Wanneer een buxus snoeien?

Buxusschaar

Wanneer een buxus snoeien?

februari - 21 juni - oktober

WAT MOET JE DOEN?

ARS buxusschaar
ARS buxusschaar
106
Belgische blauwe wetsteen voor snoeischaren
Ardennes Coticule Belgische blauwe wetsteen voor het slijpen van snoeischaren
18
ARS reinigingsmiddel voor snoeigereedschap
ARS reinigingsmiddel voor snoeigereedschap
16

De buxus is dé artiest onder de planten. Ze laat ons creatief uitleven in haar vormgeving en zeker als we de driejaarlijkse snoeiperiodes respecteren: in februari, op het moment van de zonnewende en in oktober.

Je snoeit haar vlotter als je eerst benevelt met water. Snoei haar niet in te felle zon en voorkom zo bruine blaadjes. Op haar magic moment, 21 juni, snoei je kort en strak in vorm. Gebruik hierbij vlijmscherp materiaal.


Hoe vaak snoei je je buxus?

 1. Het snoeien van de buxus begint al vroeg. 21 juni is voor de believers een mythisch moment, maar ergens in de loop van de maand februari start je alvast met een eerste snoeisessie. Dit kan tot in de maand maart. Met deze eerste sessie voorkom je het wegsnoeien van de eerste jonge groeischot. Hierna hoef je enkel bij te knippen om haar in vorm te houden.

 2. De volgende belangrijke snoeisessie start op 21 juni, wanneer de dagen weer verkorten. Je knipt haar opnieuw in perfecte vorm terwijl je de nieuwe groeischeuten ontziet. Na deze snoeisessie zie je een grilligere groei, maar niet zo fel als na de eerste snoeisessie, in de maanden februari of maart.

 3. In oktober of november neem je haar een laatste keer onder handen. Na deze snoeibeurt zie je een mooi afgewerkte buxus, eentje die jaar na jaar zal aansterken en bijgroeien tot zij uiteindelijk haar perfecte vorm aanneemt.


Snoeien van een buxus doe je met een zeer scherpe buxusschaar op de juiste momenten.Hoe snoei je je buxus in een goede vorm? 

Jouw inspiratie bepaalt uiteraard de vorm, maar het resultaat wordt wel degelijk beïnvloed door het snoeien. Hou daarom rekening met deze drie belangrijkste snoeisessies en stoor je niet aan de bewering dat wanneer je in de tiende of elfde maand nog snoeit, je deze in februari mag overslaan.

Wij verdedigen de drie sessies. Een buxus wordt gekocht om er iets mee te creëren. Creatie vergt arbeid, geduld en inzet. Dus, wanneer een buxus snoeien? Best driemaal per jaar!


ARS buxusschaar
ARS buxusschaar
106
Belgische blauwe wetsteen voor snoeischaren
Ardennes Coticule Belgische blauwe wetsteen voor het slijpen van snoeischaren
18
ARS reinigingsmiddel voor snoeigereedschap
ARS reinigingsmiddel voor snoeigereedschap
16

Hoe onderhoud ik mijn buxusschaar? 

 • Zorg voor een zeer scherpe buxusschaar. Je buxusschaar kan je altijd zelf bijslijpen met een goede eenvoudige wetsteen. Of als je niet zo handig bent in het wetten kan je altijd gebruik maken van een wetsteen in een houder. Dan wet je zeker onder de juiste hoek. Hoe scherper je schaar, hoe mooier de wondes in de buxus en hoe minder kans op schimmels. 
 • Reinig eerst je buxusschaar zodat al het sap en het vuil van de buxusschaar verwijdert wordt. Dit kan je doen met een gemakkelijk reiniginsspray. Ontsmet je buxusschaar na het knippen met een ontsmettingsmiddel. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen besmetting kan plaatsvinden van schimmels. 
 • Indien je al schimmel hebt zitten zoals Volutella,ontsmet je buxusschaar dan na iedere struik. Zodat je er zelf niet voor zorgt dat de schimmel zich makkelijk verder kan zetten. 

