Lavendel, wanneer mag je snoeien?

Wanneer lavendel snoeien

Van pot tot lavendel veld? Het kan. Correct snoeien is de boodschap, en dit tweemaal: na de bloeiperiode en in april, na de winter.

Lavendel, ook geurend in jouw tuin

Meestal kopen we lavendel in een pot voor de ontspannende geur in huis en vervangen deze al snel als ze is uitgebloeid. Veel mensen weten niet dat je lavendel ook kan planten en zo niet enkel mooi oogt en geurt in je tuin, maar ook de bladluizen rondom verjaagt. Je kan deze struik bijna het hele jaar verplanten behalve in hartje winter of wanneer de vorst in aantocht is.

Met een beetje aandacht en kennis is het mogelijk om voor langere tijd te genieten van dat prachtige aroma. Correct snoeien is hier belangrijk.

lavendel in pot

lavendel in pot, de moeite waard om uit te planten

Wanneer mag of moet je de lavendel snoeien?

uitgebloeide lavendel

uitgebloeide lavendel

Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode. Met deze eenvoudige snoeimethode geniet je jarenlang van jouw paarse bouquet.

[clickToTweet tweet=”Zachte lavendel die winter en zomer blijft geuren.” quote=”Zachte lavendel die winter en zomer blijft geuren.” theme=”style6″]

Na de winter snoei je opnieuw. Ideaal vanaf april, als de vorst volledig verdwenen is. Zoniet, is het snoeien van een maat voor niets geweest.

Het snoeien in het voorjaar is ook een snelle klus. Met een gepaste snoeischaar of eventueel een heggenschaar knip je de struik heel kort, tot maximaal 15 cm boven de grond. Na het snoeien stelt de struik weinig voor, maar na enkele weken zie je vrolijke groene scheutjes. Nieuwe geurende bloemen volgen snel.

Extra Tip: Gebruik het snoeiafval om geurzakjes te vullen die een zuivere geur in huis verspreiden. Snoeien heeft dus meer zin dan je denkt en de zachte lavendelsfeer blijft lang in je huis en in je tuin.

lavendel laten drogen

lavendel drogen voor een zachte geur in huis

 

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

22 Comments on “Lavendel, wanneer mag je snoeien?”

 1. Pingback: Bladluizen kweken sneller dan muizen! - De Boomdokter

 2. Beste boomdokter,
  Op mijn balkonnetje staat een lavendel in een grote pot te stralen.
  Ik geef deze regelmatig water. De herfst is in aantocht, volgend jaar wil ik weer genieten van mijn lavendel, daarom luidt mijn vraag; hoe vaak geef ik ten tijde van de herfst/winter mijn lavendel water (met betrekking tot vorst etc.)? Als het regent blijft het onder mijn balkonnetje namelijk droog. Tijdens de ‘donkere dagen’ heb ik vanaf het middaguur tot de avond het zonnetje erop staan (mits deze zich niet verstopt achter het wolkendek), weet niet of dat voor u ook belangrijk is om te weten.

  Alvast dank voor de nuttige informatie.

  Vrolijke groetjes,
  Margot

  1. Hoi Margot,

   hoe vaak dat precies is kan ik moeilijk een getal op kleven, maar het belangrijkst is dat je de grond in de pot af en toe nakijkt. Deze mag altijd een beetje vochtig aanvoelen, vermijd dat ie droog wordt. Lavendel heeft met zijn dikke, leerachtige blaadjes, een goed systeem om zijn vochtverdamping te regelen.

   groeten,
   Wouter.

