ze ondertussen al weer verdwenen zijn. Wat helemaal niet wil zeggen dat de schimmel verdwenen is, die blijft in de boom aanwezig, enkel de paddenstoelen verdwijnen.


2. De blaadjes van de bomen oprapen en bewaren

Bladeren zijn het goud van je tuin! Bladeren van bomen kan je het makkelijkste samen harken met een goede bladhark. Ikzelf zweer bij de Fiskars bladhark XL. Deze is soepel, heeft een lange steel en is héél breed, dat scheelt weer in de hoeveelheid werk.

Het verzamelen van de blaadjes is ook heel leuk voor de fijne kinderhandjes, met deze kinderhark van Fiskars kunnen de kinderen zich ook naar hartlust uitleven tussen de blaadjes. Dit kindvriendelijke harkje kan niet roesten, de steel is tegen veel kindergeweld bestand en de tandjes breken of plooien niet. Kinderen zijn dol op blaadjes harken en een super cadootje voor de lieverds. 

En met de compostmaker van HumuForte zorg je ervoor dat je deze blaadjes volgend voorjaar al kan gebruiken om je tuin de nodige voorjaars-boost te geven. Het zorgt ervoor dat de blaadjes sneller verteren en dus compost worden.


bladhark fiskars
Fiskars Solid bladhark XL extra breed
25
Humuforte Compostmaker
Meststof compostmaker - HumuForte 1,75 kg
10
Bladzuiger jansen
Jansen bladzuiger LS-100, benzine 6.5 PK
1174

3. Pluk nog alle appels en peren

Bewaar ze daarna op een droge, donkere plaats. Het fruit dat al van de boom viel kan je het best zo snel mogelijk verwerken. Ik gebruik steeds houten fruitkistjes (die je in bij iedere groenteboer gratis kan krijgen) om mijn fruit in te bewaren. 

De kistjes kunnen makkelijk gestapeld worden en je hebt toch een goed zicht op de appels en peren. Leg steeds 1 enkele laag zodat ik snel zou zien als er een rotte appel de rest zou verderven. Laat de vruchten mekaar niet raken, dat bevordert luchtcirculatie en voorkomt vroegtijdig rotten. Deze kistjes zet ik op een schaduwrijke plaats (bv. Onder de bomen of onder een afdakje) tot aan de eerste lichte vorst. Daarna worden ze pas binnen gehaald.

Op deze manier wordt de smaak nog beter en de dauw zorgt ervoor dat er geen uitdroging is van het fruit. Leg er wel een gaas boven als je de vogels te snel af wil zijn.


4. Maai voor de laatste keer je gazon

en doe dit niet te kort ( 8-10 cm). Hoe korter je maait, hoe meer kans je het mos geeft om te groeien.
Als je toch te veel mos in je gazon hebt, dan kan je dit het best verticuteren, dit kan je nu nog doen, het hoeft niet persé in de lente te gebeuren. Na het verticuteren heb je soms grote kale plekken in je gazon.
Deze plekken bedek je met een laagje Ferticure Beplantingsaarde en zaai daarna in met herstel-gazon. Druk het zaad lichtjes aan en geef water naargelang de weersomstandigheden.


5. Vroegbloeiende bollen en knollen aanplanten

Wat is er nu leuker dan al weer te dromen van de mooie kleuren die de lente ons zal brengen! Deze kleine handige schopjes van Fiskars zijn hier thuis de favoriet, zowel mijn echtgenote als de kinderen werken er heel graag mee. Ze zijn bij mijn testen niet kapot te krijgen, ze roesten nooit (!) en liggen goed in de hand (en kosten echt niet veel).
Met de combihakker of het harkje maak je eerst de grond wat los zodat de bloembollen diep genoeg in de grond geplant kunnen worden. Zelfs de hond mag er zich aan vergrijpen, ze kunnen sterke tanden weerstaan 🙂 . Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

3 Comments on “5 concrete tips om je tuin winterklaar te maken”

  1. Ooit, zo’n 45 jaar geleden heb ik achthonderd bomen gepland. Dit in het kader van een actie in onze gemeente. De bomen inclusief het omzetten van de grond kostte destijds f 80,-! Inmiddels zijn het reuzen geworden! Een van de bomen, een rode beuk, heeft met een wortel de oprit omhoog gedrukt. Mijn vraag: kan deze wortel aan de oostkant van de boom, verwijderd of bijgesneden worden?

    1. Beste Johan,

      een boom heeft maar 4-7 steunwortels, dat zijn de dikste aan het oppervlak, ze zijn zichtbaar als “de tenen” van de stam. Procentueel gezien neem je dus véél weg en raad ik zeker af. Bovendien vormt het een grote wonde langs mogelijks schimmels of andere ziekten naar binnen kunnen. Ik zou het niet doen en zoeken naar een alternatieve oplossing.

      Wouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?