Rozen snoeien, hoe doe je dat?

Rozen snoeien doe je met aangepaste werkkledij en goed werkende snoeischaren of snoeimessen. Als leek is het niet zo evident al kan je niet veel verkeerd doen. Rozen zijn redelijk sterk en herstellen zich snel na het snoeien.

Drie basisprincipes

Maak gebruik van aangepaste werkkledij en goed onderhouden materiaal en weet welke soorten rozen je hebt. Met deze drie principes ben je goed op weg om het tot een goed einde te brengen.

Over het juiste tijdstip zijn de meningen verdeeld, naargelang de geraadpleegde bron. Maar laten we ons eerst toespitsen op het snoeien van de rozen, en hoe je dat doet.

Als je kijkt naar een rozenstruik, weet je eerst niet waar te beginnen. We helpen je graag op web.

Begin met de kleine takjes die je her en der aantreft. Op die kleine takjes groeien gegarandeerd nooit bloemen. Ze nemen enkel maar energie weg die ze kan gebruiken om haar bloemen tot vol ornaat te verwekken. Kleine takjes groeien meestal naar binnen en zijn soms moeilijk te verwijderen. Ga dus voorzichtig en takje per takje te werk. Nadien kan je beter inschatten waar het echte snoeiwerk nodig is. Haal steeds het snoeihout meteen weg. Zo hou je continu een perfect zicht op de struik.

Na de kleine takjes, snoei je het dode hout dat na de winter optreedt, net als takken die door het hart heen groeien en de kruisende takken.

Nu kan je de roos heel kort snoeien tot een paar centimeters boven de grond of tot op kniehoogte, afhankelijk van het bloeiresultaat dat je wil bekomen en tevens afhankelijk van de soort rozen.

Ruim de bedding op na het snoeiwerk, zorg voor een aangepast bemesting, en geniet, jouw rozen zullen weer welig tieren.

Op zoek naar een degelijke en professionele snoeischaar?

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

KIM

3 Comments on “Rozen snoeien, hoe doe je dat?”

 1. Beste,
  Wij hebben onze rozenstruiken verplant en kregen geen rozen meer. Een kennis zei dat we die te diep geplant hadden waardoor er wilde scheuten kwamen.
  Daarom hebben we de struiken terug hoger geplant, maar ook nu nog steeds geen rozen en enkel vele valse scheuten (nu reeds het 2 jaar).
  Wat kan ik doen om terug rozen te krijgen ?
  Bedankt reeds voor de moeite
  Mvg Emi

 2. voor het eerst heb ik in het voorjaar “potroosjes” gekocht, ze staan buiten op een (nu nog zonnige plaats) regelmatig speciaal voor rozen meststof toegediend en het resultaat is bevredigend, veel bloemen (beetje te hoog opgeschoten)

  mijn vraag is nu: hoe bereid ik potroosjes voor op de winter? moet ik ze binnen halen of buiten laten? onder laag paardenmest misschien.

  van harte dank voor uw antwoord

  1. Beste,

   het zal een beetje afhangen van de grootte van de pot. Veel planten lopen namelijk vriesschade op, eerder aan de wortels dan aan de takken. En dus is het zaak om die goed te beschermen. Als je weet dat bij vorst van -5 tot -10 graden de (volle!) grond 1 cm per nacht kan bevriezen dan kan je al snel de berekening zelf maken. Een laag mest op de wortels zorgt voor een extra bufferzone waardoor de grond onder de mest minder snel zal bevriezen. Als ze enkel in een pot staan dan is hun buffer klein. Goed isoleren is dan de boodschap. Als het geen echt grote potten zijn zou ik ze binnen zetten.
   Groeten,
   De Boomdokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?