 3. Ciao Wouter, wij hebben in onze tuin (2ha) in Umbria (Italia) veel lavendel staan. We onderhouden de tuin met zijn tweeen en het is altijd een strijd om alles op tijd gesnoeid te hebben. Dit voorjaar vertoonde een vreemd weerbeeld: de winter tot half februari uitgesproken mild; de natuur dacht dus dat het al lente was. Midden/eind februari heeft ook hier de Siberische kou huis gehouden, met ijsregen en een akelige scherpe oostenwind. Veel vorstschade; zo zijn vrijwel alle oleanders bevroren.
  De lavendel heeft hiervan geen schade ondervonden. Maar na de Siberische kou, bleven de temperaturen te laag om de lavendel hun voorjaars snoeibeurt te geven. Ik heb ze wel een clipbeurt gegeven.
  De natuur had halt gehouden onder invloed van de te lage temperaturen. Begin april was het plotseling juist heel warm: de natuur deed dus een pijlsnelle inhaalslag. Niettemin heb ik met een lavendel een experiment uitgehaald en toch nog diep gesnoeid rond midden april. Had ik het maar met allemaal gedaan! De plant is fantastisch uitgelopen. Vorige week kregen de andere lavendels al bloemen.
  Nu heb ik eens gelezen, dat wat later bloeiende lavendel ook langer bloeit. Volgens de opgaven op Italiaans tuinsites en -boeken is de bloeitijd van de lavendel ook hier vanaf half juni.
  Met clippen zou men het moment van bloei enigszins kunnen beinvloeden. Kan ik hier nu argumenten aan ontlenen om de veel te vroege bloei er gewoon uit te knippen in de verwachting dat de lavendel dan nog gestimuleerd wordt om onderin nieuw groen aan te maken en gewoon later bloeit? Of moet ik aannemen, dat de lavendel op dit moment maar een ding wil, nl. bloeien, in welk geval hij helemaal geen groen onderin gaat maken nadat de bloemen eruit geknipt zijn en misschien zelfs helemaal niet meer gaat bloeien?
  NB. met hortensia’s heb ik wel gemerkt, dat (te) late snoei (begin mei) gewoon resulteert in latere bloei.

  Hartelijk dank dat u de tijd neemt mij te antwoorden en excuses voor mijn misschien wat te lange verhaal.

  Edith Brons.

 4. Beste,

  Ik heb 2 kleine struikjes buiten in potten staan… Gelden hiervoor dezelfde tips of zijn die verloren en moet ik nieuwe kopen in de lente?

  1. Beste Sarina,
   je kan dezelfde tips gebruiken voor lavendel in de volle grond. Ik heb zelf ook al enkele jaren succesvol lavendel in een grote bloempot staan. Zorg ervoor dat ze voldoende aarde en water krijgen. Veel succes

 5. Beste Wouter,

  Ik heb 2 vragen over de lavandula angustifolia:

  1: Vorige week vrijdag heb ik een grote groep (veldje) lavendel aangeplant en bestaande grond vermengd met DCM vivimus universeel (bodemverbeteraar). Voor het planten heb ik al de lavendelkluiten heel even ondergedompelt in een emmer regenwater. Na het planten alles eventjes beneveld met de sproeier.(geen grote hoeveelheid)

  Na zo’n 3 dagen merk ik dat sommige (vooral jonge) bloemen er wat slapjes bij staan. Over heel het veldje ligt ook schors voor tegen onkruid en droge periodes. Heb ik iets fout gedaan? De wortels zien er volgens mij gezond uit.
  Ik kan eventueel foto’s doormailen als u dat wenst.
  Ter info:
  Ik woon in de antwerpse kempen (Nijlen) en die heeft volgens mij eerder zandgrond.

  2: Hoe en wanneer kan ik het lavendelveldje best snoeien om uiteindelijk een mooi dicht veld te krijgen zoals in de Provence?
  De meningen i.v.m. snoei zijn verschillend.

  alvast bedankt

  Met vriendelijke groeten,
  Tim De Deken

 6. Beste mijnheer,
  Vandaag is het 2 juli, onze lavendel heeft weken lang geweldig gebloeid.
  Helaas, de bloemen worden nu bruinachtig, minder fraai gezicht nu.
  Als ik de bloemtoppen er vanaf knip, gaat de lavendel dan nog een keer bloeien ?
  Of is het beter om het zo te laten en in het najaar helemaal terug snoeien ?
  Hoop op een berichtje van u.
  M.v.g. L. Laurs

  1. Beste,
   de lavendel tweemaal per jaar snoeien.
   1. De eerste keer na de bloei, alléén de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeien.
   2. De tweede keer na de winter (begin maart), de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot (bijna, laat 3 cm over) op het oude hout terug snoeien. Wanneer je vanaf het begin volhoudt je lavendel jaarlijks op deze manier te snoeien, zul je vele jaren een mooie lavendelstruik hebben. Hij zal mooi vol blijven en jaarlijks bloeien.

