Dit moet je weten over bloedende bomen

Sofia Haggard avatar

·

·

Een boom die sap bloed door een open wonde

Heb je al eens gehoord over bloedende bomen? Ja hoor, bomen kunnen bloeden, net als wij!

Je ziet bomen overal, misschien zelfs in je eigen tuin. Maar wist je dat bomen, net zoals wij, kunnen bloeden wanneer ze beschadigd raken? Het klinkt misschien als iets uit een horrorfilm, maar het is eigenlijk heel normaal! Maar waarom bloeden bomen eigenlijk? En wat betekent dit voor de boom? Dit moet je weten over bloedende bomen.

Wat zijn bloedende bomen?

Wanneer we het hebben over bomen die bloeden, bedoelen we bomen die vloeistoffen zoals sap of hars uitscheiden uit hun stam, takken of wortels. Dit “bloed” van de boom is eigenlijk een mengsel van water, suikers, mineralen en andere voedingsstoffen. De boom gebruikt dit sap om te groeien en te herstellen.

Als een boom beschadigd raakt, bijvoorbeeld door insecten of door snoeiwerk, kan dit sap naar buiten stromen, net zoals wij bloeden als we ons snijden. Het lijkt dan alsof je boom gewond is en bloedt! Net zoals ons bloed helpt het sap de boom om zichzelf te genezen, te beschermen en voedingsstoffen te verplaatsen naar waar ze nodig zijn.

Waarom bloedt een boom eigenlijk?

Bloedende bomen scheiden sap of hars af.

Er zijn verschillende redenen waarom een boom kan bloeden. We lijsten ze graag even voor je op!

  1. Snoeien of beschadiging: Net zoals er gebeurd wanneer wij gewond zijn, scheiden bomen sap af bij het beschadiging of snoeien. Dit sap helpt de boom om de wond te dichten en zichzelf te beschermen tegen infecties en insecten.
  2. Bacteriële Infecties: Soms kan een bacterie-infectie ervoor zorgen dat de boom slijmerige of stroperige vloeistoffen afscheidt, wat vaak een teken is van een probleem dat aandacht nodig heeft.
  3. Schimmelinfecties: Schimmels kunnen ervoor zorgen dat een boom roodachtige of amberkleurige vloeistoffen afgeeft. Dit lijkt op bloeden en is mogelijk een teken van ziekte.
  4. Natuurlijke Sapsecretie: Sommige bomen, zoals esdoorns, produceren veel sap, vooral in de lente. Zulk sap stroomt bij beschadiging nog meer dan normaal.
  5. Tumoren of Kanker: Net als mensen kunnen bomen abnormale groei ontwikkelen, die sap of andere vloeistoffen afscheidt. Dit kan een teken zijn van een interne aandoening binnen de boom.

Help, mijn boom bloedt!

Moet ik ingrijpen bij bloedende bomen?

Ik hoor je je al afvragen: “Moet ik niet ingrijpen als mijn boom aan het bloeden is?” 
Of je wel of niet moet ingrijpen hangt vooral af van de oorzaak en de ernst van het bloeden.

Een paar goede richtlijnen om te volgen zijn:

  1. Ziekte of Infectie: Als het bloeden gepaard gaat met tekenen van ziekte, zoals verkleuring van het blad, verwelking of een onaangename geur van de uitscheidende vloeistof, kan dit wijzen op een bacteriële of schimmelinfectie. In zo’n geval is het belangrijk om in te grijpen.
  2. Deskundige opinie: Ben je niet zeker wat te doen? Je kunt een boomdeskundige (boomverzorger of arborist) raadplegen om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling voor te stellen.
  3. Insectenplagen: Als het bloeden wordt veroorzaakt door insecten zoals boorkevers, die gaten in de boom maken, kan het nodig zijn om insecticide of natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De aangetaste delen van de boom kunnen verwijderd worden om verdere schade te voorkomen.
  4. Mechanische Schade: Als de boom door mechanische schade (bijvoorbeeld door snoeien, stormschade, of dieren) begint te bloeden, kan het helpen om de wond schoon te houden en eventueel een wondafdekmiddel aan te brengen, hoewel veel boomdeskundigen tegenwoordig adviseren om de natuur zijn gang te laten gaan.

Natuurlijk kan de boom ook zelf herstellen!

Esdoorns maken veel sap aan in de lente en kunnen veel bloeden als ze beschadigd zijn.

Bij bomen zoals esdoorns, berken en walnootbomen is het normaal dat ze in de lente veel sap verliezen als ze worden gesnoeid of beschadigd. Dit bloeden is gelukkig ongevaarlijk en de boom herstelt zichzelf.

Kleine wonden, zoals krasjes of kleine sneden, genezen meestal uit zichzelf. De boom sluit de wond af met hars of gom om verdere schade te voorkomen. Sommige bomen bloeden ook seizoensgebonden, bijvoorbeeld in het vroege voorjaar wanneer de sapstroom hoog is. Dit is ook normaal en je hoeft niet in te grijpen.

Wistjedatjes over bloedende bomen

De draakbloedboom produceert een dieprode hars, ook wel “drakenbloed” genoemd. In de oudheid geloofde men dat dit “bloed” afkomstig was van draken.

Esdoorns produceren in het voorjaar veel sap, dat wordt gebruikt om esdoornsiroop te maken. Erg lekker op je pannekoek of wafel!

Elzen kunnen een roodachtige vloeistof afscheiden wanneer ze worden verwond. In vroegere tijden beschouwden sommige culturen deze vloeistof als magisch.

Conclusie

Conclusie over bloedende bomen

Kortom, bomen bloeden net als wij doen! Meestal is het niets om je zorgen over te maken. Twijfel je toch? Neem dan even een kijkje of alles nog in orde is of contacteer een professional.