De voordelen van een moestuin op je gezondheid

Sofia Haggard avatar

·

·

De voordelen van een moestuin op je gezondheid

Zin om betere en gezonde gewoontes te kweken? Dat kan! En simpeler dan je denkt. De voordelen van een moestuin op je gezondheid zijn er genoeg! Zo tover je je eigen tuin om in je persoonlijke groentewinkel. Van het verminderen van je ecologische voetafdruk tot het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid, het kweken van je eigen voedsel is een stap in de richting van een duurzamer leven.

Zo draag je niet alleen bij aan je eigen gezondheid, maar zorg je ook voor een positief effect op het milieu. In dit artikel bespreken we hoe je duurzamer kunt leven door het aanleggen van een tuin en moestuin, de voordelen ervan en praktische tips om te beginnen.

Waarom een tuin en een moestuin?

“Maar waarom heb dan een tuin of moestuin nodig?” hoor ik je vragen.
Er zijn meer dan genoeg redenen. We lijsten ze even op!

  • Verser en Rijker aan Voedingsstoffen: Zelfgekweekte groenten en fruit uit je moestuin zijn vaak verser en rijker aan voedingsstoffen dan wat je in de supermarkt vindt.
  • Geen Schadelijke Chemicaliën: Je hebt controle over wat je gebruikt in je tuin, waardoor je pesticiden en andere schadelijke chemicaliën kunt vermijden.
  • Fysiek en mentaal gezond: Tuinieren is een uitstekende manier om fysiek actief te blijven en biedt een goede workout. Tijd in de natuur doorbrengen kan ook stress verminderen en je humeur verbeteren. Een tuin die er mooi bijstaat geeft een gevoel van voldoening en iets om trots op te zijn.
  • Minder CO2 en afval: Oogst je zelf groenten uit je moestuin? Dan draag je bij aan een beter milieu. Eigen kweek betekent minder noodzaak voor transport, wat een kleinere CO2-uitstoot betekent. Door van tuin naar tafel te werken schakel je ook de nood voor plastic of andere verpakkingen uit. Minder CO2 en minder plastic afval. Twee vliegen in één klap!
  • Bevordering van Biodiversiteit: Een diverse tuin met verschillende planten en groenten trekt nuttige insecten aan en bevordert de biodiversiteit.

Gezonde startersgroenten in je moestuin

Tomaten zijn goede groenten voor in een moestuin

Wil je een moestuin starten en weet je niet waar te beginnen? Hier zijn enkele van de beste gezonde groenten die gemakkelijk te kweken zijn en een uitstekende toevoeging zijn aan je dieet:

  • Tomaten: Tomaten zijn rijk aan vitamines en antioxidanten. Ze zijn eenvoudig te kweken en kunnen zowel in de grond als in potten worden geplant.
  • Sla: Sla groeit snel en makkelijk. Het vereist weinig onderhoud en kan meerdere keren per seizoen worden geoogst.
  • Wortelen: Wortelen zijn rijk aan beta-caroteen en vezels. Ze groeien goed in losse, goed doorlatende grond.
  • Kruiden: Kruiden zoals basilicum, peterselie en munt zijn gemakkelijk te kweken en voegen smaak toe aan je gerechten. Ze groeien goed in potten of direct in de grond.
  • Spinazie: Spinazie is een voedzame groente boordevol ijzer en vitamines. Het groeit snel en kan meerdere keren worden geoogst.
  • Radijsjes: Radijsjes groeien snel en zijn perfect voor beginnende tuiniers. Ze kunnen al na een paar weken worden geoogst.

Duurzaamheid in je tuin en moestuin

Om je moestuin zo duurzaam mogelijk te maken, zijn hier nog een paar extra tips. Gebruik druppelirrigatie om water te besparen en installeer regentonnen om regenwater op te vangen en later te gebruiken.

Gooi je keuken-en tuinafval niet zomaar weg! Je kan er je eigen compost van maken voor gebruik in je moestuin. Zo help je je moestuin en verminder je je afvalberg.

Bij het planten kan je kiezen voor het gebruiken van inheemse planten. Zo lok je nuttige insecten aan en steun je de lokale biodiversiteit. Tot slot helpen wisselteelt en gemengde teeltmethoden de bodem gezond te houden en plagen te verminderen.

Oogsten en opslag

Een gezonde oogst na werken in je moestuin

Het moment is eindelijk aangebroken! Je kan nu beginnen oogsten. 

Een goed beginpunt is het leren herkennen van rijpe groenten. Check regelmatig om te kijken of je groenten klaar zijn om te oogsten. Een voorbeeld: tomaten zijn rijp wanneer ze volledig rood zijn en licht geven bij zachte druk. Dan kan je ze plukken en opeten.

Voor het bewaren van groenten kan je sommige invriezen om hun houdbaarheid te verlengen. Andere groenten, zoals tomaten en komkommers, kan je inmaken voor opslag.

Kruiden en bepaalde vruchten kan je drogen.

Extra boost met natuurlijke supplementen

Naast de oogst uit je eigen tuin, kun je je dieet aanvullen met natuurlijke supplementen zoals Bonusan omega 3.

Deze supplementen bieden een handige manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk aan vitaminen, mineralen en kruiden die je dagelijkse voeding kunnen verrijken.

Conclusie

De voordelen van een moestuin op je gezondheid

Het aanleggen van een tuin en moestuin is een concrete stap naar een duurzamer leven.

Begin vandaag nog met het plannen van je eigen groene oase en ontdek hoeveel voldoening je kan halen uit het groeien en oogsten van je eigen groenten.