   Groeten,
   Wouter Crucke,
   De Boomdokter.

 7. Beste Wouter,

  Ik heb na de nachtvorst mijn lavendel ingekort. Zoals jullie aangeven tot 10-15c boven de grond.
  Nu zit ik echter met enkele plantjes die niets meer doen. Zijn gewoon houten plantjes.

  Komt dit nog goed? Indien ja, wat kan ik hieraan doen om deze terug tot een mooi plantje te krijgen?

  Bedankt

  1. Zeker nog afwachten Bart,
   drastisch snoeien vraagt altijd veel energie en het ene plantje doet dat al sneller dan het andere.

   Wouter Crucke,
   De Boomdokter

   1. Hey Wouter,

    Maar er komt echt niks, maar dan ook niks van bloei op hé.
    Ik zie geen spikkeltje groen 🙂

    Mvg

    Bart

 8. wat als de lavendel reeds groene nieuwe blaadjes al gevormd zijn nu begin april mag ik deze ook nog inkorten tot op 15 cm of liever niet

  1. Beste Freddy,
   nee, niet doen nu, slecht moment. Telkens de bloeitopjes afknippen na een bloeiperiode.

   Groeten,
   Wouter.

   1. de bloeitopjes heb ik voor de winter afgeknipt wanneer nu die groene blaadjes hebben gegroeid en gebloeid kan ik deze dan terug voor de winter op 15 cm afknippen of niet

 9. Beste,

  ik begrijp uw snoeiadvies niet hoor! je adviseert:

  “de bloeitopjes afscheren na een bloeiperiode. Zo krijg je nieuwe bloeikopjes en oogt de lavendel eveneens heel erg gesloten en fris en groen in de winterperiode”.

  MAAR wat is het nut van die snoeibeurt als je NA de winter terugsnoeit tot op 15cm???

  Groeten,

  Roger

  1. Je snoeit je lavendel in september, juist voor de eerste vorst, zodat de lavendel de kans krijgt om nog nieuwe topjes te maken zodat hij er heel de winter mooi (zo zit je niet de hele winter naar een kale, gesnoeide plant te kijken, maar naar de grijze bolletjes) en sterk uitziet en zo behoud hij goed zijn vorm. Ze noemen dit ook vormsnoei, je snoeit de vorm erin waar je dan in april op terugkomt. Na de winter, eerste 2 weken van april, snoei je de lavendel tot 15cm boven de grond en je zal zien dat hij na een paar weken opnieuw begint te bloeien.

 10. Geachte,
  Ik heb in mei 2013 jonge lavendel gepland is het aangeraden
  om deze het eerste jaar al te snoeien?
  Met vriendelijke groetjes
  Rudi

 11. Beste,

  Ik heb mijn lavendel een dikke maand geleden kort (10cm boven de grond) gesnoeid.
  Maar we hebben sedert nog geregeld vorst gehad.
  De lavendel is sedert nog niet veranderd. Wat nu, is die verloren?

  Groeten,
  Christophe

 12. Geachte,

  De tuinman heeft mijn lavendel in het najaar 2012 niet gesnoeid.
  Kan ik dit nu nog zelf doen met de aangekondigde vorst in aantocht, of wacht ik best nog wat?

  Zeer bedankt voor uw reply.

  Mvg,

  1. Beste,

   nog even wachten tot je zeker bent dat er geen vorst meer zal komen. Binnen een paar weken, en liefst vlak voor ie op gang komt kan je snoeien.

   mvg,
   De Boomdokter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?