Hortensia Annabelle, tips voor het snoeien

hortensia Annabelle

Breng je Hortensia Annabelle in optimale conditie met een snoeiplan verspreid over drie jaren. Zij zal mooie ronde bloembollen vormen in verhouding tot de stengels, niet te klein en niet te groot, en zonder doorhangen.

Plant de hortensia Annabelle met aandacht

De eerste levensjaren van de Hortensia Annabelle zijn cruciaal.

 • Plant haar op een mooie plaats in de tuin, beter in halve schaduw dan in volle zon.
 • Zij wil eerst goed wortel schieten en zich stevig in de grond verankeren.
 • Geef haar best op voorhand water en niet als de blaadjes of stengels al beginnen te hangen. Dat is te laat.
 • Benevel de struik als het te warm is.
 • Tijdens de eerste jaren beperk je de snoei tot het mooi houden van de plant (dode of slechte takken wegknippen)

 

hortensia

hortensia

Wanneer en hoe de hortensia snoeien?

Vele mensen snoeien hun Hortensia Annabelle ieder jaar heel kort. Gevolg daarvan is dat ze telkens weer te zware bloembollen vormt, waardoor de stengels constant doorhangen. Hiermee doe je afbreuk aan de schoonheid van een Hortensia Annabelle.

[clickToTweet tweet=”Snoei je Hortensia Annabelle zo dat de ronde bloembollen niet doorhangen” quote=”Snoei je Hortensia Annabelle zo dat de ronde bloembollen niet doorhangen” theme=”style6″]

Andere tuinliefhebbers wisselen een hoge snoeisessie af met een korte snoeisessie. Ook hierdoor gaan stengels doorhangen door de zware bloembollen.

Breng je Hortensia Annabelle liever in optimale conditie met een snoeiplan verspreid over drie jaren. Zij zal mooie ronde bloembollen vormen in verhouding tot de stengels, niet te klein en niet te groot, en zonder doorhangen als gevolg.

 1. Het eerste jaar snoei je een derde van de takken volledig van jouw Hortensia Annabelle.
 2. Het tweede jaar snoei je een andere derde van uw Hortensia Annabelle. Opnieuw volledig.
 3. In het derde jaar, snoei je opnieuw een derde van uw Hortensia Annabelle.

Zo snoei je over drie jaar tijd jouw hele Hortensia Annabelle. Je hebt opnieuw een heel jonge plant waarbij de kleinere bloembollen rechtop blijven staan. Deze methode bewees zijn dienst bij de gewone bol Hortensia’s en levert ook het perfecte resultaat bij jouw Hortensia Annabelle.

Jouw degelijk snoeimateriaal vind je in onze webshop.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

43 Comments on “Hortensia Annabelle, tips voor het snoeien”

 1. goede morgen, vraagje mn Annebellen zijn gaan liggen na de hevige regen, velen komen waarschijnlijk niet meer op, ook grote niet. Moet ik die nu handje helpen door door ze te gaan ondersteunen? wat is het advies aub ?

  grt, Edwin

 2. Hallo ik heb in mijn voortuin 5 Annabel strong staan die dit jaar ten opzichte van het jaar ervoor kleinere bloemen gaf .
  ik heb begrepen dat ik vanaf oktober mag gaan snoeien, Planten zijn ongeveer 5 jaar oud .
  Wil deze keer het driejaren plan toe gaan passen, als ik het goed begrijp moet ik van iedere plant een derde kort afsnoeien 15cm boven de grond Wat doe ik met de rest van de stengels alleen in de lente bloemknoppen verwijderen

  Mvg Piet.

 3. Hallo,
  Ik heb de pink annabel strong in mijn tuin. Hij staat in de ochtend in de schaduw, en later in de middag in de zon. Nu zou hij grote hardroze bloemen moeten krijgen, maar ze blijven groen. Kan dit aan de aarde liggen?
  Gr. Patricia

  1. Hallo Patricia,
   ik vrees dat ik daar niet onmiddellijk een antwoord op heb. Ik zou vooral denken dat ie toch te weinig zon krijgt. Problemen in de bodem kan tot vanalles leiden, daarvoor zou een onderzoek nodig zijn.

   mvg, Wouter.

 4. Even inhaken op jullie fantastische informatie. Het gaat mij om de bruine koppen. De planten staan nu 2 jaar in volle grond. Leuk afwisselend hoog en laag, prima. Maar waarom zijn de bloemkoppen maar een week of 2 mooi wit? De rest van de weken wel koppen, maar lelijk bruin. Is dit vanwege de plek in de late middagzon? Gr, Ilse.

