Brandhoutdag – demodag, hout klieven met De Boomdokter

demodag hout klieven en kliefmachines

Brandhoutdag, wat staat er te gebeuren?

Ik wil even uitleggen wat ik op de brandhoutdag precies zal doen. Wat mag je verwachten? Maar ook, wat niet. Het is geen receptie en ook geen borstklopperij. Ik zal het zeer praktisch houden en tonen wat we hebben en wat je ermee kan doen.

Waarom kliefmachines vergelijken?

Veel mensen zijn op zoek naar gereedschap om brandhout te klieven of te zagen en het is vaak moeilijk kiezen. Het aanbod is groot en verkopers hebben het niet altijd even goed met je voor, ook al verwacht je dat. Zoals je van mij gewoon bent bekijk ik het door een andere bril. Ik wil jou helpen en je wegwijs maken in wat er allemaal te koop is in de wereld van de houtklieverij. Door een overzicht te bieden van wat het aanbod en door uitleg te geven over de verschillen in alle gereedschappen.

Kiezen wordt een eitje!

Wat zal er die dag gebeuren?

Ik richt me niet tot de mensen die mega kliefmachines zoeken om zo 20 kuub hout per uur te klieven of die geautomatiseerde systemen willen hebben.

Voor wie dan wel?:

 • mensen met hout als bijverwarming die een paar kuubjes nodig hebben/ jaar
 • mensen met hout als hoofdverwarming en 20-50m³ per jaar nodig hebben
 • Boomverzorgers, boomsnoeiers, tuinaannemers die af en toe een kliefmachine nodig hebben, 50-250m³/ jaar

Voor wie niet?:

 • Iedereen die meer dan 250m³ per jaar wil klieven kijken beter uit naar het professionele gamma van bvb posh of Hakki Pilke. De slijtage ligt hier véél hoger en dan is het beter om naar een duurder gamma machines uit te kijken.

Wat zal je hier wel kunnen zien: alles met wat te maken heeft met hout kloven van klein tot semigroot. Dat betekent dat begint bij bijlen en aanverwanten, maar dan wel met de goede bijl.  Zelf heb ik er al veel mee gekloven (zo’n 20 jaar ondertussen), van alles geprobeerd, veel gebroken, ik heb er ook kapot gemaakt en getest voordat ik de goeie vond. Die ga ik dus demonstreren (maximum 20 minuten) en hierbij zal je ook enkele tips en trucs krijgen over hoe je brandhout kan klieven, zagen, … ;

Kortom, ik zal allerlei dingen demonstreren over brandhout klieven, mensen die komen kijken en vragen stellen zullen antwoord krijgen. Er zijn bijlen maar ook verschillende zaagbokken: sterke, minder sterke, multi’s, zaagbokken waar je meerdere blokken kunt inleggen, andere waar je meteen op kunt verzagen en nog veel meer.

Kliefmachines

Dan zijn er uiteraard ook de kliefmachines, niet zozeer de klassiekers want ik zoek altijd naar het beter spul. Eén van handicaps van de klassieke klievers is dat de piston tergend traag is. Je staat meer te wachten dan te klieven en dat wil je niet. Er zijn nu eindelijk kinetische houtklievers of houtsplijters op de Belgische markt die het principe van kinetische energie hanteren door met een vliegwiel snelheid en kracht te ontwikkelen den die om te zetten in het vooruit duwen van het hout om zo te klieven. Die systemen zijn er ondertussen van verschillende merken waaruit ik de beste gekozen heb. Zo hebben we van het ene merk de kleine in assortiment omdat ik de grote niet zo goed vond en van een andere heb ik net de zwaardere types gekozen. We hebben ook een kliever die werkt op een principe dat lang is weggeweest. Hij klieft eigenlijk in 2 richtingen waardoor je veel tijd bespaart en de specifieke pluspunten van de piston behouden blijven. Het gaat verder tot toestellen die tot 35 ton kliefkracht hebben en men ook rechtop kan zetten voor het klieven van zeer zware blokken.

Programma

Het is een vast programma dat begint om 09hr00 en we gaan door tot 11hr00.

Het eerste gedeelte bestaat uit:

 • kleine stukjes theorie waarin ik uitleg geef over de verschillende  systemen.
 • We bekijken ook verschillende methoden
 • Je krijgt doorheen alles tal van tips en truuks mee

Het tweede gedeelte is een doe-gedeelte.

 • Je mag de verschillende systemen zelf uitproberen. Ingedeeld in een groepje (afhankelijk van het totaal aantal deelnemers) mag je de kliefmachine of systeem van je keuze uitproberen, er ligt hout genoeg.
 • Let wel! Dit is op eigen verantwoordelijkheid. De Boomdokter kan op geen enkele wijze verantwoordelijk gesteld worden in geval van ongevallen.

Wanneer gaan de brandhoutdagen door?

 • Telkens op zaterdagen van 09.30 tot 11.30 u en wel op de volgende data: 
  • 05 okt 2019
  • 09 nov 2019
  • 07 dec 2019
  • 25 jan 2020
  • 22 febr 2020
  • 21 maa 2020
 • Kostprijs: GRATIS
 • Inschrijven:  is verplicht en doe je door eenvoudigweg het formulier hieronder in te vullen

Tot dan, in de bogaardestraat 236a in Maldegem!

 

 • Vul jouw gegevens in om deel te nemen aan de demodag. om het voor iedereen interessant te houden zijn er maximum 20 deelnemers toegelaten.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
avatar

De Boomdokter

Wouter Crucke ( De boomdokter) is European treeworker en EAC gecertificeerd European tree technician (= bachelor boomdeskundige). Hij adviseert dagelijks en hij gaat daarbij op zoek naar oplossingen voor bomen en hun problemen.

Heeft dit artikel je geholpen? Deel ons artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren op reacties?