Wanneer rozen snoeien?

snoei rozen

Wanneer rozen snoeien?

WAT MOET JE DOEN?

Wanneer rozen snoeien, is een apart verhaal. Vele mensen zijn gek van de diversiteit en de prachtige bloemen van rozen. Het is de Koningin der bloemen! Rozen bloeien doorgaans vanaf de maand juni tot ergens in oktober ongeveer. Dat hangt een beetje af van de soort roos die je hebt staan en het weer uiteraard.

Echter komen rozen enkel tot hun recht bij een goed en degelijk onderhoud. En daar is rozen snoeien een belangrijk onderdeel van. Ik begrijp al wat de meeste mensen denken als ze horen van het rozensnoei:

 • Het is een vervelend werkje omwille van de doornen.
 • Er bestaan zo veel soorten rozen.
 • Mag je die dan allemaal op het zelfde moment snoeien?
 • En wanneer moet ik de rozen juist snoeien?

Regelmatige snoei is belangrijk wil je er lange tijd plezier aan beleven. Dus zorg voor aangepaste werkkledij en goed snijdend materiaal. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker en vooral aangenamer.


Wanneer rozen snoeien?

Het echt snoeien van rozen mag je opdelen in twee perioden.

 • wintersnoei
 • lentesnoei


Snoeien met scherp en fijn snoeimateriaal. Wanneer beginnen we aan de wintersnoei om de rozen te snoeien?

Nadat de bloei is stilgevallen, kunnen we ons opmaken voor de wintersnoei. Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien. Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen.

De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Daardoor voorkom je zaadvorming.

Enkel als je botanische rozen (dit zijn wilde rozen) staan hebt kan je het wegknippen achterwege laten.

rozenbottel

ROZENBOTTEL BIJ BOTANISCHE ROZEN

Want bij de botanische rozen komt er na de bloei een rozenbottel te voorschijn. Dat is niet alleen mooi, het is ook gegeerd door vele vogels. Het behouden van de rozenbottels is een keuze. Het moet niet maar het mag. Goed om weten is dat zaadvorming veel energie vraagt van de roos. Energie die ze nodig heeft om een (strenge) winter te overleven. Echter is niet alleen het snoeien bepalend voor de overlevingskansen van uw rozen. Ook bemesting en grondbewerking zijn van belang.


Okatsune snoeischaar
Okatsune snoeischaar
48
Humuforte Meststof Rozen
Meststof rozen - HumuForte 750gr
7
lederen-handschoenen-zeer-soepel-en-uiterst-slijtvast
Lederen handschoenen. zeer soepel en uiterst slijtvast
15

Wanneer beginnen we dan aan de lentesnoei van de rozen? 

In principe is 21 maart een magische datum, Springtime! Nieuw leven begint zich te manifesteren. Links en rechts zijn bloemen al aan het bloeien en onze rozen kunnen we uit hun winterslaap halen. Het snoeien is hier zeer omzichtig en vraagt een beetje aandacht! Het verwijderen van dode takjes. Het juist afsnijden van de olijfgroene takken. Kortom, zorgen dat we een verjongingskuur geven aan onze rozen. En ze klaar maken om terug in al hun glorie uit te groeien tot de Koningin der bloemen. Alleen opletten dat je zowel bij de winter- als de lentesnoei niet snoeit wanneer het aan het vriezen is!

Zo! Dus wanneer rozen snoeien?

In principe heb je twee vaste snoeiperioden.

Juist nadat de roos is gestopt met bloeien. Dan maken we de rozen klaar voor de winter. En bij de start van de lente. Dan maken we de rozen klaar om in volle glorie aan hun bloeiseizoen te beginnen. Gedurende de bloeiperiode zorgen we op tijd en stond om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Om zaadvorming te voorkomen en om energieverlies tegen te houden.


Rozen snoeien, hoe doe je dat? 

Om de rozen te snoeien moet je aandacht hebben voor 3 basisprincipes, je leest ze hier verder: https://deboomdokter.be/blog/gazon-en-tuin/rozen-snoeien-hoe-doe-je-dat/


Abonneer je en Bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!


Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

33 Comments on “Wanneer rozen snoeien?”

 1. Hallo ik heb een witte stamroos die heel veel rozenbottels op dit moment heeft moeten deze in oktober er allemaal uit geknipt worden?mvg Bonnetta

 2. Beste,

  Wij hebben een stamroos buiten staan in een pot. Hier zijn de afgelopen maanden enkele scheuten in de pot bijgekomen. Kunnen we deze scheuten in een nieuwe pot stoppen? Hoe doen we dit het beste?

  Alvast bedankt.

  1. Beste Ilse,
   rozen worden vermeerderd door te stekken. Stukjes tak met minstens 3 ogen worden er vantussen geknipt en in de grond gestopt.