  1. Beste Ilse,
   om dit te beantwoorden moet ik de situatie ter plekke kunnen bekijken en onderzoeken. Als je dat graag wil dan mail je naar info@deboomdokter.be of bellen naar 051 35 00 10

   groeten,
   Wouter.

 5. Ik heb mijn boerenhortensias in april gesnoeid. De bovenste takken hebben nu bruine bladeren, onderkant mooi groen. Wat doe ik hiermee en hoe komt het?
  2 planten heb ik verplaatste en die hebben alle blad verloren. Komt dit nog goed?

  1. Hoi Inge,

   het is de vorst die het jou gelapt heeft. Ondertussen 16 dagen geleden hadden we 1-2 dagen nachtvorst. Heel wat planten hebben hierdoor schade. Heel erg is het niet, ze komen er wel door. Je mag het dode deel gewoon wegknippen tot 1 cm boven de groene bladeren.
   Wouter Crucke.

 6. Hallo,

  Bij mij zien de toppen er mooi uit, maar zo komen nu al 2 jaar niet meer tot bloei. het blijft dus bij de groene toppen. Ik heb ze dit voorjaar flink teruggesnoeid, maar ze zijn inmiddels alweer heel groot.

  Wat kan ik doen zodat de Annabelle weer mooi gaat bloeien?

  1. Beste Jan,
   dit is één van de vaak gestelde vragen over Hortensia. De eerste 2 tot 3 jaar (na aanplant) mogen dit type hydrangea’s niet gesnoeid worden. Daarna kan je, in de maand mei, een deel van de takken (maximum de helft) inknippen op 2 ogen, zo’n 15 cm boven de grond zoals beschreven in mijn artikel. De andere takken knipt je tot 1 cm boven een dikke bloemknop.

 7. Mijn hortensia is bijna uitgebloeid, kan ik de bloemen nu afknippen, zodat ze misschien voor de tweede keer gaan bloeien?

 8. Dag, onze Annabellestruiken bloeien al twee jaar niet meer. Op een andere plek in de tuin bloeien ze nog wel. Wat kan de oorzaak zijn? We hebben ze al jaren en dit is het tweede jaar dat er alleen blad aanzit en geen bloemen. Het lijkt of ze ook niet hoog bloeien.

  1. Beste Lieseth,
   pas nog dezelfde vraag beantwoord, het is dan ook één van de vaak gestelde vragen over Hortensia. De eerste 2 tot 3 jaar (na aanplant) mogen dit type hydrangea’s niet gesnoeid worden. Daarna kan je, in de maand mei, een deel van de takken (maximum de helft) inknippen op 2 ogen, zo’n 15 cm boven de grond zoals beschreven in mijn artikel. De andere takken knipt je tot 1 cm boven een dikke bloemknop.

 9. Wij hebben in onze tuin een hele boel Annabellen staan. De eerste zijn geplant vier jaar geleden, de laatste enkele weken geleden. Elk jaar gaan er enkele kapot, ook de laatst geplaatse planten zien er weer niet goed uit. Kan dit aan de samen stelling van de grond liggen? Hebben jullie tips of ervaringen?

  1. Beste Cindy,

   zoiets is heel moeilijk om een antwoord op te geven. Het kan vanalles zijn: ziekte, schimmel, bodemsamenstelling, manier van verzorgen en/ of aanplant, … . Zoiets moet ik ter plaatse onderzoeken. Laat maar weten als je graag uw hortensia’s wil houden.; Je mag altijd contact met mij nemen.
   Groeten
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 10. Ik heb de levana…kan ik dan de uitgebloeide koppen snoeien en stengels voor 1/3 eraf halen?

  Mvg Hanneke

 11. Ik heb twee Annabellen in een grote pot in de tuin, ze bloeide grandioos tot de stortregen er een einde aan maakte. Ik heb de bloemen eraf moeten halen ze waren helemaal geknakt, dus staat er nu alleen maar wat stengels, hoe nu verder?

  1. Gewoon laten staan, er zullen nog dit jaar nieuwe scheuten opkomen. Daarna volg je opnieuw de beschrijving in mijn artikel.
   Hoe staan ze er nu bij?
   Groeten,
   De Boomdokter

 12. HALLO,

  ALS JE DE STENGEL LAAT STAAN EN ALLEEN DE BLADEREN EN BLOEM ERAF HAALT KRIJG JE DAN VOLGEND JAAR STEVERIGE STENGELS MET BLOEMEN OF WORDEN ZE DAN VEEL TE GROOT. WAAR BEGINT DE ANNABEL UIT TE LOPEN ALS JE DE STENGEL LAAT STAAN I.V.M. DE GROTE. ALS JE DE 3 JAREN SNOEI STRATEGIE VOLGT KRIJG JE TOCH OOK HELE GROTE STENGELS OF ZIE IK HET MIS. MET ANDERE WOORDEN HOE KRIJG JE ZE STEVIG EN NIET AL TE HOOG. 1 METER ONGEVEER