 
Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

12 Comments on “Wanneer een buxus snoeien?”

 1. Beste,

  ik heb groene rupsen op mijn buxus, blaadjes verschrompelen en veel verdroogde blaadjes aan de binnenkant.
  Jammer want het zijn grote buxus die mooi in dieren geknipt zijn
  Met wat kan ik die rups bestrijden?

  Groetjes
  Violette

 2. Buxushaag volledig vernield door buxusmot, kan buxus gelijk met de grond gesnoeid worden en schiet deze dan opnieuw door zoals bijvoorbeeld een ligusterhaag?

  1. Beste Maurice,
   jammer genoeg lukt dat niet. Als ze half opgegeten is kan je de buxus wel nog een kans geven. De ontbladerde takken zijn niet dood en zullen nieuwe scheutjes maken, al zal het een hele poos duren. Maar als je buxus met de grond gelijk snoeit dan is het meteen over en uit.
   Er zijn ook alternatieven zoals Ilex crenata: ziet er even mooi uit en heeft geen last van de buxusmot.

   Groeten,
   Wouter.

 3. Beste,..

  Hoelang moet je buxus beschermen tegen de zon nadat hij gesnoeid is?

  Vriendelijke groet, Jenneke

  1. Hallo Jenneke,

   ik probeer de te vermijden om dat te doen bij volle zon. Op een bewolkte dag of bij lichte regen is beter. Hoelang jij de buxus moet beschermen kan ik moeilijk een precieze tijd op kleven maar ik denk dat 1-2 dagen voldoende moet zijn.

   Groetjes,
   Wouter.

 4. Beste,

  Mijn buxushaag is in de loop van jaren behoorlijk in de breedte gegroeid.

  Vraag: Kan ik dit met een flinke snoei terugbrengen naar een wat mooier lijkende haag?
  drastisch terugsnoeien is het advies!
  Kan dit en komt het groene van de haag weer terug?

  1. Beste Tom,

   ik stel mij eerst de vraag of het nodig is om drastisch te snoeien? Je kan het zeker doen op buxus, hij zal nieuwe scheuten maken maar doe dit niet na eind juli. De nieuwe scheuten maken en afharden vraagt namelijk nog heel wat weken werk van de buxus en als ie de tijd niet heeft om af te harden kan ie kapot vriezen.
   Misschien kan je beter hem terug in vorm brengen? Ook al is ie wat groter of breder.
   Wat denk je zelf?

   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 5. Beste,
  Wat kan je best doen met buxus scheuten die deze maand (april) vorstschade hebben opgelopen? Snoeien of niet?
  Hoe verloopt het herstel? Komen er nieuwe blaadjes in de plaats of gebeurt er iets anders?
  Meststoffen, water,… nodig?
  mvg, Stefan

  1. Hallo Stefan,
   je mag gewoon afwachten. De buxus zal nieuwe blaadjes maken (de blaadjes zijn kapot gevroren maar de tak niet). Wanneer ie voldoende gegroeid is kan je hem weer snoeien zoals gewoonlijk. Meststoffen mag je jaarlijks toedienen aan buxus. Door de frequente snoei zit ie steeds in herstel en kan ie ieder jaar nieuw voedsel gebruiken. Binnen een goeie week vind je daarvoor zelfs professionele bodemverbeteraars en bemesting in mijn shop. Ecologisch (toegestaan in bio land- en tuinbouw) en aan prijzen van de chemische varianten.
   Veel succes met je buxus!
   Groeten,
   Wouter Crucke, De Boomdokter

   1. dankjewel voor de snelle respons.
    Zal het toedienen van meststoffen net na de vorstschade het aanmaken van de nieuwe blaadjes bevorderen of is dit dan nadelig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?