   Zoek een aantal rechte takjes aan de rozenstruik en verwijder de bottels.
   Knip deze takjes recht onder een ‘oog’ (dikker stukje waar een blad uit groeit) af.
   Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stekken.
   Leg hydrokorrels of potscherven op de bodem van de potjes en vul deze met potgrond of bio zaai- en stekgrond.
   Prik een gaatje in de aarde en stek de rozenstekken voor de helft in de grond.
   Een stek heeft in het begin geen wortels en kan dus weinig vocht opzuigen. Zorg daarom voor zo min mogelijk verdamping door:
   weinig of geen bladeren aan de stek
   een continu vochtige grond
   de rozenstekken uit de volle zon en wind te houden
   veel succes,
   Wouter Crucke, De Boomdokter

 3. beste

  Ik heb ook een vraagje….
  we hebben een mooie rozenboom verplant in de grond… het is een boom van 2m hoog, we hebben hem uit de grond gegraven bij mijn schoonzus, en bij ons in de tuin geplaatst.
  Helaas laat hij zijn bladeren en knoppen hangen. rozen meststof toegevoegd en dagelijks voldoende water. is er nog iets dat we kunnen doen…? mss snoeien…?
  geen idee , het is een prachtige boom, hopelijk kunnen we hem redden.

  mvg Magalie van daele

  1. Hoi Magalie,
   rozen zijn vaak lastig om te verplanten.
   1. Neem voldoende kluit mee (geen losse aarde errond maar een vast blik met de wortels erin. Met naakte wortel verplanten is véél moeilijker.
   2. Meststof gebruiken bij een verplanten/ aanplant is een slecht idee, je kan je plant verbranden! Probeer dus de meststof te verwijderen en te vervangen door een bodemverbeteraar met de juiste samenstelling, iets als “beplantingsaarde” van HumuForte. Dat is bij mij te verkrijgen.
   3. Geef regelmatig maar ook niet teveel! Je kan volgende test doen: schraap 5 cm aarde weg, net naast het plantgat. Daar moet de grond licht vochtig (niet nat!).
   4. Snoeien mag, maar niet aan de gesteltakken (verhoutte takken), en laat minstens 5 ogen staan ipv de gebruikelijke 3 ogen.

   Ik hoop dat het duidelijk is en dat het alsnog lukt!
   Groeten,
   Wouter Crucke.

 4. Beste Wouter,

  M’n klimroos nog niet gesnoeid.
  Door het mooie weer al volop nieuwe lange uitlopers en groene twijgen.
  Ik zie nog nergens bloemknopjes enkel duizenden groene luizen op alle groen/rode nieuwe twijgen.(uiteinden)
  Mag ik hem nu nog snoeien?
  Dank op voorhand en bedankt voor de tijd en kennis die je zo door geeft.

  Catharina

  1. Catharina,
   Als ze nog niet uitlopen: Alle uitlopers/ zijtakken mag je inkorten net voorbij het 2de oog van onder geteld. Maar het wordt riskant. Ik zou, als ze toch al uitlopen, pas volgende winter weer gaan snoeien volgens hetzelfde principe. Mogelijks zal al een deel verhout zijn. Dan begin je de ogen te tellen vanaf de verhoutte tak.
   Groeten,
   Wouter – De Boomdokter.

 5. Hoi,ik heb een stamroos, voor de winter heb ik die gesnoeid en nu komen er al scheutjes aan. Ik was best blij daarmee, maar nu lees ik dat ik in maart de lentesnoei moet doen. Klopt dat, vind ik wel zonde, dus de snoei voor de winter is dan toch niet echt nodig?
  Ook heb ik potrozen, wanneer moet ik die dan snoeien?

  Miranda

  1. Hoi Miranda,
   voor de winter knip je énkel de uitgebloeide bloemen weg zodat je geen zaadvorming krijgt.
   in de lente ga je dood hout wegsnoeien en kortzetten om de groei te stimuleren. Zoniet krijg je teveel uitlopers en veel minder bloemen.
   Voor stamrozen: De scheuten die zijdelings op de stam komen of vanuit de wortel zijn wilde scheuten en moeten allemaal verwijderd worden in de lente.

 6. op mijn stamrozelaar komen nu al reeds nieuwe scheuten. wat doe ik hiermee ?

  Groetjes

  1. Ik zou ze afschermen door er bvb noppenfolie rond te draaien want de kans op vorstschade is nog groot. Wel voorzichtig zijn dat je geen knoppen afbreekt, ze zijn nu heel fragiel.
   veel succes,
   Wouter.

 7. Wat doe ik met de nieuwe rode scheuten of takken die in het voorjaar tevoorschijn komen? Mijn buurman zegt om ze direct weg te snijden omdat ze met de energie van de plant gaan lopen. Er word gezegd dat op de nieuwe takjes de bloem word voorbereidt. Ik kan niet meer volgen, hulp aub!

  1. Hallo Jan,

   ik ben wat laat om jou te antwoorden (we zetten op dit moment de vernieuwde versie van onze site op poten en dan kan ik makkelijker antwoorden!) maar beter laat dan nooit.
   ALs je een gezonde rozenstruik hebt en hij is goed gesnoeid dan heb je een struik met 3-5 hoofdtakken die mooi groen zijn. Alles wat er bijkomt in het voorjaar knip je weg. Want je wil het gestel wat je nu hebt, behouden. Je knipt de gesteltakken op hetzelfde moment (tss 1 maar en 1 april) terug. Je moet minstens 3 ogen overhouden vanaf de grond en per takdeel. Meestal is dat op een hoogte van 10-20 cm.