 13. Mag je de oude bloemen van het 2/3 gedeelte wat je laat staan afknippen of kan je deze laten zitten?

 14. Helaas heb ik dit snoei advies opgevolgd. Met als gevolg dat de takken van vorig jaar nu soms wel 3 grote bloembollen hebben! Dus flink doorgroeien. Had verwacht dat deze takken niet zouden gaan bloeien en zo voor extra steun zouden zorgen! De nieuwe stengels komen er nu ook nauwelijks tussen door! Volgend jaar volg ik dit advies dus niet weer op!

  1. Beste,

   dat is dan ook de reden dat u het drie jaar na mekaar moet doen. De “zwaarste” stengels doet u volgend jaar. Het is even geduld oefenen maar eens je de eerste cyclus voorbij bent gaat het makkelijker. Toch even volhouden zou ik zeggen.
   mvg,
   De Boomdokter

 15. Hallo,
  Even een ander vraagje dan het snoeien van de Annabelle hortensia.
  Twee jaar geleden heb ik zelf stekjes genomen van een goed groeiende Annabelle struik, die stekjes zijn uitgegroeid tot goeie planten (toen ze nog in de bloempot zaten).
  Vorig jaar in het najaar heb ik deze stekken in de volle grond gestoken in de voortuin (in de ochtend schaduw, in de namiddag zon).
  Enkele weken geleden zag ik de bladeren bruin worden en de bloemen kapot komen en heb ik wat meststof gegeven die diende voor hortensia’s. Uiteraard heb ik deze planten ook voldoende water gegeven.
  Nu zijn er al twee van die planten volledig weg (er schieten nog enkel bruine stokken over).
  Wat heb ik verkeerd gedaan?
  Alvast bedankt

  1. Beste Nancy,

   ik wil je graag helpen maar het is heel moeilijk om dat te zeggen zonder ter plaatse te komen. Bruine bladranden? te weinig water. Eérst de binnenkant van het blad bruin? Dan wss te veel water. In het najaar verplant? misschien niet voldoende beschermt in de fase na verplanting en toch last van de koude. Misschien krijgen ze het te heet op de plek waar ze staan? Je kan deze zaken al eens controleren.
   Ik hoop dat ik je heb kunnen verder helpen. Anders moet je mij contacteren (zie contactpagina).

 16. ik snoei ze altijd in april (begin april) want dan heb je namelijk al uitlopers, en die uitlopers stop ik dan in de grond op een zonnige plaats, en als ik geluk heb dan heb ik na 2 jaar een volledige Annabel erbij, best wel leuk om doen, je kan nooit genoeg Annabelle in de tuin hebben, er is altijd wel een plekje waar je er nog meer van wilt hebben

 17. de anneballestaan er (in nov) wat verwelkt bj, maar de bollen zitten er nog aan. Kan ik die er af knippen e de rest van de stengels geheel of gedeeltelijk rond december ?

  1. Beste Boon 😉
   vanaf nu kan je eigenlijk de snoei toepassen zoals ik beschrijf in het artikel. Ik zie geen reden waarom je de snoei in twee keer zou doen (nu de bollen en later de stengels). Het is beter om de snoei in 1 keer uit te voeren, hetzij nu, hetzij in december, dat maakt niet zoveel uit. Zolang je het maar niet doet wanneer het vriest.
   Groeten,
   De Boomdokter.

 18. Onze tuinman heeft vorig jaar in November alles heel kort gesnoeid ( 5-10) cm. Dit jaar hadden we veel bloemen die ook gingen doorhangen. Ik wil het nu zelf doen. Wat doe ik het best?

  PS: Ik woon slechts een jaar in huidig mijn huis dus ik weet niet hoe lang deze hortensia er reeds is.

  1. Beste,
   je snoeit de hortensia best terug tussen oktober en april, liefst niet bij vorst.
   Als je uitzonderlijke dingen tegenkomt zoals bij u (platgeregend) dan mag je gerust voor één keer volledig terugsnoeien tot vlak boven de grond (5 à 10 cm laten staan). Weet dat je volgend jaar geen bloemen zal hebben.
   Daarna kan je opnieuw aan de slag met het driejarenplan. Als je dat nauw volgt dat is de kans nog zéér klein dat ie plat geregend wordt.

   Groeten,
   De Boomdokter

 19. Vraagje bij het 3-jarig snoeiplan: Laat je dus ieder jaar 2/3 deel van de struik op de oude hoogte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?