   Ik hoop dat je hiermee voldoende weet?
   mvg,
   Wouter Crucke – De Boomdokter.

 8. Beste,

  Ik heb in mijn nieuwe woonst een paar rozen staan. Had daar eerder geen ervaring mee.
  De rozen zijn niet gesnoeid geweest sinds vorige lente.

  Nu ben ik het eerlijk gezegd vergeten. Inmiddels is het aan te vriezen.
  Ik lees in je bericht om zeker niet te snoeien tijdens de vries.

  Wat kan ik best doen?

  mvg,
  Ward

 9. Help. Mijn rozenboom heeft enkel bruine takken en bloeit ook niet. Hij gaf een start met eerste roosjes maar verder dan knopjes met een blaadje kwam het niet. Wat moet ik nu doen om hem te redden. Ik vermoed bodemmoeheid dit ga ik oplossen. Maar dan…?? Snoeien en hoe kort?

  1. Beste,

   een diagnose vanop afstand voor zulke problemen is niet evident. Van waar bent u? En kan u misschien een foto opsturen? gelieve mij een mailtje te sturen naar info@deboomdokter.be met vermelding van uw telefoonnummer. Dan geef ik u eerstdaags een telefoontje om u verder te helpen.

 10. Hallo,
  Mijn stamroos bloeit elk jaar heel erg mooi. Toch is door de tijd en waarschijnlijk door het verkeerdelijk snoeien, mijn stamroos uitgegroeid tot een stam met 2 hoofdvertakkingen. Nu is mijn vraag hoe krijg ik deze terug tot een mooie vorm? Mag ik deze 2 hoofdvertakkingen wegsnoeien tot aan de stam zelf of niet? en wanneer mag ik dit doen?alvast bedankt

  1. Dat hangt er vanaf of er nog voldoende groen hout op de stam zit (vermoedelijk niet) met nieuwe ogen. Als dat niet geval is dan knip je beter 1 van de 2 vertakkingen weg. Laat degene staan die zich het mooiste leent als stam en/ of de meeste vitaliteit vertoont.
   Groeten,
   De BOomdokter.

 11. Mijn vraag is, kan ik nu, begin mei mijn trosrozen nog snoeien?.

  Of is dat nu telaat.
  vriendelijke groet

  1. ik vrees dat het nu iets te laat is Jaap. Doodhout mag je natuurlijk altijd uitsnoeien en de uitgebloeide bloemen haal je er beter uit om te vermijden dat ze zaad gaan maken. Voor de echte snoei wacht je beter tot oktober.
   Groeten,
   De Boomdokter.

 12. Normaal doe ik de lentesnoei in maart, maar de rozelaars krijgen nu al nieuwe scheutjes: mag ik dan nu al snoeien ??
  mvg, PL

  1. Beste PL,

   dit is een twijfelgeval. Ik zou het nu nog niet durven. Het weer is nog niets in te schatten. Het kan wss nog iedere nacht vriezen, nog een paar weken afwachten?

   1. danke voor je advies. Ik twijfelde omdat ik me de vraag stel of het niet uitputtend is voor de rozen als ze nu hun sap verspillen aan scheutjes die ik midden maart dan zal wegsnoeien. Maar ik zal dus wachten.
    mvg, PL

 13. Hallo,

  Moet je tussen door geen uitgebloeide bloemen eruit knippen? Of vallen deze er vanzelf uit?

  BVD

 14. Mijn stamrozen zijn momenteel volledig uitgebloeid.
  Maf ik de uitgebloeide bloempjes nu al wegsnijden?
  Alvast bedankt voor uw antwoord!

 15. Ik heb een prachtige grote klimplant waarop dit jaar meer dan 100 rozen uitkwamen . Ze beginnen nu te vergaan en moeten dus weggesnoeid worden . Mijn vraag : moet ik de rozen alleen wegknippen of met de kleine takjes waarop ze gegroeid zijn ?

 16. Vraagje aub ik heb rozen staan stamrozen ik heb er ééntje die plots gans kapot ging nochtans heb ik ze 11jaar goed verzorgd,en plots werd die gans gelig en volledig kapot half deze zomer,dus ik heb er een nieuwe gezet,maar die ziet er terug ni zo goed uit,nu vraag ik mij af wat er aan kan mis zijn,
  Dank je bij voorbaat .

  1. Dit antwoord komt misschien een beetje laat maar jou roos heeft last van bodem moeheid.
   het zijn aaltjes in de grond die het voor jou roos of een nieuwe roos onmogelijk maakt.
   Wil je hier meer over weten dan google je maar s bodem moeheid en aaltjes.
   De roos op een andere plaats zetten zal wel lukken, na een jaartje of 2 kan er terug een roos op de oude plaats, dan zijn de aaltjes inmiddels dood. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?